UTRADER e-Bülteni 69

sa

Utrader e-Bülteninin 69. Sayısından merhaba!

Her sayıda olduğu gibi bu hafta da okurken keyif alacağınızı düşündüğümüz capcanlı bir e-bülten içeriğimiz ile karşınızdayız. İşte sizler için derlediğimiz e-bülten gündemimiz.

                      1-7 KASIM TÜRK HARF DEVRİMİ HAFTASI

 

Milletimizin ortak mirası olan Türk alfabesinin kabulünün yıl dönümünde, 1-7 Kasım Türk Harf Devrimi Haftası’nı kutluyoruz. Bu önemli devrim, milletimizin birlik ve beraberliğini pekiştirirken, aynı zamanda ülkemizin çağdaş uygarlıklar seviyesine yükselmesinde de önemli bir rol oynamıştır. Türk Harf Devrimi’nin ülkemize kazandırdığı bu büyük değeri gelecek nesillere aktarmaya kararlıyız. Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle anıyoruz.

                             10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA GÜNÜ

09.01
09.02
09.03
09.04
09.05…

Zaman durdu. Rüzgâr öyle bir sert esti ki; ağaçlardaki yaprakların canı acıdı. Hayatında aldığı bütün nefesleri milletine adayan Ulu Önder, geriye bize nefes olacak olan mirasını bırakarak aramızdan ayrıldı. Fakat fikirlerinin izinden ayrılmayacak olan milleti, onun anısını ilelebet yaşattı ve yaşatmaya devam edecek.
Hasret ve özlemle… 1881-193∞

Bu sayımızda da ilk önce derneğimizin faaliyet, etkinlik ve projelerinin bir özetini yaparak başlıyoruz. Daha sonra güncel gelişmeleri takip edebileceğiniz “Haberler ve Gelişmeler” bölümleri ile sizlere zevkli bir okuma diliyoruz.

UTRADER’DEN HABERLER

                   UTRADER BURS KAZANANLARI AÇIKLANDI!

 

Utrader olarak 2024-2025 Eğitim döneminden başlamak üzere 24 yeni bursiyer kabul ettik. Hepsi pırıl pırıl, mesleklerini seven ve memlekete hizmet etmek isteyen gençler. Güncel olarak, aktif bursiyer sayımız 44’e yükseldi.


Derneğimiz, kuruluşundan itibaren tam 164 öğrenciye burs verdi.

                                       UTRADER KİTAP ÖNERİSİ

                                             PODCAST KÖŞESİ

İş Hayatında Hikayeleştirme- Günümüzdeki Hızlı İletişim Aslında İletişimsizlik Yaratıyor

 

Podcast köşemizde bu hafta İş Hayatında Hikayeleştirme başlıklı programda ağırlanan, BNP Paribas PF / Paris Yetenek Yönetimi ve Liderlik Gelişimi Yöneticisi Uğur Gürbüz’ün Kurucusu olduğu “Modern Bilgelik Kavramları” projesinden, liderlerin sanattan, felsefeden ve bilimden nasıl faydalanabileceğinden ve gelecekte bizi bekleyen yetkinliklerden konuşulduğu bu sohbeti umarız siz de seversiniz.

Podcast’i dinlemek için TIKLAYINIZ.

                  GEZENAY VE ARKADAŞLARI DÜNYA TURUNDA

 

Yeni bir ülke ve deneyimle yeniden merhabalar, sevgili okur severler 👋

Bu bölümümüzde Fransa’ya uçuyoruz. Zengin kültürü ve sofistike iş dünyası ile bilinen Fransa’da, her ülkede olduğu gibi kendine has bazı kuralları ve kültürü bulunmaktadır. Hazırsanız Fransa serüvenimize başlayalım!

Öncelikle, Fransız iş adamlarının çoğunluğu İngilizce yazı dilini anlayabildiği için kartvizitlerinizi Fransızca’ya çevirmenin gereksiz olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak, kartvizitlerinizde pozisyonunuzu ve üniversite derecenizi Fransızca olarak belirtmek, profesyonel bir dokunuş katacaktır.

Fransızlar, iş ilişkilerinde uzun vadeli hedeflere ve kişisel bağlantılara büyük önem verirler. Bu nedenle, onlarla ilişki kurarken sabırlı ve anlayışlı olmak önemlidir.

İş tartışmaları genellikle analitik ve eleştirel bir perspektifte gerçekleşir. Fransızlar, mantıklı argümanlara ve düşüncelerin arkasındaki inanç ve duygulara değer verirler. Fikirlerini değiştirmeye açık olsalar da kültürel normlarından sapmayı kabul etmezler.

İş yerlerinin organizasyonu konusunda ise, Fransızların titizlikleri takdire şayan. Her şeyin bir düzen içinde ilerlediği bu yapı, bürokrasi ve idari işlemlerin ağır basmasına yol açıyor. Bu da bazen verimliliği olumsuz etkileyebildiğini gözlemlememi sağladı.

Başarısızlıkla karşılaşıldığında ise, Fransızların kurallara ve düzenlemelere sıkı sıkıya bağlı kaldıklarını gözlemledim. Bu, onların zor durumlar karşısında çözüm bulma yöntemi olarak kabul ediliyor.

Kadınların iş ve sosyal konumlarına gelince, erkeklerden daha fazla saygı gördüklerini ve bu durumu bir onur meselesi olarak değerlendirmektedirler. Gelir ve pozisyon açısından kadınların erkeklere kıyasla önemli ilerlemeler kaydettiği bir gerçek.

Son olarak, Fransa’da iş dünyası ve devlet mekanizmasında önemli yerlere gelmiş birçok kişinin, özel okullar olan grandes écoles mezunu olduğunu belirtmek isterim. Bu okullardan mezun olanların büyük çoğunluğu ise erkektir.

Fransa’da iş yapmanın incelikleri hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz, Gezenay serüvenin devamını takip edin. Bir sonraki yazımda, Fransa hediyeleşme kültürü, iş kıyafeti ve ilk isim unvan konuları hakkında ipuçları vereceğim.

Bir sonraki Fransa bölümümüzde görüşmek üzere, hoşça kalın 👋

                       En Beğenilen Sosyal Medya Paylaşımlarımız

Her gün sabah saatlerinde yapılan paylaşımlarımıza ulaşmak için aşağıdaki Sosyal Medya hesaplarımızı takibe almanızı tavsiye ederiz.

LinkedinInstagramTwitterFacebookYouTube

Şimdilik Utrader’dan haberlerimiz bu kadar 18 Kasım’da yayınlanacak 70. sayımızda da projelerimiz ve etkinliklerimizi duyurmaya devam edeceğiz. Tüm etkinlik ve güncel faaliyetlerimizden haberdar olmak için web sitemizi ve sosyal Medya hesaplarımızı takip etmenizi öneririz. Web sitemiz için TIKLAYINIZ.

Dernek haberleri özetimizden sonra, şimdi de sizleri bu sayı için hazırladığımız diğer içeriklerimiz ile baş başa bırakarak keyifli okumalar ve dakikalar geçirmenizi diliyoruz.

ULUSLARARASI TİCARETTE ALTIN SERTİFİKALAR

EIC: THE EXPORT/ IMPORT CERTIFICATE

Dünya çapında müşteriler ve tedarikçilerle çalışan şirketlerin ihtiyaçlarını destekleyen uzmanlaşmış bir ICC programıdır. Tüm öğrenme modüllerini tamamladıktan sonra, adaylar beş temel e-kurs aracılığıyla verilen bilgilere dayalı bir sınava girerler. ICC Akademi sınavları internet üzerinden canlı olarak yapılmaktadır. Geçme notu &70 olarak belirlenmiştir.

Detaylı bilgiler için TIKLAYINIZ.

“Ekonomik Toparlanmayı Desteklemek Amacıyla Dış Ticarette Yeni Fırsatların Keşfi”

 

Küresel dış ortamı rahatsız eden belirsizlikler ve istikrarsızlıkların yanı sıra küreselleşmeyi engelleyen birçok zorluk ışığında, Çin’in dış ticaret politikalarını nasıl ayarladığı giderek daha kritik hale geldi. 2024’ün ilk üç çeyreğine ait ithalat ve ihracat verilerine dayanarak, Çin’in dış ticareti hem ticaret ortaklarından hem de düşmanlardan giderek artan baskıyla karşı karşıya kalırken güçlü bir direnç gösterdi.

Şimdi kilit soru, yüksek standartlı dışa açılmayı genişletmeye nasıl devam edileceği, dış ticaret için yeni büyüme itici güçlerinin nasıl geliştirileceği ve karmaşık ve sürekli gelişen dış ortamın ortasında dış ticaret için yeni fırsatların nasıl keşfedileceğidir.

Makalenin devamı için TIKLAYINIZ.

– Hizmet İhracatı Sınırlarını Genişletiyor: HİB Genel Sekreteri Dr. Fatih ÖZER Anlatıyor.

– Türklim Eski Yönetim Kurulu Başkanı Aydın ERDEMİR ile Global Lojistikte Türk Limanları Potansiyeli Hakkında

– Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza AL ile Uluslararası Öğrenciler Üzerine

– Uzun Ömürlü Markalar Üzerine Markalar Derneği Başkan Yardımcısı Asude ALKAYLI ile Görüştük

– Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Zeynep BOZ ile Tarihi Eser Kaçakçılığı Üzerine Etkileyici Bir Röportaj

– T-Soft’un Kurucusu Ömer ARIKAN ile Türkiye’de E-Ticaret

– DTÖ Eski Müzakerecisi Şahin YAMAN ile Keyifli Bir Röportaj

– WCI Forum Kurucusu Utku BENGİSU ile Afrika Pazarını Ele Aldık

– Küba’da İlk Türk Firmasının Kurucusu Ömer Giray ile Küba- Türkiye İlişkileri Hakkında

UTİC Dergimizin önceki sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ.

                                         GÜNCEL HABERLER

İNGİLTERE İLE BAŞLATILAN STA MÜZAKERELERİ STRATEJİK ÖNEM TAŞIYOR

 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İngiltere’de İşçi Partisinin iktidara gelmesinin ardından Londra’ya ilk ziyaretini gerçekleştirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ile bir araya gelen Fidan’ın, mevkidaşıyla görüşmesinde, iki ülke arasındaki iş birliği alanlarının ve güçlü ilişkilerin, kuvvetli ticari bağlar da dahil olmak üzere, geniş bir yelpazeye yayılması vurgusu öne çıktı.

Görüşmede, Türkiye ve İngiltere arasında yürürlükte bulunan serbest ticaret anlaşmasının güncellenmesi konusu da ele alındı.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

          TÜRKİYE’YE DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLAR ARTTI

 

Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Örgütünün (OECD) yılın ilk yarısına ilişkin küresel doğrudan yabancı yatırımlar raporuna göre, dünyada doğrudan yabancı yatırım girişleri zorluklara rağmen devam etti.

Bu dönemde küresel doğrudan yabancı yatırımlar 802 milyar dolar olurken, yatırım akışlarının büyük bir kısmı yılın ilk çeyreğinde gerçekleşti.

OECD ülkelerinde doğrudan yabancı yatırım girişleri yılın ilk yarısında yüzde 80 artış gösterirken, jeopolitik risk ve ekonomi politikası belirsizliğinin yabancı yatırımcı güvenini etkilediği bir ortamda, Çin’deki doğrudan yabancı yatırımların düşmesiyle OECD ülkesi olmayan G20 ekonomilerinde yatırım akışları yüzde 19 azaldı.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

                               BYD’DEN YENİ SATIŞ REKORU

 

Çin’in bir numaralı elektrikli araç üreticisi BYD, Ekim ayında rekor sayıda araç sattı.

BYD, Çin’de otomobil satışlarının zirve yaptığı bir dönemde güçlü performansını sürdürdü ve 2024’ün son çeyreğine rekor bir satışla başladı.

Elektrikli ve plug-in hibrit araçlar üreten Çin’in bir numaralı otomobil üreticisi, cuma günü yayınlanan verilere göre Ekim ayında 500 bin 526 adet sattı. Hibrit satışlar geçen ay 310 bin 912 teslimatla en iyi performansı göstermişti.

Çin’de BYD aylık rekorlara ulaşan tek şirket değil. Geely Automobile Holdings ve yeni kurulan Xpeng de geçen ay 226 bin 686 ve 23 bin 917 araç satarak rekora ulaştı.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARA GEÇİŞ, 2035’E KADAR ALMAN OTOMOBİL ENDÜSTRİSİNE 186.000 İSTİHDAMA MAL OLABİLİR

 

Alman Otomotiv Endüstrisi Birliği (VDA) tarafından hazırlatılan yeni bir rapora göre, Almanya’da otomobil endüstrisinin elektrikli araç üretecek şekilde dönüştürülmesi, 2035 yılına kadar yaklaşık 186.000 kişinin işine mal olabilir ve bunların dörtte biri şimdiden kaybedilmiş durumda.

Rapor, Avrupa otomobil endüstrisinin büyük ölçüde değişen pazar koşulları nedeniyle bir krizle karşı karşıya olduğunu ortaya koyuyor. Elektrikli araçlara geçiş çabası, Almanya merkezli otomobil üreticisi Volkswagen de dahil olmak üzere çok sayıda şirketi şimdiden etkileyen bir dönüşüme yol açtı. Şirket ciddi maliyet kesintileri gerçekleştirirken, pazartesi günü Avrupa’nın en büyük ekonomisindeki üç fabrikasını kapatmayı planladığını duyurdu.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

AB, ÇİN MENŞELİ ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERE YÖNELİK YÜKSEK GÜMRÜK VERGİLERİNE SON ONAYI VERDİ

 

Avrupa Komisyonu, Çin’de üretilen elektrikli araçlara uygulanan yüksek gümrük vergilerine son onayı vererek bir yıl önce başlayan çalışmaları resmen tamamlamış oldu.

Tarifeler beş yıl süreyle yürürlükte kalacak ve yönetmeliğin bloğun resmî gazetesinde yayınlanmasından sonraki günden itibaren uygulanacak. Gazetenin salı veya çarşamba günü yayınlanması bekleniyor.

Bu arada Brüksel, tarifelerin yerini alabilecek asgari fiyatlar konusunda bir anlaşma sağlamak amacıyla Pekin ile müzakerelere devam edecek. Ancak Almanya tarafından savunulan bu çözüm son derece karmaşık ve uygulanması zor.

Komisyon’un ticaretten sorumlu başkan yardımcısı Valdis Dombrovskis, “Titiz bir soruşturmanın ardından bu orantılı ve hedefe yönelik tedbirleri kabul ederek, adil piyasa uygulamalarını ve Avrupa sanayisini savunuyoruz” dedi.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

             BALKANLARLA HEDEF 40 MİLYAR DOLAR TİCARET

 

Edirne’de valiliğin ev sahipliğinde, Ticaret Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayelerinde, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) destekleriyle düzenlenen Balkan İş ve Yatırım Forumu başladı. Zirveye 11 Balkan ülkesinden 1.000 iş dünyası temsilcisi ve ülke bakanları katıldı. Zirvede bölge ülkeleriyle Türkiye arasındaki ticaret hacminin 40 milyar dolara çıkarılması hedeflendi.

Etkinlikte konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “2023 yılında olduğu gibi, 2024 yılında da küresel ekonomik büyüme oranı yavaşlıyor. Geçen yıl yüzde 3.2 olarak gerçekleşen dünya ekonomik büyümesi, 2024 yılında yüzde 2.2 olarak tahmin edilmekte. 2025 yılında da buna benzer bir tablo ile karşılaşmayı bekliyoruz. Bu nedenle ülkeler arasındaki iş birlikleri çok önemli.” dedi

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

                       METALDE “LOJİSTİK MERKEZ” TALEBİ

 

IDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğlu, ‘Metal Lojistik Merkezi kurulmasıyla Türkiye’nin stratejik malzeme güvenliği sağlanmış olacak. Ayrıca, üreticinin ödediği yüklü primlerin önemli bir kısmı ülkemizde kalacak” diyor.

Dünyada yükselen metal fiyatları, Avrupa’da ekonomik faaliyetlerin zayıflaması, Çin’in dünyadaki metal istilası Türk ihracatçıyı endişelendiriyor. Hammadde maliyetindeki artış, enflasyonla uyumsuz kur politikası, artan işçilik maliyetleri gibi giderler de ihracatının sıkıntısını büyütüyor. Son zamanlarda rakipleri karşısında bileği bükülen metal ihracatçıları rekabet gücünü tazelemek için devletten destek istiyor. Sektör temsilcilerine göre, bu yolda atılması gereken en önemli adım ivedilikle “Metal Lojistik Merkezi” kurulması.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

                      MAKARNA İHRACATI İLERLEME KAYDETTİ

 

TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, makarna sektörünün iç ve dış ticaret hacmi ile her yıl 2 milyar dolarlık ekonomik değer yarattığını belirterek, “Yılın 9 ayında 720 milyon dolar tutarında makarna ihracatı yaptık, ortalama birim fiyatlarındaki düşüşe rağmen ihracatımızı değer bazında yüzde 6,4 daha artırdık.” ifadelerini kullandı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu, Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği ile Makarna Üreticileri ve Sanayicileri Derneği ortak yazılı açıklama ile “25 Ekim Dünya Makarna Günü”nü kutladı.

Türk makarna sektörünün girişimleriyle 1997’den bu yana Uluslararası Makarna Örgütü (IPO) tarafından kutlanan bu özel günde, üç kurum dünyanın en büyük makarna üreticilerinden Türkiye’nin sektörel hedeflerini paylaştı.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

                 RUSYA’DA YENİ OTOMOBİL SATIŞLARI ARTTI

 

Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Batılı şirketlerin sevkiyatı durdurduğu Rus otomobil sektörüne ilişkin bilgilere yer verildi.

Açıklamada, yeni otomobil satışlarının ekimde 2023’ün aynı dönemine göre yüzde 51 artarak 168 bine çıktığına işaret edilirken, yılın ilk 10 ayında ise yüzde 58 artarak 1 milyon 300 bine ulaştığı belirtildi.

Rusya’da Şubat 2022’ye kadar pazar liderleri konumunda bulunan Batılı otomobil şirketleri, Ukrayna’daki savaşın başlamasıyla ülkeden çekildiğini açıklamıştı.

Rusya’da durma noktasına gelen otomobil satışları, özellikle Çinli şirketlerin ülkeye ihracatını ve yerli üreticilerin üretimlerini artırmasıyla toparlanma sürecine girmişti.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

                         ÇİP ÜRETİMİNDE REKABET KIZIŞTI

 

Dünyada başta ABD ile Çin arasındaki çip ve yarı iletken üretimine yönelik rekabet kızışırken, bu alanda önemli role sahip Tayvan etrafında artan gerginlik de bu teknolojinin jeopolitik önemini artırıyor.

Doğu ve Güney Çin Denizi arasında bulunan ada ülkesi Tayvan, dünyada 7 nanometrenin altındaki gelişmiş çiplerin yaklaşık yüzde 60’ını üretiyor.

Söz konusu çipler, başta yapay zekâ, 5G teknolojileri ve askeri silahlar için stratejik öneme sahip bir unsur olarak ön plana çıkarken, bu durum Tayvan’ı, dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ile Çin arasında giderek alevlenen ticaret ve teknoloji savaşında jeopolitik açıdan ön plana çıkarıyor.

Tayvan’da küresel mikroçip üretim sektöründe lider konumdaki Taiwan Semiconductor (TSMC) şirketi son yıllarda daha fazla gündeme gelirken, United Microelectronics (UMC) ve MediaTek de üretim kapasiteleriyle dikkati çeken şirketler arasında.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

                                                  SÖZ SİZDE

Sizlerin de yorum, fikir, öneri ve geri dönüşlerini bekliyoruz…

 

Eğer bizimle iletişime geçmek, görüş, öneri, geliştirme ve yorumlarınızı paylaşmak isterseniz info@utrader.org adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Utrader e-bültenimizin 69. sayısının da sonuna gelmiş bulunuyoruz. Umarız keyif alarak okumuş, bilgilerinizi pekiştirmiş, alanınız ve dünyadaki gelişmeler ile tazelenmişsinizdir.

Keyifle okuyacağınız yeni içeriklerimizle buluşacağınız bir sonraki bültenimizde bir araya gelinceye kadar, sağlıklı, mutlu ve güzel günler dileriz.

Sağlık ve sevgiyle kalın…

Utrader Ailesi

Abone olmak için https://utrader.org/ adresimizi ziyaret edin. Web sayfamızın en altındaki e-bültenimize abone olun kutusuna mailinizi yazın.

Hakkımızda
Bu e-bültenin yayınlanmasına katkı sağlayan editörlerimiz; Miray Yeleser, Aslı Akbacak, Esma Dedeoğlu ve Yağmur Serinyel’dir. Her türlü soru, öneri ve geri dönüşleriniz için medya@utrader.org adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Linkedin Instagram Twitter Facebook Youtube E-BültenPodcast



Bir yanıt yazın

5 × 4 =