Utrader e-Bülteninin 66. Sayısından merhaba!
Her sayıda olduğu gibi bu hafta da okurken keyif alacağınızı düşündüğümüz capcanlı bir e-bülten içeriğimiz ile karşınızdayız. İşte sizler için derlediğimiz e-bülten gündemimiz.
|
29 EYLÜL 2024 DÜNYA DENİZCİLİK GÜNÜ
Eylül ayının son haftasında, denizlere gönül veren tüm denizcilerimizin gününü kutlarız. Sevdiklerinden uzakta, dalgaların arasında ekmeklerini kazanan herkesin Denizcilik Günü’nü kutlarız. Denizlerin en zorlu koşullarında bile görev yapan, ülkemizin adını dünyaya duyuran tüm denizcilerimize teşekkür ederiz. 29 Eylül Dünya Denizcilik Günü kutlu olsun!
Bu sayımızda da ilk önce derneğimizin faaliyet, etkinlik ve projelerinin bir özetini yaparak başlıyoruz. Daha sonra güncel gelişmeleri takip edebileceğiniz “Haberler ve Gelişmeler” bölümleri ile sizlere zevkli bir okuma diliyoruz.
|
LinkedIn’de 15.000 Takipçiye Ulaştık!
Uluslararası Ticaret Ağı Derneği olarak, organik bir şekilde büyüyen bu samimi ve dinamik topluluğun bir parçası olduğunuz için en içten teşekkürlerimizi sunarız. Sizlerin desteğiyle her geçen gün daha da güçleniyor ve uluslararası ticaretin nabzını birlikte tutuyoruz. Birlikte paylaştığımız bilgi ve deneyimler, sektördeki tüm profesyoneller için ilham kaynağı oluyor.
Bu önemli kilometre taşını sizlerle kutlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Gelecekte de etkinliklerimiz, eğitimlerimiz ve projelerimizle sizlere değer katmaya devam edeceğiz. Katkılarınız ve güveniniz için tekrar teşekkür eder, birlikte daha nice başarılara imza atmayı dileriz.
|
UTRADER AKADEMİ ÖDÜLLERİ AÇIKLANIYOR!
Utrader Akademi Ödülleri’nde Üçüncü Yıl Heyecanı!
Uluslararası ticaret alanında bilimsel çalışmaları teşvik etmeyi amaçlayan Utrader Akademi Ödülleri, bu yıl üçüncü kez düzenleniyor. Ülkemizin ihracatına katkı sunan araştırmaların değerlendirileceği ödüller için 72 üniversite ve 3 kurumdan 189 araştırmacı başvurdu.
Bu büyük başarıya imza atan araştırmacılar arasından kazananlar, 10 Ekim 2024’te açıklanacak. Türkiye’nin ihracatını ileriye taşıyan tüm bilim insanlarına teşekkür ediyor, geleceğin büyük başarılarını birlikte inşa ediyoruz.
İhracatımızı gelişmiş ülkeler seviyesine taşıyacak güç, bilimin ışığında şekillenecek!
|
UTRADER BURS BAŞVURULARI BAŞLADI!
2024-2025 eğitim dönemi için Utrader burs başvuruları 20 Eylül’de başladı.
Daha önceki sene 39 üniversite ve 30 farklı bölümden, lisans, yüksek lisans ve doktora seviyelerindeki 57 öğrenciye burs imkânı sağladık. Burs miktarları lise için 1.300 TL, lisans ve ön lisans için 2.300 TL, yüksek lisans için 3.000 TL ve doktora için 3.900 TL olarak belirlenmiştir.
Başvuru ve detaylı bilgi için Utrader burs sayfasına https://utrader.org/burs/ adresinden ulaşabilirsiniz.
|
UTRADER KİTAPLARI ÇOK SEVİYOR!
Fuarlar aynı zamanda iş dünyasının en geniş katılımlı sosyal organizasyonudur. Tavsiye ediyoruz.
Çünkü Utrader kitapları çok seviyor
https://zurl.co/LIZL – İşletmeler İçin Fuar Pazarlama Rehberi/ Assoc. Prof. Dr. Ali AYCI
https://zurl.co/Gw55 Fuar Endüstrisi – Kavramlar ve Hizmet Kalitesi/ Dr. İclal Özer
https://zurl.co/TXR3 – Uluslararası Fuarlar ve Türkiye/ KURSAT OZDASLI
https://zurl.co/2ahk – Anadolu’nun Ticaret ve Kültür Mirasları: Tarihten Günümüze Panayırlar/ Vedat Çalışkan
https://zurl.co/1Qoq – Ondokuzuncu Yüzyılın İkinci Yarısında Dünya Fuarları Ve Osmanlı Devleti’nin Mimari Temsili/ Yesim Duygu Erguney
|
UTRADER DIŞ TİCARET BİLGİ YARIŞMASI
4 Eylül’de yapılan Dış Ticaret Bilgi Yarışmasını kazanan Sayın Baykan Kokudal ‘ı tebrik ediyoruz. Hediyemiz olan Ömer Barbaros Yis’in “İlk İşimiz İnsan Olmak” kitabı için iyi okumalar dileriz.
Her ayın ilk çarşamba günü yapılan “KİTAP HEDİYELİ” yarışmamız 2 Ekim saat 21.00’da tekrar gerçekleşecek.
Tüm Dış Ticarete gönül vermiş yarışma severler ile görüşmek dileği ile, sağlık ve mutlu günler geçirmenizi temenni ederiz
|
PODCAST KÖŞESİ
İnternetin %96’sı Erişilebilir Değil! | Binclusive – Atakan Nalbant
Podcast köşemizde bu hafta Kolay Değil başlıklı programda ağırlanan Atakan Nalbant’ın erişilebilirlik üzerine konuşması var. Kurumların erişim problemleri, girişimcilik yolculuğu ve teknoloji üzerine olan bu sohbeti umarız siz de seversiniz.
Podcast’i dinlemek için TIKLAYINIZ.
|
UCP 600 AKREDİTİF VAKA SORUSU KAZANANLARI
Akreditif vakasını içeren UtraderVaka sorumuzu (https://lnkd.in/dw8bNfaE) “b şıkkı”nı işaretleyerek doğru cevaplayan ve açıklayan 15 takipçimizi tebrik ediyoruz. Doğru cevaplayanlarından arasında en iyi cevabı veren Elif Yüce’ye Danışma Kurulu üyemiz Abdurrahman Özalp’in “Dış Ticarette Teslim ve Ödeme Şekilleri” dijital kitabını, diğer doğru bilenlere ise Ömer Barbaros Yiş’in, imzalı “İlk İşimiz İnsan Olmak” kitabını hediye ediyoruz. Ayrıca tüm doğru cevabı verenlere Uluslararası Ticaret Dergisini gönderiyoruz.
|
GEZENAY VE ARKADAŞLARI DÜNYA TURUNDA
Merhaba sevgili Uluslararası Ticaret Profesyonelleri
Bugün sizlere iş seyahatim sırasında Kanada’nın benzersiz kültürüne dair edindiğim bazı gözlemlerimi ikinci bölümde paylaşmak istiyorum. Kanada, çeşitliliği ve hoşgörüsüyle bilinen bir ülke ve bu seyahatimde de bunu bir kez daha deneyimleme fırsatı buldum.
İlk olarak, Kanada’da iş ilişkileri ve tanışmalarda el sıkışma oldukça yaygın. Ancak, bir erkek olarak, kadınların elini uzatmasını beklemek âdettendir. Ayrıca, Kanadalılarla iş yaparken açık ve içten olmanın önemini hemen fark ettim. Doğrudan ve samimi bir iletişim kurmak, iş ilişkilerinde başarılı olmak için önemli.
Kanada’nın sosyal toleransı gerçekten takdire şayan. Övünme ve hava atma pek hoş karşılanmıyor ve hatta şüphe uyandırabiliyor. Ayrıca, anlamayan kişilerin önünde yabancı bir dil konuşmak kabalık olarak sayılıyor.
Kanada’da restoranların büyük bir çoğunluğunda sigara içenler ve içmeyenler bölümleri ayrıldığını söylemeliyim bunun nedeni, halk arasında restoranlarda ve barlarda sigara içilmesinin tamamen yasaklanması yönünde artan bir eğilim olmasından kaynaklanmaktadır.
Kanadalılarla sohbet etmek ise oldukça keyifliydi. Her ne kadar milliyetçi bir tavır sergilemeseler de ülkelerinin Amerika Birleşik Devletleri’nden farklı ve özgün yönlerini ziyaretçilerin fark etmesini ve takdir etmesini bekliyorlar. Hava durumu, genellikle sohbet için iyi bir başlangıç noktası oluyor ve insanlar bu konuda oldukça konuşkan.
İş dünyasında ise golf, özellikle iş adamları arasında popüler bir spor. Golf sahaları, iş görüşmeleri için de sıkça tercih edilen mekanlar arasında. Bu, iş ve sosyal hayatın iç içe geçtiği bir kültürün parçası gibi görünüyor.
Kanadalılarla yapılacak hoş sohbetler genellikle spor, iş, hava durumu, coğrafya, seyahat, filmler ve kitaplar gibi konular etrafında dönüyor. Ancak, Kanada’nın ABD ile kıyaslanmasından veya ikinci derecede görülmesinden rahatsızlık duydukları için bu tür konulardan kaçınmakta fayda var. Aynı şekilde, Quebec’in özel durumu veya Fransız ve İngiliz Kanadası arasındaki diğer karşıtlıklar gibi hassas konular da sohbetlerde özenle ele alınmalı.
Kanada’da iş ve sosyal yaşamın bu yönlerini deneyimlemek, benim için oldukça öğretici ve ilham verici oldu. Umarım siz de bu bilgileri faydalı bulmuşsunuzdur. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere!
|
En Beğenilen Sosyal Medya Paylaşımlarımız
|
Şimdilik Utrader’dan haberlerimiz bu kadar 12 Ağustos’ta yayınlanacak 63. sayımızda da projelerimiz ve etkinliklerimizi duyurmaya devam edeceğiz. Tüm etkinlik ve güncel faaliyetlerimizden haberdar olmak için web sitemizi ve sosyal Medya hesaplarımızı takip etmenizi öneririz. Web sitemiz için TIKLAYINIZ.
Dernek haberleri özetimizden sonra, şimdi de sizleri bu sayı için hazırladığımız diğer içeriklerimiz ile baş başa bırakarak keyifli okumalar ve dakikalar geçirmenizi diliyoruz.
|
ULUSLARARASI TİCARETTE ALTIN SERTİFİKALAR
TEDARİK YÖNETİMİ
Kaynak bulma, kategori yönetimi, müzakere, yasal ve sözleşmeye dayalı tedarikçi ilişkileri yönetimi, maliyet ve fiyat yönetimi, finansal analiz, tedarik zinciri stratejisi, satış ve operasyonel planlama gibi konuları içeren 6 ile 12 ay arası süren bir eğitimdir. Üst düzey yöneticiler için önerilir.
Detaylı bilgiler için TIKLAYINIZ.
|
“Küresel Isınmanın Ekonomik Büyümeye Tehdidi”
Yükselen sıcaklıklar, dünya ekonomilerinin finansal, politik ve ekonomik entegrasyonu nedeniyle geniş çaplı bir etkiye sahip. Küresel ısınma, öncelikle mülkiyet ve altyapıya zarar veriyor, üretkenlik kayıplarına, kitlesel göçlere ve güvenlik tehditlerine yol açıyor.
Bu zararların telafi edilmesi için yapılan ekonomik girişimler kısa vadede olumlu gibi görünse de uzun vadede dünya ekonomisi için kritik. İşletmeler, gelecekteki zararın önlenmesi için önlemler alınmadıkça veya işlerini daha güvenli bir yere taşıma fırsatı bulunmadıkça, sermaye stokunu yenilemenin faydalı olmayacağı bu durumun sonuçlarından biri. Bu durum, işletmelerin taşınması gibi kısa süreli kesintilere yol açabilir, ancak en kötü senaryoda sermaye stoğunun ve üretimin kalıcı bir şekilde kaybıyla sonuçlanabilir.
Makalenin devamı için TIKLAYINIZ.
|
9.Sayımızdaki Başlıklar:
– Hizmet İhracatı Sınırlarını Genişletiyor: HİB Genel Sekreteri Dr. Fatih ÖZER Anlatıyor.
– Türklim Eski Yönetim Kurulu Başkanı Aydın ERDEMİR ile Global Lojistikte Türk Limanları Potansiyeli Hakkında
– Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza AL ile Uluslararası Öğrenciler Üzerine
– Uzun Ömürlü Markalar Üzerine Markalar Derneği Başkan Yardımcısı Asude ALKAYLI ile Görüştük
– Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Zeynep BOZ ile Tarihi Eser Kaçakçılığı Üzerine Etkileyici Bir Röportaj
– T-Soft’un Kurucusu Ömer ARIKAN ile Türkiye’de E-Ticaret
– DTÖ Eski Müzakerecisi Şahin YAMAN ile Keyifli Bir Röportaj
– WCI Forum Kurucusu Utku BENGİSU ile Afrika Pazarını Ele Aldık
– Küba’da İlk Türk Firmasının Kurucusu Ömer Giray ile Küba- Türkiye İlişkileri Hakkında
UTİC Dergimizin önceki sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ.
|
Şeyda Ataoğlu ile Dış Ticarette Blockchain Uygulamaları
“Blockchain teknolojisi, çok çeşitli kişi ve kurumlara birbirlerine güven duymasalar dahi, çok daha verimli iş yapma olanağı sunar. Blockchain tek bir teknoloji olmayıp, sürekli gelişen ve evrilen bir teknolojidir. Uygulamaya başlandığı 2009’dan bu yana yaşanan gelişmeler şu 3 evre ile tanımlanabilir;
Blockchain 1.0: 2009 yılında Bitcoin ile başlayan dijital para evresi, kripto paraların ortaya çıkışı ve transferleri ile dijital ödemelerin gerçekleştirilmesi.
Blockchain 2.0: Dijital paralarla ödeme ve transferlerin ötesinde, çeşitli finansal uygulamaları da ifade eden evre. 2013 sonrası, Vitalik Buterin tarafından tasarlanan akıllı kontrat (smart contract) protokolü özelliğini taşıyan Ethereum platformu ile, blockchain teknolojisi farklı bir boyuta taşınmış oldu.
Röportajın Tamamına Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ.
UTİC Dijital Dergimizin diğer sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ.
|
Dış Ticaret Verileri
Dış Ticaret Verileri (Milyon Dolar)
|
ABD’NİN ÇİN’E YÖNELİK TARİFE ARTIŞLARI YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR
ABD Ticaret Temsilciliği (USTR)’den yapılan açıklamada, mayıs ayında açıklanan gümrük vergisi artışlarına dair önerilerin büyük ölçüde kabul edildiği ve yapılan inceleme sonucunda Amerikan işletmelerini ve çalışanlarını Çin’in haksız ticaret uygulamalarından korumaya yönelik çeşitli güncellemeler yapıldığı bildirildi.
Söz konusu güncellemelere yönelik bilgilerin paylaşıldığı açıklamada, yüz maskeleri, tıbbi eldivenler, iğneler ve şırıngalara yönelik tarifeler için yeni süre ve oranlar belirlendiği, 14 Mayıs’tan önce sipariş edilen gemiden kıyıya vinçler için istisna getirildiği ve güneş enerjisi üretim ekipmanları için önerilen istisnaların kapsamının değiştirildiği bilgisi yer aldı.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
ÇİN VE SOMALİ DİPLOMATİK BAĞLARINI STRATEJİK ORTAKLIĞA YÜKSELTİYOR
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Somali Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmud, Çin-Afrika İş Birliği Forumu’nun (FOCAC) 2024 Zirvesinde Çin-Somali ilişkilerinin stratejik ortaklığa yükseltildiğini duyurdu. Ayrıca, Çin, Somali’nin acil önceliklerini desteklemek için 200 milyon yuan (28 milyon $) tutarında bir hibe paketi açıkladı.
Çin, “ekonomik kalkınma, ticaretin kolaylaştırılması, gıda güvenliği, iklim dayanıklılığı ve insan sermayesi geliştirme gibi temel alanlarda Somali ile iş birliğini derinleştirme” konusundaki kararlılığı vurgulandı.
Öte yandan, Somali’nin Çin ile diplomatik ilişki kuran ilk Doğu Afrika ülkesi olduğu belirtilerek, Çin’in diplomatik bağlarının orijinal niyetini sürdürmek ve ikili ilişkilerinde daha fazla yeni sonuç elde etmek için Somali ile çalışmaya önem verdiği, her iki ülkenin halklarına daha fazla fayda sağlanacağı belirtildi.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
AVRUPA ADALET DİVANI APPLE ŞİRKETİNİN İRLANDA’YA OLAN VERGİ BORÇLARINI ÖDEMESİNE HÜKMETTİ
Apple şirketinin, İrlanda devletine olan 13 milyar Euro’luk vergi borcunu eksik ödediğine ve diğer kurumsal vergi mükelleflerine göre haksız bir avantaj sağladığına ilişkin Avrupa Komisyonu kararına karşı verdiği mücadeleyi kaybettiği hükmedildi.
İrlanda ve Apple, 2019 yılında söz konusu komisyonunun kararına itiraz etmiş ve 2020 yılında bir alt mahkeme olan Genel Mahkeme’nin, komisyonun Apple’ın yasa dışı devlet yardımı aldığını kanıtlamakta yetersiz kaldığına hükmetmesi ve komisyon kararını bozması ile verdikleri yasal mücadeleyi kazanmıştı. Ancak bugün verilen yeni karar, Avrupa Adalet Divanı’nın Avrupa Komisyonu’nun sekiz yıl önce verdiği kararı uzun bir yasal sürecin ardından onayladığı anlamına geliyor.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ İHRACATÇILARI KOMŞU ÜLKE LİMANLARINI TERCİH EDİYOR
SA Transport and Logistics 2024 Research Report’a göre Güney Afrika Cumhuriyeti limanlarında özelleştirme ve rehabilitasyon süreçlerinin sürekli ertelenmesi sonucu GAC ihracatçıları Mozambik ve Namibia gibi komşu ülke limanlarına yönelmeye devam ediyor.
Örneğin kömür sevkiyatı giderek daha fazla Maputo üzerinden yapılırken, yerel narenciye ihracatçıları ve Botsvana’dan elmas ihracatçıları Durban yerine Namibia Walvis Körfezi’ni tercih ediyor.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
YUNANİSTAN’DAKİ DEV VERİ MERKEZİ 2027’DE ETKİNLEŞECEK
Fransız grubu DATA4, Doğu Attika’daki Peana’da 75.000 metrekarelik bir arazide, 2027’nin başlarında hazır olacak olan Yunanistan’ın en büyük veri merkezi komplekslerinden birini inşa ediyor. Söz konusu 300 milyon avroluk yatırımın ikinci aşamada yarım milyar avroya ulaşabileceği tahmin ediliyor.
Avrupa’nın birçok büyük ekonomisinde veri merkezleri olan Fransız şirketinin CEO’su Olivier Micheli yaptığı açıklamada, geliştirdikleri Veri merkezleri kampüsleri-kompleksleri için elektrik dağıtım istasyonlarına yakın ve en az 50.000 metrekarelik alanlara gerek duyduklarını ve bu alanın da Yunanistan için en uygun yer olduğuna karar verdiklerini ifade etti. Yaklaşık 18 aydır devam eden bürokratik prosedürler sonucunda bütün izinlerin alındığını belirten Micheli, anılan Kampüste 90 megavat kapasiteli üç veri merkezinin yer alacağını, tesisatın 2026 sonu veya 2027 başında tamamlanmasını beklediklerini ve 500’den fazla çalışanı istihdam edeceğini sözlerine ekledi.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
ÇİN’İN İHRACATI ARTARKEN İTHALATI DALGALI SEYREDİYOR
Çin Gümrükler Genel İdaresi verilerine göre, ağustosta ihracat yıllık bazda yüzde 8,7 artışla 308,6 milyar dolara çıktı, ithalat da yüzde 0,5 yükselişle 217,6 milyar dolar oldu. Dış ticaret fazlası 91 milyar dolar olarak hesaplandı. Çin’in ihracatı ağustosta beklentilerin üzerinde artarak temmuz ayını geride bırakırken, ithalattaki cüzi artış temmuzdaki 7,2’lik artışın gerisinde kaldı. Çin ekonomisi son aylarda dünyadaki yüksek enflasyonun etkisiyle ihracatta daha rekabetçi görüntü sergilerken iç talebin ve tüketici güveninin zayıflığı ithalatta dalgalanmaya yol açıyor.
Analistler, ihracattaki artışta geçen yılın aynı dönemindeki düşük bazın da etkili olduğuna dikkati çekiyor.
Dünyanın en büyük ihracatçısı konumundaki Çin’in dış satımı 2024’ün ilk 2 ayında yüzde 7,1 arttıktan sonra martta yüzde 7,5 azalmış, nisanda yüzde 1,5, mayısta yüzde 7,6, haziranda yüzde 8,6 ve temmuzda yüzde 7 artmıştı.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
TEMMUZ AYI DIŞ TİCARET ENDEKSLERİ AÇIKLANDI
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin sanayi üretim endeksi verilerini açıkladı.
İhracat birim değer endeksi temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,9 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 8,4 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 5,4 arttı, yakıtlarda yüzde 0,7 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1 azaldı.
İhracat miktar endeksi temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,8 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 1,9 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 6,5 arttı, yakıtlarda yüzde 4,5 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 15,2 arttı.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
KÜRESEL EKONOMİ DİJİTALLEŞİYOR: 134 ÜLKE DİJİTAL PARA BİRİMLERİNE YÖNELDİ
ABD merkezli düşünce kuruluşu Atlantic Council, dünya genelinde 134 ülkenin dijital para birimlerinin (CBDC’ler) araştırmasını sürdürdüğünü açıkladı. Bu ülkeler, küresel ekonominin yüzde 98’ini temsil ederken, neredeyse yarısı dijital paralarla ilgili ileri aşamalara gelmiş durumda. Özellikle Çin, Bahamalar ve Nijerya gibi öncü ülkelerde kullanımda ciddi artışlar gözlemleniyor.
Atlantic Council dünya genelindeki merkez bankalarının dijital para birimlerine yönelik yaklaşımlarını ele aldığı araştırmasını yayımladı. Araştırmaya göre; tüm G20 ülkeleri şu anda merkez bankası dijital para birimlerini inceliyor ve bunlardan 44’ü pilot projeleri yürütüyor. Josh Lipsky ve Ananya Kumar tarafından hazırlanan rapor, özellikle Bahamalar, Jamaika ve Nijerya gibi ülkelerde dijital para kullanımında önemli bir büyüme olduğunu ortaya koyuyor.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
ALMANYA’NIN YILLIK TARIM BÜTÇESİ: 6,2 MİLYAR EURO
Tarım politikalarını Avrupa Birliği’nin ‘Ortak Tarım Politikası’ çerçevesinde şekillendiren Almanya’da, 2. Dünya Savaşı’ndan sonrasında bir çiftçi 10 kişiyi besleyebiliyorken gelinen noktada bilimsel ve teknolojik ilerleme sayesinde bu rakam 139 kişiye yükseldi. Ülkenin tarım politikasını esas itibarıyla AB’nin ‘Ortak Tarım Politikası’ şekillendiriyor.
Yüksek nüfus yoğunluğuna rağmen ülke topraklarının yarısını tarımda kullanan ülkede yaklaşık 270 bin tarım işletmesi faaliyet gösteriyor. Bu işletmelerin katkısıyla yıllık yaklaşık 75 milyar Euro’luk ürün üretiliyor. Tarım arazilerinin yaklaşık yüzde 50’si, 200 milyondan fazla çiftlik hayvanını beslemek için kullanılan otlak ve ekilebilir arazilerden oluşuyor.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
|