Utrader e-Bülteninin 74. Sayısından merhaba!
Her sayıda olduğu gibi bu hafta da okurken keyif alacağınızı düşündüğümüz capcanlı bir e-bülten içeriğimiz ile karşınızdayız. İşte sizler için derlediğimiz e-bülten gündemimiz.
|
24 Ocak – Uluslararası Eğitim Günü
Eğitim, Geleceği İnşa Etmenin Anahtarı
Eğitim, bireylerin potansiyellerini keşfetmeleri, toplumsal kalkınmanın desteklenmesi ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etmenin temel taşıdır. Utrader olarak, iş dünyasını şekillendiren güçlü bir eğitim misyonuyla, öğrenmenin sınırları aşan etkisine inanıyoruz.
Bu özel günde, yalnızca bireylerin değil, tüm toplumların gelişimine katkı sağlayan eğitimin önemini bir kez daha hatırlıyoruz. İş kültürlerini hikayelerle anlamayı kolaylaştıran “Gezenay” serimizden, ticaret dünyasındaki güncel gelişmeleri derlediğimiz içeriklere kadar, her bir adımımızda öğrenme ve öğretme misyonumuzu sürdürüyoruz.
Eğitimin iş dünyasındaki rolüne ışık tutarak, daha bilinçli ve sorumlu bir geleceğe doğru ilerliyoruz. Bu Uluslararası Eğitim Günü’nde, değişimin ve büyümenin anahtarının öğrenme olduğunu hatırlayalım ve bilgi paylaşımını bir sorumluluk olarak benimseyelim.
Eğitimle gelişen bir dünyada buluşmak dileğiyle,
Bu sayımızda da ilk önce derneğimizin faaliyet, etkinlik ve projelerinin bir özetini yaparak başlıyoruz. Daha sonra güncel gelişmeleri takip edebileceğiniz “Haberler ve Gelişmeler” bölümleri ile sizlere zevkli bir okuma diliyoruz.
|
UtraderGÖRÜŞ #30
Utrader 2024 Akademi Ödülü’nü En İyi Yüksek Lisans Tezi kategorisinde kazanan çalışmanın iş dünyası ve politika yapıcılarının dikkatine sunulmak üzere hazırlanmış özetini içeren UtraderGÖRÜŞ #30 yazımız “Yeşil İhracat Stratejisinin Öncüllerinin ve Sonuçlarının Belirlenmesine Yönelik Keşifsel Bir Araştırma” başlığı ile yayınlandı.
Burak Balkan / T.C. Ticaret Bakanlığı
YEŞİL İHRACAT STRATEJİSİ KAVRAMI
Yeşil konulara ilişkin artan kamu hassasiyeti, sıkı mevzuat düzenlemeleri ve doğal çevrenin korunmasına yönelik paydaş baskısı, işletmelerdeki karar alıcılar için yeşil stratejilerin önemini giderek artırmaktadır. 1970’li yıllardan günümüze kadar yeşil stratejiler pek çok araştırmada incelenmiş olmakla birlikte, bu çalışmalar başlangıçta daha çok işletmelerin iç pazarlardaki pazarlama faaliyetlerine odaklanmıştır.
…
Yazının devamı için tıklayınız.
|
PODCAST KÖŞESİ
UTRADER: Denizcilerin Bilinmeyen Dünyası – Kaptan Erkin Turan
Uluslararası Ticaret ve hayatın tüm alanlarından konuların ele alındığı kanalımızın bu bölümünün konuğu Kaptan Erkin Turan. Kendisi ile birlikte Denizcilerin Bilinmeyen Dünyası üzerine sohbet ettik.
Podcast’i dinlemek için TIKLAYINIZ.
|
GEZENAY VE ARKADAŞLARI DÜNYA TURUNDA
Herkese Yeniden Merhaba, Değerli Uluslararası Ticaret profesyonelleri
Hollanda seyahatimin ikinci bölümünde, iş kültürü ve sosyal etkileşimler ile ilgili öğrendiğim birçok ilginç detayı siz değerli okurlarıma bahsetmek için sabırsızlanıyorum. Bu gözlemler hem iş dünyasında hem de günlük hayatın ritmi ve kültürel farklılıklarında beni oldukça etkiledi. Hazırsanız başlayalım!
Hollanda’da İngilizce konuşmak yaygın bir durum. Hemen hemen herkes İngilizceyi mükemmel şekilde konuşabiliyor. Ancak, onlara “İngilizce biliyor musunuz?” gibi bir soru yöneltmek gereksiz ve biraz tuhaf karşılanabilir.
Hollandalı bir iş ortağımla sohbet ederken, “How do you do” gibi İngiliz iş kültürüne ait ifadelerden kaçındığını fark ettim. Bunun üzerine, bu tür ifadeleri genellikle misafirlerin rahat hissetmesi için kullandıklarını öğrendim.
Telefon görüşmelerimde ise soyadlarını belirtmeleri ve konuşmaların fazla dostane olmaması başta dikkatimi çekti. Ancak telefon konuşmalarında fazla dostane bir ton olmaması sizi şaşırtmasın; bu, kişisel bir durumdan ziyade kültürel bir özellik.
Hollandalılarla ilk karşılaştığınızda sıkı bir el sıkışma, karşılıklı saygıyı ifade etmenin vazgeçilmez bir yolu olarak görülmektedir. Özellikle iş görüşmelerinde bu gelenek çok önemli. Ancak, dikkat etmeniz gereken bir husus var; El sıkışırken kesinlikle diğer elinizi cebinizde tutmayın. Bu, kaba bir davranış olarak algılanmaktadır⚠
Hollanda’da uzaktan birisine bağırarak selam vermek uygun karşılanmamaktadır. Bunun yerine, el sallamak yeterlidir. Ayrıca Hollandalılar, aşırı hareketlerden hoşlanmazlar. El sıkışmanın dışında kalan kucaklaşmak gibi aşırı samimi hareketlerden kaçınmak önemlidir. İş görüşmelerimde bu kurala dikkat ederek profesyonel bir izlenim bırakabilirsiniz.
Hollanda’da iş kıyafetleri genellikle muhafazakâr bir çizgide olsa da sektörlere göre farklılıklar gösterebiliyor. Finans sektöründe çalışanlar koyu renk takım elbiseler ve gösterişsiz aksesuarlar tercih ederken, bazı sektörlerde üst düzey yöneticiler dahi daha rahat bir giyim tarzını benimseyebiliyor. Bu noktada “eşitlik anlayışı” ön plana çıktığını söyleyebilirim. Zengin ve başarılı Hollandalılar bile aşırı gösterişten kaçınmayı tercih ediyor. Hatta zengin ve başarılı kişilerin bile lüks araba, ev veya kıyafetlerden kaçınması toplumda eşitlik anlayışına olan bağlılıklarını gösteriyor.
Bir akşam yemeğine ya da özel bir toplantıya davet edildiğinizde, kıyafet konusunda emin değilseniz, organizatörlere sormaktan çekinmeyin. Resmi açılışlar veya tiyatro gibi özel etkinliklerde erkekler smokin, kadınlar ise gece elbisesi giymeyi tercih ediyor. Günlük hayatta ise rahat kıyafetler yaygın. Ancak şort giymek genellikle sadece sportif aktiviteler için uygun görülüyor.
Hollanda’da iş kültürü, bireysel alanın korunması, sade bir yaşam tarzı ve profesyonellik üzerine kurulu. Her şey denge ve sadelikle harmanlanmış. Bu ülkede geçirdiğim süre boyunca, iş dünyasında ve günlük hayatta saygının, nezaketin ve profesyonelliğin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladım.
Eğer siz de Hollanda’ya bir iş seyahati planlıyorsanız, bu kültürel ipuçlarını göz önünde bulundurmanız, hem iş görüşmelerinizin hem de sosyal etkileşimlerinizin daha keyifli geçmesini sağlayacaktır. Bir sonraki Hollanda bölümümüzde görüşmek üzere
|
En Beğenilen Sosyal Medya Paylaşımlarımız
|
Şimdilik Utrader’dan haberlerimiz bu kadar 18 Kasım’da yayınlanacak 70. sayımızda da projelerimiz ve etkinliklerimizi duyurmaya devam edeceğiz. Tüm etkinlik ve güncel faaliyetlerimizden haberdar olmak için web sitemizi ve sosyal Medya hesaplarımızı takip etmenizi öneririz. Web sitemiz için TIKLAYINIZ.
Dernek haberleri özetimizden sonra, şimdi de sizleri bu sayı için hazırladığımız diğer içeriklerimiz ile baş başa bırakarak keyifli okumalar ve dakikalar geçirmenizi diliyoruz.
|
ULUSLARARASI TİCARETTE ALTIN SERTİFİKALAR
CAMS: CERTIFIED ANTI-MONEY LAUNDERING SPECIALIST
Sertifikalı Kara Para Aklamayı Önleme Uzmanı (CAMS), finansal kurumlar, hükümetler ve düzenleyiciler tarafından finansal sistemi kara para aklamaya karşı koruma konusunda ciddi bir taahhüt olarak uluslararası kabul görmektedir.
Detaylı bilgiler için TIKLAYINIZ.
|
“Avrupa pazarında rekabet ve denge dönemi”
Sanayi üretiminde kayıplar ve Uzakdoğu menşeli ürünlerin akınıyla mücadele eden Avrupa ekonomileri, rekabet gücündeki düşüşü durdurmaya çalışıyor. Dışarıda da ABD ile ticaret dengesini etkileyecek adımlar kritik önem taşıyor. Bu süreçte Türk firmalarının daha stratejik kararlar vermesi gerekecek.
Avrupa ekonomileri, küresel ve bölgesel gelişmelerin olumsuz etkilerinden daha sıyrılamadan, rekabet gücü krizi yaşamaya başladı. Tedarik zincirini alt üst eden Covid-19 pandemisinin ardından patlak veren Rusya-Ukrayna savaşı, Avrupa’nın toparlanmaya çalışan ülkelerini yüksek enflasyon girdabına soktu. Savaş sebebiyle ortaya çıkan doğalgaz krizi kıtanın büyük ekonomilerinin bile tökezlemesine sebep oldu. Bu dönemde, Çin’in elektrikli araçlarıyla otomotiv gibi öncü sektörleri zorlaması, artık rekabet kurallarının değiştiğini de gösterdi.
Makalenin devamı için TIKLAYINIZ.
|
– Hizmet İhracatı Sınırlarını Genişletiyor: HİB Genel Sekreteri Dr. Fatih ÖZER Anlatıyor.
– Türklim Eski Yönetim Kurulu Başkanı Aydın ERDEMİR ile Global Lojistikte Türk Limanları Potansiyeli Hakkında
– Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza AL ile Uluslararası Öğrenciler Üzerine
– Uzun Ömürlü Markalar Üzerine Markalar Derneği Başkan Yardımcısı Asude ALKAYLI ile Görüştük
– Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Zeynep BOZ ile Tarihi Eser Kaçakçılığı Üzerine Etkileyici Bir Röportaj
– T-Soft’un Kurucusu Ömer ARIKAN ile Türkiye’de E-Ticaret
– DTÖ Eski Müzakerecisi Şahin YAMAN ile Keyifli Bir Röportaj
– WCI Forum Kurucusu Utku BENGİSU ile Afrika Pazarını Ele Aldık
– Küba’da İlk Türk Firmasının Kurucusu Ömer Giray ile Küba- Türkiye İlişkileri Hakkında
UTİC Dergimizin önceki sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ.
|
Fırat Bakıcı ile Hindistan ve Bangladeş: DEİK, Ticari Diplomasi ve Küresel Ticaret
“Ucuz iş gücü ve genç nüfus, Türk yatırımcılar için Bangladeş’te ne gibi fırsatlar sunuyor? Bu avantajlar nasıl değerlendiriliyor?
Bangladeş, özellikle üretim odaklı sektörler için Türk yatırımcılar açısından ciddi fırsatlar sunuyor. Ülkedeki ucuz iş gücü, düşük üretim maliyetlerini beraberinde getiriyor. Genç ve dinamik bir nüfusa sahip olması ise iş gücünün sürdürülebilirliğini sağlıyor. Bu da Türk tekstil ve hazır giyim sektöründeki firmalar için büyük bir cazibe oluşturuyor.
Bunun yanında, Bangladeş’in büyüyen iç pazarına erişim sağlama potansiyeli de unutulmamalı. Örneğin, Türk yatırımcılar burada üretim tesisleri kurarak yalnızca ihracat değil, aynı zamanda Bangladeş iç pazarına da hitap edebilirler. Daha ileri düzeyde iş birlikleri düşünüldüğünde, teknoloji transferi veya yerel iş gücüne eğitim desteği sağlamak gibi projeler, Türk firmalarının hem ekonomik hem de sosyal anlamda kalıcı bir yer edinmesine yardımcı olabilir.”
Röportajın Tamamına Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ.
UTİC Dijital Dergimizin diğer sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ.
|
Sanayi Üretimi ve Dış Ticaret Açığı: Aralık Ayı Rakamları
Türkiye’nin dış ticaret performansı, sanayi sektöründeki gelişmelerin etkisiyle Aralık ayında dikkat çekici değişimler sergiledi. Ticaret Bakanlığı ve TÜİK tarafından yayımlanan verilere göre, uzun süredir daralma eğiliminde olan sanayi üretimi, hammadde ithalatındaki artışla birlikte yeniden hareketlenme belirtileri gösterdi. Ancak bu durum, dış ticaret açığında genişlemeye neden oldu.
Aralık ayında ihracat, bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,2 artışla 23,5 milyar dolar seviyesine ulaşırken, ithalat %11,1 oranında yükselerek 32,3 milyar dolar olarak kaydedildi. Bu gelişmelerle birlikte dış ticaret açığı %44,7 artışla 8,8 milyar dolara çıktı. Sanayi üretimini desteklemek amacıyla yapılan hammadde ithalatı, özellikle imalat sektörü için belirleyici bir faktör oldu.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
SUUDİ ARABİSTAN, ASYA’YA SATTIĞI PETROLDE FİYAT ARTIRDI
Suudi Arabistan, OPEC+’nın üretimi yakın zamanda artırma planlarını ertelemesinin ardından, Asya’daki alıcılar için önümüzdeki ay yapılacak teslimatlarda petrol fiyatlarını artırdı.
Suudi Arabistan, OPEC+’nın üretimi yakın zamanda artırma planlarını ertelemesinin ardından, en büyük pazarı olan Asya’da daha sıkı bir arz görebileceği beklentisine bağlı olarak Asya’daki alıcılar için önümüzdeki ay yapılacak teslimatlarda petrol fiyatlarını artırdı.
Bloomberg tarafından görülen bir fiyat listesine göre, devlete bağlı petrol üreticisi Saudi Aramco, hafif ham petrol sınıfının fiyatını şubat ayı bölgesel göstergesine göre varil başına 1,50 dolar artışla belirledi.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
KÜRESEL PİYASALAR BU YIL YENİ BİR ZİRVEYE ULAŞACAK
Allianz Trade’in 2025-2026 yılını ele aldığı Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nda enflasyonun yok olmasına az kaldığı ve piyasaların bu yıl yeni zirvelere ulaşılacağı öngörüldü
Raporda, “sonunda” merkez bankası politikaları enflasyonu kontrol etmekten kafasını biraz kaldırıp büyümeyi desteklemeye yönelebilecek yorumu yer aldı.
“Türkiye’de enflasyon 2026 yılına kadar çift haneli rakamlarda seyredecek”
“Hayatı dans ederek yaşamak tam anlamıyla mümkün değil” yorumu ile küresel ekonomik büyümeyi değerlendiren rapora göre; küresel reel GSYH büyümesinin 2025-2026 döneminde yüzde 2,8 ile mütevazı ancak istikrarlı bir artış göstermesi bekleniyor.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
SURİYE’DEN ANTEP FISTIĞI ALINACAK
Türkiye, Suriye’den Antep fıstığı alacak. Ticaret Bakanlığı, fiyatlarının artması üzerine Suriye’den ithalatın önünü açmak için çalışmalara başladı.
Dubai çikolatasıyla birlikte Antep fıstığına artan talep fiyatı da artırdı.
Baklavacılık sektörü temsilcileri, fiyat artışını durdurmak için Suriye’den fıstık ithalatının yapılmasını talep etti.
Ticaret Bakanlığı da bunun üzerine Suriye’den alımın önünü açmak için harekete geçti.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye 2021 yılında 2 milyon 561 bin dolarlık Antep fıstığı ithal ederken bu rakam geçen yıl 3 milyon 357 bin dolara çıktı. Söz konusu dönemde ithal edilen Antep fıstığı miktarı 255,4 tondan yaklaşık 301,4 tona yükseldi.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
OTOMOTİV ÜRETİMİ 2024’TE YÜZDE 7 ARTTI İHRACAT YATAY SEYRETTİ
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre Geçen yıla göre toplam üretim yüzde 7 gerileyerek 1 milyon 365 bin 296 adet olarak gerçekleşti. Geçen yıla göre yüzde 5 azalan otomobil üretimi ise 904 bin 513 adede ulaştı.
2024’ün 12 aylık döneminde toplam pazar, geçen yıla paralel seyretti ve 1 milyon 285 bin 632 adetten kapandı. Toplam ihracat paralel olarak 1 milyon 13 bin 34 adet, otomobil ihracatı ise 654 bin 115 adet düzeyinde gerçekleşti.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
TÜRKİYE’DE 54 İLİN İHRACATI ARTTI
Bakanlık, 2024 yılına ilişkin illere göre ihracat verilerini açıkladı. Buna göre, 2024’te mal ihracatı yüzde 2,5 artışla 262 milyar dolara yükseldi ve Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. Bu ihracat değerindeki payı bakımından İstanbul, 56 milyar 837 milyon dolarla en fazla ihracat yapan il oldu. Bu ili 32 milyar 5 milyon dolarla Kocaeli, 23 milyar 817 milyon dolar İzmir takip etti.
Faaliyet illeri bazında geçen yıl bir önceki yıla göre en fazla artış 2 milyar 188 milyon dolarla Kocaeli’de gerçekleşti. Kocaeli’yi 2 milyar 104 milyon dolarlık artışla Çorum, 591 milyon dolarlık artışla Eskişehir izledi.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
TÜRK İKLİMLENDİRME SEKTÖRÜNDEN 2024 YILINDA 7,14 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT
İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Şanal, sektörün 2024 yılında 7,14 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirterek, salgın sonrası ekonomik durgunlukların sektörü olumsuz etkilediğini ifade etti.
Şanal, enerji verimli ürünlere olan talebin arttığını ve Türkiye’nin coğrafi avantajları ile güçlü üretim altyapısıyla bu alanda öne çıktığını vurgulayarak, “Üretim maliyetlerinde rekabetçi ve lojistik açıdan da avantajlı olmamız sonucunda iklimlendirme sektörümüz küresel pazarda varlığını korumaya devam etti.” değerlendirmesinde bulundu.
Temmuzda kamuoyuna sunulan “İklimlendirme Sektörel Sürdürülebilirlik Eylem Planı”nın önemine dikkati çeken Şanal, Avrupa’daki sürdürülebilirlik odaklı regülasyonların, çevreci ürünlere olan talebi artırdığını ve sektörün bu yönde dönüştüğünü ifade etti.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
ALMANYA’NIN İHRACAT VE SANAYİ ÜRETİMİ ARTTI
Federal istatistik ajansı Destatis, sanayi üretiminin kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,5 arttığını bildirdi.
Bu rakam, finansal veri şirketi FactSet’in görüştüğü analistlerin beklediği yüzde 0,5’lik artıştan daha yüksek oldu. Gemi ve tren gibi ağır vasıtaların üretimi yüzde 11,4, enerji sektörü ise yüzde 5,6 artışla başı çekti.
Ancak tüm sektörlerdeki üretim, Kasım 2023 seviyesinin yüzde 2,8 altında kaldı. Destatis, Almanya’nın ihracatının ekim ayındaki yüzde 2,8’lik düşüşün ardından toparlanarak kasım ayında yüzde 2,1 arttığını söyledi.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
İTALYAN FERRERO, 10 YILDIR TÜRK FINDIĞI’NIN İHRACAT ŞAMPİYONU
Dünya fındık üretiminde ve ihracatında lider konumda olan Türkiye’nin fındık ihracatında zirveyi yine İtalyan Ferrero şirketi aldı.
Dünyanın en fazla fındık üreten ve ihraç eden ülkesi Türkiye’nin fındıkta ihracat şampiyonu bir kez daha İtalyan Ferrero şirketi oldu. Bundan 10 yıl önce, 2014 yılında o dönem Türkiye’nin en büyük fındık ihracatçısı olan Oltan Gıda’yı satın alan Ferrero tam 10 yıldır Türk fındık ihracatının şampiyonu.
En fazla fındık ihraç eden ikinci firma ise Giresun merkezli Yavuz Gıda oldu. Üçüncü sırada Singapur sermayeli Olam Gıda’nın şirketlerinden OFİ Tarım var. Geçen yıl ikinci sırada yer alan Cüneyd Zapsu’nun sahibi olduğu Balsu Gıda, 2024’te 6.sırada yer aldı.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
Sizlerin de yorum, fikir, öneri ve geri dönüşlerini bekliyoruz…
Eğer bizimle iletişime geçmek, görüş, öneri, geliştirme ve yorumlarınızı paylaşmak isterseniz info@utrader.org adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
Utrader e-bültenimizin 74. sayısının da sonuna gelmiş bulunuyoruz. Umarız keyif alarak okumuş, bilgilerinizi pekiştirmiş, alanınız ve dünyadaki gelişmeler ile tazelenmişsinizdir.
Keyifle okuyacağınız yeni içeriklerimizle buluşacağınız bir sonraki bültenimizde bir araya gelinceye kadar, sağlıklı, mutlu ve güzel günler dileriz.
Sağlık ve sevgiyle kalın…
Utrader Ailesi
|
Abone olmak için https://utrader.org/ adresimizi ziyaret edin. Web sayfamızın en altındaki e-bültenimize abone olun kutusuna mailinizi yazın.
|
|