UTRADER e-Bülteni 63

Utrader e-Bülteninin 63. Sayısından merhaba!

Her sayıda olduğu gibi bu hafta da okurken keyif alacağınızı düşündüğümüz capcanlı bir e-bülten içeriğimiz ile karşınızdayız. İşte sizler için derlediğimiz e-bülten gündemimiz.

PARİS OLİMPİYATLARI’NDA YARIŞAN TÜM MİLLİ SPORCULARIMIZA

TEŞEKKÜR EDERİZ!

 

Paris Olimpiyatları’nda mücadele eden ve mücadele edecek olan tüm Türk sporcularımıza sonsuz desteklerimizi gönderiyoruz. Her biriniz, sadece bir sporcu değil, aynı zamanda birer ilham kaynağısınız.

Tüm dünyada ses getirmeyi başaran milli gururlarımızı canı gönülden tebrik ederiz. Sizin verdiğiniz mücadele, gençlerimize sporun ve Atatürk’ün takdir ettiği Milli sporcu niteliğinde yetişecek gençlerin ilerleyeceği aydınlık bir yol açıyor.

Bu büyük arenada, ülkemizin adını duyurmak için ter dökeceksiniz. Biliyoruz ki, her biriniz elinizden gelenin en iyisini yapacaksınız. Bizler de sizleri tribünlerden desteklemeye devam edeceğiz. Zafer sizin olsun, Türkiye sizinle!

Bu sayımızda da ilk önce derneğimizin faaliyet, etkinlik ve projelerinin bir özetini yaparak başlıyoruz. Daha sonra güncel gelişmeleri takip edebileceğiniz “Haberler ve Gelişmeler” bölümleri ile sizlere zevkli bir okuma diliyoruz.

UTRADER’DEN HABERLER

                UTRADER İLE DIŞ TİCARETTE YARIŞIYORUM

Her ayın ilk çarşamba günü yapılan “İMZALI KİTAP HEDİYELİ” yarışmamız 4 Eylül saat 21.00’da tekrar gerçekleşecek.

Tüm Dış Ticarete gönül vermiş yarışma severler ile görüşmek dileği ile, sağlık ve mutlu günler geçirmenizi temenni ederiz.


4 Eylül’de görüşmek üzere!

UtraderGÖRÜŞ #23 yazımız “Türkiye ihracatının afyonu Dahilde İşleme Rejimi!” başlığı ile yayınlandı.

 

Türkiye ihracatının afyonu Dahilde İşleme Rejimi!

1973 tarihli Kyoto Konvansiyonu’ndan beri dünyada uygulanan, Türk dış ticaretine ise Gümrük Birliği anlaşması ile giren Dahilde İşleme Rejimi (DİR) basitçe; ihraç edilecek bir malda kullanılacak girdilerin vergilerini ödemeden; damping ve sübvansiyon, kota, gözetim önlemlerine tabi olmadan ithal edilmesine imkân sağlayan bir sistem.

Türkiye’nin ihracattan elde ettiği gelirin %40’ının, ithal girdinin yurt içinde “kısmen işlenmesine dayanan” DİR’den geldiği tahmin ediliyor. Bu sistemle elde ettiğimiz dövizin %43’ünü girdi satın aldığımız ülkelerin firmalarına geri gönderiyoruz. Bu oran bazı sektörlerde %80’e kadar çıkıyor! Üstelik girdi satın aldığımız ülkelerden gelen bu mallardan ne vergi alıyoruz ne de bu mallara karşı kendimizi koruyoruz.

Yazının devamı için tıklayınız.

UTRADER AKADEMİ ÖDÜLLERİ 2024 BAŞVURULARI DEVAM EDİYOR!

Değerli Araştırmacılar,

Sizleri, Türk şirketlerinin uluslararasılaşmasına ve Türkiye’nin ihracat potansiyelinin arttırılmasına odaklı bilimsel araştırmaları teşvik ve takdir etmeyi amaçlayan 2024 UTRADER Akademi Ödülleri’ne başvurmaya davet ediyoruz.

Uluslararası Ticaret Ağı Derneği (UTRADER) ve Sakarya Üniversitesi’nin düzenleyicileri olduğu ve üçüncü kez düzenlenen bu organizasyon toplam 65.000 TL ödül içermektedir. Web sitemizin ödül sayfasında yer alan başvuru formunu doldurarak ve gerekiyorsa diğer kanıtlayıcı dokümanları pdf formatında Ödül e-postasına göndererek kolayca başvurabilirsiniz.

Ödülün kapsamına giren tamamlanmış veya yayınlanmak üzere olan akademik çalışmalarınız var ise başvurularınızı 15 Eylül 2024’e kadar yapabilirsiniz.

Güncel başvuru bilgileri; 53 üniversiteden 112 akademisyen, 24 makale, 6 yüksek lisans tezi ve 23 doktora tezi Akademi Ödülleri’ne başvurdu.

Detaylar için TIKLAYINIZ.

                                         PODCAST KÖŞESİ

TEDX: AKIL VE İNSAN – TEVFİK UYAR

Günümüzde başlıca ölüm nedenleri kanser, kalp hastalıkları gibi sağlık sorunları olmasına rağmen neden örümcekler, yılanlar ve yükseklik gibi şeylerden daha çok korkuyoruz? Neden kansere sebep olduğunu bildiğimiz sigarayı gördüğümüzde hemen koşarak kaçmıyoruz, ama bize hiçbir zararı olmayacak bir örümcek gördüğümüzde bayılacak kadar çok korkuyoruz? Bu soruların cevabını beynimizin gelişimine bağlayan Tevfik Uyar, sosyal uyum ve bu konuda yapılan deneylerden de bahsederek, “Akıllı insan, namuslu ve cesur olmak zorundadır!” diyerek konuşmasını sonlandırdı. Lisans eğitimlerini İTÜ ve Anadolu Üniversitesi’nden, Yüksek Lisans eğitimini ise İKÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden almış, tez çalışmasını davranış bilimleri alanında yapmış olan Tevfik Uyar, işletme doktorasına devam etmekte, risk algısı, risk altında karar verme ve belirsizlik konuları üzerine çalışmalar yapmaktadır. Kendisi, Açık Bilim Podcast Kanalı’nın kurucu editörlerinden, Future Science Team mentorlarından,Herkese Bilim Teknoloji’nin köşe yazarları ve yayın kurulu üyelerinden, ve Yalansavar yazarlarından biridir. İKÜ’de havacılık ve insan davranışları üzerine dersler vermektedir, dört tane yayınlanmış kitabı ve iki çevirisi vardır.

Podcast’i dinlemek için TIKLAYINIZ.

GEZENAY VE ARKADAŞLARI DÜNYA TURUNDA

Merhaba sevgili Uluslararası Ticaret Profesyonelleri!

Kolombiya’daki iş seyahatimin üçüncü bölümünde sizlere, Kolombiya’nın renkli iş ve sosyal yaşamının bir parçası olan yemek kültüründen ve randevu sisteminden bahsedeceğim. Hazırsanız başlayalım!

Kolombiya’da gün, hafif bir kahvaltıyla başlar. Genellikle meyve, ekmek ve kahve ile sınırlı olan bu öğün, günün koşturmacasına hazırlık niteliğinde. Ancak asıl mesele öğle yemeğinde başlıyor. Kolombiyalılar için öğle yemeği, günün en önemli öğünü ve aile ile geçirilen kıymetli bir zaman. Saat 12.30 ile 2.30 arasında, genellikle iş yerinden uzakta, aile bireyleriyle bir araya gelinir ve lezzetli yemeklerin tadını çıkarılır.

Öğleden sonra ise Kolombiya’nın ünlü kahve molası var. Saat 04.00 ile 06.00 arasında, iş yerlerinde uzun bir kahve arası verilir ve bu, sosyal etkileşim için mükemmel bir fırsattır.

Sosyal etkinliklerde ise biraz geç kalmak adettendir. Partilere 15 ila 30 dakika arası geç gitmek, buradaki örf ve adetlere uygun bir davranış. Akşam yemekleri genellikle 7 ile 9 arasında servis ediliyor ve bu öğünler, iş dünyasında kurulan ilişkiler için önemli bir zemin oluşturuyor.

İş ilişkilerini güçlendirmek için verilen yemek davetlerini kabul etmek, içten bir kişisel ilişki kurmanın anahtarıdır. Ancak, iş konuşmalarını başlatmak için Kolombiyalı ortağınızın girişimini beklemek önemli. Sabırlı olun, çünkü konu bazen beklediğinizden daha geç gündeme gelebilir.

Kolombiyalılar yemek konusunda oldukça resmi davranışlar sergiler ve sofra adabına büyük önem verirler. Avrupa yemek yeme stilini benimsemek, yani bıçağı sağda, çatalı solda tutmak ve bunları yer değiştirmemek, bu kültürde önemli bir detaydır. Ayrıca, oturacağınız yeri ev sahibinin göstermesini beklemek ve herkese servis yapıldıktan sonra yemeğe başlamak da görgü kuralları arasında.

Size sunulan her şeyi tatmaya çalışın ve eğer bir şey hoşunuza gitmezse, nezaket adına bir lokma almak yeterli. Tabağınızda bir miktar yiyecek bırakmak ise, misafirperverlikten memnun olduğunuzu gösteren nazik bir jest olarak kabul ediliyor.

Randevulara gelince, Kolombiya’da iş yapmanın altın kuralı önceden plan yapmak. Toplantılarımı genellikle iki ila üç hafta öncesinden ayarlıyorum ve her toplantı arasında yeterli zaman bırakıyorum ki, bu da beklenmedik gecikmeler veya uzayan toplantılar için kurtarıcı bir çözüm sağlıyor.

Kolombiyalıların zaman konusundaki rahat tavrı ise başta alışılmadık gelse de, zamanla bu duruma uyum sağladım. Toplantılara 15-20 dakika geç gelmek burada oldukça normal karşılanıyor.

Çalışma saatleri ise oldukça standart; pazartesi-cuma arası sabah 09.00’dan akşam 05.00’e kadar. Dükkanlar ise pazartesi-cumartesi arası genellikle sabah 09.00’dan öğle 12:30’a ve öğleden sonra 02.00’den akşam 07.00’ye kadar açık. Bu saatler, iş ve alışveriş için yeterli esnekliği sağlıyor.

Kolombiya’da iş yapmanın inceliklerini öğrenmek, benim için paha biçilemez bir deneyim oldu. Umarım siz de bu yazıdan keyif almışsınızdır. Bir sonraki Kolombiya yazımda görüşmek üzere!

                         En Güncel Sosyal Medya Paylaşımlarımız

Her gün sabah saatlerinde yapılan paylaşımlarımıza ulaşmak için aşağıdaki Sosyal Medya hesaplarımızı takibe almanızı tavsiye ederiz.

LinkedinInstagramTwitterFacebookYouTube

Şimdilik Utrader’dan haberlerimiz bu kadar 12 Ağustos’ta yayınlanacak 63. sayımızda da projelerimiz ve etkinliklerimizi duyurmaya devam edeceğiz. Tüm etkinlik ve güncel faaliyetlerimizden haberdar olmak için web sitemizi ve sosyal Medya hesaplarımızı takip etmenizi öneririz. Web sitemiz için TIKLAYINIZ.

Dernek haberleri özetimizden sonra, şimdi de sizleri bu sayı için hazırladığımız diğer içeriklerimiz ile baş başa bırakarak keyifli okumalar ve dakikalar geçirmenizi diliyoruz.

            ULUSLARARASI TİCARETTE ALTIN SERTİFİKALAR

DİJİTAL PAZARLAMA YÖNETİMİ EĞİTİMİ

Pazarlama stratejisi, pazarlama araştırması ve veri analitiği, fiyatlandırma stratejisi, müşteri davranışı ve segmentasyon, ürün ve hizmet konumlandırılması gibi konuları içeren 16 saatlik  bir programdır.

Detaylı bilgiler için TIKLAYINIZ.

“Uluslararası ticarette ekonomik özgürlüğün rolü: Bir yapısal eşitlik modellemesi”

Uluslararası ticaret, ülkelerin ekonomik büyüme ve kalkınmalarında önemli bir araçtır. Bundan dolayı, uluslararası ticareti etkileyen faktörlerin incelenmesi de ayrıca önem taşımaktadır. Uluslararası ticarette ekonomik özgürlüğün rolü: Bir yapısal eşitlik modellemesi’nde ülkeler için önemli bir refah göstergesi olarak değerlendirilen ekonomik özgürlüğün, uluslararası ticaret üzerindeki rolü incelenmektedir. Çalışmanın amacı, ekonomik özgürlük değişkeninin, uluslararası ticaret üzerindeki etkisini ölçmektir. Bu amaç doğrultusunda araştırma modeli kurgulanmış ve analiz etmek üzere Yapısal Eşitlik Modellemesi (YEM) tekniği kullanılmıştır. Analiz, ekonomik özgürlük endeksi hesaplamasında yer alan ve verisi olan 123 dünya ülkesi üzerinde yapılmıştır. Zaman aralığı tek bir yıldan oluşmakta ve 2021 yılı verilerini kapsamaktadır. YEM analizi sonuçlarına göre; model uyum testi sonuçları eşik değerler arasındadır. Kuramsal model, veri seti tarafından doğrulanmıştır. Modeldeki ilişkilerin analizi açısından, ekonomik özgürlüğün, uluslararası ticaret üzerindeki etkisi pozitif ve anlamlı çıkmıştır. Bulgular, ekonomik özgürlüğün, uluslararası ticareti olumlu etkilediği yönündedir. Bu sonuca göre, ülkelerin, uluslararası ekonomik faaliyetleri artırıcı kararları almak suretiyle, ekonomik özgürlük alanını genişletmeleri, uluslararası ticaret kazançlarını da artıracaktır.

Makalenin devamı için TIKLAYINIZ.

9.Sayımızdaki Başlıklar:

– Hizmet İhracatı Sınırlarını Genişletiyor: HİB Genel Sekreteri Dr. Fatih ÖZER Anlatıyor.

– Türklim Eski Yönetim Kurulu Başkanı Aydın ERDEMİR ile Global Lojistikte Türk Limanları Potansiyeli Hakkında

– Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza AL ile Uluslararası Öğrenciler Üzerine

– Uzun Ömürlü Markalar Üzerine Markalar Derneği Başkan Yardımcısı Asude ALKAYLI ile Görüştük

– Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Zeynep BOZ ile Tarihi Eser Kaçakçılığı Üzerine Etkileyici Bir Röportaj

– T-Soft’un Kurucusu Ömer ARIKAN ile Türkiye’de E-Ticaret

– DTÖ Eski Müzakerecisi Şahin YAMAN ile Keyifli Bir Röportaj

– WCI Forum Kurucusu Utku BENGİSU ile Afrika Pazarını Ele Aldık

– Küba’da İlk Türk Firmasının Kurucusu Ömer Giray ile Küba- Türkiye İlişkileri Hakkında

UTİC Dergimizin önceki sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ.

                                            RÖPORTAJ KÖŞESİ

                                               RÖPORTAJ

SAÜ İşletme Fakültesi AACSB akreditasyonu eski koordinatörü Doç. Dr. Emrah Özsoy ile akreditasyonu konuştuk

“Akreditasyonu Sakarya Üniversitesi’nin ve İşletme Fakültesi’nin konumlanması ve markalaşmasındaki payı nedir?

Türkiye bazında ele alırsak o kadar çok İşletme Bölümü var. Yani çok fazla seçenek var, çok fazla üniversite var, çok fazla fakülte var. Şimdi bunu kabul edelim veya etmeyelim biz bir rekabet ortamı içerisindeyiz ve bu ortamda ayrışmamız gerekiyor. Siz bir birey olarak ileride istihdam edileceksiniz, neye göre istihdam ediliyorsunuz?

Temelde donanım ve potansiyelinize göre. Buradan mezun olurken donanımlı hale gelmenizde okuldaki tüm temel süreçlerin bilinçli ve çağa uygun bir şekilde yürütülmesi etkili bir faktör. Akreditasyon iyileşmenin göstergesi olduğu için bu bizim rakiplerden daha farklı olduğumuzu gösterir. Bu da ister istemez rasyonel tercih yapan bir öğrenci için her zaman kritik bir tercih sebebidir. Çünkü alternatif çok fazla. Bir şekilde okulumuz kendi kalitesini belli ölçüde meşrulaştırmış bu sayede. Dolayısıyla rasyonel bir tercih yapan öğrencinin bize daha fazla yönelmesi noktasında bir ayrıştırma noktası oluşturur. Sakarya Üniversitesi’ne baktığımız zaman, AACSB başlamasının sebeplerinden biri Sakarya Üniversitesi’ndeki bu kalite bilinci. Bakıldığı zaman Türkiye’de devlet üniversiteleri arasında ilk beşte olması lazım akredite edilmiş program sayısı açısından. Bu da kurumun kaliteye verdiği önemin kültürün bir parçası olduğunu gösterir.”

Röportajın Tamamına Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ.

 

UTİC Dijital Dergimizin diğer sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ

                                         GÜNCEL HABERLER

BOLAT: ULUSLARARASI TİCARET DÜZENİNE ADAPTASYON AMACIYLA YEŞİL MUTABAKAT EYLEM PLANI OLUŞTURULMUŞTUR

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ihracatın arttırılması ve AB standartlarına göre tasarlanmasını amaçlayan eşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği kapsamında ‘Responsible Programı’nın lansmanında konuştu.

Avrupa Birliği (AB) ile gelecek dönemde ticaretin kurallarını sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm belirlenecek olması üzerine Ticaret Bakanlığı tarafından ihracatının olumsuz etkilenmemesi, ihraç pazarlarını kaybetmemesi ve ihracatçıların sürece ilişkin yol haritasının oluşturulmasına yönelik kapsamlı bir destek sağlanması amacıyla hazırlanan Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği kapsamında ‘Responsible Programı’nın lansmanı gerçekleştirildi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımıyla Ticaret Bakanlığı ev sahipliğinde düzenlenen lansmanda, ihracatın gelecek dönemde daha da arttırılması ve bu çerçevede ihracatçılara verilecek destekler ele alındı.
Programda bir açılış konuşması gerçekleştiren Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Responsible Programı’nın Ticaret Bakanlığı’yla Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Kamu Gözetimi Kurumu tarafından işbirliği koordinasyon programı olduğunu belirtti.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

EK GÜMRÜK VERGİSİ KARARI E-TİCARET SEKTÖRÜNÜ NASIL ETKİLEYECEK?

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla, yurtdışından sipariş edilen ürünlere ek gümrük vergisi getirildi. Yeni düzenlemeye göre ise Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi halinde yüzde 30, diğer ülkelerden gelmesi halinde yüzde 60, 6 Haziran 2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (IV) sayılı listede yer alan eşya olması durumunda ise yukarıdaki oranlara ilave yüzde 20 oranında tek ve maktu bir vergi tahsil edilecek.

Taşkın, “Daha önce 150 Euro olan tek ve maktu vergi ödenerek ithal edilecek eşya bedeli üst limiti 30 euroya düşürüldü. 30 Euro’yu geçmeyen eşyalarda posta ve hızlı kargo şirketlerince yeni oranlarda tek ve maktu vergi tahsil edilerek BGB (Basitleştirilmiş Gümrük Beyanı) çerçevesine tamamlanabilecek. 30 Euro’yu geçen, ancak bin 500 Euro’yu geçmeyen eşyaların ithalat işlemi posta ve hızlı kargo şirketlerince veya gümrük müşavirlerince normal ithalat prosedürü çerçevesinde yerine getirilebilecek. Bin 500 Euro’yu geçen eşyalarda ise ticari ithalat prosedürü uygulanacak” dedi.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

İHRACATÇIYA YEŞİL DÖNÜŞÜM İÇİN %50 DESTEK

 

Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteğiyle yeşil ve dijital dönüşüm sürecinde ihracatçı firmalara destek sağlanacak. Şirketlerin bu kapsamda aldıkları danışmanlık hizmetinin giderleri 5 yıl süresince yüzde 50 oranında desteklenecek.

Türkiye ihracatının yüzde 41’ini Avrupa Birliği’ne (AB) yapıyor. Firmaların uluslararası ticaret düzeninde iklim değişikliğiyle mücadele politikalarına uyumunu sağlamak ve bir yol haritası belirlenmesi amacıyla 2021 yılında ‘Yeşil Mutabakat Eylem Planı’ yayınlandı. Bu kapsamdaki çalışmalara paralel olarak hazırlanan ‘Yeşil Mutabakat Uyum Projesi’ de  Ticaret Bakanı Ömer Bolat tarafından önceki hafta tanıtıldı. Bu arada Yeşil Dönüşüm Destek Programı Uygulama Esasları Tebliği de Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, yatırımcı, tesis bazında yürüteceği yeşil dönüşüm uygulamalarını içeren yol haritası raporu hazırlayacak.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

ABD’NİN DIŞ TİCARET AÇIĞI HAZİRANDA %2,5 AZALDI

 

ABD Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, haziran ayı dış ticaret açığı 73,1 milyar dolara geriledi. Ülkenin ihracatı artarken ithalatı da en yüksek seviyeye ulaştı. Çin’e karşı verilen dış ticaret açığı ise azaldı.

ABD Ticaret Bakanlığı, haziran ayına ilişkin dış ticaret verilerini açıkladı. Piyasa beklentisi, dış ticaret açığının bu dönemde 72,5 milyar dolar olması yönündeyken ülkenin dış ticaret açığı haziranda bir önceki aya kıyasla yüzde 2,5 azalışla 73,1 milyar dolara indi.

Yapılan hesaplamalar ise ABD’nin dış ticaret açığının 75 milyar dolar olduğunu gösteriyordu.

Ülkenin ihracatı haziranda yüzde 1,5 artışla 265,7 milyar dolara çıkarak 4 ayın en yüksek seviyesini kaydetti. İthalatı da yüzde 0,6 artarak 339 milyar dolarla Haziran 2022’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

        KÖRFEZLE KAZAN-KAZAN STA’SI İÇİN İLK TUR TAMAM

 

Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi arasında ‘kazan-kazan’ ilkesiyle başlatılan STA müzakerelerinin Ankara’daki ilk turu, ilgili ülke temsilcilerinin katılımıyla tamamlandı. Bölgenin, dünya ile 2.4 trilyon dolarlık ticaretinin Türkiye ihracatı için büyük potansiyel oluşturduğu belirtiliyor.

Farklı ülkelerle dış ticareti geliştirmek için Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) imzalayan Türkiye, benzerlerini bölgedeki ülkelerle gerçekleştirmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Ticaret Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre Türkiye, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile de STA görüşmeleri yapıyor. Bahreyn, Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman’ın üye olduğu KİK arasındaki STA müzakerelerinin Ankara’daki ilk turu, ilgili ülke temsilcilerinin katılımıyla tamamlandı. Taraflar, müzakerelere çevrim içi toplantılarla devam edecek ve ikinci tur müzakereleri için yılın son çeyreğinde Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da bir araya gelecek. Müzakerelerin yılsonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

RUSYA, YAPTIRIM BASKISI NEDENİYLE ULUSLARARASI TİCARET İÇİN KRİPTO PARA BİRİMİNİ ONAYLADI

Rus milletvekilleri, ülke Batı yaptırımlarından kaynaklanan yoğun mali baskıyla karşı karşıya kalmaya devam ederken, küresel işlemlerde kripto para biriminin kullanılmasına izin veren çığır açıcı yeni bir yasayı onayladı.  30 Temmuz Salı günü, Rusya Parlamentosu’nun alt meclisi olan Devlet Duması yasa için ilk onayı verdi.

Yerel basında çıkan haberlere göre, bu yeni yasa, işletmelerin kripto para birimleri kullanarak sınır ötesi ticaret yapmasına olanak tanıyacak.

Reuters’e göre Duma başkanı Anatoly Aksakov, Salı günü milletvekillerine yaptığı konuşmada bu hareketi finans sektöründe tarihi bir karar olarak nitelendirdi.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

TÜRKİYE’NİN ULAŞIMDAKİ MİLLİ GURURU: ADASTEC

 

Adastec firmasının geliştirdiği teknolojilerle entegre edilen sürücüsüz otobüslerin, dünyanın birçok ülkesinde bu teknolojiyi kullanan ilk proje olarak hayata geçirildiğini belirten Endüstri ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, şunları kaydetti:

“Türkiye’de Bilişim Vadisi’nde Test Merkezi ve Boğaziçi Üniversitesi BÜDOTEK Teknopark’ta AR-GE Merkezi olan Adastec, ABD’deki ilk Seviye-4 otonom otobüsü kullanıma sundu. Avrupa’nın ilk Seviye-4 otonom/elektrikli otobüslerini Norveç’in Stavanger ve Finlandiya’nın Tampere şehirlerinde uygulamaya geçiren Adastec, Almanya, Hollanda ve İsviçre’de yakın zamanda kazandığı projeleri de önümüzdeki günlerde hayata geçirmeye hazırlanıyor.”

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

Almanya Sanayi Üretimi, Dış Ticaret Verileri Bekleniyor

14 Ağustos günü Almanya’dan sanayi üretimi ve dış ticaret verileri açıklanacak ve Avrupa ekonomi haberleri açısından sakin bir gün olacak.

02:00 ET’de Destatis’in Almanya’nın Haziran ayına ait endüstriyel üretim ve dış ticaret rakamlarını yayınlaması planlanıyor. Üretimin, Mayıs ayındaki %2,5’lik düşüşü tersine çevirerek aylık bazda %1,0 oranında artması öngörülüyor. Ekonomistler, ihracatın aylık bazda %1,5 oranında daha yavaş bir oranda düşmesini bekliyor, bu önceki ayda kaydedilen %3,6’lık düşüşten daha yavaş.

Bu arada, İngiltere Halifax konut fiyatı verileri bekleniyor. Temmuz ayında konut fiyatlarının Haziran ayındaki %0,2’lik düşüşün aksine, ay bazında %0,3 oranında artması bekleniyor.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

Fortune 500 Türkiye Listesi’nde Yeni Şirketler Önemli Başarılara İmza Attı

Fortune 500 Türkiye 2023 Listesi’nde yer alan şirketler içinde net satış gelirleri, 10 milyar TL’nin üzerinde olan şirket sayısında büyük bir artış var. Net satışları 10 milyar TL’nin üzerinde olan şirket sayısı 2023 yılında 2022 yılına göre 80 adet artarak 218 oldu. Geçen yıl 138 şirketin satış geliri 10 milyar TL sınırını aşmıştı. Bu rakam bir önceki yıl 65’ti. Net satışları 25 milyar TL’nin üzerinde olan şirket sayısı, 2023 yılında 2022 yılına göre 26 adet artarak 85 oldu.

Bu rakam geçen yıl 59’da kalmıştı. 50 milyar liranın üzerinde net satış gelirine sahip olan şirket sayısı, 43’e çıkarken, 100 milyar TL’nin üzerinde net satış gelirine sahip olan şirket sayısı ise 24’e ulaştı. Fortune 500 Türkiye-2022 listesinde 100 milyar TL’nin üzerinde net satış gelirine ulaşan şirket sayısı 13 olmuştu. Ciro alt sınırı 2022 yılına göre yüzde 62.7 artarak 3 milyar 621 milyon TL’ye ulaştı. Listenin en son sırasında yani 500. şirketin net satışları 3 milyar 621 milyon TL olarak gerçekleşti. Önceki yıl bu rakam 2 mil- yar 225 milyon TL olarak gerçekleşmiş- ti. Söz konusu rakam 2020 yılında, 629 milyon TL, 2013 yılında yani 10 yıl önce ise sadece 230 milyon TL’de kalmıştı.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

          Lojistik Merkezlerinden 800 Milyon Dolarlık Ticaret

Türkiye’nin ihracatçıların hem maliyetini düşürmek hem de zamanını azaltmak için kurduğu Yurt Dışı Lojistik Dağıtım Ağları (YLDA) projesinde 5 merkez faaliyete geçti. 3’ü Avrupa, 2’si ise ABD’de olmak üzere kurulan merkezlerin ihracata ek katkısı 2024 yılının ilk 6 ayında 800 milyon dolar oldu.

YLDA merkezlerini bugüne kadar toplamda 400’ün üzerinde firma kullanırken önümüzdeki dönemde daha fazla merkez ve cep deponun faaliyete geçirilerek ihracatçıların ilgisinin ve kullanıcı sayısının daha da artması bekleniyor.

ABD’ de Chicago ve New Jersey merkezli, Almanya’da iki ve Fransa’da bir adet olmak üzere faaliyete geçen 5 lojistik merkez sayesinde Avrupa’ya 1 günde ABD’nin en uç noktalarına ise 3 günde ihracat gerçekleştirildi. Merkezler öncesinde ihracat süresi Avrupa’ya 2-3 gün ABD’ye ise 6-7 günü bulan sürelerde gerçekleştirilebiliyordu.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

SÖZ SİZDE

Sizlerin de yorum, fikir, öneri ve geri dönüşlerini bekliyoruz…

Eğer bizimle iletişime geçmek, görüş, öneri, geliştirme ve yorumlarınızı paylaşmak isterseniz info@utrader.org adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Utrader e-bültenimizin 61. sayısının da sonuna gelmiş bulunuyoruz. Umarız keyif alarak okumuş, bilgilerinizi pekiştirmiş, alanınız ve dünyadaki gelişmeler ile tazelenmişsinizdir.

Keyifle okuyacağınız yeni içeriklerimizle buluşacağınız bir sonraki bültenimizde bir araya gelinceye kadar, sağlıklı, mutlu ve güzel günler dileriz.

Sağlık ve sevgiyle kalın…

Utrader Ailesi

Hakkımızda
Bu e-bültenin yayınlanmasına katkı sağlayan editörlerimiz; Miray Yeleser, Aslı Akbacak, Esma Dedeoğlu ve Yağmur Serinyel’dir. Her türlü soru, öneri ve geri dönüşleriniz için medya@utrader.org adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Linkedin Instagram Twitter Facebook Telegram Youtube E-BültenPodcast



Bir yanıt yazın

2 × three =