Utrader e-Bülteninin 73. Sayısından merhaba!
Her sayıda olduğu gibi bu hafta da okurken keyif alacağınızı düşündüğümüz capcanlı bir e-bülten içeriğimiz ile karşınızdayız. İşte sizler için derlediğimiz e-bülten gündemimiz.
|
HOŞ GELDİN 2025!
31 Aralık günü saatlerin 00.00’ı göstermesini sabırsızlıkla bekliyoruz. Yeni bir yıl, yeni başlangıçlar ve yepyeni umutlarla kapımızı çalıyor. Geride bıraktığımız yılın bize kattığı tüm deneyimler için minnettarız, şimdi ise gözlerimizi geleceğe çeviriyoruz.
2025, her birimize mutluluk, sağlık ve başarı getirsin. Hedeflerimize bir adım daha yaklaşmak, sevdiklerimizle unutulmaz anılar biriktirmek ve hayatın güzelliklerini doyasıya yaşamak dileğiyle…
Hayallerimizin peşinden koşmaktan asla vazgeçmeyelim. Güzel anılarla dolu, enerjisi yüksek ve neşeyle geçen bir yıl olsun!
Mutlu yıllar!
Bu sayımızda da ilk önce derneğimizin faaliyet, etkinlik ve projelerinin bir özetini yaparak başlıyoruz. Daha sonra güncel gelişmeleri takip edebileceğiniz “Haberler ve Gelişmeler” bölümleri ile sizlere zevkli bir okuma diliyoruz.
|
UtraderGÖRÜŞ #29
Utrader Üyesi Avukat Murat Eren’in kaleme aldığı UtraderGÖRÜŞ #29 yazımız “Uluslararası Ticaretin Hukuki Gölgesi: Gizlilik Sözleşmesi” başlığı ile yayınlandı.
Bugünlerde herhangi bir şirket ile uluslararası işlemler için bir sözleşme müzakeresine başladığınızda, her şeyden önce bir “Gizlilik Sözleşmesi-Confidentiality Agreement/Non-Disclosure Agreement” imzalandığı görmekteyim. Basit bir ticari tedarik işi için olabileceği gibi, karmaşık bir proje ilişkisi için de belgenin imzalanmasının talep edildiği durumlarla karşılaşılmaktadır. Öyle ki, bu gizlilik sözleşmeleri imzalanmadan firmaların sistemlerine erişim sağlanamamakta, sipariş formları oluşturulamamakta, toplantılar gerçekleştirilememekte ve hatta iletişim dahi kurulmamaktadır.
Yazının devamı için tıklayınız.
|
UtraderGÖRÜŞ #30
Utrader 2024 Akademi Ödülü’nü En İyi Yüksek Lisans Tezi kategorisinde kazanan çalışmanın iş dünyası ve politika yapıcılarının dikkatine sunulmak üzere hazırlanmış özetini içeren UtraderGÖRÜŞ #30 yazımız “Yeşil İhracat Stratejisinin Öncüllerinin ve Sonuçlarının Belirlenmesine Yönelik Keşifsel Bir Araştırma” başlığı ile yayınlandı.
Burak Balkan / T.C. Ticaret Bakanlığı
YEŞİL İHRACAT STRATEJİSİ KAVRAMI
Yeşil konulara ilişkin artan kamu hassasiyeti, sıkı mevzuat düzenlemeleri ve doğal çevrenin korunmasına yönelik paydaş baskısı, işletmelerdeki karar alıcılar için yeşil stratejilerin önemini giderek artırmaktadır. 1970’li yıllardan günümüze kadar yeşil stratejiler pek çok araştırmada incelenmiş olmakla birlikte, bu çalışmalar başlangıçta daha çok işletmelerin iç pazarlardaki pazarlama faaliyetlerine odaklanmıştır.
…
Yazının devamı için tıklayınız.
|
Derneğimizin Danışma Kurulu Üyesi Abdurrahman Özalp’in iştira akreditifleri ile ilgili makalesi Amerika da yayınlanan DCW (Documentary Credit World) dergisinde yer aldı.
Habere ulaşmak için tıklayınız.
|
Utrader 2024 Akademi Ödülleri: En İyi Yüksek Lisans Tezi Tören Sunum Videosu yayınlandı.
En İyi Yüksek Lisans Tezi ödülünün sahibi, Burak Balkan’ın “Yeşil İhracat Stratejisinin Öncüllerinin ve Sonuçlarının Belirlenmesine Yönelik Keşifsel Bir Araştırma” başlıklı çalışması oldu. Bu tez, çevre dostu ihracat stratejilerinin işletmeler üzerindeki etkilerini araştırarak sürdürülebilir ticaretin önemine dikkat çekiyor.
Tez, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Prof. Dr. Canan Eryiğit danışmanlığında tamamlanmıştır.
Kazananın sunumunu izlemek için TIKLAYIN.
|
Dünyanın dört bir yanındaki iş kültürlerini keşfetmek, yeni fikirlerle tanışmak ve ticaretin nabzını tutmak için bir aradayız. Utrader E-Bülteni, sadece bir bilgi kaynağı değil, aynı zamanda ilham veren bir yolculuğun rehberi.
Gezenay’ın anlatımıyla iş kültürlerine dokunuyor, ticaret dünyasının önde gelen podcastlerini ve güncel haberlerini sizlere sunuyoruz. Derneğimizden haberler ve özel günlere yönelik kaleme alınmış yazılarla, her sayımızda sizlere hem bilgi hem de anlam katmayı hedefliyoruz.
E-bülten sayfamız TIKLAYINIZ.
|
UTRADER KİTAP ÖNERİSİ
“Dün, bugünün hatırasıdır; yarın ise bugünün rüyasıdır.” demiş Halil Cibran
Tavsiye ediyoruz.
Çünkü Utrader anılara değer veriyor
https://zurl.co/Pzm47 – Türkiye’yi ‘Satan’ Adam / Şerif Egeli
https://zurl.co/zCBsw – Gümrükten Geçen Anılar! / Ayşe Topçu
https://zurl.co/b65h3 – Sıfırdan Zirveye / Kemal Şahin
|
PODCAST KÖŞESİ
Şirket Kuracak Sermaye Yoktu; Teşvik Alarak Teknoloji Şirketi Kurdu!- WORLDEF
Podcast köşemizde bu hafta yeni nesil teknoloji şirketi Macellan’ın, bir grup üniversite öğrencisinin üniversite yemekhanesinde karar vererek başlattıkları girişim hikayesi umarız sizlere de ilham olur.
Podcast’i dinlemek için TIKLAYINIZ.
|
GEZENAY VE ARKADAŞLARI DÜNYA TURUNDA
Yeni bir ülke ve deneyimle yeniden merhabalar, sevgili okur severler
Hollanda, düzenli iş kültürü ve eşitlikçi yaklaşımıyla beni ilk görüşmemden itibaren etkileyen bir ülke oldu. İş seyahatimin ilk günlerini, Hollandalı iş insanlarıyla etkili bir şekilde iletişim kurmanın yollarını öğrenerek ve iş görüşmesine hazırlanarak geçirdim. Bu süreçte edindiğim deneyimler hem düşündürücü hem de öğretici oldu. İşte Hollanda’da iş görüşmesi öncesi dikkat etmeniz gereken noktalar ve benim deneyimlerim:
Geçen serüvenimde Fransa’ya yaptığım ziyaret kapsamında çok kıymetli deneyimler elde ettim. Bu deneyimlerim siz okurlarıma umarım faydası olmuştur. Bu serüvenimde ise Hollanda’ya gidiyoruz sevgili okurseverlerim. Hollanda’nın iş dünyasına dair öğrendiklerimi hem kendi hazırlık sürecimde hem de görüşmelerimde dikkat ettiğim noktaları sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyorum. Hazırsanız başlayalım!
Seyahat öncesinde, Hollanda’da İngilizcenin yaygın olarak konuşulduğunu bildiğimden, kartvizitlerimi flemenkçe diline çevirmeye gerek duymadım ama firmanızı tanıtan materyallerin flemenkçe diline çevrilmiş olması, profesyonellik açısından olumlu bir etki yaratabilir. Özellikle ilk izlenim önemlidir ve bu dokunuşlar, karşınızdaki insanlarda bir değer algısı oluşturabilir.
Hollanda iş kültüründe öğrendiğim en önemli şeylerden biri, güven ve dürüstlük ilkesi oldu. Tutamayacağınız sözleri vermeyiniz. Her türlü verdiğiniz sözü tutmanız istenebilir. Eğer size güvenilmeyen bir durum oluşursa, sizinle iş yapmayı hemen iptal edebilirler. Sonuç olarak Hollandalılar, verdiğiniz sözleri yerine getirmenizi beklerler. “Hayır” demekten çekinmedikleri gibi, benim de açık olmamı takdir ettiler. “Belki” ya da “düşüneceğim” gibi belirsiz ifadelerden kaçındım ve her zaman net bir duruş sergiledim.
Hollanda’da karar verme süreçlerinin biraz yavaş ilerlemesi beni başta şaşırttı. Ancak bir kez karar verildiğinde, uygulamaya hızla geçildiğini görmek oldukça etkileyiciydi. Görüşmelerimde, karar sürecine saygı gösterip aceleci davranmamaya özen gösterdim.
Hollanda iş kültüründe hiyerarşik üstünlük göstermek kesinlikle hoş karşılanmıyor. Burada, bir şirketin CEO’sunun da temizlik görevlisinin de aynı derecede değerli ve saygıya layık görüldüğünü söyleyebilirim. Toplantılarda herkesin fikrine eşit derecede önem verilmesi, bu eşitlikçi yapının bir yansıması. Bu durum benim için oldukça ilham vericiydi.
Nezaketen, profesyonel ünvanınızı soyadınızdan sonra telaffuz etmeniz gerekiyor. “Mr.” için “Mijnheer” veya “Meneer”, “Mrs.” veya “Ms.” için ise “Mevrouw” kullanılıyor. Konuşma esnasında profesyonel ünvanlar kullanılmıyor ve ilk isimler aile ve yakın arkadaşlar için saklanıyor. İlk isminizle hitap edebilmeniz için çok zaman geçmesi gerekebilir.
Hollandalılar iş ve özel hayatı birbirinden kesin bir şekilde ayırıyorlar. Bu nedenle, Hollandalı bir meslektaşımı mesai saatleri dışında aramam gerekirse yalnızca çok önemli bir konu olduğundan emin olduğumda arıyorum.
Hollanda seyahatimde, profesyonellik ve insan ilişkileri açısından birçok yeni şey öğrendim. İş görüşmesine hazırlanırken sadelik, dürüstlük ve eşitlik ilkelerine odaklandım. Bu süreç bana yalnızca iş dünyasıyla ilgili değil, aynı zamanda kültürel değerler açısından da yeni bir bakış açısı kazandırdı. Bir sonraki Hollanda serüvenimizde görüşmek hoşça kalın!
|
En Beğenilen Sosyal Medya Paylaşımlarımız
|
Şimdilik Utrader’dan haberlerimiz bu kadar 18 Kasım’da yayınlanacak 70. sayımızda da projelerimiz ve etkinliklerimizi duyurmaya devam edeceğiz. Tüm etkinlik ve güncel faaliyetlerimizden haberdar olmak için web sitemizi ve sosyal Medya hesaplarımızı takip etmenizi öneririz. Web sitemiz için TIKLAYINIZ.
Dernek haberleri özetimizden sonra, şimdi de sizleri bu sayı için hazırladığımız diğer içeriklerimiz ile baş başa bırakarak keyifli okumalar ve dakikalar geçirmenizi diliyoruz.
|
ULUSLARARASI TİCARETTE ALTIN SERTİFİKALAR
GTC: GLOBAL TRADE CERTIFICATE
GTC, ticaret finansmanı gerekliliklerine kapsamlı bir genel bakış sağlayan ICC programıdır. Tüm öğrenme modüllerini tamamladıktan sonra, adaylar GTC’nin altı temel e-kurs aracılığıyla verilen bilgilere dayalı bir sınava girerler. ICC Akademi sınavları internet üzerinden canlı olarak yapılmaktadır. Geçme notu 70 olarak belirlenmiştir.
Detaylı bilgiler için TIKLAYINIZ.
|
“Dünyanın En Büyük İthalatçıları: 2023 Yılı İtibariyle Küresel Ticaretin Devleri”
ABD, 2023 yılında 3,2 trilyon dolar değerinde mal ithal ederek küresel ölçekte en büyük ithalatçı konumuna geldi.
Büyük tüketici tabanı ve gelişmiş ekonomisi nedeniyle ABD, otomobil, elektronik, endüstriyel makine ve ilaçlar dahil olmak üzere birçok ürün kategorisinin dünyanın en büyük ithalatçısıdır. Amerika’nın en büyük ticaret ortağı olan Meksika, bu malların çoğunu tedarik ederken, Kanada ham petrol, doğal gaz ve diğer kaynakların önemli bir ihracatçısıdır.
Son zamanlarda, Başkan seçilen Trump, göreve geldiği ilk gün yürütme kararıyla Meksika ve Kanada’dan yapılan ithalatlara %25 oranında gümrük vergisi koyma planlarını duyurdu. Bu politika yürürlüğe girerse, sınırın her iki tarafındaki işletmeler ve tüketiciler için maliyetleri önemli ölçüde artırabilir.
Makalenin devamı için TIKLAYINIZ.
|
– Hizmet İhracatı Sınırlarını Genişletiyor: HİB Genel Sekreteri Dr. Fatih ÖZER Anlatıyor.
– Türklim Eski Yönetim Kurulu Başkanı Aydın ERDEMİR ile Global Lojistikte Türk Limanları Potansiyeli Hakkında
– Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza AL ile Uluslararası Öğrenciler Üzerine
– Uzun Ömürlü Markalar Üzerine Markalar Derneği Başkan Yardımcısı Asude ALKAYLI ile Görüştük
– Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Zeynep BOZ ile Tarihi Eser Kaçakçılığı Üzerine Etkileyici Bir Röportaj
– T-Soft’un Kurucusu Ömer ARIKAN ile Türkiye’de E-Ticaret
– DTÖ Eski Müzakerecisi Şahin YAMAN ile Keyifli Bir Röportaj
– WCI Forum Kurucusu Utku BENGİSU ile Afrika Pazarını Ele Aldık
– Küba’da İlk Türk Firmasının Kurucusu Ömer Giray ile Küba- Türkiye İlişkileri Hakkında
UTİC Dergimizin önceki sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ.
|
Hayallerin Hızla Buluştuğu Nokta: SAÜ Formula
“Üniversitemizde Formula ekibini kurma fikri nasıl doğdu? Bu projeye ilk adımı atarken hangi motivasyonla yola çıktınız? (Berkay Çimen/Kurucu ve Takım Kaptanı)
Şöyle söyleyeyim, birçok arkadaşım var; sadece Sakarya Üniversitesi’nden değil, diğer üniversitelerden de. Bu yüzden zaman zaman üniversiteler arasında karşılaştırma yapma fırsatım oluyor. Örneğin, Kocaeli Üniversitesi’nde teknoloji kulüpleri sayısı 7-8 civarındayken bizim üniversitemizde sadece 2-3 tane vardı. Bu sayının oldukça az olduğunu düşündüm ve bu alanda bir eksiklik olduğunu fark ettim.
Arkadaşlarımla konuşarak “Üniversite olarak bu alanda gerideyiz. Ne yapabiliriz, nasıl bir adım atabiliriz?” diye tartıştık. Formula araçlarına zaten ilgim vardı ve bu tür projelerin varlığından haberdardım. Sakarya Üniversitesi’nde daha önce böyle bir şey yapılmadığı için “O zaman neden biz yapmayalım?” dedik.”
Röportajın Tamamına Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ.
UTİC Dijital Dergimizin diğer sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ.
|
OECD’NİN FOSİL YAKIT DESTEĞİNİ SONA ERDİRECEK ANLAŞMA İÇİN UMUTLARI AZALIYOR
Çevre aktivistleri, OECD üyelerinin son tur görüşmelerde petrol ve doğalgaza yönelik ihracat kredi desteğini kısıtlama konusunda anlaşmaya varamadığını, bu nedenle ABD’de seçilen Başkan Donald Trump’ın Ocak ayında göreve başlamasından önce bir anlaşmaya varılmasının pek mümkün olmadığını söyledi.
Oil Change International, 20 Aralık tarihli açıklamasında, OECD Resmen Desteklenen İhracat Kredileri Düzenlemesi’ndeki ülkelerin, Kasım ayında başlayan haftalarca süren müzakerelerin ardından fosil yakıtlara desteğin ağır şekilde kısıtlanması yönündeki bir AB teklifi üzerinde anlaşmaya varamadığını söyledi.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
İNGİLTERE ULUSLARARASI TİCARET ODASI GÜNCELLENMİŞ DİJİTAL TİCARET YOL HARİTASINI BAŞLATTI
İngiltere Uluslararası Ticaret Odası (ICC) ve yeni kurulan Uluslararası Dijital Ticaret ve İnovasyon Merkezi (iC4TDI), ticaretin dijitalleştirilmesine yönelik bir “yol haritası” özetleyen bir makale yayınladı.
İngiltere Uluslararası Ticaret Odası, Milletler Topluluğu ve G7 verilerinden yararlanan raporda, ticaretin dijitalleştirilmesinin G7 genelinde büyümeyi 9 trilyon ABD doları, Milletler Topluluğu ve ASEAN ülkelerinde ise 1 trilyon ABD dolarına kadar artırabileceği tahmin ediliyor.
Dijitalleşme aynı zamanda “küresel tedarik zincirlerinde tam görünürlük ve şeffaflık” sağlayarak, kapsam 3 emisyon raporlaması gibi sürdürülebilirlik girişimlerinin izlenmesini kolaylaştıracaktır.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
İNGİLTERE, KISMİ DEĞİŞİME İZİN VERMEK İÇİN ULUSLARARASI TİCARİ MARKA KURALLARINI DEĞİŞTİRİYOR
Birleşik Krallık, Madrid Sistemi kapsamında, ulusal ticaret markalarını uluslararası markalarla kısmi olarak değiştirmeyi mümkün kılan bir düzenleme yaptı.
21 Kasım 2024 itibarıyla geçerli olacak bu değişiklik, markaların yalnızca belirli ürün ve hizmetleri kapsayan uluslararası tescilleriyle yer değiştirmelerine olanak tanıyacak. Bu düzenleme, Birleşik Krallık’ı 2025 yılına kadar Madrid Protokolü’ne uyumlu hale getirmeyi amaçlıyor.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
SASKATCHEWAN (KANADA), ULUSLARARASI TİCARETİN GELİŞMESİNİ ÜRETİCİLER İÇİN BİR NİMET OLARAK GÖRÜYOR
Saskatchewan, artan uluslararası ticaret sayesinde tarım sektöründe önemli bir büyüme kaydediyor. 2023’te buğday ihracatı 10,2 milyar dolara ulaştı ve Çin gibi büyük pazarlarla olan ilişkiler güçlendi. Bu durum, yerel üreticiler için daha fazla fırsat yaratırken, bölgedeki ekonomik güvenliği artırıyor.
Yeni ticaret anlaşmaları, bölgeyi küresel ticarette daha rekabetçi hale getiriyor. Ancak, bu süreçlerin sürdürülebilir büyüme ve tarım politikaları açısından dikkatli yönetilmesi gerektiği de unutulmamalıdır.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
35 ÜLKE TÜRKİYE’DEN ALIYOR: 22 MİLYON DOLARLIK İHRACAT
İzmir’de yetiştirilen Gümüldür mandalinası, hasattan önce dalında satıldı. Türkiye, 2023’te yaklaşık 1,9 milyon tonluk mandalina üretimi ile dünyada üçüncü sırada yer aldı. Mandalina üretiminin önemli merkezlerinden İzmir’de ise 2024 sezonunda 45 bin 502 dekar alanda 152 bin 16 ton rekolte bekleniyor.
Kentte çoğunlukla çekirdeksiz, kolay soyulabilen ve ihracat için tercih edilen satsuma cinsi mandalina üretiliyor.
Başta Rusya olmak üzere 35 ülkeye satsuma mandalinası ihracatımız gerçekleşiyor.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
TÜKETİCİLER YILBAŞI SEZONUNDA “PAZARLAMA YORGUNU” MU?
Tüketici davranışlarının sürekli değiştiği bir çağda, markalar için mevsimlik alışveriş alışkanlıklarını ve tatil dönemi pazarlamalarına verilen duygusal tepkileri anlamak giderek daha önemli hale geliyor. Özellikle özel günlerde, markaların dikkat çekme yarışında sınırları zorlaması, “marketing fatigue” olarak bilinen pazarlama yorgunluğuna yol açıyor. İngiltere’de Noel dönemi, bu yorgunluğun en yoğun yaşandığı zamanlardan biri.
Twentify Araştırma’nın yapay zekâ destekli Quals.ai platformumu kullanarak yürüttüğü araştırma, bu dinamikleri derinlemesine inceliyor. 30 farklı katılımcıyla yapılan kapsamlı görüşmelerle Noel sezonunun duygusal dokusunu, promosyon reklamlarının etkisini ve tatil ruhunu besleyen değerli geleneklerini ortaya koyuyor.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
RUSYA DIŞ TİCARETTE BITCOIN KULLANIYOR
Rusya’daki işletmelerin dış ticarette Bitcoin ve diğer kripto paraları kullanımları artırıyor. Dış ticarette Bitcoin kullanımı, batının yaptırımlarını aşma ve küresel ticaretteki zorlukların üstesinden gelmeye yönelik çalışmaların bir parçasıdır.
Maliye Bakanı Anton Siluanov, verdiği röportajda bunu doğrulayarak kripto paraların dış ticarette kullanılmasına olanak tanıyan son yasal değişikliklerden bahsetti.
Rusya, Çin gibi büyük ticaret ortaklarıyla ticaret yaparken giderek daha fazla zorlukla karşı karşıya kaldı. Birçok banka, batılı düzenleyicilerin olası tepkileri nedeniyle Rus şirketlerin işlemleri konusunda temkinli davranıyor.
Buna karşılık Rusya, bir alternatif olarak kripto paralara yöneldi. Siluanov, Rusya’nın dijital varlıkların ve Bitcoin’in dış ticarette kullanılmasına imkan tanıyan bir mevzuat çıkardığını açıkladı.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
TÜRKİYE’NİN İHRACAT YOLCULUĞU İLERLEMESİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Uluslararası ticaretteki güçlüklere rağmen Türkiye olarak bizim üretim ve ihracat yolculuğumuz sekteye uğramadan kendi istikametinde başarıyla ilerliyor” dedi.
Bu yıl 7. kez düzenlenen “Platin Global 100 Ödülleri Töreni”nde konuşan Bakan Kacır, bu yıl “Teknoloji Entegrasyonu” temasıyla ödüllerin verileceğini ifade ederek, ülkeyi uluslararası alanda başarıyla temsil eden ihracatçıların muvaffakiyetlerinin devamını diledi.
Kacır, tüm dünyada son yıllarda yaşanan salgınlar, jeopolitik gerilimler, bölgesel çatışma ortamları ve istikrarsızlıkların küresel tedarik zincirlerini kırılgan bir hale getirdiğini dile getirerek, “Uluslararası ticarette ezber edilmiş serbest ticaret kurallarının bizatihi mevcut düzenin kurucuları tarafından terk edildiğine, korumacılığın günden güne yükseldiğine şahit oluyoruz. Ülkeler bu belirsizlik ortamında sürdürülebilirliği sağlamak adına teknoloji geliştirme altyapısına ve katma değerli üretimi etkin kılacak politikalara yöneliyorlar.” diye konuştu.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
HİNDİSTAN, İKİ ÇİN ÜRÜNÜNÜN İTHALATINA ANTİ-DAMPİNG SORUŞTURMASI BAŞLATTI
Hindistan, ticaret bakanlığı bildirimlerine göre, kauçuk endüstrisinde kullanılan bir kimyasal ve naylon filament iplik olmak üzere iki Çin ürününün iddia edilen dampingine ilişkin soruşturma başlattı. Bakanlığın soruşturma kolu olan Ticaret Çözümleri Genel Müdürlüğü (DGTR), Çin ve Vietnam’dan naylon filament iplik dampingini ve TDQ’yu (trimetil dihidrokinolin) araştırıyor.
Dampingin yerli satıcılara önemli zarar verdiği tespit edilirse, DGTR’nin bu ithalatlara anti-damping vergisi uygulanmasını önereceği düşünülüyor. Maliye bakanlığı vergi uygulama konusunda nihai kararı incelemeler sonrasında alacak.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
Sizlerin de yorum, fikir, öneri ve geri dönüşlerini bekliyoruz…
Eğer bizimle iletişime geçmek, görüş, öneri, geliştirme ve yorumlarınızı paylaşmak isterseniz info@utrader.org adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
Utrader e-bültenimizin 73. sayısının da sonuna gelmiş bulunuyoruz. Umarız keyif alarak okumuş, bilgilerinizi pekiştirmiş, alanınız ve dünyadaki gelişmeler ile tazelenmişsinizdir.
Keyifle okuyacağınız yeni içeriklerimizle buluşacağınız bir sonraki bültenimizde bir araya gelinceye kadar, sağlıklı, mutlu ve güzel günler dileriz.
Sağlık ve sevgiyle kalın…
Utrader Ailesi
|
Abone olmak için https://utrader.org/ adresimizi ziyaret edin. Web sayfamızın en altındaki e-bültenimize abone olun kutusuna mailinizi yazın.
|
|