UTRADER e-Bülteni 77

aaaaa

Utrader e-Bülteninin 77. Sayısından merhaba!

Her sayıda olduğu gibi bu hafta da okurken keyif alacağınızı düşündüğümüz capcanlı bir e-bülten içeriğimiz ile karşınızdayız. İşte sizler için derlediğimiz e-bülten gündemimiz.

                                 Hocalı Katliamı: Unutulmayan Acı

26 Şubat 1992, Azerbaycan’ın Hocalı kasabasında tarihe kara bir leke olarak kazındı. Ermenistan’ın Azerbaycan’a karşı başlattığı işgal sırasında, Ermeni silahlı kuvvetleri Hocalı’da sivil halka yönelik korkunç bir katliama imza attı. O gün, 613 kişi hayatını kaybetti, bunlar arasında kadınlar, çocuklar ve yaşlılar da vardı. 1000’den fazla sivil ise yaralandı ve binlercesi evsiz kaldı.

Hocalı Katliamı, savaşın en acımasız yüzlerinden birini gösterirken, dünya kamuoyunun bu trajediyi görmezden gelmesi, kurbanlar için büyük bir adaletsizlik oldu. Hocalı, tüm insanlık için bir utançtır. Bu acı, tüm insanlık tarihinin unutmaması gereken bir ders olmalıdır.

Bu sayımızda da ilk önce derneğimizin faaliyet, etkinlik ve projelerinin bir özetini yaparak başlıyoruz. Daha sonra güncel gelişmeleri takip edebileceğiniz “Haberler ve Gelişmeler” bölümleri ile sizlere zevkli bir okuma diliyoruz.

UTRADER’DEN HABERLER

         UTRADER AKADEMİ ÖDÜLLERİ BAŞVURULARI BAŞLADI!

Değerli Araştırmacılar,

Sizleri, Türk şirketlerinin uluslararasılaşmasına ve Türkiye’nin ihracat potansiyelinin arttırılmasına odaklı bilimsel araştırmaları teşvik ve takdir etmeyi amaçlayan 2025 UTRADER Akademi Ödülleri’ne başvurmaya davet ediyoruz.

Uluslararası Ticaret Ağı Derneği (UTRADER) ile Sakarya Üniversitesi’nin düzenleyicileri olduğu ve dördüncü kez düzenlenen bu organizasyon toplam 85.000 TL ödül içermektedir.

Ödülün kapsamına giren tamamlanmış veya yayınlanmak üzere olan akademik çalışmalarınız var ise başvurularınızı 20 Eylül 2025’e kadar yapabilirsiniz.

Detaylar için tıklayınız.

Akreditif vakasını içeren UtraderVaka sorumuzu “c şıkkı”nı işaretleyerek doğru cevaplayan ve en iyi açıklayan dört takipçimizi tebrik ediyoruz.

Doğru cevaplayanlardan; Mustafa Doğan, Zehra Türkay, Nur Sever Danışma Kurulu üyemiz Abdurrahman Özalp tarafından 22-23 Şubat tarihleri arasında Kadıköy/İstanbul’da verilecek “Akreditif, Standby ve Incoterms” başlıklı eğitimi, diğer kazananımız olan Yeliz Özkaya’ya ise Abdurrahman Özalp’in “Dış Ticarette Teslim ve Ödeme Şekilleri” dijital kitabını hediye ediyoruz.

Sorunun cevabına erişmek için YouTube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.

UTRADER KİTAP ÖNERİSİ

İngilizcedeki “My weekend is all booked” ifadesi güzel anlatıyor:

Hafta sonu kitap için her zaman iyi bir zamandır..

Tavsiye ediyoruz.

Çünkü Utrader kitapları çok seviyor

https://www.dr.com.tr/kitap/mulkiyedenlojistikimparatorlugunaertugrulalisan/basvuru/isekonomihukuk/yonetimisgelistirmekalite/urunno=0002160386001Mülkiye’den Lojistik İmparatorluğuna / Ertuğrul Alışan

https://www.dr.com.tr/kitap/gonulticaretigunumuzturkcesiyle/edebiyat/roman/turkiyeroman/urunno=0001943307001Gönül Ticareti / Hüseyin Rahmi Gürpınar

                                             PODCAST KÖŞESİ

FT Haber Özeti – Trump Ticaret Savaşı Başlıyor.

Donald Trump, Kanada, Meksika ve Çin’e yüksek gümrük tarifeleri uyguladı. Öte yandan, petrol ve doğal gaz şirketleri iklim hedeflerine ulaşmak için karbon denkleştirmelerine daha fazla güveniyor. Ayrıca, Avrupa Birliği hükümetleri, kıtanın savunma kapasitesini artırmaya yönelik “istekliler koalisyonu”na Birleşik Krallık ve Norveç’i dahil etmenin yollarını araştırıyor.

Podcast’i dinlemek için TIKLAYINIZ.

                   GEZENAY VE ARKADAŞLARI DÜNYA TURUNDA

Yeni bir serüvenle merhaba sevgili okurseverler☺️

Brezilya’ya ilk adım attığım andan itibaren bu ülkede şirket görüşmeleri ve iş kültürü hakkında çok şey öğreneceğimi hissettim. Sao Paulo’ya yaptığım bu seyahat, sadece profesyonel bağlantılar kurmakla kalmayıp, Brezilya iş dünyasının dinamiklerini anlamam için de büyük bir fırsat sundu. Hazırsanız Brezilya serüvenimize başlayalım!

Brezilya’da en çok dikkatimi çeken şeylerden biri, insanların kendilerini “Hispanic” olarak görmeleriydi. İlk gün birkaç Brezilyalıya İspanyolca hitap ettiğimde, yüzlerindeki rahatsızlık ifadesini hemen fark ettim. Brezilyalılar Portekizce konuşuyor ve bu konuda oldukça hassaslar. Eğer Brezilya’da iş yapmayı düşünüyorsanız, birkaç temel Portekizce kelime öğrenmek kesinlikle avantaj sağlayacaktır. İngilizce yaygın olarak kullanılmakta ancak her görüşmede bu dili rahatça kullanabileceğinizi düşünmeyin. Bu nedenle, yanımda hem İngilizce hem de Portekizce olarak hazırlanmış tanıtım materyalleri bulundurmam işimi oldukça kolaylaştırdı. Brezilyalılar kartvizit değişimini de çok önemserler, bu yüzden bol miktarda kartvizit bulundurmanın faydasını da gördüm.

Brezilya’da iş görüşmeleri genelde birden fazla kez yapılmaktadır. Bir toplantı sonrası hemen bir anlaşma beklemeniz yanlış olur. Ayrıca, ilk toplantılarda resmi bir ortam oluşturulsa da, görüşmeler resmiyetin dışına çıkarak dostane bir havaya bürünebiliyor. Bu nedenle, sabırlı ve esnek olmak büyük bir avantaj.

Ayrıca, Brezilya’daki iş kültürü aşırı derecede hiyerarşik bir yapıya sahip. Kararlar genellikle en üst yönetici tarafından verildiği için, kritik görüşmelerde doğru kişilerle bağlantı kurmak büyük önem taşıyor.

Sao Paulo gibi büyük şehirlerde iş görüşmeleri daha hızlı ve resmi bir havada gerçekleşse de, diğer bölgelerde işler daha yavaş ilerleyebiliyor. Brezilyalı iş insanları, iş görüşmelerine doğrudan başlamak yerine önce sıcak bir sohbet etmeyi tercih ediyorlar. Bunun yanı sıra, ofis ortamlarının çoğu zaman çok resmi olmadığını gördüm. Hatta, kıdemli yöneticilerin bile özel ofisleri olmadığını fark ettim. Toplantılar sırasında sık sık telefonla araya girenler veya başka konulara yönelenler olabiliyor. Bu nedenle, iş görüşmelerinde sabırlı ve anlayışlı olmanız büyük önem taşıyor.

Eğer iş görüşmelerinde karşı tarafın size güven duymadığını hissederseniz, hazırladığınız etkileyici sunumlar veya sayısal veriler tek başına yeterli olmayacağını söyleyebilirim. Brezilyalı iş insanları, sizi tanımaya ve sizinle kişisel bir bağ kurmaya büyük önem veriyor. Bu nedenle, sadece teknik bilgilere odaklanmak yerine, insan ilişkilerine de önem vermeniz gerekiyor.

Brezilya’da anlaşmalar genellikle resmi imza süreci tamamlanmadan önce el sıkışma ve söz verme şeklinde onaylanıyor. Bu da ülkede kişisel ilişkilerin ve güvene dayalı iş yapılma tarzının bir göstergesi. Ayrıca, Brezilya’da bir avukat tutarken yerel “Notario”lardan destek almak daha olumlu bir algı oluşturabiliyor.

Dışarıdan getirilen avukatlar bazen güvensizlik oluşturabiliyor.

Sonuç olarak; Brezilya’daki iş ortamı, sabır, esneklik ve kültüre uyum yeteneği gerektiriyor. İlk günümde elde ettiğim bu deneyimler, burada başarılı bir iş görüşmesi yürütmek için sadece bilgiye değil, aynı zamanda sosyal becerilere de ihtiyaç duyulduğunu gösterdi. Önümde daha öğrenecek çok şey var ve Brezilya iş kültüründeki bu yolculuğumu sabırsızlıkla sürdürmeye devam edeceğim.

Bir sonra ki Brezilya serüvenimizde görüşmek üzere! hoşça kalın sevgili okurlarım

                       En Beğenilen Sosyal Medya Paylaşımlarımız

Her gün sabah saatlerinde yapılan paylaşımlarımıza ulaşmak için aşağıdaki Sosyal Medya hesaplarımızı takibe almanızı tavsiye ederiz.

LinkedinInstagramTwitterFacebookYouTube

Şimdilik Utrader’dan haberlerimiz bu kadar 18 Kasım’da yayınlanacak 70. sayımızda da projelerimiz ve etkinliklerimizi duyurmaya devam edeceğiz. Tüm etkinlik ve güncel faaliyetlerimizden haberdar olmak için web sitemizi ve sosyal Medya hesaplarımızı takip etmenizi öneririz. Web sitemiz için TIKLAYINIZ.

Dernek haberleri özetimizden sonra, şimdi de sizleri bu sayı için hazırladığımız diğer içeriklerimiz ile baş başa bırakarak keyifli okumalar ve dakikalar geçirmenizi diliyoruz.

               ULUSLARARASI TİCARETTE ALTIN SERTİFİKALAR

Kur Riski ve Forward Sözleşmeleri

Kur riskinin etkilerini kontrol altına almak ve döviz forward işlemlerini öğrenmek isteyenler için uygundur. Eğitim süresi toplamda 44 dakikadır.

Detaylı bilgiler için TIKLAYINIZ.

         “ICC – Küresel Ticaret Görünümü 2025: Sektör Görüşleri”

Küresel ticaret birçok açıdan bir dönüm noktasında. Hükûmetler ekonomik ve jeopolitik baskılara yanıt verirken, ticaret politikaları ulusal endişeleri gidermeyi amaçlasa da işletmeler üzerinde benzeri görülmemiş bir baskı oluşturacak şekilde değişiyor. 2007-2008 finansal krizinden bu yana, tarifeler, tarife dışı önlemler, ihracat kontrolleri ve yatırım kısıtlamaları gibi ticareti kısıtlayıcı tedbirlerde istikrarlı bir artış yaşanmakta ve bu da ticaretin giderek daha fazla parçalanmasına yol açıyor.

Sadece 2024 yılında dünya genelinde 3.000’den fazla ticaret kısıtlaması uygulanmıştır. Çok taraflı ticaret sisteminin karşı karşıya olduğu zorluklar yeni olmasa da giderek şiddetleniyor ve daha fazla bozulma riski taşıyor.

Makalenin devamı için TIKLAYINIZ.

– Hizmet İhracatı Sınırlarını Genişletiyor: HİB Genel Sekreteri Dr. Fatih ÖZER Anlatıyor.

– Türklim Eski Yönetim Kurulu Başkanı Aydın ERDEMİR ile Global Lojistikte Türk Limanları Potansiyeli Hakkında

– Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza AL ile Uluslararası Öğrenciler Üzerine

– Uzun Ömürlü Markalar Üzerine Markalar Derneği Başkan Yardımcısı Asude ALKAYLI ile Görüştük

– Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Zeynep BOZ ile Tarihi Eser Kaçakçılığı Üzerine Etkileyici Bir Röportaj

– T-Soft’un Kurucusu Ömer ARIKAN ile Türkiye’de E-Ticaret

– DTÖ Eski Müzakerecisi Şahin YAMAN ile Keyifli Bir Röportaj

– WCI Forum Kurucusu Utku BENGİSU ile Afrika Pazarını Ele Aldık

– Küba’da İlk Türk Firmasının Kurucusu Ömer Giray ile Küba- Türkiye İlişkileri Hakkında

UTİC Dergimizin 9. Sayısını okumak için TIKLAYINIZ.

UTİC Dergimizin önceki sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ.

                                                RÖPORTAJ KÖŞESİ

Fatih Şener ile Lojistikte Geçmişten Geleceğe Bakış

Bitmeyen TIR kuyrukları, şoför bulma ve vize sorunları gittikçe derinleşiyor. Çözüm bizde mi? AB’de mi?”

 

Bitmeyen tır kuyrukları ve vize sorunu gerçekten çok önemli bir tespit. Tabii tır kuyruklarının önemli kısmı gümrük kapılarında, iç gümrüklerde ve sınır gümrüklerinde. Bunun çözümü bizde. Türkiye aslında aynı yıl içerisinde iki asma köprü ve bir Avrasya Tüneli yapmış güçlü bir ülkedir. Yani gümrük kapılarının, çıkış sınır kapılarının kapasitesinin bir önce arttırılması ihtiyacı var.

Röportajın Tamamına Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ.

UTİC Dijital Dergimizin diğer sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ.

                                         GÜNCEL HABERLER

UKRAYNA VE İNGİLTERE ARASINDA DÜZENLENEN ULUSLARARASI TİCARET HEYETİ, SEKTÖR BAĞLARINI DEĞİŞTİRİYOR

Silahlı Kuvvetler Bakanı Luke Pollard liderliğindeki ticaret heyeti, Norveç ve Hollanda’nın da dahil olduğu bir grup olarak, Ukrayna’ya destek amacıyla stratejik ortaklıkları güçlendirmek ve savunma işbirliğini artırmak için Ukraynalı bakanlar, yetkililer ve sektör temsilcileriyle bir araya geldi.

Britanya’nın Task Force HIRST ekibi, Ukrayna’ya gerçekleştirdiği beşinci ticaret misyonunu bu kez müttefikleriyle birlikte yaptı. Bu ziyaret, gelecekteki ticaret misyonlarının uluslararası işbirliğiyle yapılması gerektiğini gösteren önemli bir örnek oldu ve bu tür misyonların bir standart haline gelmesine öncülük etti.

Ziyaretin ardından, Birleşik Krallık şirketleri Ukraynalı ortaklarla daha yakın çalışmayı kabul ederek, önceki anlaşmaların üzerine inşa edilecek ve yeteneklerini artıracak yeni taahhütler üzerinde anlaştılar.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

HİNDİSTAN-ABD TİCARET ANLAŞMASI’NIN DUYURULMASI İŞ GÜVENİNİ ARTIRDI

 

Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanı Piyush Goyal, Hindistan ile ABD arasında ikili bir ticaret anlaşması müzakeresi yapılacağına dair duyurunun her iki ülkede de iş dünyasının güvenini artırdığını belirtti. Bu anlaşmanın, rekabet avantajlarını kullanarak ekonomik bağları daha da güçlendirmeye yardımcı olabileceğini ifade etti.

Başbakan Narendra Modi’nin yakın zamanda Washington’a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında, Hindistan ve ABD, karşılıklı ticaret hacmini 2030 yılına kadar 500 milyar ABD dolarının üzerine çıkarmayı ve 2025 sonbaharına kadar çok sektörlü, karşılıklı fayda sağlayan bir ikili ticaret anlaşmasının (BTA) ilk aşamasını müzakere etmeyi taahhüt etti.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

TUNUS, TÜRKİYE’YE YÜZLERCE TON PATATESİ İADE ETTİ

 

Türkiye’den Tunus’a gönderilen 2 bin 500 ton patates sağlık kontrolü sırasında içerisinden zararlı bir bakteri bulunduğu gerekçesiyle iade edildi. İade edilen patateslerin imhasına Mersin’in Tarsus ilçesindeki TURYAM Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi’nde başlandı.

Tunus’tan gelen iade patatesler, Mersin’deki bertaraf tesisine götürülerek imha edilmeye başlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı, imha işlemlerinin yapıldığını ve patateslerin kesinlikle piyasaya sürülmeyeceğini vurguladı. Yetkililer, çevreye zarar vermemek için özel yöntemler kullandıklarını belirtti.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

TRUMP; OTOMOBİL, İLAÇ VE ÇİPLERE %25 ORANINDA GÜMRÜK VERGİSİ UYGULAYACAK

 

Trump, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilaç ve yarı iletken çip sektörlerine yönelik tarifelerin başlangıçta %25 veya daha yüksek olacağını ve bir yıl içinde önemli ölçüde artacağını belirtti. Ancak bu vergilerin ne zaman duyurulacağına dair bir tarih vermedi ve ilaç ile çip üreticilerine ABD’de fabrikalar kurmaları için zaman tanımak istediğini söyledi.

Göreve başlamasından bu yana geçen dört hafta içinde Trump, Çin’in fentanil kaçakçılığını durduramaması nedeniyle mevcut vergilere ek olarak Çin’den yapılan tüm ithalatlara %10 ek gümrük vergisi getirdi. Ayrıca, Meksika’dan gelen mallara ve Kanada’dan yapılan enerji dışı ithalata %25 vergi uygulama kararı aldı, ancak bunu bir ay erteledi.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

EURO BÖLGESİ DIŞ TİCARET FAZLASI VERDİ

 

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi’nin Aralık 2024 uluslararası ticaret verilerini yayımladı.

Buna göre, AB’nin ihracatı, aralıkta önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,7 artarak 209 milyar euro, ithalatı ise yüzde 3,9 yükselerek 192,7 milyar euro oldu. AB, söz konusu ayda 16,3 milyar euro dış ticaret fazlası verdi.

Euro Bölgesi’nde ihracat geçen yıl aralıkta 2023’ün aynı ayına kıyasla yüzde 3,1 artışla 226,5 milyar euro, ithalat ise yüzde 3,8 yükselişle 211 milyar euro olarak gerçekleşti. Böylece, Euro Bölgesi’nin ticaret fazlası aralıkta 15,5 milyar euro olarak kayıtlara geçti.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

                    DIŞ TİCARETTE BİR İYİ BİR DE KÖTÜ HABER

Doğalgaz fiyatların­daki düşüş, son dö­nemde yükseliş eğili­mine giren ve dış tica­ret dengesini olumsuz etkileyen enerji ithalat faturasını kısmi olarak rahatlatacaktır. Bu doğ­rultuda, Ukrayna’ya yö­nelik gelişmelerin ya­kından takip edilmesi gerekiyor.

Diğer taraftan, ekonomik ak­tivitede son çeyrekteki topar­lanma ve reel kurlardaki de­ğerlenme ile fiyat etkisinden arındırılmış ithalat miktarı yükseliş eğilimine geçti. Bu doğrultuda, son çeyrekte dış ticaretin büyümeye katkı­sı negatife dönmüş gibi gözük­üyor.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

TÜRKİYE-UKRAYNA YUVARLAK MASA TOPLANTISI TOBB’DA GERÇEKLEŞTİ

Türkiye-Ukrayna Yuvarlak Masa Toplantısı, Bakan Bolat, Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Yulia Sviridenko, Ukrayna Tarım Politikaları ve Gıda Bakanı Vitaliy Koval ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla TOBB Kabul Salonu’nda gerçekleştirildi.

Bolat, burada yaptığı konuşmada, Ukrayna ile yoğun temasların işbirliğini daha ileriye taşıyacağını söyledi.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin her geçen gün arttığına dikkati çeken Bolat, Türkiye’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne, bağımsızlığına, egemenliğine her platformda destek verdiğini ve vermeye devam edeceğini bildirdi.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

TÜRKİYE’DEN SURİYE’YE YAPILAN HUBUBAT İHRACATINDA ARTIŞ

Ocak ayında Türkiye’den Suriye’ye 57 milyon dolara yakın hububat ihracatı yapıldı. Suriye’ye ihracatın yarısından fazlasının Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden gerçekleştirildiği de belirtildi.

Türkiye’den Suriye’ye geçen yılın ocak ayında 45 milyon 876 bin dolar hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı yapıldığı açıklanırken; rakamın bu yılın aynı döneminde yüzde 22,5 arttığı kaydedildi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden Suriye’ye ocak ayında yapılan hububat ihracatı ise yüzde 31,3’lük artışla 22 milyon 88 bin dolardan 28 milyon 994 bin dolar seviyesine çıktı.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

                            AVRUPA LNG İTHALATINI AZALTIYOR

Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü’nün (IEEFA) Avrupa’nın LNG piyasasına ilişkin raporundaki verilere göre, yenilenebilir enerji yatırımları, gaz talebindeki azalma ve boru hattı gaz ithalatındaki artışın bu düşüşte etkili olduğu ifade edildi.

Buna göre, Avrupa’nın toplam gaz talebi 2021-2024 arasında yüzde 20 oranında azaldı. 2024 genelinde talep yatay seyretmesine rağmen, kasım ve aralık aylarında talepte görülen artış dikkati çekti.

Avrupa’da gaz depolama tedbirlerinin arz şoklarını büyük ölçüde absorbe ettiği ve özellikle kış aylarında arz güvenliğini artırdığı kaydedilen raporda, AB gaz depolarının doluluğunun geçen yıl sonunda yüzde 72,16 olduğu bildirildi.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

                                                  SÖZ SİZDE

Sizlerin de yorum, fikir, öneri ve geri dönüşlerini bekliyoruz…

Eğer bizimle iletişime geçmek, görüş, öneri, geliştirme ve yorumlarınızı paylaşmak isterseniz info@utrader.org adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Utrader e-bültenimizin 77. sayısının da sonuna gelmiş bulunuyoruz. Umarız keyif alarak okumuş, bilgilerinizi pekiştirmiş, alanınız ve dünyadaki gelişmeler ile tazelenmişsinizdir.

Keyifle okuyacağınız yeni içeriklerimizle buluşacağınız bir sonraki bültenimizde bir araya gelinceye kadar, sağlıklı, mutlu ve güzel günler dileriz.

Sağlık ve sevgiyle kalın…

Utrader Ailesi

Abone olmak için https://utrader.org/ adresimizi ziyaret edin. Web sayfamızın en altındaki e-bültenimize abone olun kutusuna mailinizi yazın.

Hakkımızda
Bu e-bültenin yayınlanmasına katkı sağlayan editörlerimiz; Miray Yeleser, Aslı Akbacak, Esma Dedeoğlu, Rabia Öztürk ve Çağatay İrme’dir. Her türlü soru, öneri ve geri dönüşleriniz için medya@utrader.org adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Linkedin Instagram Twitter Facebook Youtube E-BültenPodcast



Bir yanıt yazın

16 − one =