UTRADER e-Bülteni 54

Utrader e-Bülteninin 54. Sayısından merhaba!

Her sayıda olduğu gibi bu hafta da okurken keyif alacağınızı düşündüğümüz capcanlı bir e-bülten içeriğimiz ile karşınızdayız. İşte sizler için derlediğimiz e-bülten gündemimiz.

RAMAZAN BAYRAMI

Birlik ve beraberliğimizin en güzel şekilde yaşandığı mübarek Ramazan Bayramı’na bir kez daha erişmenin mutluluğunu yaşıyoruz.

Ramazan Bayramı’nın vesilesiyle, başta şehit ailelerimiz ve gazilerimiz olmak üzere tüm milletimizin bayramını en içten dileklerimizle kutlar, sevdiklerinizle birlikte sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir bayram geçirmenizi dileriz.

11 NİSAN DÜNYA PARKİNSON GÜNÜ

11 Nisan Dünya Parkinson Günü’nde, sessizce varlığını sürdüren, “görünmez kelebeklerin” fısıltılarını dinlemek için bir araya geliyoruz. Parkinson, beynin dopamin üreten hücrelerini etkileyen ve hareket bozukluklarına yol açan kronik bir hastalık. Görünmez kelebekler metaforu, bu hastalığın sinsi ve ilerleyici doğasını, hastaların yaşadığı zorlukları ve umut dolu mücadelelerini temsil ediyor.

Bu sayımızda da ilk önce derneğimizin faaliyet, etkinlik ve projelerinin bir özetini yaparak başlıyoruz. Daha sonra güncel gelişmeleri takip edebileceğiniz “Haberler ve Gelişmeler” bölümleri ile sizlere zevkli bir okuma diliyoruz.

UTRADER’DEN HABERLER

UTRADERGÖRÜŞ SERİMİZDE YENİ YAZILARIMIZ YAYINLANDI!

1-UtraderGÖRÜŞ #17 yazımız “İhracatımızın Yapısal Sorunları” konusu ile yayınlandı.

İhracat neden artıyor?

Ticaret Bakanlığı, Merkez Bankası, Kosgeb, TÜİK ve STK verileri diyor ki;

Türkiye’de her sene ihracata başlayan firmaların %93’ü kadar şirket de ihracatı bırakıyor! İhracatçılarımızın yaklaşık yarısı tek pazara satış yapıyor.

Yükte ağır, pahada hafif mallar sattığımız için uzak pazarlara lojistik maliyetler nedeniyle erişemiyoruz. Dahası AB hariç yakın pazarlarımız zaten kalite ve inovasyonu öncelemiyor.

İhracatçı sayımız 120.000’i geçti ama sekiz yılda firma başına ihracat %30 düştü! KOBİ’lerin en fazla ihracat yaptığı sanayi ürün grubu; artık az gelişmiş ülkelerin bile üretmek istemediği “Giyim Eşyası” İthalata dayalı ihracat sistemi olan Dahilde İşleme Rejimi, “ihracatın afyonu” haline geldi.

İhracat teşviklerini alan firmaların ihracat performansını doğru takip edemiyoruz.

Yazının devamına ulaşmak için TIKLAYINIZ.

2-Derneğimizin üyesi Avukat Murat Eren’in kaleme aldığı UtraderGÖRÜŞ #18 yazımız “İhracat Alacak/Kredi Alacak Sigortaları ve Konuşulmayan Gerçekler?” konusu ile yayınlandı.

1. İhracat Alacak/Kredi Alacak Sigortasının Kapsamı

TÜİK verilerine göre; Türk ihracatçıları satışlarının büyük kısmını, mal mukabili olarak adlandırılan vadeli/veresiye ödeme şeklinde yapmaktadırlar. İhracat finansmanı literatüründe ise bu kavramların yerine “kredili olarak mal veya hizmet satışı” ifadesi kullanılmaktadır.

İhraç konusu malın alıcıya teslim edildiği ancak mal bedelinin henüz tahsil edilmediği bu ödeme şeklinde; müşterilerinin ödeme gücünü kaybetmesi veya ödemek istemesine karşın beklenmedik ticari ve politik risk sebebi ile ödeme yapamaması, ihracatçıların karşılaştıkları büyük riskler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yazının devamına ulaşmak için TIKLAYINIZ.

UTRADER İLE DIŞ TİCARETTE YARIŞIYORUM

CANLI Quiz Bot yarışmamızın birincileri, ikincileri ve üçüncüleri ile KİTAP hediyemizi kazanan Baykal Kokudal’ı tebrik ederiz.

Siz de her hafta Çarşamba günleri saat 21.00’da Telegram Botlarının düzenlediği CANLI yarışmaya katılmak için grubumuzu hemen takibe alın…

Not: Her ayın ilk Çarşamba günü yapılan yarışmalarımız KİTAP hediyelidir. Diğer haftalardaki yarışmalarda kendinizi sınayın, ayın ilk Çarşamba’sında ise Kitap hediyeli yarışmada kıyasıya mücadele edin.

Her ay bir kitap kazanmak için yarışmalarımızı takip edin!

Utrader Quiz Grubumuza ulaşmak için TIKLAYINIZ.

UTRADER GELENEKSEL İFTARINDA BİR ARAYA GELDİK

28.03.2024 Perşembe günü Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesinde üyelerimizin bireysel desteği ile organize edilen iftarımıza katılım sağlayan öğrencilere, akademik personele ve üyelerimize çok teşekkür ederiz!

UTRADER AKADEMİ ÖDÜLLERİ 2024 BAŞVURULARI DEVAM EDİYOR!

Değerli Araştırmacılar,

Sizleri, Türk şirketlerinin uluslararasılaşmasına ve Türkiye’nin ihracat potansiyelinin arttırılmasına odaklı bilimsel araştırmaları teşvik ve takdir etmeyi amaçlayan 2024 UTRADER Akademi Ödülleri’ne başvurmaya davet ediyoruz.

Uluslararası Ticaret Ağı Derneği (UTRADER) ve Sakarya Üniversitesi’nin düzenleyicileri olduğu ve üçüncü kez düzenlenen bu organizasyon toplam 65.000 TL ödül içermektedir. Web sitemizin ödül sayfasında yer alan başvuru formunu doldurarak ve gerekiyorsa diğer kanıtlayıcı dokümanları pdf formatında Ödül e-postasına göndererek kolayca başvurabilirsiniz.

Ödülün kapsamına giren tamamlanmış veya yayınlanmak üzere olan akademik çalışmalarınız var ise başvurularınızı 15 Eylül 2024’e kadar yapabilirsiniz.

Detaylar için TIKLAYINIZ.

Kurumsal Sürdürülebilirlik Özen Yükümlülüğü ile ilgili Özel Sektörün neler yapması gerektiğini ve çözümlerini konuştuk.

Kurumsal Sürdürülebilirlik Özen Yükümlülüğü Direktifi (Corporate Sustainability Due Diligence-CSDDD) ile ilgili olarak “Türk Özel Sektörü Ne Yapmalı?” konulu online sunumunu derneğimize yapan YSS Danışmanlık’tan Av. Mustafa Oğuzhan Yalçın’a teşekkür ederiz.

Sunumda hazır bulunarak görüşlerini paylaşan Onursal Başkanımız Prof. Dr. Hakan Tunahan ve derneğimiz üyesi Av. Murat Eren’e de katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

PODCAST KÖŞESİ

KAPTAN ERKİN TURAN İLE BİRLİKTE DENİZCİLERİN BİLİNMEYEN DÜNYASI

Uluslararası Ticaret ve hayatın tüm alanlarından konuların ele alındığı kanalımızın bu bölümünün konuğu Kaptan Erkin Turan.

Değerli konuğumuz ile “Denizcilerin Bilinmeyen Dünyası” üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Podcast’i dinlemek için TIKLAYINIZ.

                              ÜYELERİMİZDEN HABERLER

 

Data Stories #10 sayısı yayınlandı!

Hepsiburada Veri Bilimi Baş Yöneticisi Sn. Emre Rençberoğlu’nun iki haftada bir hazırladığı bültenin bu bölümünde, Mustafa Süleyman’ın Microsoft’a katılım hikayesini, Sora’nın sanatsal yönünü, Deepmind’ın yeni aracı TacticAI’ı ve daha fazlasını bulabilirsiniz!

Keyifli okumalar dileriz.

Yazıya ulaşmak için TIKLAYINIZ.

GEZENAY VE ARKADAŞLARI DÜNYA TURUNDA

Merhaba sevgili Uluslararası Ticaret Profesyonelleri!

 

Çin yolculuğumuza bu sayımızda da devam ediyoruz. Hazırsanız başlıyoruz

Çin’de iş hayatını yakından tanıma fırsatı bulduğum gezimin ikinci bölümünde sizlere iş gezisinde edindiğim deneyimlerden, kültürel zenginliklerden ve insan ilişkilerinin inceliklerinden bahsetmeden edemeyeceğim.

İlk olarak, Çin isimlerinin benzersiz yapısıyla karşılaştım; aile adının önceliği ve nesil ile verilen ismin birleşik yazımı, bana bu kültürün derin aile bağlarını ve köklü geleneklerini hissettirdi. İnsanlarla tanışırken, onlara saygı göstermenin önemini kavradım; “Bay” veya “Bayan” gibi unvanlar ve soyadları kullanarak, onlara olan saygımı ifade ettim. Ayrıca, birçok Çinlinin yabancılarla iletişim kurarken İngilizce isimlerini kullanması, dil engelini aşmamda büyük bir kolaylık sağladı.

Selamlaşma ritüelleri ise bizim kültürümüzden tamamen farklı, Çin’de yaygın olan selam verme yöntemi ilk selamlaşmada başını aşağıya doğru eğerek selam verme oluyor. El sıkışma burada da uygulanmaktadır, ancak Çinli ortağınız için onun gibi selamlaşmada fayda olduğunu söylemeliyim.

Bir okul, tiyatro veya diğer çalışma yerlerini gezerken, hoş geldiniz anlamında alkışlanırsanız şaşırmayın. Siz de karşılık olarak alkışlamalısınız.

Toplum içinde el ele yürüyen aynı cinsiyetten insanlar ve sevgi gösterilerinin özel alana saklanması, Çin toplumunun samimiyet ve mahremiyet anlayışına dair ipuçları elde etmemi sağladı.

Cebime ellerimi koymaktan kaçınarak ve kamusal alanda uygun olmayan davranışlardan uzak durarak, yerel adetlere saygı göstermeye özen gösterdim.

Halk içinde tükürmenin kabul edilebilir olması ise, kültürel farklılıkların ne kadar çeşitli olabileceğini bir kez daha anlamama yardımcı oldu.

Karşılıklı konuşmalar da her adımı önceden planlamalı ve her kelimeyi dikkatli seçmeniz gerekmektedir. Olumsuz cevaplar nezaketsizlik olarak kabul edildiği için “Hayır” yerine “Belki”, “Düşüneceğim” veya “Göreceğiz” gibi terimler kullanmanız tavsiye edilmektedir. Çinlinin de aynı davranışı sergilediğini göreceksiniz.

Çinlilerin bana sorduğu kişisel sorular, başlangıçta beni şaşırttı. Ancak zamanla, yaş, gelir veya medeni durum gibi konuların sadece samimi bir ilgi göstergesi olduğunu anladım. Bu sorulara cevap vermek istemiyorsanız, nezaketinizi bozmadan, ilgisiz bir cevap veriniz. Soru soran kişiye karşı sinirli olduğunuzu belli etmemenizde fayda var. Bu kültürde yüzünüzün asık olması olumsuz etki yaratmaktadır.

Çince’de, Türkçe de olduğu gibi bir çok kelimenin eş anlamı vardır. örneğin; “yemek yediniz mi?” sorusunun “Nasılsınız” ile aynı eş anlama gelmesi gibi…
Çince birkaç kelime öğrenmek için kendinizi zorlayınız. Çabalarınız Çinliler tarafından takdir görecektir.

Çinli meslektaşlarımla sohbet ederken; Çin’in doğal güzellikleri, iklimi ve coğrafyası hakkında konuşmak hoş sohbetler için harika fırsatlar elde etmemi sağladı. Ayrıca, Çin sanatı ve diğer ülkelere yaptığım seyahatler hakkında konuşmak da bir o kadar keyifliydi. Ancak, Tayvan hakkında konuşmaktan kaçınmak çok önemli. Eğer konu açılırsa bu ülkeyi “Çin Cumhuriyeti” veya “Milletçi Çin” gibi sıfatlarla bahsetmeyin. En düzgün tanımlama “Tayvan Province” veya sadece “Tayvan” diyebilirsiniz. Bir diğer önemli konu ise; “Red China”, “Mainland China” veya “Communist China” gibi tanımlamalardan kaçınılmalıdır. Çinliler bu konularda çok hassastırlar.

İş dünyasında ise, muhafazakâr ve fazla renkli olmayan takım elbiseler ile kravatlar tercih ediliyor. Çinlilerin sadelik ve zarafeti ön planda tuttuğu, renklerin ise genellikle nötr tonlarda olduğu bir ortamda; Çinli kadınlar, bej ve kahverengi gibi hafif renkler tercih etmektedir. Ayrıca tutucu bir yapıda oldukları için, alçakgönüllülüğü ön plana alan kıyafetleri tercih etmektedirler. Düşük ökçeli düz ayakkabılar genellikle kadınlar tarafından tercih edilmektedir. Yüksek ökçeli ayakkabılar yabancı diplomatlar tarafından verilen resepsiyonlarda giyilmektedir. Erkekler için ise klasik takım elbise ve kravatlar vazgeçilmez olup  smokin tercih etmemektedirler.

Bu deneyimler, beni sadece bir iş insanı olarak değil, aynı zamanda bir dünya vatandaşı olarak da geliştirdi. Çin’de geçirdiğim zaman, bana farklı bir kültürü anlama ve onurlandırma fırsatı verdi.

Bir sonraki Çin serüvenimizde görüşmek üzere hoşça kalın

En güncel Sosyal Medya Paylaşımlarımız

Her gün sabah saatlerinde yapılan paylaşımlarımıza ulaşmak için aşağıdaki Sosyal Medya hesaplarımızı takibe almanızı tavsiye ederiz.

LinkedinInstagramTwitterFacebookTelegram

Şimdilik Utrader’dan haberlerimiz bu kadar, 22 Nisan’da yayınlanacak 55. sayımızda da projelerimiz ve etkinliklerimizi duyurmaya devam edeceğiz. Tüm etkinlik ve güncel faaliyetlerimizden haberdar olmak için web sitemizi ve sosyal Medya hesaplarımızı takip etmenizi öneririz. Web sitemiz için TIKLAYINIZ

Dernek haberleri özetimizden sonra, şimdi de sizleri bu sayı için hazırladığımız diğer içeriklerimiz ile baş başa bırakarak keyifli okumalar ve dakikalar geçirmenizi diliyoruz.

ULUSLARARASI TİCARETTE ALTIN SERTİFİKALAR

NBL: IMB NVOCC Bill of Lading Certificate

ICC Uluslararası Denizcilik Bürosu’nun Gemi İşletmeksizin Taşıma İşleri Yapan Taşıyıcılar Konşimentosu Sertifikası, bu taşıyıcıların, şirketlerin ve bankaların kendilerini olası hata ve sahtekarlıklara karşı koruyarak konşimentoyu doğru bir şekilde vermek için gereken belgelere ve süreçlere hakim olduğunuzu gösterir. İki saatlik interaktif kurs ve bir saat süren sınav sonucunda sertifikalandırma yapılır.

Detaylı bilgiler için TIKLAYINIZ.

                                       MAKALE KÖŞESİ

 DEĞERLİ UTRADER ÜYEMİZ AYTEN NAYIR’IN KALEMİNDEN

” YURTDIŞI BAYİ YÖNETİMİ NASIL OLMALIDIR?”

“Yurtdışı bayilerinizi kendi kaderlerine terk ederseniz, satışlarınızı da kaderine terk etmiş olursunuz. Firmalar başarı hikayelerini bayileri ile birlikte yazmalıdır.

Bayilik, bir firmanın ürünlerini geniş bir müşteri kitlesinde ulaştırabilmek için diğer aracı firmalarla yaptığı ticari iş birliğidir. Bayilik sistemi, ana firmanın çalışılan ülkenin iş yapma biçimine daha çabuk adapte olmasını ve ülkeye daha hızlı hâkim olmasını sağlayacaktır. Yurtdışı bayilik ağları, dış pazarlardaki istihbarat merkezlerimiz gibi çalışırlar. Onlardan gelecek bilgiler çok kıymetli ve önemlidir.”

Makalenin devamı için TIKLAYINIZ.

ULUSLARARASI TİCARETTE ALTIN SERTİFİKALAR

Certificate in International Trade and Finance (CITF)

Uluslararası Ticaret ve Finansman Sertifikası (CITF), uluslararası düzeyde ticaret finansmanı ile ilgili temel prensipleri, prosedürleri, uygulamaları ve mevzuatı kapsamlı bir şekilde kavramazi ve uygulaması beklenen ticaret, ihracat ve emtia finans yöneticileri için profesyonel bir sertifikadır.

CITF için herhangi bir giriş şartı yoktur, sınav dili İngilizcedir. CITF, bilginizi ve pratik durumlara uygulayabilme becerisini ölçmek için tasarlanmış iki saatlik çoktan seçmeli sınavı içermektedir. Sınavı geçmek için %70 başarılı olmanız gerekmektedir.

Detaylı bilgiler için TIKLAYINIZ.

-Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa GÜLTEPE ile Röportaj

– UTİKAD Başkanı Ayşem ULUSOY ile Lojistikteki Güncel Gelişmeler

– Kurukahveci Mehmet Efendi şirketi YK Üyesi Mehmet KURUKAHVECI ile Röportaj

– Utrader, Özel Sektör, Kamu ve Akademiyi Entegre Ediyor

Yukarı konuları ve nicelerini içeren UTİC Dergisi 2023 sayımızı okumak için TIKLAYINIZ.

UTİC Dergimizin tüm sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ.

                                   RÖPORTAJ KÖŞESİ

                                             RÖPORTAJ

Yavuz Kuş İle Girişimciler İçin Alternatif Bir Finansman İmkanı: Kitle Fonlama

Türkiye’de kitle fonlamanın gelişmesinin özellikle hangi alanlardaki girişimleri teşvik edeceğini düşünüyorsunuz? Her girişim alanı kitle fonlama için uygun mu?

Kitle fonlama aslında ülkemizde yaklaşık 10 yıldır var. Fakat 2019’da regülasyon tamamlandı ve sonrasında lisans alan kurumlar kitle fonlama çalışmaları yapmaya başladı. Resmi lisans süreci en az bir yıl, bir buçuk yıl sürüyor. Uygun görüldüğünüz takdirde yazılım entegrasyonu da uzun bir süre alıyor. Regülasyon dışında bir işlem yapamıyoruz, her şey kanuni çerçevede yürüyor. Bizim ve girişimcinin sorumlulukları var. Tebliğdeki ifade üzerinden söylüyorum: Şu an üretim ve teknoloji tabanlı firmalar kitle fonlamaya çıkabiliyor yani siz geleneksel bir firmaysanız ya da gıda firmasısınız, bu firmalar eğer bir inovasyon bir teknoloji altyapısı yoksa kolay kolay çıkamıyor; girişiminizi teknolojiye uyarlamanız gerekiyor. Dolayısıyla burada kitle fonlamada teknoloji ve üretim projelerinin çok daha fazla destekleneceğini düşünüyorum. Çünkü ülkemize baktığımız zaman gençlerimiz teknoloji alanında yazılım, bilişim, yapay zekâ ve birçok mobil oyun alanında da projeler geliştiriyorlar. Az önce bahsettiğim gibi unicorn firmalarımızın çıkmasıyla birlikte girişimcilerimizde gerçekten bir özgüven söz konusu oldu. Ben bunu çok olumlu görüyorum. Önümüzdeki süreçte teknoloji ve üretim tabanlı “start-up”ların “scale-up”ların bu süreçlerde teşvik edileceğini düşünüyorum. Tabii Fonangels olarak bizim odak noktamız teknoloji. Bu bağlamda start-upları kitle fonlamaya çıkarmaya çalışıyoruz. Odak noktamız teknoloji ama radarımızda üretim ve tarımda inovasyon dediğimiz ve üretim eksenli durumlar da var. Ben teşviklerin bu bağlamda gideceğini düşünüyorum.

Röportajın Tamamına Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ

UTİC Dijital Dergimizin diğer sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ

DIŞ TİCARET VERİLERİ

(Kaynak: WTO)

                        Dış Ticaret Verileri (Milyon Dolar)

2024 yılı Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre; ihracat %4,1 oranında azalışla 22 milyar 578 milyon dolar, ithalat %5,7 oranında azalışla 30 milyar 95 milyon dolar oldu.

2024 yılı Ocak-Mart döneminde ise, ihracat %3,6 oranında artışla 63 milyar 656 milyon dolar, ithalat %12,6 oranında azalışla 84 milyar 128 milyon dolar olarak gerçekleşti.

(Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı)

                 Aylara Göre Dış Ticaret (Milyar Dolar)

2024 yılı Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre;

• İhracat, %4,1 oranında azalarak 22 milyar 578 milyon dolar,

• İthalat, %5,7 oranında azalarak 30 milyar 95 milyon dolar,

• Dış ticaret hacmi, %5,1 oranında azalarak 52 milyar 674 milyon dolar olarak gerçekleşti.

2024 yılı Ocak-Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre;

• İhracat, %3,6 oranında artarak 63 milyar 656 milyon dolar,

• İthalat, %12,6 oranında azalarak 84 milyar 128 milyon dolar,

• Dış ticaret hacmi, %6,3 oranında azalarak 147 milyar 784 milyon dolar olarak gerçekleşti.

(Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı)

İhracatın İthalatı Karşılama Oranı (%)

2024 yılı Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre;

• İhracatın ithalatı karşılama oranı 1,26 puan artarak %75,0 olarak gerçekleşti.

• Enerji verileri hariç tutulduğunda, ihracatın ithalatı karşılama oranı 0,14 puan azalarak %85,3 olarak gerçekleşti.

• Enerji ve altın verileri hariç tutulduğunda ise, ihracatın ithalatı karşılama oranı 1,54 puan artarak %91,2 olarak gerçekleşti.

(Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı)

İhracat Yapılan İlk 5 Ülke (Milyon Dolar, Mart 2024)   İthalat Yapılan İlk 5 Ülke (Milyon Dolar, Mart 2024)

• Mart ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla; Almanya (1 milyar 749 milyon dolar), İtalya (1 milyar 301 milyon dolar) ve ABD (1 milyar 264 milyon dolar) oldu.

• Mart ayında ihracatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ihracat içerisindeki payı %47,6 oldu

 •Mart ayında en fazla ithalat yaptığımız ülkeler sırasıyla; Çin (3 milyar 900 milyon dolar), Rusya (3 milyar 680 milyon dolar) ve Almanya (2 milyar 148 milyon dolar) oldu.

• Mart ayında ithalatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ithalat içerisindeki payı %58,5 oldu.

(Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı)

BEC Sınıflamasına Göre İhracatın Dağılımı (%, Mart 2024)                                                                                                                                     BEC Sınıflamasına Göre İthalatın Dağılımı (%, Mart 2024)

• Mart ayında Geniş Ekonomik Grupların (BEC) sınıflamasına göre, en çok ihracat 11 milyar 293 milyon dolarla (%4,9 azalış) “Hammadde (Ara malları)” grubunda yapılırken, bu grubu sırasıyla 8 milyar 71 milyon dolarla (%4,7 azalış) “Tüketim Malları” ve 3 milyar 77 milyon dolarla (%1,0 artış) “Yatırım (Sermaye) Malları” grupları takip etti.

• Mart ayında Geniş Ekonomik Grupların (BEC) sınıflamasına göre, en çok ithalat 21 milyar 77 milyon dolarla (%9,3 azalış) “Hammadde (Ara malları)” grubunda yapılırken, bu grubu sırasıyla 4 milyar 636 milyon dolarla (%19,3 artış) “Tüketim Malları” ve 4 milyar 340 milyon dolarla (%9,0 azalış) “Yatırım (Sermaye) Malları” grupları takip etti.

(Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı)

Sektörlere Göre Dış Ticaret (Milyon Dolar, Mart 2024)

• Mart ayında sektörlere göre ihracatın payı sırasıyla; İmalat Sanayi sektörü %94,6 (21 milyar 348 milyon dolar), Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık sektörü %3,5 (789 milyon dolar), Madencilik ve Taş Ocakçılığı sektörü %1,5 (339 milyon dolar) oldu.

• Mart ayında sektörlere göre ithalatın payı sırasıyla; İmalat Sanayi sektörü %81,3 (24 milyar 460 milyon dolar), Madencilik ve Taş Ocakçılığı sektörü %12,1 (3 milyar 637 milyon dolar), Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık sektörü %3,4 (1 milyar 16 milyon dolar) oldu.

(Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı)

             DÜNYA PİYASALARI VE EKONOMİK GELİŞMELER

Yurt İçi Gelişmeler

• Mart ayında mevsim etkilerinden arındırılmış Hizmet Sektörü Güven Endeksi bir önceki aya kıyasla %1,5 artışla 120,4, perakende ticaret güven endeksi %1 azalışla 113,3 ve İnşaat Sektörü Güven Endeksi %3,6 azalışla 88,6 seviyesinde gerçekleşti.

• Mart ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 1,5 puan artarak 103,5 seviyesinde gerçekleşti. Endeksteki artışta gelecek üç aydaki üretim hacmi, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, genel gidişat ve gelecek üç aydaki toplam istihdam göstergeleri etkili oldu. Mevsimsel etkilerden arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ise bir önceki aya göre 2,9 puan artarak 104,4 seviyesinde gerçekleşti

• Mart ayında imalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış Kapasite Kullanım Oranı, bir önceki aya göre 0,2 puan artışla %77,2, mevsimsel etkilerden arındırılmamış Kapasite Kullanım Oranı bir önceki aya göre 0,2 puan azalışla %76,2 seviyesinde gerçekleşti.

Yurt Dışı Gelişmeler

• Euro Bölgesi’nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Şubat ayı nihai verisi aylık bazda %0,6, yıllık bazda %2,6 artış ile öncü verilere paralel açıklandı.

• Euro Bölgesi’nde İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) Mart ayı öncü verisi 45,7 ile eşik değerin altında gerçekleşti.

• Euro Bölgesi’nde Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) Mart ayı öncü verisi 51,1 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. • Fed, politika faiz oranını piyasa beklentilerine paralel olarak değiştirmeyerek %5,25-%5,50 aralığında belirledi.

• ABD’de Philadelphia Fed İmalat Endeksi Mart ayında 3,2 seviyesine gerilerken, piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

• ABD’de Üretim Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) Mart ayı öncü verisi 52,5 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. • ABD’de Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) Mart ayı öncü verisi 51,7 ile piyasa beklentilerinin az altında gerçekleşti.

• ABD’de geçtiğimiz hafta işsizlik haklarından yararlanma başvuruları 210 bin oldu. Piyasa beklentileri 212 bin kişi olması yönündeydi.

(Kaynak: TOBB)

                    TCMB PARA POLİTİKASI TOPLANTISI

TCMB 21 Mart tarihli Para Politikası Kurulu toplantısında, politika vadesi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 45’ten yüzde 50’ye yükseltti.

Kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı dikkate alarak politika faizinin arttırılmasına karar verildiğini, enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürüleceğini ve dezenflasyonun 2024 yılının ikinci yarısında tesis edileceğini bildirdi.

(Kaynak: TİM)

                                 Tüketici Fiyat Endeksi

(Kaynak: TÜİK)

                                      GÜNCEL HABERLER

ÇİN AVUSTRALYA ŞARABINA UYGULANAN GÜMRÜK VERGİLERİNİ KALDIRDI

Başbakan Anthony Albanese, dışişleri bakanı Penny Wong ve ticaret bakanı Don Farrell Perşembe günü yaptıkları açıklamada, Çin’in Avustralya şişelenmiş şarabına yönelik vergilerinin Cuma gününden itibaren sona ereceği konusunda kendilerine bilgi verildiğini söyledi. Hükümet, Avustralya’nın da Dünya Ticaret Örgütü’ndeki yasal işlemlerini durduracağını söyledi.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ

İHRACATÇILARIN ÇİN ANA KARASINA YÖNELMESİ NEDENİYLE HONG KONG LİMANI ZEMİN KAYBEDİYOR

Hong Kong, Çin anakarası ve Güneydoğu Asya’daki rakiplerine yenildiği için deniz yoluyla taşınan kargo hacimlerinde hızlanan bir düşüş yaşadı.

Denizcilik danışmanlığı şirketi Drewry’nin rakamlarına göre, Hong Kong’daki konteyner hacmi geçen yıl yüzde 14 düşerek 14,3 milyon yirmi fitlik eşdeğer birime (TEU) geriledi.

Drewry’nin rakamlarına göre, Hong Kong şu anda hacim bakımından dünyanın 10’uncu en büyük limanıdır ve bu sayıları, hacimlerin geçen yıl yüzde 6,4 arttığı Malezya’nın Klang Limanı takip etmektedir.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

TÜRK SAVUNMA SANAYİSİ’NİN İHRACAT BAŞARISI ÇİN’İN GÜNDEMİNDE

Türk savunma sanayi ürünlerinin ihracat başarısı Çin basınında gündem oldu. Çin ordusuna bağlı Milli Savunma Gazetesi bu başarıyı ‘Türkiye’nin Savunma ihracatı rekor seviyeye ulaştı’ manşetiyle sayfasına taşıdı.

Türkiye’nin savunma sanayi ihracatı rekor seviyeye ulaştı. Dünya basını bu başarıya yakından takip ediyor.

Çin ordusuna bağlı Milli Savunma Gazetesi “Türkiye’nin savunma ihracatı rekor seviyeye ulaştı” başlıklı bir haber yayınladı. Haberde savunma sanayi ihracatının geçen yıl yüzde 25 artarak 5 milyar 500 milyon dolara ulaştığı yazıldı. Türkiye’nin bu oranlarla küresel silah pazarında 12. sıraya yükseldiği belirtildi.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ

79 ŞİRKETE “DIŞ TİCARET SERMAYE ŞİRKETİ” STATÜSÜ VERİLDİ

Bakanlığın konuya ilişkin tebliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, 2024’te 79 şirkete dış ticaret sermaye şirketi statüsü verilirken, bunlar arasında Arçelik, Aselsan, Bosch, Çimsa, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları, Eti Gıda Sanayi, Ford Otomotiv, İskenderun Demir Çelik, LCW, Petkim, Sasa, Şişecam, Tofaş, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, Türk Traktör, Tüpraş ile Vestel de yer aldı.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ

GIDA İHRACATÇILARI KAKAO FİYATLARINDAKİ YÜKSELİŞİ DEĞERLENDİRDİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, kakao fiyatlarının küresel arzdaki düşüşün etkisiyle zirveye çıktığını, bu sebeple çikolata üretim maliyetlerinin zorlayıcı olduğunu ifade etti. Tiryakioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, iklim değişikliği ve kuraklık gibi etkenlere bağlı olarak kakao fiyatının ton başına 10 bin doları aştığını belirtti.

Çikolata ve kakao içeren gıda ürünleri ihracatlarının geçen yıl sektör ihracatının yüzde 7’sine denk geldiğine işaret eden Tiryakioğlu, şu değerlendirmede bulundu: “TÜİK verilerine göre geçen yıl 211 bin tonu aşan toplam kakao ithalatımızın büyüklüğü 672 milyon dolara ulaştı. Yurt içindeki tüketim ihtiyacını da kapsayan bu ham madde girişinin sonunda 2023 yılı çikolata ve kakaolu ürün ihracatımız 860 milyon dolar oldu. Gıdanın hemen hemen her alanında olduğumuz gibi firmalarımız çikolata konusunda da çok geniş bir coğrafyaya hizmet veren rekabetçi bir yapıya sahip. Uluslararası müşteri profilimizin temel bir özelliği fiyat hassasiyetlerinin yüksek olması. Bir kilogram kakao fiyatının 10 dolara ulaştığı bir ortamda çikolata üretim maliyetleri zorlayıcı oluyor.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ

TÜRKİYE, BUĞDAY UNU İHRACATINDA 10 YILDIR ZİRVEDE

Türkiye, dünyada buğday üretiminde kendi tüketimini karşılayabilen ülkeler arasında bulunuyor. Ülkede geçen yıl buğday üretimi 22 milyon ton olurken, Türkiye bu dönemde yaklaşık 3,7 milyon ton un ihracatı yaparak, dünyada ilk sırada yer aldı. Öte yandan Türkiye, Dünya Bankasının son verilerine göre, buğday unu ihracatında da 2013-2022 döneminde aralıksız ilk sırada bulundu. Türkiye, 2013 yılında 2,1 milyon ton buğday unu ihracatı gerçekleştirirken, bu alandaki dış satım 2016 yılına kadar sürekli olarak artarak 3,5 milyon ton düzeyine ulaştı. 2017-2021 döneminde ihracatta düşüş görülmesine karşın bu durum Türkiye’nin küresel ihracattaki lider konumunu etkilemedi. İhracat, 2022’de, 3,1 milyon ton olarak kayıtlara geçti.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ

TÜRKİYE E- TİCARETİNİN BÜYÜKLÜĞÜ BU YIL 2.5 TRİLYON TL’Yİ BULABİLİR

Küresel e-ticaret pazarının büyüklüğü geçtiğimiz yıl 6 trilyon doları geçti. Birçok ülkede e-ticaret pazarında yıllık büyüme yüzde 20’lerin üzerinde seyrediyor.

Geçtiğimiz yılın başında 1.2 trilyon lira hedefiyle yola çıkan Türk e-ticaret sektörü de yılı yaklaşık 1.5 trilyon lira ile tamamladı. Geçtiğimiz yıl dijital ödeme tutarı ise 80 milyar doları geçti. Sipariş sayısı bir önceki yıla göre yüzde 30’un üzerinde büyümeyle 5 milyarı buldu.

Türkiye’de e-ticaretin toplam ticaretten aldığı pay da yüzde 22’yi geçti. Her gün 12-15 milyon arası sipariş veriliyor. Sektör temsilcileri, ödeme yöntemlerinin 2024’de daha da çeşitleneceğini, büyümedeki artışın yılsonunda dolar bazında yüzde 20’nin üzerinde olmasının beklendiğini ve bu yıl TL bazında ise 2.5 trilyon TL’ye ulaşılabileceğini değerlendiriyorlar.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

ORTAK AKILLA DAHA FAZLA ÜRETİM DAHA FAZLA İHRACAT

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye ekonomisinde aşağı inişlerde sona gelindiğini söyleyerek, “Önümüz aydınlık. İnşallah yeni rekorlara imza atacağız” dedi.

Laleli Sanayici ve İş İnsanları Derneği (LASİAD) tarafından düzenlenen iftar programında konuşan Gültepe, ekonomide her zaman iniş-çıkışların olduğunu, yerel seçimlerden sonra uzun bir seçimsiz dönemle Türkiye’nin aşağı inişlerde sona geldiğini belirtti.

Sektörel derneklerle birlikte takım çalışmasıyla ‘güzel işler’ yaptıklarını anlatan Gültepe, “2028 yılında 375 milyar dolar ihracat hedefine ulaşma konusunda hiçbir endişemiz yok. Yeter ki ortak akılla, istişare ederek, üreterek birlikte hareket edelim. Bunları sağlarsak sektörlerimize çok daha fazla enerji, çok daha fazla üretici, çok daha fazla istihdam, çok daha fazla ihracat gelir” diye konuştu.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

ARTAN KAHVE FİYATLARI TÜKETİMİ FRENLEMİYOR

Dünyada yaşana El Nino hava olayları ve iklim değişikliği kahve gibi yumuşak emtialarının fiyatlarını artırıyor. Türkiye’de kahve fiyatlarının globaldeki artışın yanı sıra dövizin etkisiyle yıl başından bu yana kahve zincirlerinde yüzde 30 artış gösterdi. Büyük boy bir filtre kahvenin ortalama fiyatı 80 liraya yükseldi. Buna rağmen tüketimi her geçen gün artış gösteriyor.

Tüketimdeki artış ithalat rakamlarına yansıyor. Bu yılın ilk iki ayında yüzde 5.9 artışla 16 bin 140 ton kahve ithalatına 67.7 milyon dolar ödendi. Aynı dönemde kahve ihracatı ise yüzde 39.2 artışla 802 tona karşılık, 6.9 milyon dolarlık ihracat yapıldı. 2023 yılında kahve ithalatı yüzde 16.8 artış ile 99 bin 854 tona yükseldi ve 437 milyon dolar ödendi.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

DÜNYA BANKASI’NDAN TÜRKİYE’YE 2 MİLYAR DOLARLIK KAYNAK

Dünya Bankası, Türkiye’nin 2035’e kadar güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesini artırma hedefini destekleyici olarak, Türkiye Dağıtık Enerji İçin Piyasa Dönüşümünün Hızlandırılması Projesi’ne yönelik 657 milyon dolarlık finansman olanağı sağlayacak.

Dünya Bankası’nın Avrupa ve Orta Asya Bölgesi’nden sorumlu Başkan Yardımcısı Antonella Bassani, “Avrupa ve Orta Asya ülkelerinin, bölgedeki enerji güvenliğine katkıda bulunacak yenilenebilir enerji kapasitelerini artırmalarını desteklemek için yeni bir yaklaşıma ihtiyaç duyulmaktadır. Dünya Bankası olarak, ülkelerin yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılması amacıyla özel sermayeyi çekmek için gerekli kolaylaştırıcı çerçeveyi ve başlangıç yatırımlarını geliştirmelerine yardımcı olmaya kararlıyız.” ifadelerini kullandı.,

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

GÜNEY KORE MENŞELİ YASSI ÇELİK İTHALATINA DAMPİNG SORUŞTURMASI

Ticaret Bakanlığının İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ’i Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğle, Güney Kore menşeli “rulo halinde olmayan sıcak haddelenmiş yassı çelik (kalın levha)” ürününe yönelik damping soruşturması açılmasına ilişkin esaslar tespit edildi.

Yerli üretici tarafından zarar iddiasıyla sunulan bilgi, belge ve deliller kullanılarak yapılan değerlendirmede, üretim, yurt içi satış miktarı, birim karlılığı, stok miktarı, stok çevrim hızı, ürün nakit akışı, kapasite kullanım oranı, istihdam, verimlilik ve pazar payı gibi temel ekonomik göstergelerinde bozulma olduğu tespit edildi.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

TÜRKİYE İLE GÜRCİSTAN TİCARET HACMİNDE HEDEF 5 MİLYAR DOLAR

Türkiye’nin Gürcistan için iyi komşu ve dost ülke olduğunu dile getiren Gürcistan Ankara Büyükelçisi Janjgava, aynı zamanda da stratejik ortağı olduğunu vurguladı.

İki ülke arasındaki işbirliğine değinen Janigava, “Türkiye ve Gürcistan, Azerbaycan ile Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu (BTK), Bakü-Tiflis Ceyhan Petrol Boru Hattı (BTC), Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP), Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal Gaz Boru Hattı gibi bölgesel ve küresel enerji ile ulaşım projelerinde etkili iş birliği sergiliyor” ifadesini kullandı. Türkiye’nin Gürcistan’ın en büyük ticari ortağı konumunda bulunduğuna dikkati çeken Janjgava, “Geçen sene iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi önceki yıla göre yüzde 6 artarak yeni rekora, 3 milyar dolara ulaştı.

Bu rakam Gürcistan’ın tüm yıllık dış ticaret hacmi 22 milyar doların yüzde 13,5’ini oluşturuyor” dedi. Janjgava, Gürcistan Dışişleri Bakanı Darchiashvili’nin mevkidaşı Hakan Fidan ile yaptığı temaslar sonucunda dış ticaret hacminin 5 milyar dolara ulaştırılması hedefine vurgu yaptı.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

SÖZ SİZDE

Sizlerin de yorum, fikir, öneri ve geri dönüşlerini bekliyoruz…

Eğer bizimle iletişime geçmek, görüş, öneri, geliştirme ve yorumlarınızı paylaşmak isterseniz info@utrader.org adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Utrader e-bültenimizin 54. sayısının da sonuna gelmiş bulunuyoruz. Umarız keyif alarak okumuş, bilgilerinizi pekiştirmiş, alanınız ve dünyadaki gelişmeler ile tazelenmişsinizdir.

Keyifle okuyacağınız yeni içeriklerimizle buluşacağınız bir sonraki bültenimizde bir araya gelinceye kadar, sağlıklı, mutlu ve güzel günler dileriz.

Sağlık ve sevgiyle kalın…

Utrader Ailesi

Hakkımızda
Bu e-bültenin yayınlanmasına katkı sağlayan editörlerimiz; Yavuz Dursun, Miray Yeleser, Aslı Akbacak, Esma Dedeoğlu ve Yağmur Serinyel’dir. Her türlü soru, öneri ve geri dönüşleriniz için medya@utrader.org adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Linkedin Instagram Twitter Facebook Telegram Youtube E-BültenPodcast



Bir yanıt yazın

4 × four =