UTRADER e-Bülteni 70

aaaaa

Utrader e-Bülteninin 70. Sayısından merhaba!

Her sayıda olduğu gibi bu hafta da okurken keyif alacağınızı düşündüğümüz capcanlı bir e-bülten içeriğimiz ile karşınızdayız. İşte sizler için derlediğimiz e-bülten gündemimiz.

                          24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ

 

Öğretmenler Günü kutlu olsun!

24 Kasım Öğretmenler Gününü kutlayacağız.
“Öğretmenler; Cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğitimcileri, yeni nesli sizler yetiştireceksiniz. Ve yeni nesil sizin eseriniz olacaktır. Eserin kıymeti, sizin beceriniz ve fedakarlığınızın derecesiyle orantılı olacaktır. Cumhuriyet; fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek karakterli koruyucular ister. Yeni nesli, bu özellik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir… Sizin başarınız Cumhuriyetin başarısı olacaktır.” – Mustafa Kemal Atatürk.  Sözünün anlam ve derinliği ile baktığımızda aslında yeniden doğmuş bir Milletin en önemli unsuru olan geleceğinin emanet edilmesi ile ne kadar kutsal ve paha biçilmez anlam ifade eden öğretmenliğin bir yandan geleceği yetiştirme sorumluluğu aldığını görmekte olup bu vefaya hayran kalıyoruz.

Bu öğretmenler gününde sizlere mesleğinde iz bırakmış öğretmenlerimizden biri olan Ahmet Hamdi Tanpınar’dan bahsetmek istiyoruz.

Ahmet Hamdi Tanpınar, edebiyat dünyamıza kazandırdığı unutulmaz eserlerle tanınan önemli bir kalem. Ancak onun sadece bir yazar olduğunu söylemek eksik kalır. Zira Tanpınar, uzun yıllar boyunca çeşitli okullarda edebiyat öğretmenliği yapmış, öğrencilerine edebiyatın kapılarını aralamıştır.

Erzurum, Konya, Ankara gibi şehirlerdeki okullarda görev yapan Tanpınar, sadece bilgi aktarmakla kalmamış, aynı zamanda öğrencilerine edebiyatın güzelliklerini aşılamaya çalışmıştır. Onun derslerinde, edebiyat tarihi, estetik ve önemli yazarlar hakkında bilgiler verilirken, aynı zamanda öğrencilerin edebiyat metinlerini daha iyi anlamaları için çaba gösterilmiştir.

Öğretmenler Günü’nde, Tanpınar’ı anarken onun hem edebiyatçı hem de öğretmen kimliğini hatırlatmak istedik. Zira o, sadece kendi döneminin değil, Atatürk’ün emanet ettiği gelecek nesillerin de edebiyat anlayışını şekillendiren önemli bir isimdir.

Bu sayımızda da ilk önce derneğimizin faaliyet, etkinlik ve projelerinin bir özetini yaparak başlıyoruz. Daha sonra güncel gelişmeleri takip edebileceğiniz “Haberler ve Gelişmeler” bölümleri ile sizlere zevkli bir okuma diliyoruz.

UTRADER’DEN HABERLER

UTRADER AKADEMİ ÖDÜLLERİ 2024 ÖDÜLLERİ SAHİPLERİ İLE BULUŞTU!

Uluslararası Ticaret Ağı Derneği’nin Sakarya Üniversitesi ile düzenlediği 2024 Akademi Ödülleri’nin törenini 06 Kasım’da Adile Sultan Kasrı’nda gerçekleştirdik.

Türkiye’nin ihracatına ve Türk firmalarının uluslararasılaşmasına yönelik çalışmaları ile; 72 üniversite ve 3 kurumdan 189 araştırmacının doktora, yüksek lisans tezleri ve makaleleri ile başvurduğu 3. Utrader Akademi Ödüllerinin Törenine katılan başta Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Özer Köseoğlu ve Prof. Dr. Mehmet Barış Horzum, Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesinin Dekanı Prof. Dr. Prof. Dr. Sima Nart olmak üzere akademisyenlere, iş dünyasından temsilcilerimize ve dernek üyelerimize çok teşekkür ederiz. Sevgili Arş. Gör. Dr. Mehmet Serdar Çelik, Prof Dr. Okan Tuna, Burak Balkan, Prof. Dr. Canan Eryiğit, Doç. Dr. Çağlayan ASLAN Doç. Dr., Öğr. Gör. Dr Salih Parmaksız’ı değerli çalışmaları için tebrik ediyoruz.

En Doktora Tezi Ödülünün Kazananı:

Tezin Başlığı: “Strategic Analysis of Aegean Ports in Turkey From The Perspective of ‘One Belt One Road’ Project”

Yazar: Araştırma Görevlisi Doktor Mehmet Serdar Çelik, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi

Danışman: Prof. Dr. Okan Tuna, Dokuz Eylül Üniversitesi (E)

Tezin Kabul Tarihi: 2022

Tezin Yazıldığı Enstitü: Dokuz Eylül Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı / Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı

Çalışmaya ulaşmak için tıklayınız.

En İyi Makale Ödülünün Kazananı:

Makalenin Adı: “Do export responses to exchange rate movements differ in micro export flows?”

Yazarlar: Çağlayan ASLAN Doç. Dr., T.C. Ticaret Bakanlığı- Öğr. Gör. Dr. Salih Parmaksız, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi

Yayınlandığı Dergi: The Journal of International Trade & Economic Development, 2024, 1-12

Makalenin endeksi: SSCI

Çalışmaya ulaşmak için tıklayınız.

En Yüksek Lisans Tezi Ödülünün Kazananı:

Tezin Başlığı: “Yeşil İhracat Stratejisinin Öncüllerinin ve Sonuçlarının Belirlenmesine Yönelik Keşifsel Bir Araştırma”

Yazar: Burak Balkan, T.C. Ticaret Bakanlığı

Danışman: Prof. Dr. Canan Eryiğit, Hacettepe Üniversitesi

Tezin Kabul Tarihi: 2024

Tezin Yazıldığı Enstitü: Hacettepe Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / İşletme Ana Bilim Dalı / Pazarlama Bilim Dalı

Çalışmaya ulaşmak için tıklayınız.

2024 Akademi Ödülleri Töreni’nde Utrader olarak beşinci yılımızı kutlamanın heyecanını yaşadık! Bu yolculuk boyunca emek ve özveriyle yanımızda olan gönüllü takım arkadaşlarımıza, akademik paydaşlarımıza ve tüm destekçilerimize teşekkür ederiz. İlerleyen yıllarda da aynı tutkuyla, yenilikçi projelerle büyümeye ve iş birliğimizi güçlendirmeye devam edeceğiz. Daha nice başarılı ve ilham dolu yıllarda buluşmak dileğiyle!

                                          5. Yılında UTRADER

2019-2025 yılı arasındaki faaliyetlerimizi sayılara döktüğümüz videomuza ulaşmak için aşağıdaki QR kodu okutabilirsiniz.

                                          UtraderGÖRÜŞ #25

Derneğimizin üyesi Avukat Murat Eren tarafından kaleme alınan UtraderGÖRÜŞ #25 yazımız “Uluslararası Ticarette Yanlış Alışkanlıklarımız: Hatalı ICC Incoterms 2020 FOB ve CIF Kullanımı ve Sebep Olduğu Riskler” başlığı ile yayınlandı.

Uluslararası Ticarette Yanlış Alışkanlıklarımız:

Hatalı ICC Incoterms 2020 FOB ve CIF Kullanımı ve Sebep Olduğu Riskler

Uluslararası ticarette risklerin doğru belirlenmesi için iş alanının ve sözleşme konusunun çok iyi anlaşılması gerekmektedir. Çünkü taraflardan birinin yurtdışında olması ve işlemin sınır aşan bir nitelik taşıması ilave ticari riskler ve hukuki meseleleri gündeme getirir.

Uluslararası ticarette sevkiyat ve teslimle bağlantılı risk ve sorumlulukların tarafların arasında paylaşılması ve gösterilmesi amacıyla Milletlerarası Ticaret Odası’nın yılların tecrübesine dayalı olarak oluşturduğu Incoterms kurallarına başvurulmaktadır. Bu kurallar, uluslararası ticarette satıcı ve alıcı için ortak bir dil oluşturarak, alıcı ve satıcıya çeşitli sevkiyat ve teslim seçenekleri sunmaktadır. İşlemin gereklerine en uygun olan Incoterms şartı, sözleşmeye, teklife, proforma faturaya veya ticari faturaya yazılarak kullanılmaktadır. Böylece taraflar borçlarını, risk ve sorumlulukları önceden görebilme imkanına sahip olabilmektedirler.

Yazının devamı için tıklayınız.

                                       UTRADER KİTAP ÖNERİSİ

                                           PODCAST KÖŞESİ

Döviz 2025’i Nasıl Geçirir? Merkez Bankası’nın Büyük Hatası Ne? Trump Kabinesi – Mesele Ekonomi

Podcast köşemizde bu hafta Ekonomist Atilla Yeşilada ile enflasyon ile mücadelede değişen bakış açısını, Berat Albayrak ve diğer siyasi gelişmelerin dövize etkilerini, Donald Trump’ın açıklamaya başladığı kabine üyelerini ve profillerinin konuşulduğu bu sohbeti umarız siz de seversiniz.

Podcast’i dinlemek için TIKLAYINIZ.

                GEZENAY VE ARKADAŞLARI DÜNYA TURUNDA

Merhaba sevgili okurlar!

Benim için Fransız iş dünyasını keşfetmek hem zorlayıcı hem de eğlenceli bir süreç oldu. Fransa serüvenin ikinci bölümünde; hediyeleşme kültürü, iş kıyafeti ve ilk isim ünvan konuları hakkında ipuçları vereceğim. Hazırsanız başlayalım sevgili okurlarım!

Fransız iş kültürü, hiyerarşiye büyük önem veriyor. Bu yüzden, iş görüşmeleri öncesinde muhataplarınızın ünvanlarını öğrenmeniz de fayda var. İlk isimler genellikle kullanılmadığı için, kadınlara “Madame”, erkeklere ise “Monsieur” diye hitap etmek en doğrusu. “Mademoiselle” terimi ise artık nadiren kullanılıyor ve mümkünse kaçınılması gereken bir hitap şekli.

Fransızların kendilerini tanıtırken soyadlarını önce söyleme eğiliminde olduklarını keşfettim. Bu durum, ilk karşılaşmalarda bazı karışıklıklara yol açabiliyor. Eğer isim veya soyisim ilk isim gibi geliyorsa, hangisinin ilk ad olduğunu sormaktan çekinmeyin.

Restoranlara girerken “bonjour” veya “bonsoir” demek, ayrılırken ise “au revoir” demek, günlük nezaket kuralları arasında yer alıyor. Ayrıca, garsonları veya satıcıları çağırırken “Monsieur” veya “Madame” demek yeterli oluyor.

Fransız giyim tarzı konusunda da dikkatli olmak gerekiyor. Resmi olmayan davetlerde bile, şıklığınızı korumanız bekleniyor. Erkekler için spor ceket ve kravat uygun bir seçim olabilir. Günlük hayatta ise, kot pantolon ve bez ayakkabılar yaygın olarak kullanılıyor. Ayrıca bu tür giyim tarzı, spor yaparken ve plajlarda sıklıkla tercih ediliyor.

Hediye seçimi konusunda ise, alıcının zevklerine ve ilgi alanlarına uygun bir şeyler bulmak önemli. Ülkenizi tanıtan kitaplar veya kültürünüzü yansıtan hediyeler, genellikle ilgi çekici bulunuyor. Ancak, hediye ile kartvizit göndermek, Fransız iş ahlakına uygun düşmüyor.

Bir Fransız’ın evine davet edilmek ise oldukça özel bir durum. Bu tür davetler nadiren gerçekleşiyor ve büyük bir onur olarak kabul ediliyor. Ev sahibine çiçek veya kaliteli çikolata gibi hediyeler götürmek isterseniz hediyenizi geceye başlamadan önce sunmanız gerekiyor. Çiçek seçimi yaparken ise dikkatli olmak gerekiyor. Kasımpatı ve karanfil gibi çiçeklerden kaçınmak ve tek sayıda çiçek götürmek eski bir Avrupa geleneği.

Fransa’daki bu deneyimlerim, iş ve sosyal etkileşimlerde kültürel farkındalığın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Umarım bu bilgiler, sizin de Fransa’daki seyahatlerinizde işinize yarar. Bir sonraki Fransa serüveninde görüşmek üzere! Hoşça kalın👋

                       En Beğenilen Sosyal Medya Paylaşımlarımız

Her gün sabah saatlerinde yapılan paylaşımlarımıza ulaşmak için aşağıdaki Sosyal Medya hesaplarımızı takibe almanızı tavsiye ederiz.

LinkedinInstagramTwitterFacebookYouTube

Şimdilik Utrader’dan haberlerimiz bu kadar 18 Kasım’da yayınlanacak 70. sayımızda da projelerimiz ve etkinliklerimizi duyurmaya devam edeceğiz. Tüm etkinlik ve güncel faaliyetlerimizden haberdar olmak için web sitemizi ve sosyal Medya hesaplarımızı takip etmenizi öneririz. Web sitemiz için TIKLAYINIZ.

Dernek haberleri özetimizden sonra, şimdi de sizleri bu sayı için hazırladığımız diğer içeriklerimiz ile baş başa bırakarak keyifli okumalar ve dakikalar geçirmenizi diliyoruz.

ULUSLARARASI TİCARETTE ALTIN SERTİFİKALAR

EIC: THE EXPORT/ IMPORT CERTIFICATE

Dünya çapında müşteriler ve tedarikçilerle çalışan şirketlerin ihtiyaçlarını destekleyen uzmanlaşmış bir ICC programıdır. Tüm öğrenme modüllerini tamamladıktan sonra, adaylar beş temel e-kurs aracılığıyla verilen bilgilere dayalı bir sınava girerler. ICC Akademi sınavları internet üzerinden canlı olarak yapılmaktadır. Geçme notu &70 olarak belirlenmiştir.

Detaylı bilgiler için TIKLAYINIZ.

                  “Avrupa pazarında rekabet ve denge dönemi”

Avrupa ekonomileri, küresel ve bölgesel gelişmelerin olumsuz etkilerinden daha sıyrılamadan, rekabet gücü krizi yaşamaya başladı. Tedarik zincirini alt üst eden Covid-19 pandemisinin ardından patlak veren Rusya-Ukrayna savaşı, Avrupa’nın toparlanmaya çalışan ülkelerini yüksek enflasyon girdabına soktu. Savaş sebebiyle ortaya çıkan doğalgaz krizi kıtanın büyük ekonomilerinin bile tökezlemesine sebep oldu. Bu dönemde, Çin’in elektrikli araçlarıyla otomotiv gibi öncü sektörleri zorlaması, artık rekabet kurallarının değiştiğini de gösterdi.

Makalenin devamı için TIKLAYINIZ.

– Hizmet İhracatı Sınırlarını Genişletiyor: HİB Genel Sekreteri Dr. Fatih ÖZER Anlatıyor.

– Türklim Eski Yönetim Kurulu Başkanı Aydın ERDEMİR ile Global Lojistikte Türk Limanları Potansiyeli Hakkında

– Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza AL ile Uluslararası Öğrenciler Üzerine

– Uzun Ömürlü Markalar Üzerine Markalar Derneği Başkan Yardımcısı Asude ALKAYLI ile Görüştük

– Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Zeynep BOZ ile Tarihi Eser Kaçakçılığı Üzerine Etkileyici Bir Röportaj

– T-Soft’un Kurucusu Ömer ARIKAN ile Türkiye’de E-Ticaret

– DTÖ Eski Müzakerecisi Şahin YAMAN ile Keyifli Bir Röportaj

– WCI Forum Kurucusu Utku BENGİSU ile Afrika Pazarını Ele Aldık

– Küba’da İlk Türk Firmasının Kurucusu Ömer Giray ile Küba- Türkiye İlişkileri Hakkında

UTİC Dergimizin önceki sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ.

                                                  YAZI KÖŞESİ

                         Finans Hizmet İhracatı- Melek KAYA

Ekonomilerin bel kemiğini oluşturan Finans Hizmeti Sektörü, ülkelerin karşılaştırmalı üstünlük ve ticaret kaynağı olarak kabul edilmektedir. Bir ülkede gelişen finans sistemi, gelişmişliğini ihracatı ile kanıtlayabilir. ‘Gelişmiş Finans Hizmet Sektörü’ne sahip ülkeler, küresel rekabet gücüne sahip, Finans Hizmeti İhracatçısıdırlar’ dersek doğru söylemiş oluruz çünkü 2019 yılının ilk 10 Finans Hizmeti İhracatçıları; ABD, Birleşik Krallık, Lüksemburg, Singapur, Almanya, Çin (Hong Kong), İrlanda, Japonya, Fransa ve Kanada ‘dır. Küresel ticarette büyük söz sahibi olan bu ülkeler, gelişmiş finans yapılarına sahip olmakla, bu alanda lider ihracatçı konumundadırlar.

Bu ülkelerin içinde Singapur ve Çin gibi gelişmiş ülke statüsüne sahip olmayıp, Finans İhracatında lider konumda olan ülkeler de mevcuttur. O halde, ekonomilerin bel kemiği olan bu kilit sektörün ihracatı, doğrudan ekonomik gelişmişliğe değil de başka bazı spesifik noktalara işaret etmektedir.

Yazının Tamamına Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ.

UTİC Dijital Dergimizin diğer sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ.

                                         GÜNCEL HABERLER

TÜRKİYE’DEN AFRİKA’YA 10 AYDA 15 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

Türkiye, 2003 ve 2013 yıllarındaki açılımlarla Afrika’ya yönelik iş birliklerini artırdı. Afrika ülkelerindeki büyükelçiliklerin sayısı 2003’te 12 iken 2024’te neredeyse 4 katına çıkarak 44’e ulaştı. 2003’te 4 Afrika ülkesinde bulunan ticaret müşavirliklerinin sayısı 31’e çıkarıldı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin Afrika ülkelerine ihracatı yılın 10 ayında 2023’ün aynı dönemine göre yüzde 1,8 artarak 15,1 milyar dolara ulaştı.

Afrika’ya satışlar, Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 7’sini oluşturdu. Kıta, Türkiye’nin bu dönemde ülke grupları bazında en fazla ihracat yaptığı 12 ülke grubu arasında 6’ncı oldu.

Türkiye yılın 10 ayında Avrupa Birliği (AB) ülkelerine 79,9 milyar dolarlık, diğer ülkelere 24,3 milyar dolarlık, Orta Doğu ülkelerine 23,3 milyar dolarlık, Bağımsız Devletler Topluluğu’na 18,6 milyar dolarlık, diğer Avrupa ülkelerine 17,8 milyar dolarlık dış satım gerçekleştirdi.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

RUSYA’DAN BENZİN İHRACATI KISITINI KALDIRMA ADIMI

Rusya Enerji Bakanı Sergey Tsivilev, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Rusya’da benzin ihracatının iç piyasadaki fiyatlanmalar nedeniyle kısıtlandığına işaret etti.

Gelinen noktada, fiyatların istikrara kavuştuğunu anlatan Tsivilev, “Kısıtlamaların kaldırılmasına yönelik teklifleri hazırladık ve bunları hükümete değerlendirilmek üzere sunduk. Şimdi ihracat kısıtlamalarını kaldıracağız” dedi.

Rusya’da petrol rafinerilerinin insansız hava araçlarının saldırılarına hedef olması ve özellikle tarım sektöründe artan talep nedeniyle benzin fiyatlarında yükseliş yaşanmıştı.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

           İHRACATTA 100 MİLYON DOLARLIK NAR BEREKETİ

 

Yılda 700 bin tona ulaşan nar üretimiyle Türkiye’nin dünyada ilk beş ülke arasında yer aldığı bilgisini veren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, ihracatta da yıllara göre 150-200 bin tonluk ihracatla Türkiye’nin ilk 10 ülke arasında olduğunu belirtti.

Nar üretiminde Antalya’nın ilk sırada yer aldığını, Antalya’yı; Muğla, Mersin, Adana, Denizli illerinin takip ettiğini aktaran Uçak, “Nar üretimi Akdeniz ülkelerinde 5 bin yılı aşkın bir süredir yapılmakla birlikte 2000’li yıllarla birlikte büyük bir gelişim gösterdi. İhracatta üretimle uyumlu olarak arttı. 2010 yılında 59 milyon dolar olan nar ihracatımız 2023 yılı sonunda 131 milyon dolara yükseldi. 2024 yılında da 150 milyon doları aşmayı hedefliyoruz. Türkiye’nin nar ihracatının orta vadede 250 milyon dolara ulaşacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

MOBİLYA VE ORMAN ÜRÜNLERİ 10 AYDA REKOR İHRACAT SEVİYESİNE ULAŞTI

 

Türkiye’nin mobilya, kâğıt ve orman ürünleri ihracatı, 2024 yılının ilk 10 ayında 6 milyar 517 milyon dolara ulaşarak sektörün gücünü korudu. İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nden (İMOB) yapılan açıklamaya göre, ocak-ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1,6 düşüş kaydedildi. Ancak ekim ayında ihracat, yaklaşık yüzde 2 artışla 691 milyon dolara yükseldi.

İlk 10 ayda Türkiye’nin en fazla mobilya, kâğıt ve orman ürünleri ihracatı yaptığı ülke 922 milyon dolarla Irak olurken, ABD’ye yapılan ihracatta yüzde 25 artış yaşandı. İMOB Başkanı Erkan Özkan, küresel ticaretin zorluklarına rağmen istikrarın önemine vurgu yaparak, sektörün hedeflerine ulaşma konusunda temkinli ve istikrarlı bir şekilde ilerlediğini belirtti.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

     SLOVAKYA’NIN ASYA İLE TİCARETİ TÜRKİYE’DEN GEÇECEK

 

Slovakya, Asya pazarına girmek için Türkiye’nin imkanlarından yararlanmak istiyor. Özellikle lojistik, yeşil enerji ve ulaşım alanlarında iş birlikleri öngörülürken, yakın zamanda Slovakya’dan Halkalı’ya başlayacak olan lojistik tren seferleri gündemde değerlendirilen konu başlıkları arasında.

Bağımsızlığını kazandığından bugüne kadar Türkiye ile 2 milyar Euro’luk ticaret hacmine ulaşan Slovakya’nın önümüzdeki 5 yıl içinde hedefi ise ilave 5 milyar Euro’luk bir ticaret hacmi yaratmak. Bu hedefler ve mevcut duruma ilişkin görüşler, İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleşen bir toplantıda ele alındı. Slovakya İstanbul Başkonsolosluğu yetkilileri ve Slovak iş insanlarının katıldığı toplantıya, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün başkanlık etti.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

KEOA ANLAŞMASI 5 YILDA 25 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ SAĞLAYABİLİR

Uluslararası pazarlara açılıp işini büyütmek isteyen işletmelere yönelik çalışmalar yürüten Company Global CEO’su Egemen Antmen, “Türkiye Cumhuriyeti ile Birleşik Arap Emirlikleri Arasında Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması’yla (KEOA) işletmelerin yurtdışında büyümesinin önünün açıldığını belirtti.

Bu anlaşmayla Birleşik Arap Emirlikleri’nde büyümek isteyen şirketlere önerilerde bulunarak yol haritası çizen Company Global CEO’su Egemen Antmen, “KEOA anlaşması ile Türkiye küresel anlamda rekabetçi olduğu otomobiller, ticari araçlar, beyaz eşya, petro-kimya ürünleri, tekstil ve halı, ayakkabılar, plastik ürünleri ile makineler ve çeşitli elektronik cihazlar başta olmak üzere pek çok sektörde önemli kazanımlar elde etti. Anlaşma, özellikle bölge ülkeleriyle yeni kurulacak iş birlikleriyle üçüncü ülkelere yönelik açılımlar elde edilmesi açısından ayrıca önem taşıyor. Söz konusu anlaşmanın öncelikle bölgesel anlamda ticaretin artmasına daha sonra ortak geliştirilecek yeni üretimler ve projelerle küresel anlamda değer zincirlerine katkı sağlamasını bekliyoruz.” dedi.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

AVRUPA’DAKİ OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN TÜRK ÜRÜNLERİNE TALEP ZİRVEDE

Avrupa Birliği (AB) pazarındaki olumsuz talep koşullarına rağmen Türkiye’nin AB’ye olan ihracatı artıyor. Ocak-ağustos dönemleri baz alındığında, Türkiye’nin AB ithalatındaki payı son yıllarda artarak 2024’te yüzde 4,1 ile tarihi zirvesine çıktı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) blog sayfasında yer alan analizinde, Ocak-ağustos dönemleri baz alındığında, Türkiye’nin AB ithalatındaki payının son yıllarda artarak 2024 yılında yüzde 4,1 ile tarihi zirvesine çıktığını bildirdi.

TCMB’de Yapısal Ekonomik Araştırmalar Genel Müdür Yardımcısı Altan Aldan ve Uzman Yardımcısı Didem Yazıcı tarafından hazırlanan “Türkiye’nin AB’ye İhracatında Talep Koşulları ve Pazar Payı Gelişmelerinin Etkisi” başlıklı analiz, TCMB’nin blog sayfası Merkezin Güncesi’nde yayımlandı.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

ÇİN, AB İLE YAŞADIĞI ELEKTRİKLİ ARAÇ KRİZİNİ DTÖ’YE TAŞIDI

AB ve Çin arasındaki ticari sürtüşmeler, elektrikli otomobillere uygulanan gümrük vergileri nedeniyle Pekin’in Dünya Ticaret Örgütü’ne dava açmasıyla tırmandı.

Çin, Brüksel’in aşırı sübvansiyonlardan yararlanarak küresel piyasalarda yapay olarak düşük fiyatlarla satıldığını savunduğu elektrikli araçlarına uyguladığı yüksek gümrük vergileri nedeniyle Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) nezdinde Avrupa Birliği’ne (AB) karşı dava açtı.

Markaya bağlı olarak yüzde 7.8 ile yüzde 35.3 arasında değişen vergiler, mevcut yüzde 10’luk vergiye ek olarak 30 Ekim Çarşamba gününden itibaren tahsil edilmeye başlandı.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

EN ÇOK HANGİ AVRUPA ÜLKESİ ABD’YE İHRACAT YAPIYOR?

Euronews Business, AB ülkeleri tarafından ABD’ye ihraç edilen malların değerini vurgulayarak Trump’ın önerdiği gümrük vergilerinin potansiyel etkisini analiz etti.

AB İstatistik Kurumu Eurostat’a göre 2023 yılında ABD’ye 157,7 milyar euroluk mal ihraç eden Almanya açık ara önde gidiyor. Almanya’yı sırasıyla 67,3 milyar euro ve 51,6 milyar euro değerindeki ihracatlarıyla İtalya ve İrlanda takip etti.

Bu üç ülke birlikte AB’nin ABD’ye ihracatının yüzde 55’ini oluşturmaktadır.

Fransa 43,9 milyar euro, Hollanda 40,5 milyar euro, Belçika 31,3 milyar euro ve İspanya 18,9 milyar euro ihracat yapmıştır.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

2025 YILINDA AB’DE ELEKTRİKLİ ARAÇ PAZARININ DURUMU KÖTÜLEŞEBİLİR

S&P Global’in yeni verilerine göre, AB’de bataryalı elektrikli araçların (BEV) görünümü kötüleşmeye devam ediyor. S&P Global, 2025 yılında bataryalı-elektrikli araçların payının yüzde 21 olacağını tahmin ediyor. Bu, S&P Global’in 2024’ün ilk yarısında yüzde 27 olan tahmininden önemli bir aşağı yönlü revizyon.

Bu revizyonun başlıca nedeni, elektrikli araçlara yönelik talebin küresel çapta azalmasıyla birlikte değişen pazar koşulları.

2025’te daha düşük bir bataryalı-elektrikli araç pazar payının, AB’nin 2025 karbon emisyonu hedeflerine ulaşılmasını çok daha zor hale getirmesi de muhtemel. Bunun nedenleri arasında, BEV pazar payını ve satışlarını artırmanın, araç üreticilerinin bu hedeflere ulaşmayı planladıkları temel yollardan biri olması bulunuyor.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

                                                  SÖZ SİZDE

Sizlerin de yorum, fikir, öneri ve geri dönüşlerini bekliyoruz…

Eğer bizimle iletişime geçmek, görüş, öneri, geliştirme ve yorumlarınızı paylaşmak isterseniz info@utrader.org adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Utrader e-bültenimizin 70. sayısının da sonuna gelmiş bulunuyoruz. Umarız keyif alarak okumuş, bilgilerinizi pekiştirmiş, alanınız ve dünyadaki gelişmeler ile tazelenmişsinizdir.

Keyifle okuyacağınız yeni içeriklerimizle buluşacağınız bir sonraki bültenimizde bir araya gelinceye kadar, sağlıklı, mutlu ve güzel günler dileriz.

Sağlık ve sevgiyle kalın…

Utrader Ailesi

Abone olmak için https://utrader.org/ adresimizi ziyaret edin. Web sayfamızın en altındaki e-bültenimize abone olun kutusuna mailinizi yazın.

Hakkımızda
Bu e-bültenin yayınlanmasına katkı sağlayan editörlerimiz; Miray Yeleser, Aslı Akbacak, Esma Dedeoğlu ve Yağmur Serinyel’dir. Her türlü soru, öneri ve geri dönüşleriniz için medya@utrader.org adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Linkedin Instagram Twitter Facebook Youtube E-BültenPodcast



Bir yanıt yazın

five × 1 =