UTRADER e-Bülteni 68

asd

Utrader e-Bülteninin 68. Sayısından merhaba!

Her sayıda olduğu gibi bu hafta da okurken keyif alacağınızı düşündüğümüz capcanlı bir e-bülten içeriğimiz ile karşınızdayız. İşte sizler için derlediğimiz e-bülten gündemimiz.

29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN!

 

Cumhuriyet bizimdir, geleceğimizdir. Bizler, bu toprakların umudu, yarınlarımızın mimarisini en iyi şekilde oluşturmak için elimizden geleni yapmalıyız.  Atatürk, bize emanet ettiği bu vatanı daha da ileriye taşımak için bizden çok şey bekliyordu.

Bilgiye, eğitime ve bilime önem vermeliyiz Dünyayı takip etmeli, yeni teknolojileri öğrenmeliyiz. Ülkemize ve milletine faydalı birer birey olmalıyız. Unutmayalım ki, bizler bu ülkenin geleceğiyiz.

Cumhuriyetimizin 101. yılını kutlarken, tüm Türk Milletinin bu coşkuya ortak olmasını dileriz. Bayramımız kutlu olsun!

Bu sayımızda da ilk önce derneğimizin faaliyet, etkinlik ve projelerinin bir özetini yaparak başlıyoruz. Daha sonra güncel gelişmeleri takip edebileceğiniz “Haberler ve Gelişmeler” bölümleri ile sizlere zevkli bir okuma diliyoruz.

                                UTRADER’DEN HABERLER

UTRADER BURS BAŞVURULARI AÇIKLANDI!

UTRADER AKADEMİ ÖDÜLLERİ AÇIKLANDI!

Çalışmaya ulaşmak için tıklayınız.

Çalışmaya ulaşmak için tıklayınız.

Çalışmaya ulaşmak için tıklayınız.

                                            PODCAST KÖŞESİ

İş Hayatında Hikayeleştirme- Günümüzdeki Hızlı İletişim Aslında İletişimsizlik Yaratıyor

Podcast köşemizde bu hafta İş Hayatında Hikayeleştirme başlıklı programda ağırlanan Psikolog Gündüz Vassaf; Gılgamış Destanı’nı ve ölümsüzlük fikrini, yapay zekayı ve geleceği, retorik sanatını ve iletişim biçimleri üzerine, kurumların erişim problemleri, girişimcilik yolculuğu ve teknoloji üzerine olan bu sohbetini umarız siz de seversiniz.

Podcast’i dinlemek için TIKLAYINIZ.

                    GEZENAY VE ARKADAŞLARI DÜNYA TURUNDA

Merhaba değerli uluslararası ticaret profesyonelleri!

Seyahatlerim sırasında pek çok ülke keşfettim ve her biri beni farklı yönleriyle büyüledi. Ancak Kanada’daki iş seyahatim, beni en çok etkileyen ülkelerden biri oldu. Bu yazımda, Kanada’daki seyahatimin son bölümünden devam edeceğim. Hazırsanız başlayalım!

Kanada hediyeleşme kültüründe, hediyeler genellikle ambalajından çıkarılır ve herkesin görebileceği şekilde gösterilir. Eğer yılbaşı gibi özel bir gün için hediye alırsanız, hediyeyi o güne kadar açmamanız sizden beklenir. Bu, hediyenin sürprizini korumak ve o özel günün heyecanını yaşamak için yapılan bir gelenek.

Hediye seçerken, ülkenizden getirdiğiniz, kültürünüzü yansıtan şeyler en iyi seçenekler arasında. Kaliteli ama aşırı pahalı olmayan bir hediye, dengeli bir seçim olarak görülüyor. Ayrıca, bir kişiyi yemeğe veya bir eğlence etkinliğine  davet etmek de popüler bir hediye alternatifi.

Bir eve davetliyseniz, çiçek, şeker veya alkollü içki gibi klasik hediyeler iyi seçeneklerdir. Ayrıca evde çocuklar varsa, onları da unutmamak ve ailenin değerlerine uygun hediyeler seçmek de önemli. Şiddet içermeyen oyuncaklar ve eğitici kitaplar çocuklar için ideal hediyeler arasında bulunmaktadır.

Kanada’da iş ortamında iyi ve muhafazakâr giyim esastır. Markalı veya son moda olmasa da, kaliteli ve temiz kıyafetler tercih edilir. Resmi olmayan ortamlarda ise daha rahat kıyafetler giyilebilir, ancak şüpheniz varsa resmi giyim en iyi seçenektir. Kadınlar için iş takımları ve elbiseler, erkekler için ise takım elbise ve kravat standart kıyafetlerdir.

Küçük yerleşim yerlerinde ve kırsal kesimlerde giyim daha az resmi olabiliyor ve modaya uyum konusunda fazla çaba sarf edilmiyor. Ayrıca, Kanada’nın bazı bölgelerinde kışlar oldukça soğuk geçtiği için, kalın giysiler, palto ve eldivenler hayati önem taşıyor. Kar ve buz üzerinde yürümeyi kolaylaştıracak, iyi izole edilmiş ve tırtıklı tabanlı botlar ise soğuktan korunmanın yanı sıra güvenliğinizi de sağlıyor.

Bu deneyimler sayesinde farklı kültürler arasında nasıl bir köprü kurabileceğim ve iş dünyasında nasıl bir yol izleyeceğim konusunda bana oldukça faydalı oldu. Umarım bu bilgiler, Kanada’ya iş seyahati yapacak olan siz değerli okurlarım için de faydalı olur. Seyahatlerinizde bu kültürel ipuçlarını aklınızda tutarak, Kanada’daki iş ve sosyal yaşamınıza zenginlik katabilirsiniz.

Kanada serüvenimizin de sonuna geldiğimizi üzülerek söylemek istiyorum. Bir sonraki yazımda yeni bir serüven ve yeni bir ülke ile beraber olacağımızı da söylemek istiyorum. Bir sonraki serüvenimizin hangi ülkeye olacağının tahminlerini veya serüvenimizin hangi ülkeye olmasını istediğinizi info@utrader.org üzerinden yazabilirsiniz.

Bir sonraki serüvenimizde görüşmek üzere hoşça kalın!

                     En Beğenilen Sosyal Medya Paylaşımlarımız

Her gün sabah saatlerinde yapılan paylaşımlarımıza ulaşmak için aşağıdaki Sosyal Medya hesaplarımızı takibe almanızı tavsiye ederiz.

LinkedinInstagramTwitterFacebookYouTube

Şimdilik Utrader’dan haberlerimiz bu kadar 4 Kasım’da yayınlanacak 69. sayımızda da projelerimiz ve etkinliklerimizi duyurmaya devam edeceğiz. Tüm etkinlik ve güncel faaliyetlerimizden haberdar olmak için web sitemizi ve sosyal Medya hesaplarımızı takip etmenizi öneririz. Web sitemiz için TIKLAYINIZ.

Dernek haberleri özetimizden sonra, şimdi de sizleri bu sayı için hazırladığımız diğer içeriklerimiz ile baş başa bırakarak keyifli okumalar ve dakikalar geçirmenizi diliyoruz.

                ULUSLARARASI TİCARETTE ALTIN SERTİFİKALAR

TEDARİK YÖNETİMİ

Kaynak bulma, kategori yönetimi, müzakere, yasal ve sözleşmeye dayalı tedarikçi ilişkileri yönetimi, maliyet ve fiyat yönetimi, finansal analiz, tedarik zinciri stratejisi, satış ve operasyonel planlama gibi konuları içeren 6 ile 12 ay arası süren bir eğitimdir. Üst düzey yöneticiler için önerilir.

Detaylı bilgiler için TIKLAYINIZ.

            “AB’de resesyon korkuları dış ticaretimizi etkiliyor mu?”

Ticaret Bakanlığı, 2024 Eylül ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Özellikle AB ülkelerinde resesyon kaygılarının olduğu şu dönemlerde önemli ihracat pazarımız olan AB pazarındaki olumsuz talep şartları Türk ihracatını olumsuz etkilemiş mi, bir bakalım.

Her ne kadar 2024 Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.8 azalan bir ihracat rakamı çıksa da talebin zaman içerisinde diğer aya kayabileceğini düşünerek dönemsel baktığımızda Ocak-Eylül 2024 döneminde ihracatın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3.2 arttığını görüyoruz. Bir önceki dönem 186,864 milyon dolar ihracat yapılabilmişken, 2024 yılında aynı dönemde 192,808 milyon dolar ihracat gerçekleştirilebilmiş.

Makalenin devamı için TIKLAYINIZ.

– Hizmet İhracatı Sınırlarını Genişletiyor: HİB Genel Sekreteri Dr. Fatih ÖZER Anlatıyor.

– Türklim Eski Yönetim Kurulu Başkanı Aydın ERDEMİR ile Global Lojistikte Türk Limanları Potansiyeli Hakkında

– Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza AL ile Uluslararası Öğrenciler Üzerine

– Uzun Ömürlü Markalar Üzerine Markalar Derneği Başkan Yardımcısı Asude ALKAYLI ile Görüştük

– Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Zeynep BOZ ile Tarihi Eser Kaçakçılığı Üzerine Etkileyici Bir Röportaj

– T-Soft’un Kurucusu Ömer ARIKAN ile Türkiye’de E-Ticaret

– DTÖ Eski Müzakerecisi Şahin YAMAN ile Keyifli Bir Röportaj

– WCI Forum Kurucusu Utku BENGİSU ile Afrika Pazarını Ele Aldık

– Küba’da İlk Türk Firmasının Kurucusu Ömer Giray ile Küba- Türkiye İlişkileri Hakkında

UTİC Dergimizin önceki sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ.

                                                 RÖPORTAJ KÖŞESİ

        Paralel İthalat ve Marka Hakkının Tüketilmesi – Sultan BALLI

Paralel İthalat

Türk hukukunda paralel ithalata ilişkin doğrudan bir düzenleme bulunmamakla birlikte, bu kavram doktrinde bağımsız bir işletmenin ya da kişinin, bir ülkede daha ucuza edindiği orijinal malları, piyasada aynı malın daha pahalı satıldığı bir ülkeye, satma amacı ile ithal etmesi olarak tanımlanmaktadır.

Paralel ithalat, ülkeler arasındaki fiyat farkı, uygulanan dış ticaret politikaları, girdi maliyetleri, döviz kuru farkı, tüketici tercihleri gibi birçok etkenden kaynaklanmaktadır.

Paralel ithalattan söz edilebilmesi için söz konusu ürünleri ilgili ülkede pazarlayan yetkili bir firmanın varlığı ve ithalatın yetkili firma haricinde bir başka firma tarafından yapılıyor olması şarttır. Daha önce piyasasında aynı malın bulunduğu bir ülkeye ithalat yapılmalı ve böylece marka-içi (intra–brand) rekabet ortaya çıkmalıdır.

Röportajın Tamamına Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ.

UTİC Dijital Dergimizin diğer sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ.

                                           GÜNCEL HABERLER

TÜRKİYE STRATEJİK KONUMUYLA ULUSLARARASI YATIRIMLAR İÇİN OLDUKÇA CAZİP

Kearney’in Orta Doğu ve Afrika Bölge Başkanı Mauricio Zuazua, Türkiye’nin küresel değer zincirlerindeki avantajları ve Avrupa’ya yakınlığı nedeniyle Hindistan, Rusya, Körfez Arap Ülkeleri İş birliği Konseyi (GCC) ve Çin’den uluslararası doğrudan yatırım çektiğini söyledi.

Soruları yanıtlayan Zuazua, Türkiye’deki yatırım ortamının oldukça cazip olduğunu belirterek, ülkenin stratejik konumu, altyapı yatırımları, AB ile güçlü ticaret ortaklığı, büyük nüfusu, perakende pazarı ve genç, eğitimli ve dinamik bir iş gücü nedeniyle küresel işletmeler ve insanlar için kritik merkez haline geldiğini söyledi.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

TÜRKİYE’DEN KOMŞULARINA 9 AYDA 18 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerinden derlenen bilgiye göre, Türkiye, eylül ayında 22 milyar 7 milyon dolarlık ihracat yaptı. Ülkenin ocak-eylül dönemindeki ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3,2 artarak 193 milyar dolara ulaştı.

Türkiye, bu dönemde kara sınırı bulunan Bulgaristan, İran, Irak, Gürcistan, Suriye ve Yunanistan’a 18 milyar 5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Söz konusu tutar geçen yılın aynı döneminde 15 milyar 987 milyon 4 bin dolar seviyesindeydi. Buna göre, söz konusu ülkelere yapılan ihracat, 9 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,6 arttı.

Söz konusu dönemde en fazla ihracat, 7 milyar 777 milyon 422 bin dolarla Irak’a yapıldı. Bu ülkeyi, 3 milyar 180 milyon 620 bin dolarla Bulgaristan, 2 milyar 483 milyon 635 bin dolarla Yunanistan, 1 milyar 786 milyon dolarla Gürcistan, 1 milyar 685 milyon 542 bin dolarla İran ve 1 milyar 92 milyon 559 bin dolarla Suriye takip etti.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

                          DTÖ’DEN KÜRESEL TİCARET UYARISI

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Küresel Ticaret Görünümü ve İstatistikler raporunun güncellemesini yayımladı.

DTÖ ekonomistleri küresel mal ticaretinin bu yılın tamamında yüzde 2,7 büyüyeceğini öngördü. Bu oran, nisanda yayımlanan rapordaki yüzde 2,6’lık tahminden biraz daha yüksek seviyede bulunurken, ekonomistler dünya mal ticaretinin 2025’te yüzde 3 artacağını tahmin etti.

Dünyada gerileyen enflasyonla reel hane gelirleri ve tüketici harcamalarını artmasının yanı sıra, daha düşük faiz oranlarıyla firmaların yatırım harcamalarının yükselmesinin, küresel ticaretteki toparlanmada etkili olması bekleniyor.

 

Küresel ekonominin ise bu yıl ve 2025’te yüzde 2,7 büyüyeceği öngörülüyor.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

TÜRKİYE’NİN FINDIK İHRACATI SON 10 YILDA 20 MİLYAR DOLARI AŞTI

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye, 2014-2015 ile 2023-2024 arasını kapsayan 10 sezonda, 124 ülkeye 2 milyon 828 bin 178 ton fındık ihraç etti.

Gerçekleştirilen dış satım karşılığında 20 milyar 789 milyon 745 bin 561 dolar döviz girdisi sağlandı.

Belirtilen yıllar arasında miktar bakımından en fazla satış, 1 Eylül 2019’da başlayıp 31 Ağustos 2020’de sona eren sezonda 343 bin 561 ton olarak gerçekleştirildi. Bu rakam, Cumhuriyet tarihinin rekoru olarak kayıtlara geçti.

Son 10 ihracat döneminde fındık ihraç edilen ülkeler, ağırlıklı olarak Avrupa ülkeleri oldu. Almanya, İtalya ve Fransa en fazla ihracat yapılan ilk üç ülke sıralamasında yerini aldı.

Çin, Hindistan ve Amerika kıtası ülkelerine ihracat miktarları da her geçen yıl hızla artış gösteriyor.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

               BEŞ DEV YATIRIMLA İTHALATA SET GELİYOR

 

İthalatı kesecek dev yatırımlar ekonomik koşulların da etkisiyle istenen hızda ilerlemiyor. Yine de Türkiye’nin özellikle petrokimya alanında ara ham madde talebini önemli ölçüde karşılayacak dev bütçeli beş yatırım dikkat çekiyor.

Orta Vadeli Program (OVP) yatırım mallarında üretimin artması, tüketim mallarında ise ithalatı azaltacak önlemler alınmasını hedeflerken; eylül ayı dış ticaret verileri ithalatı azaltacak yatırımların hızlanması gerektiğini bir kez daha gösterdi.

Ticaret Bakanlığı’nın genel ticaret sistemi verilerine göre ocak-eylül döneminde tüketim malı ithalatı, yatırım malı ithalatını aştı ve yüzde 13,5 artışla 38 milyar 805 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

   KAĞITTAN PİKSELLERE: ULUSLARARASI TİCARETİN GELECEĞİ

Küresel ticaret kâğıt tabanlı çağda sıkışmış gibi görünüyor. Dijital olarak yönetilen bir dünyada, konşimentolar ve poliçeler dahil olmak üzere yaklaşık 28,5 milyar ticaret belgesinin fiziksel olarak basıldığı ve her gün dünyanın dört bir yanına uçurulduğu kâğıt tabanlı bir sistemi hayal etmek neredeyse imkansız.

Küresel finans ve fintech liderlerinin bu yılki temayı, finansın geleceğini birbirine bağlamak, keşfetmek için bir araya geldiği Sibos 2024’e yaklaşırken, bu hayati değişikliği yürürlüğe koymak için hiç bu kadar büyük bir ivme olmamıştı. Basitçe söylemek gerekirse, bu olmadan ticaret maliyetli, karmaşık ve zaman alıcı olmaya devam edecektir.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

BRICS ÜYELERİ YENİ BİR ÖDEME YÖNTEMİ GELİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORLAR

BRICS üyelerinin zirvede tartışacağı en büyük sorulardan biri, doları atlatmak için BRICS arası bir ödeme sistemi kurmak olacak. ABD’nin doları silahlandırma ve daha önce dokunulmaz kabul edilen Rusya’nın varlıklarına el koyma kararı, Rusya ile çatışmasında dünya çapındaki merkez bankalarını tedirgin etti.  Dolarizasyonun ortadan kaldırılması yıllar alacak olsa da süreç halihazırda devam ediyor.

ABD Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi’nin (OFAC) Haziran ayında Moskova Borsası’na (MOEX) yaptırım uygulamasının ardından, Rusya Merkez Bankası (CBR) dolarla işlem yapmayı durdurmak zorunda kaldı ve bu durum,  Çin para biriminin Rusya ekonomisinin 2022’de yuanlaştırılmasının ardından ana döviz aracı olması nedeniyle  yuan likidite krizine yol açtı.  Rusya’nın finans elitleri, bu yaptırımların ardından panik içinde bir toplantı düzenledi ve kendilerine açık olan tek eylemin bir tür dijital çözüm benimsemek olduğu sonucuna vardı.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

             KÜRESEL TİCARET SAVAŞI TETİKLENECEK Mİ?

Eski Başkan Donald Trump, gümrük vergilerini, ABD’deki imalat sektörünün gerilemesi, kaçak göçmenlerin gelişi ve çocuk bakımı maliyetleri gibi bir dizi algılanan olumsuzluğa çözüm olarak önermişti.

Trump, seçim kampanyası sırasında, yabancı ülkelerin ABD ithalatına kendi vergilerini uygulayarak gümrük vergilerine yanıt verebileceği olası bir ticaret savaşı tehdidinden nadiren bahsetti.

ABC News’e konuşan ekonomistler, Trump’ın tarife önerilerinin küresel bir ticaret savaşını tetikleyeceğini ve ülke ekonomisinin yaklaşık %10’unu oluşturan ABD ihracatçılarının satışlarını azaltacağını söyledi. Ekonomistler, bu aksamanın muhtemelen işten çıkarmalara yol açacağını ve ülkenin ekonomik performansını yavaşlatacağını ekledi.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

        EYLÜL AYINDA HİNDİSTAN’IN EN BÜYÜK İTHALATÇISI ÇİN

Çin, bu mali yılın Nisan-Eylül döneminde 56,29 milyar ABD doları değerinde gelen sevkiyatla Hindistan’ın en büyük ithalat kaynağı olarak ortaya çıktı. Bu dönemde, ABD, giden sevkiyatların %5,62 artarak 40,38 milyar ABD dolarına ulaşmasıyla ülkenin en büyük ihracat hedefi olarak ortaya çıktı.

Veriler, söz konusu dönemde Hindistan’ın en çok ithalat yaptığı 10 ülkenin Çin, Rusya, BAE, ABD, Irak, Suudi Arabistan, Endonezya, Kore, İsviçre ve Singapur olduğunu gösterdi.

Rusya’dan yapılan ithalat, bu mali yılın Nisan-Eylül döneminde bir yıl önceki 30,43 milyar ABD dolarından 32,18 milyar ABD dolarına yükseldi.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

İNGİLTERE TİCARET BAKANI, HİNDİSTAN İLE TİCARET SÖZLEŞMESİNİN ÖNCELİKLERİ OLDUĞUNU SÖYLEDİ

İngiltere’nin İş ve Ticaret Bakanı Jonathan Reynolds, İşçi Partisi liderliğindeki hükümetin Londra’da düzenlenen ve yeni bir Endüstriyel Strateji yeşil belgesinin lansmanıyla aynı zamana denk gelen amiral gemisi Uluslararası Yatırım Zirvesi’nde, Hindistan ile bir ticaret anlaşmasının İngiltere için bir “öncelik” olmaya devam ettiğini söyledi. Reynolds Pazartesi günü Guildhall’da “Öncelik Körfez ve Hindistan. Bunları neden sürdürmemiz gerektiğine dair açık ekonomik ve ticari nedenler olduğunu düşünüyorum.” dedi.

“Ticaret ve uluslararası yatırım, tüm ülke için büyümeyi teşvik etme planımızın merkezinde yer alıyor. Bunun nedeni, İngiltere’nin en büyük, en açık ekonomilerden biri, küresel standartları belirleyen bir hukuk sistemi, yatırım için en güçlü güvencelerden bazılarını sağlayan bir düzenleyici ortam ve inovasyon için en büyük teşviklere sahip olması nedeniyle çok fazla potansiyele sahip olduğunu bilmemizdir. Yetenekli ve çeşitli bir işgücünden faydalanıyoruz ve dünyanın dört bir yanından yetenekleri çeken bir göç sistemiyle destekleniyoruz” dedi.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

                                                   SÖZ SİZDE

Sizlerin de yorum, fikir, öneri ve geri dönüşlerini bekliyoruz…

Eğer bizimle iletişime geçmek, görüş, öneri, geliştirme ve yorumlarınızı paylaşmak isterseniz info@utrader.org adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Utrader e-bültenimizin 68. sayısının da sonuna gelmiş bulunuyoruz. Umarız keyif alarak okumuş, bilgilerinizi pekiştirmiş, alanınız ve dünyadaki gelişmeler ile tazelenmişsinizdir.

Keyifle okuyacağınız yeni içeriklerimizle buluşacağınız bir sonraki bültenimizde bir araya gelinceye kadar, sağlıklı, mutlu ve güzel günler dileriz.

Sağlık ve sevgiyle kalın…

Utrader Ailesi

Abone olmak için https://utrader.org/ adresimizi ziyaret edin. Web sayfamızın en altındaki e-bültenimize abone olun kutusuna mailinizi yazın.

Hakkımızda
Bu e-bültenin yayınlanmasına katkı sağlayan editörlerimiz; Miray Yeleser, Aslı Akbacak, Esma Dedeoğlu ve Yağmur Serinyel’dir. Her türlü soru, öneri ve geri dönüşleriniz için medya@utrader.org adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Linkedin Instagram Twitter Facebook Youtube E-BültenPodcast



Bir yanıt yazın

4 × one =