UTRADER e-Bülteni 75

aaaaa

Utrader e-Bülteninin 75. Sayısından merhaba!

Her sayıda olduğu gibi bu hafta da okurken keyif alacağınızı düşündüğümüz capcanlı bir e-bülten içeriğimiz ile karşınızdayız. İşte sizler için derlediğimiz e-bülten gündemimiz.

             BU ATEŞ DÜŞTÜĞÜ YERİ DEĞİL HEPİMİZİ YAKTI…

 

Kartalkaya’da meydana gelen yangın felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine sabır ve başsağlığı diliyoruz. Bu acı kayıp hepimizin yüreğini derinden sızlattı.

Yangında zarar gören tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, bu tür felaketlerin bir daha yaşanmamasını temenni ediyoruz.

Bu sayımızda da ilk önce derneğimizin faaliyet, etkinlik ve projelerinin bir özetini yaparak başlıyoruz. Daha sonra güncel gelişmeleri takip edebileceğiniz “Haberler ve Gelişmeler” bölümleri ile sizlere zevkli bir okuma diliyoruz.

UTRADER’DEN HABERLER

Ankara’da, Eti Maden’de gerçekleştirilen eğitimde, değerli üyelerimizden Av. Murat Eren ve Abdurrahman Özalp’ın bilgi ve tecrübelerini katılımcılarla paylaştılar. Derneğimizin iki üyesinin verdiği bu değerli eğitim için kendilerini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

“Bilgi paylaştıkça çoğalır.”

Utrader olarak, az kişiyle büyük işler başarmanın mümkün olduğunu bir kez daha kanıtladık. Yaptığımız çalışmalarla sadece kendi alanımızda değil, iş dünyasında da fark yaratmaya başladık. Gördüğümüz ilgi ve etki, doğru bir yolda olduğumuzu gösteriyor. Birlikte büyümeye, öğrenmeye ve üretmeye devam ediyoruz.

2020 yılından bu yana her sabah 08:00’de yaptığımız paylaşımlarla uluslararası ticaretin dinamiklerini, sektördeki gelişmeleri ve önemli bilgileri sizlerle paylaşıyoruz. Bugün hep birlikte sınırları aşarak 16.000’den fazla kişiden oluşan dev bir ağ oluşturduk.Utrader olarak tüm değerli takipçilerimize teşekkür ederiz.

                                             PODCAST KÖŞESİ

UTRADER: Karayolu Lojistiği Üzerine – Alper Özel

Uluslararası Ticaret ve hayatın tüm alanlarından konuların ele alındığı kanalımızın bu bölümünde, UND İcra Kurulu Başkanı Sn. Alper Özel ile Karayolu Lojistiğinin dünü, bugünü ve geleceği üzerine sohbet ettik.

Podcast’i dinlemek için TIKLAYINIZ.

                   GEZENAY VE ARKADAŞLARI DÜNYA TURUNDA

Merhaba sevgili okurlar,

Hollanda seyahatimin üçüncü bölümünde, bu güzel ülkenin misafirperverlik ve sosyal yaşamına dair birçok şey öğrendim. Hem kültürel gözlemlerim hem de birebir yaşadığım deneyimler, Hollanda kültürünü daha yakından tanımama yardımcı oldu. Hazırsanız bu harika bölümümüze başlayalım!

Hollandalı bir arkadaşım beni evine sabah kahvesine davet etti. Hollanda kültüründe bu tür kahve buluşmaları, kısa ve samimi sohbetler için tercih edilmektedir. Masada sütlü bir fincan kahve ve yanında bisküvi servis edilir. Ancak, bu davetler genellikle kısa sürer ve kahve bittikten sonra ayrılmanız beklenir.

Hollandalılar, kahve içmeye fazlasıyla düşkün. Gün içinde birkaç kez kaliteli kahve içmeye zaman ayırıyorlar. Ben de bu seyahatimde farklı kahve çeşitlerini deneme şansı buldum. Özellikle bir kafede içtiğim koyu kavrulmuş bir kahve karışımı, favorim oldu.

Sosyal aktivitelerin çoğu Hollanda’da dikkatlice planlanıyor. Bir akşam iş yemeği için davet aldım ve öğrendiğim kadarıyla bu tarz spontane davetler pek tercih edilmiyordu. Yemeğin, ev yerine restoranda gerçekleşmesi de oldukça dikkatimi çekti. Hollanda iş kültüründe, restoranlar bu tür etkinlikler için tercih edilen popüler yerler.

Hollandalılar, özel olaylarda zamanında bulunmaya ve küçük, kaliteli hediyeler götürmeye de özen gösterirler. Çiçek, kutu çikolata, dekoratif mumlar veya ülkenizle ilgili mütevazi hediyeler takdir görür. Aşırı gösterişten hoşlanmazlar. Eğer çocukların da olacağını biliyorsanız, onlar için şekerleme veya küçük oyuncaklar götürmek iyi bir fikir olabilir.

Yemek yeme kültüründe ise elle yenecek yemekler bile olsa, daima çatal bıçak kullanılır. Meyve, peynir, ekmek, sandviç ve pizza yerken bile çatal bıçak kullanıldığını gözlemledim.

Hollanda seyahatimin bu bölümü, kültürel farkındalığımı artıran unutulmaz anılarla doluydu. Siz de bu ülkeye gitmeyi planlıyorsanız, Hollanda’nın planlı yaşam tarzına ve nezaket kurallarına uyum sağlamayı unutmayın Bir sonraki Hollanda bölümümüzde görüşmek üzere kendinize iyi bakın sevgili okurlarım

                       En Beğenilen Sosyal Medya Paylaşımlarımız

Her gün sabah saatlerinde yapılan paylaşımlarımıza ulaşmak için aşağıdaki Sosyal Medya hesaplarımızı takibe almanızı tavsiye ederiz.

LinkedinInstagramTwitterFacebookYouTube

Şimdilik Utrader’dan haberlerimiz bu kadar 18 Kasım’da yayınlanacak 70. sayımızda da projelerimiz ve etkinliklerimizi duyurmaya devam edeceğiz. Tüm etkinlik ve güncel faaliyetlerimizden haberdar olmak için web sitemizi ve sosyal Medya hesaplarımızı takip etmenizi öneririz. Web sitemiz için TIKLAYINIZ.

Dernek haberleri özetimizden sonra, şimdi de sizleri bu sayı için hazırladığımız diğer içeriklerimiz ile baş başa bırakarak keyifli okumalar ve dakikalar geçirmenizi diliyoruz.

               ULUSLARARASI TİCARETTE ALTIN SERTİFİKALAR

İçerik Pazarlaması Eğitimi

Modern içerik pazarlaması, ekip oluşturma, operasyonlar ve içerik modelleme, standartlar ve talimatlar, ürün geliştirme, hikâye haritalama gibi konuları içeren 15 saatlik bir programdır.

Detaylı bilgiler için TIKLAYINIZ.

                     “Pazarlama liderleri 2025’i nasıl görüyor?”

2024 yılı, Kiğılı için hem dönüştüğümüz hem de iyi sonuçlar getirdiğimiz başarılı bir yıl oldu. Barış Arduç’un marka yüzü olarak yer aldığı “Üstüme Rahat Bi’ Şeyler Alayım” ve “Üstünde Ne Var?” kampanyalarımız, tüketiciyle güçlü bir duygusal bağ kurarak marka algımızı daha da güçlendirdi.

2024 yılı, grup bünyemizde çoklu marka stratejimize odaklanarak farklı hedef kitlelere, ihtiyacı olan yenilikçi teknolojileri hayatlarına kazandırdığımız önemli bir yıldı. Kategori ve ürün gamındaki gelişimimiz pazarda da karşılığını aldı.

Makalenin devamı için TIKLAYINIZ.

– Hizmet İhracatı Sınırlarını Genişletiyor: HİB Genel Sekreteri Dr. Fatih ÖZER Anlatıyor.

– Türklim Eski Yönetim Kurulu Başkanı Aydın ERDEMİR ile Global Lojistikte Türk Limanları Potansiyeli Hakkında

– Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza AL ile Uluslararası Öğrenciler Üzerine

– Uzun Ömürlü Markalar Üzerine Markalar Derneği Başkan Yardımcısı Asude ALKAYLI ile Görüştük

– Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Zeynep BOZ ile Tarihi Eser Kaçakçılığı Üzerine Etkileyici Bir Röportaj

– T-Soft’un Kurucusu Ömer ARIKAN ile Türkiye’de E-Ticaret

– DTÖ Eski Müzakerecisi Şahin YAMAN ile Keyifli Bir Röportaj

– WCI Forum Kurucusu Utku BENGİSU ile Afrika Pazarını Ele Aldık

– Küba’da İlk Türk Firmasının Kurucusu Ömer Giray ile Küba- Türkiye İlişkileri Hakkında

UTİC Dergimizin 9. Sayısını okumak için TIKLAYINIZ.

UTİC Dergimizin önceki sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ.

                                                RÖPORTAJ KÖŞESİ

93 Yaşındaki Çınar Osman Öndeş ile Denizcilikten Yazarlığa: İki Farklı Dünyanın Birleşimi

“Yazacaklarımın başlangıç noktası Kasım 2024 başları idi. Hatice Esen Hanım’dan bana bir email ulaştı. Yaşamımı ifade eden meraklarımdan ve edindiğim deneyimlerden bazılarını anlatmam ve değerlendirmem istenmekteydi. Hatice Esen Hanım ile anlatım biçimi konusunda kısa yazışmalar yaptık. Sonunda ben soruların aydınlatılmasını bir metin haline getirmeliydim ve yerine göre fotoğraflar kullanmalıydım. Bu yöntem uygun görüldü. Biraz zaman geçti… Ben yazmak tutkunu, araştırma tutkunu yapımla 10 kadar makale daha yazdım ve bunlar internet ortamında yayına girdi. Fakat Hatice Esen Hanım’ın sordukları konular için “Masaüstü”nde bir dosya açmıştım. Bugün 19 Kasım 2024… Sabah erkenden daha da geç kalmamak adına bir başlangıç yaptım.

Bu yazılanların sahibi 12 Ekim 1931 Pazartesi sabaha karşı İstanbul, Üsküdar, Doğancılar, İmrahor Yokuşu 123 No’lu ve üç katlı bir ahşap evde dünyaya gelmiştir. Babam Ahmet Nurettin idi. Annem Güldane Ayyıldız. Babamın annesi Babaannem Hayriye Hanım, Üsküp’ten göçlerle Selanik’e oradan da Yunan işgali sırasında İstanbul’a göç eden Kolağası Osman Efendi’nin eşi olan muhteşem dirayetli bir kadın idi. Zühtü, Ahmet Nurettin, Hayrettin isimli üç erkek çocuğu olmuş. Olasıya yokluklar içinde nasılsa İmrahor Yokuşu’nda sağ köşede olan bu ahşap eve sığınmışlar.”

Röportajın Tamamına Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ.

UTİC Dijital Dergimizin diğer sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ.

                                         GÜNCEL HABERLER

ARJANTİN, SICAK DALGASININ TALEBİ ARTIRMASIYLA BOLİVYA VE ŞİLİ’DEN GAZ İTHALATI İÇİN MÜZAKERE EDİYOR

Arjantin’de yaşanan yaz sıcağı dalgası nedeniyle talep artışı yaşanırken, Bolivya ve Şili, Arjantin’e gaz ihracatını yeniden başlatmak için görüşmeler yürütüyor. Bu durum, Buenos Aires hükümetinin enerji bağımsızlığı hedefini zorlaştıran bir gelişme olarak dikkat çekiyor.

Bolivya’nın devlet enerji şirketi YPFB’nin başkanı Armin Dorgathen Tapia, cuma günü Reuters’e yaptığı telefon görüşmesinde, “Arjantin ile spot sözleşme oluşturmak için müzakereler yürütüyoruz” dedi. Bu görüşmeler daha önce haber yapılmamıştı.

Şilili yetkililer de cuma günü Reuters’e yaptıkları açıklamada, Arjantin’in uzak kuzeyine gaz tedarik etmek için yeni bir anlaşma yapmayı beklediklerini belirtti. Enerji bakanlığı, Eylül ayına kadar günde 2,5 milyon metreküp doğal gaz sevkiyatının yapılabileceğini açıkladı.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

            İHRACAT BEKLENTİLERİNDE İBRE İYİMSERE DÖNDÜ

Ticaret Bakanlığı’nın dış ticaret beklenti endeksine göre, ilk çeyrekte ihracat beklenti endeksi 2,4 puan arttırarak 101,3 oldu. Veri iyimser bir beklentiye işaret etti.

Ankete, göre, 2025 yılı 1. çeyrek İthalat Beklenti Endeksi, bir önceki çeyreğe göre 6,9 puan artarak 117,3 seviyesi ile 2023’ün 4. çeyreğinden beri en yüksek noktaya ulaştı.

Ticaret Bakanlığı 2025 yılı 1. çeyrek İhracat Beklenti Endeksi 101,3 olarak gerçekleşti.

Ticaret Bakanlığı’nın yayımladığı Dış Ticaret Beklenti Anketi’ne göre, 02-17 Aralık 2024 tarihleri arasında uygulanan dış ticaret beklenti anketi sonuçlarına göre, 2025 yılı 1. çeyrek İhracat Beklenti Endeksi bir önceki çeyreğe göre 2,4 puan artarak 101,3 oldu.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

        DÜNYA MOBİLYA İHRACATINDA TÜRKİYE 7’NCİ SIRADA

 

Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) tarafından Tüyap Kongre ve Fuar Merkezi ile İstanbul Fuar Merkezi’nde eş zamanlı düzenlenen “IIFF (İstanbul International Furniture Fair) Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı” başladı.

Açılış dolayısıyla İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen törende konuşan Bakan Bolat, Türkiye ekonomisinin zorlu 2024 yılını makro göstergeler anlamında oldukça iyi rakamlarla geride bıraktığını söyledi.

Türkiye’nin 17 çeyrektir üst üste büyümeye devam ettiğini, milli gelirin 2024’ü yaklaşık 1 trilyon 350 milyar dolarla kapatacağını dile getiren Bolat, kişi başına düşen milli gelirin 15 bin dolara ulaşacağını belirtti.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

ONAYLANMIŞ KİŞİ STATÜSÜ İÇİN İTHALATÇILARA 1 MİLYON DOLAR ŞARTI

 

Ticaret Bakanlığınca hazırlanan “Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmî Gazete‘de yayımlandı. Buna göre, adli makamlarca yasaklanmış hakların geri verilmesi kararları ile düzenlenen idari para cezaları, firmaların onaylanmış kişi statü belgesi almalarına engel olmayacak.

Onaylanmış kişi statüsü için gereken genel koşullardan idari para cezası kararlarının değerlendirilmesi aşamasında Gümrük Kanunu uyarınca düzenlenen ceza kararları hesaplamaya katılmayacak. Aynı ihlale ilişkin olarak farklı gümrük idarelerince düzenlenen birden fazla ceza kararı tek ceza kararı sayılacak.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

“AB’NİN GÜMRÜK BİRLİĞİ’NDEKİ TAVRI BİR TİCARET SAVAŞIDIR”

 

DEİK Başkanı Olpak, Avrupa Birliği’nin Türk insanlarının vize sorununu gidermemesi ve Gümrük Birliği’ni güncellememesinin ticaret savaşı tavrı olduğunu söyledi. Olpak, Türkiye’nin finansman sübvansiyonları ile yeni alanlara açılması gerektiğini kaydetti.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, ekonomi gazetecileriyle bir araya gelerek Türk iş dünyası açısından 2024 yılındaki ticari görünümü değerlendirdi ve 2025 yılı öngörülerini paylaştı. Olpak, 2024 yılında faizler ve enflasyonun konuşulduğunu, 2025’in temel gündeminin ise ticaret savaşları ve bloklaşmalar olacağını kaydetti. Türkiye’nin; ihracatının yüzde 56’sını ithalatının da yüzde 50’sini karşıladığı Avrupa’daki gelişmeleri kaygıyla izlediklerini aktaran Olpak, yeni alanlara açılmak gerektiğini ifade etti.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

                 ARALIK AYINDA İTHALAT VE İHRACAT ARTTI

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, aralık ayında ihracat yüzde 2,2 oranında artarak 23 milyar 463 milyon dolar, ithalat ise yüzde 11,1 oranında artarak 32 milyar 287 milyon dolara ulaştı.

2024 yılında ise ihracat, yüzde 2,5 oranında artarak 261 milyar 925 milyon dolar, ithalat, yüzde 4,9 oranında azalarak 344 milyar 85 milyon dolar oldu.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklama şöyle:

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

                 ABD VE TÜRKİYE ARASINDA ROLLER DEĞİŞTİ

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, savunma sanayisinin artık yalnızca ulusal ihtiyaçları değil, aynı zamanda müttefiklerin güvenlik gereksinimlerini de karşılayacak seviyeye ulaştığını belirtti.

Görgün, “Temel hedefimiz NATO ile ilişkilerimizi geliştirmek ve daha güçlü bir iş birliği çerçevesi oluşturmaktır. Türkiye, NATO’nun saygın ve önemli bir üyesi olarak, müttefiklerine uygun maliyetli ve etkili çözümler sunmaktadır,” dedi.

Türkiye’nin, kara, hava, deniz ve uzay alanlarındaki kapsamlı yetenekleriyle NATO’nun operasyonel ihtiyaçlarına yanıt verebilecek seviyeye ulaştığını ifade eden Görgün, “Savunma sanayimiz, NATO standartlarına uygun sistemleriyle güvenilir bir ortak konumundadır,” diye ekledi.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

                         SERBEST BÖLGE KAN KAYBEDİYOR

Başta otomotiv ve tekstil olmak üzere serbest bölgelerde yoğunlukta olan sektörlerde yaşanan daralma, söz konusu bölgelerin ticaret hacmine de yansıdı. 19 bölge ve 3 bine yakın işletmenin faaliyet gösterdiği özel alanlarda ticaret hacmi 2024’ün tamamında bir önceki yıla göre yüzde 10 düşüşle 27 milyar dolara, ihracat ise yüzde 4’e yakın düşüşle 11 milyar 993 milyon dolara geriledi. 2023 yılında yüzde 4,88 olan serbest bölgelerden gerçekleşen ihracatın genel ihracata oranı 2024’te yüzde 4,57’ye düştü.

Söz konusu oran 2017’de de yine yüzde 4,57 olan oran 2018’de yüzde 4,59, 2019’de 4,41, 2020’de 4,55, 2021’de 4,42 ve 2022’de de 4,49 olarak gerçekleşmişti. 19 bölgede gerçekleşen ticaret hacminin toplam ihracata oranı ise 2023’te yüzde 12 iken bu oran 2024’te yüzde 10,5’e geriledi. Söz konusu oran 2017’de yüzde 12,3, 2020’de 12,9 ve 2022’de de yine aynı oranda gerçekleşmişti.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

                                                  SÖZ SİZDE

Sizlerin de yorum, fikir, öneri ve geri dönüşlerini bekliyoruz…

Eğer bizimle iletişime geçmek, görüş, öneri, geliştirme ve yorumlarınızı paylaşmak isterseniz info@utrader.org adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Utrader e-bültenimizin 75. sayısının da sonuna gelmiş bulunuyoruz. Umarız keyif alarak okumuş, bilgilerinizi pekiştirmiş, alanınız ve dünyadaki gelişmeler ile tazelenmişsinizdir.

Keyifle okuyacağınız yeni içeriklerimizle buluşacağınız bir sonraki bültenimizde bir araya gelinceye kadar, sağlıklı, mutlu ve güzel günler dileriz.

Sağlık ve sevgiyle kalın…

Utrader Ailesi

Abone olmak için https://utrader.org/ adresimizi ziyaret edin. Web sayfamızın en altındaki e-bültenimize abone olun kutusuna mailinizi yazın.

Hakkımızda
Bu e-bültenin yayınlanmasına katkı sağlayan editörlerimiz; Miray Yeleser, Aslı Akbacak, Esma Dedeoğlu, Rabia Öztürk ve Çağatay İrme’dir. Her türlü soru, öneri ve geri dönüşleriniz için medya@utrader.org adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Linkedin Instagram Twitter Facebook Youtube E-BültenPodcast



Bir yanıt yazın

three × five =