Utrader e-Bülteninin 64. Sayısından merhaba!
Her sayıda olduğu gibi bu hafta da okurken keyif alacağınızı düşündüğümüz capcanlı bir e-bülten içeriğimiz ile karşınızdayız. İşte sizler için derlediğimiz e-bülten gündemimiz.
|
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI ŞİMDİDEN KUTLU OLSUN!
Milletimizin bağımsızlığına giden yolda dönüm noktası olan 30 Ağustos Zaferi, Türk milletinin azim ve kararlılığının en büyük göstergesidir. Büyük Taarruz ile başlayan destansı mücadele, 30 Ağustos’ta zaferle sonuçlanmış ve milletimize yeniden doğmuş bir devlet armağan etmiştir. Bu zafer, sadece bir askeri başarı değil, aynı zamanda milli bir bilincin uyanışı ve bağımsız bir geleceğe duyulan inancın ifadesidir.
Bugün, bu anlamlı günde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Onların sayesinde bugün özgür bir ülkede yaşıyoruz. Gazilerimize de minnettarız. Zafer Bayramı, birlik ve beraberliğimizin önemini bir kez daha hatırlatmaktadır. Gelecek nesillere daha güçlü bir Türkiye bırakmak için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz.
Bu sayımızda da ilk önce derneğimizin faaliyet, etkinlik ve projelerinin bir özetini yaparak başlıyoruz. Daha sonra güncel gelişmeleri takip edebileceğiniz “Haberler ve Gelişmeler” bölümleri ile sizlere zevkli bir okuma diliyoruz.
|
UTRADER İLE DIŞ TİCARETTE YARIŞIYORUM
7 Ağustos’ta yapılan Dış Ticaret Bilgi Yarışmasını kazanan Sayın Özge Kurt’u tebrik ediyoruz. Hediyemiz olan “İlk İşimiz İnsan Olmak” kitabı için iyi okumalar dileriz.
Her ayın ilk çarşamba günü yapılan “KİTAP HEDİYELİ” yarışmamız 4 Eylül Çarşamba saat 21.00’da tekrar gerçekleşecek.
Tüm Dış Ticarete gönül vermiş yarışma severler ile görüşmek dileğiyle…
4 Eylül’de görüşmek üzere!
|
UtraderGÖRÜŞ #24 yazımız “Türkiye’nin Serbest Bölgeleri: Küresel Rekabette Geri Kalma Tehlikesi ” başlığı ile yayınlandı.
UNCTAD’a göre dünyada yaklaşık 6.000 serbest bölge var. 1980’lerde bu sayı 200’ün altındaydı. Bu bölgeler, OECD hesaplaması ile, yılda en az 3,5 trilyon dolarlık ihracat yapıyorlar.
Etrafımızdaki ülkeler küresel pastadan pay kapmak için serbest bölgelere olan ilgilerini ve desteklerini çok artırdılar.
Örneğin Dubai DMCC Serbest Bölgesinde yaklaşık 24.000 şirket faaliyet gösteriyor.
Kur ve ucuz işçilik nedeniyle firmalarımızın kaçmaya çalıştığı Mısır’ın bölgeleri; esnek kiralama düzenlemeleri, finansmana kolay erişim ve endüstri kümeleri ile çok takdir ediliyor.
Vision 2030 projesi ile Suudi Arabistan ilk kez geçen sene, önemli teşviklerin sağlandığı, lojistik, üretim, denizcilik ve bulut bilişime odaklanan dört serbest bölge kurma kararı aldı.
Yazının devamı için tıklayınız.
|
UTRADER AKADEMİ ÖDÜLLERİ 2024 BAŞVURULARI DEVAM EDİYOR!
Değerli Araştırmacılar,
Sizleri, Türk şirketlerinin uluslararasılaşmasına ve Türkiye’nin ihracat potansiyelinin arttırılmasına odaklı bilimsel araştırmaları teşvik ve takdir etmeyi amaçlayan 2024 UTRADER Akademi Ödülleri’ne başvurmaya davet ediyoruz.
Uluslararası Ticaret Ağı Derneği (UTRADER) ve Sakarya Üniversitesi’nin düzenleyicileri olduğu ve üçüncü kez düzenlenen bu organizasyon toplam 65.000 TL ödül içermektedir. Web sitemizin ödül sayfasında yer alan başvuru formunu doldurarak ve gerekiyorsa diğer kanıtlayıcı dokümanları pdf formatında Ödül e-postasına göndererek kolayca başvurabilirsiniz.
Ödülün kapsamına giren tamamlanmış veya yayınlanmak üzere olan akademik çalışmalarınız var ise başvurularınızı 15 Eylül 2024’e kadar yapabilirsiniz.
Utrader 2024 Akademi Ödülleri’ne şu ana kadar 67 üniversiteden 172 araştırmacı başvurdu. Ödülün kapsamına giren tamamlanmış veya yayınlanmak üzere olan akademik çalışmalarınız var ise başvurularınızı 15 Eylül 2024’e kadar yapabilirsiniz.
Detaylar için TIKLAYINIZ.
|
PODCAST KÖŞESİ
TEDX: ÖĞRENMEYİ ÖĞRENMEK – EMRAH SAFA GÜRKAN
Emrah Safa Gürkan, öğrenme sürecimizi kişisel gelişim kitaplarına devretme meylinde olduğumuz bu çağda, nasıl doğru şekilde öğrenebileceğimizi anlatıyor; “Öğrendikçe cahilleştiğinizi kabul ettiğiniz zaman daha çok öğrenirsiniz” diyen Gürkan, nasıl öğreneceğimizi kavradığımızda hem dünyayı algılamamız hem de kendimizle ve çevremizle olan ilişkimiz daha iyi hale gelir” diyor ve ekliyor; “çünkü ‘öğrenebilme’ kabiliyetimizi keşfimiz, bizi daha nitelikli bir birey yapıyor ve nitelikli bireyler yaşadıkları toplumu da kendileriyle beraber daha nitelikli hale getiriyor”. Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde lisans çalışmalarını tamamladı. Aynı üniversitede Halil İnalcık’ın danışmanlığında yazdığı tez ile yüksek lisans diplomasını aldı. Ardından Georgetown Üniversitesi’nde Gábor Ágoston ile yazdığı tez ile doktor unvanını aldı. İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyeliği yapan Doç. Dr. Gürkan 14. Kadir Has Ödülleri’nde Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü’ne layık görülmüştür. Aynı yıl “Sultanın Casusları” adlı kitabı Türkiye Bilimler Akademisi Bilimsel Telif Eser Ödülü’nü alırken, kendisi de gene Türkiye Bilimler Akademisi’nin verdiği Üstün Başarılı Genç Bilim Adamı Ödülü’nü kazandı. Ottoman History Podcast’ın kurucu editörlerinden biri olan Gürkan, FluTV’de İlker Canikligil ile Olmaz Öyle Saçma Tarih adlı programı yapmaktadır.
Podcast’i dinlemek için TIKLAYINIZ.
|
GEZENAY VE ARKADAŞLARI DÜNYA TURUNDA
Merhaba sevgili Uluslararası Ticaret Profesyonelleri
Kolombiya’ya yaptığım iş seyahati, sadece iş anlamında değil, kültürel bir keşif olarak da benim için unutulmaz bir deneyim oldu. Bu renkli ülkenin insanları, gelenekleri ve günlük yaşamları hakkında çok şey öğrendim. Kolombiya seyahatim son bölümüne hazırsanız başlayalım!
Kolombiya’da hediye vermek, sadece bir nesnenin el değiştirmesi değil, aynı zamanda saygı ve minnettarlığın bir ifadesidir. Bir hediye aldığınızda, bu jeste karşılık vermek önemlidir. Bu, karşılıklı saygının ve ilişkilerin güçlendirilmesinin bir yoludur. Kolombiya’da bir eve yemeğe davet edildiğinizde, ev sahibinize çiçek, pasta veya çikolata gibi hediyeler götürmek adettendir. Ancak, cenazelere özgü olan zambak ve kadife çiçeği gibi çiçekleri götürmekten kaçınmanız lazım sevgili okurlarım.
Kolombiya’da bulunması zor olan hediyeleri seçmek, hediye verme sürecine daha fazla düşünce ve özen katmanın bir yoludur. Kaliteli dolma kalem, oyma hediyeler veya kendi ülkemize özgü hediyeler, Kolombiyalılar için değerli ve düşünceli hediyelerdir.
Kolombiya’da insanlar genellikle ünvanları ve soyadları ile hitap edilir. Profesyonel ünvanlarını kullanmayan kişiler için “Señor”, “Señora” veya “Señorita” gibi ünvanlar eklenerek soyadları ile çağrılırlar. Ayrıca, çoğu “Hispanikler” kişi hem anne hem de baba tarafının soyadlarını kullanır ve baba soyadı ilk sırada gelir.
Bu kültürel etiketler, Kolombiya’da iş yaparken ve sosyal ilişkiler kurarken büyük önem taşır. Bu nedenle, bu kurallara uyarak, Kolombiyalı meslektaşlarınız ve dostlarınızla daha güçlü ve saygılı ilişkiler kurabilirsiniz. Hatta ben bu sayede uzun vadeli iş fırsatları elde ettim
Kolombiya’ya gittiğinizde, güvenlik sizin için her zaman öncelikli olmalıdır. Seyahatim boyunca, yerel ortaklarımın tavsiyelerine kulak verdim ve hangi bölgelerden kaçınmam gerektiğini öğrendim. Ne yazık ki, bazı bölgelerde suç oranları yüksek; bu yüzden her zaman dikkatli olmak ve yakın çevrenizdeki insanların söylediklerine güvenmeniz önemli.
Kolombiya’nın iç kesimlerinde yaşayan insanlar, Aşırı derecede canlılık ve arkadaşça tavır sergilemezler. Kıyı bölgelerinde ise insanlar daha rahat ve samimidirler.
Selamlaşma ritüelleri ise, Kolombiya’da önemli bir sosyal etkinlik. Uzun ve nazik selamlaşmalar, insanlar arasındaki saygının bir göstergesi. Aceleye getirilen bir selamlaşma ise kabalık olarak algılanabiliyor.
Kolombiyalılarla sohbet ederken, onların kişisel alan anlayışına uyum sağlamak önemli. Diğer Güney Amerika ülkelerine göre daha az fiziksel temasla konuşmayı tercih ediyorlar. Bu nedenle, onlarla konuşurken bu kültürel farklılığa saygı göstermenizde fayda var.
Seyahatim boyunca bu kültürel incelikleri öğrenmek ve uygulamak, benim için paha biçilemez bir deneyim oldu. Umarım bu bilgiler, Kolombiya’ya iş veya tatil amaçlı seyahat edecek olan siz değerli okurlarım için de faydalı olur
Kolombiya serüvenimizin de sonuna geldiğimizi üzülerek söylemek istiyorum. Bir sonraki yazımda yeni bir serüven ve yeni bir ülke ile beraber olacağımızı da söylemek istiyorum. Bir sonraki serüvenimizin hangi ülkeye olacağının tahminlerini veya serüvenimizin hangi ülkeye olmasını istediğinizi info@utrader.org üzerinden yazabilirsiniz.
Bir sonraki serüvenimizde görüşmek üzere hoşça kalın!
|
En Güncel Sosyal Medya Paylaşımlarımız
|
Şimdilik Utrader’dan haberlerimiz bu kadar 12 Ağustos’ta yayınlanacak 63. sayımızda da projelerimiz ve etkinliklerimizi duyurmaya devam edeceğiz. Tüm etkinlik ve güncel faaliyetlerimizden haberdar olmak için web sitemizi ve sosyal Medya hesaplarımızı takip etmenizi öneririz. Web sitemiz için TIKLAYINIZ.
Dernek haberleri özetimizden sonra, şimdi de sizleri bu sayı için hazırladığımız diğer içeriklerimiz ile baş başa bırakarak keyifli okumalar ve dakikalar geçirmenizi diliyoruz.
|
ULUSLARARASI TİCARETTE ALTIN SERTİFİKALAR
SATIN ALMA OPERASYONLARI YÖNETİMİ
Satın alma performans raporlaması, satın alma personelinin verimliliğini artırma, potansiyel tasarruflara yönelik geleneksel olmayan alanların belirlenmesi, çeşitli satın alma kar modelleri, satın alma politikaları ve prosedürleri gibi konuları içeren 8 saatlik bir programdır.
Detaylı bilgiler için TIKLAYINIZ.
|
“Dr. S. Armağan Vurdu- İklim Değişikliğinde Ticaretin Rolü”
Nisan ayı başında Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) tarafından iklim değişikliği ve ticaret ilişkisine dair bir webinar düzenlendi. Yazımda sizlere bu webinarda ele alınan konular hakkında bilgi aktaracağım. DTÖ tarafından yayınlanan Dünya Ticaret Raporu’nun bu yılki sayısı uluslararası ticaret ve iklim konularını ele alacak. İklim değişikliği küresel bir çevre sorunu olmaktan öte, aynı zamanda ekonomik bir tehdit unsurudur. İklim değişikliğinden kaynaklanan sorunlar çeşitli alanlarda daha fazla hissedilmeye başlandı. Pandemi, ani şoklar karşısında dünya ekonomisinin ne kadar kırılgan olabileceğini gözler önüne serdi. Sera gazları emisyonlarının azaltımı ile birlikte düşük karbonlu bir ekonomiye geçiş için hızlı ve büyük çaplı politik kararlar ve önlemlere ihtiyaç duyuluyor. Uluslararası ticaret politikaları da doğal olarak bu sürecin bir parçası olmalı, zira iklim değişikliği ile mücadele kapsamında alınan kararların ve uygulanan politikaların uluslararası ticaret üzerinde önemli etkileri var. Uluslararası ticaret ile iklim değişikliği arasında karmaşık bir ilişki söz konusu. Birçok araştırmada bu ilişki çok basitleştirilmekte veya yanlış değerlendirilmekte. İklim değişikliğini önlemek adına, uluslararası ticaretin emisyon oluşturması sebebiyle azaltılması gerektiğinin dile getirilmesi bu yanlış değerlendirmelere bir örnek olarak verilebilir.
Makalenin devamı için TIKLAYINIZ.
|
9.Sayımızdaki Başlıklar:
– Hizmet İhracatı Sınırlarını Genişletiyor: HİB Genel Sekreteri Dr. Fatih ÖZER Anlatıyor.
– Türklim Eski Yönetim Kurulu Başkanı Aydın ERDEMİR ile Global Lojistikte Türk Limanları Potansiyeli Hakkında
– Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza AL ile Uluslararası Öğrenciler Üzerine
– Uzun Ömürlü Markalar Üzerine Markalar Derneği Başkan Yardımcısı Asude ALKAYLI ile Görüştük
– Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Zeynep BOZ ile Tarihi Eser Kaçakçılığı Üzerine Etkileyici Bir Röportaj
– T-Soft’un Kurucusu Ömer ARIKAN ile Türkiye’de E-Ticaret
– DTÖ Eski Müzakerecisi Şahin YAMAN ile Keyifli Bir Röportaj
– WCI Forum Kurucusu Utku BENGİSU ile Afrika Pazarını Ele Aldık
– Küba’da İlk Türk Firmasının Kurucusu Ömer Giray ile Küba- Türkiye İlişkileri Hakkında
UTİC Dergimizin önceki sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ.
|
RÖPORTAJ
Burcu Gür Yılmaz ile SAÜ’de Sektör Dersi Deneyimi
“Sektör derslerini yani üniversite öğrencilerinin daha okulu bitirmeden iş dünyasının önemli kişilerle görüşüp iş dünyasındaki problemleri görüşmesini nasıl değerlendirirsiniz?”
Benim öğrencilik dönemimde bu tarz bir dersimiz yoktu ve yaptığımız birkaç staj, proje ve teknik gezi dışında, sektörler, şirketler, bölümler, işleyişler, görevler hakkında kısıtlı bilgiye ulaşabiliyorduk. O dönemlerde birisinin bana şirketlerdeki süreçleri anlatmasını ne kadar çok isterdim! Koordinatörümüz Sayın Hakan Tunahan Hocamız böyle bir sektör dersinden bahsedince dersin tarzını ve amacını çok sevdim.
Sektör temsilcileri, sektör dersleri ile tecrübelerini paylaşarak öğrencilerimizin iş hayatlarına atılma süreçlerinde onlara bir fayda sağlamanın mutluluğunu hissederken, öğrencilerimiz de seçmeli ders kapsamında tüm bir dönem boyunca direkt olarak iletişime geçebilecekleri, bilgi alışverişinde bulunabilecekleri ve akıllarına takılan soruları tartışabilecekleri bir iş insanı ile bir araya gelme fırsatı buluyorlar. Bu fırsat, onlara birkaç saatlik seminerlerde alacaklarından çok daha fazla bilgiye ulaşma, üzerine düşünme ve değerlendirme, konuları tartışma ve birlikte öğrenme ortamı sunuyor. Sektör derslerinin arttırılmasının ve daha fazla alternatifler sunulmasının öğrencilerimiz için çok faydalı olacağına inanıyorum.
Sektör temsilcileri de öğrencilerimizden gelen geri bildirimlerle kendi alanlarında farklı bakış açıları yakalayabilirler ve süreçleri geliştirecek adımları atabilirler. Ayrıca çalıştıkları şirketlerin öğrenciler arasındaki tanınırlığını arttırarak, işveren markasının gelişimine destek sağlayabilirler.
Röportajın Tamamına Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ.
UTİC Dijital Dergimizin diğer sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ
|
Dış Ticaret Verileri
Dış Ticaret Verileri (Milyon Dolar)
|
Dış Ticaret Verileri
Dış Ticaret Verileri (Milyon Dolar)
|
2024 yılı Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre; ihracat %13,8 oranında artışla 22 milyar 512 milyon dolar, ithalat %7,9 oranında azalışla 29 milyar 747 milyon dolar oldu. 2024 yılı Ocak-Temmuz döneminde ise, ihracat %4,1 oranında artışla 148 milyar 789 milyon dolar, ithalat %8,4 oranında azalışla 198 milyar 616 milyon dolar olarak gerçekleşti.
(Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı)
Aylara Göre Dış Ticaret (Milyar Dolar)
|
2024 yılı Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre;
• İhracat, %13,8 oranında artarak 22 milyar 512 milyon dolar,
• İthalat, %7,9 oranında azalarak 29 milyar 747 milyon dolar,
• Dış ticaret hacmi, %0,3 oranında artarak 52 milyar 259 milyon dolar olarak gerçekleşti.
2024 yılı Ocak-Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre;
• İhracat, %4,1 oranında artarak 148 milyar 789 milyon dolar,
• İthalat, %8,4 oranında azalarak 198 milyar 616 milyon dolar,
• Dış ticaret hacmi, %3,4 oranında azalarak 347 milyar 405 milyon dolar olarak gerçekleşti.
İhracatın İthalatı Karşılama Oranı
|
2024 yılı Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre;
• İhracatın ithalatı karşılama oranı 14,5 puan artarak %75,7 olarak gerçekleşti.
• Enerji verileri hariç tutulduğunda, ihracatın ithalatı karşılama oranı 19,1 puan artarak %86,7 olarak gerçekleşti.
• Enerji ve altın verileri hariç tutulduğunda ise, ihracatın ithalatı karşılama oranı 13,3 puan artarak %87,3 olarak gerçekleşti.
(Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı)
İhracat Yapılan İlk 5 Ülke (Milyon Dolar, Temmuz 2024), İthalat Yapılan İlk 5 Ülke (Milyon Dolar, Temmuz 2024)
|
• Temmuz ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla; Almanya (1 milyar 752 milyon dolar), İngiltere (1 milyar 547 milyon dolar) ve ABD (1 milyar 440 milyon dolar) oldu.
• Temmuz ayında ihracatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ihracat içerisindeki payı %48,7 oldu.
• Temmuz ayında en fazla ithalat yaptığımız ülkeler sırasıyla; Çin (4 milyar 157 milyon dolar), Rusya (3 milyar 753 milyon dolar) ve Almanya (2 milyar 537 milyon dolar) oldu.
• Temmuz ayında ithalatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ithalat içerisindeki payı %58,8 oldu.
(Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı)
Ülke Gruplarına Göre İhracat (Milyar Dolar, Temmuz 2024), Ülke Gruplarına Göre İthalat(Milyar Dolar, Temmuz 2024)
|
• Temmuz ayında en fazla ihracat yaptığımız ülke grupları sırasıyla; Avrupa Birliği (AB-27) (9 milyar 67 milyon dolar), Yakın ve Ortadoğu Ülkeleri (3 milyar 798 milyon dolar) ve Diğer Avrupa Ülkeleri (3 milyar 704 milyon dolar) oldu.
• Temmuz ayında en fazla ithalat yaptığımız ülke grupları sırasıyla; Avrupa Birliği (AB-27) (9 milyar 655 milyon dolar), Asya Ülkeleri (8 milyar 26 milyon dolar) ve Diğer Avrupa Ülkeleri (5 milyar 537 milyon dolar) oldu.
(Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı)
Temmuz Ayı Sektörlere Göre İhracat
|
Temmuz ayında en fazla ihracatı Otomotiv Endüstrisi sektörü gerçekleştirdi. Sektörün ihracatı, bir önceki yıla göre %14,7 yükselişle 3,12 milyar dolar oldu. Kimyevi Maddeler ve Mamulleri sektörü %19,4 artış ve 2,6 milyar dolar ihracatla ikinci, Hazır Giyim sektörü ise %7,3 artış ve 1,66 milyar dolar ihracatla üçüncü ve en fazla ihracat gerçekleştirilen sektör oldu.
(Kaynak: Ticaret Bakanlığı, TİM)
|
(Kaynak: TİM Dış Ticaret Bülteni, WTO)
Enflasyon
|
TÜFE’deki değişim 2024 yılında Temmuz ayında bir önceki aya göre %3,23, bir önceki yılın Aralık ayına göre %28,76 bir önceki yılın aynı ayına göre %61,78 ve on iki aylık ortalamalara göre %65,93 olarak gerçekleşti.
Çekirdek enflasyondaki artış ise geçtiğimiz aya göre %2,45 geçen yılın aynı ayına göre ise %62,57 olarak gerçekleşti.
Yİ-ÜFE ise bir önceki aya göre %1,94 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %21,81 artış bir önceki yılın aynı ayına göre %41,37 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %47,55 artış gösterdi. Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara mallarında %36,96 artış, dayanıklı tüketim mallarında %49,78 artış, dayanıksız tüketim mallarında %55,41 artış, enerjide %31,09 artış ve sermaye mallarında %40,06 artış olarak gerçekleşti.
(Kaynak: TİM Dış Ticaret Bülteni, TÜİK)
Ekonomide bu hafta ne oldu?
Yurt İçi Gelişmeler
• Temmuz 2024’te Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE), bir önceki aya göre %1,74, bir önceki yılın aynı ayına göre %41,07 arttı. Yıllık değişimin en yüksek olduğu alt grup %157,48 artış ile yağlı meyveler, aylık değişimin en yüksek olduğu alt grup %16,48 azalış ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular oldu.
• Temmuz ayında konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %16 artarak 127 bin 88 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %9 olarak gerçekleşti. Toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı %32,1 oldu.
• Temmuz 2024’te konut fiyat endeksi, bir önceki aya göre %0,9 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak %38,7 artış, reel olarak %14,3 azalış gösterdi.
Yurt Dışı Gelişmeler
• Euro Bölgesi’nde gayri safi yurtiçi hasıla ikinci çeyrek revize verileri çeyreklik ve yıllık bazda sırasıyla %0,3 ve %0,6 büyüme kaydetti.
• ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,2, bir önceki yılın aynı ayına göre %2,9 arttı. • ABD’de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) Temmuz ayında bir önceki aya kıyasla %0,1, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla ise %2,2 yükseldi.
• ABD’de Philadelphia Fed İmalat Endeksi Ağustos ayında -7,0 ile 5,4 olan piyasa beklentilerinin oldukça altında yer aldı.
• ABD’de çekirdek perakende satışlar Temmuz ayında %0,4 ile %0,1 olan piyasa beklentilerinin az üzerinde arttı.
• ABD’de perakende satışlar Temmuz ayında aylık bazda %1, yıllık bazda %2,66 yükseldi.
• ABD’de geçtiğimiz hafta işsizlik haklarından yararlanma başvuruları 227 bin oldu. Piyasa beklentileri 236 bin kişi olması yönündeydi.
(Kaynak: TOBB Ekonomi Bülteni)
|
Prof. Dr. Kerem ALKİN – JEOPOLİTİK PARÇALANMA BİR NUMARALI TEHDİT
Bugün, Orta Doğu’da tüm dünyayı ateşe verebilecek ölçüde ağırlaşan jeopolitik gerginlik ve Asya-Pasifik’te artan tansiyon, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın üzerine eklenince, dünya ekonomisi ve küresel ticaret için bir numaralı tehdit artık ‘jeopolitik gerginlik’ oldu. Küresel ve bölgesel jeopolitik gerginliklerin derinleşmesi, çatışma alanının yaygınlaşması, aynı zamanda küresel emtia fiyatlarının seyrine yönelik de bir tehdit oluşturuyor. Bu nedenle, küresel enerji fiyatlarında da küresel kıymetli maden, metal fiyatlarında da hatta küresel tarım, gıda fiyatlarında da dalgalanma aralığı genişleyebilir. Dünyanın önde gelen merkez bankalarını açmaza düşüren nokta da tam burası.
Küresel ve bölgesel jeopolitik tehdit ve belirsizliklerin üretim, ticaret, ihracat ve yatırımlar üzerindeki negatif etkisini bertaraf etmek üzere para politikasında yeni bir rotaya mı yönelmeleri gerekiyor; yoksa yeniden hızlanabilecek küresel enflasyon köpüğü nedeniyle ihtiyatlı mı olmaları gerekiyor?
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
DOĞU KARADENİZ’İN 7 AYLIK TÜRK SOMONU İHRACATI YÜZDE 3 ARTTI
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, bu yıl bölgeden 19 ülkeye 16 bin 968 ton Türk somonu ihraç edildiğini söyledi.
İhracattan 93 milyon 923 bin 74 dolar gelir sağlandığını belirten Kalyoncu, ihracatın 14 bin 107 ton karşılığı 91 milyon 428 bin 514 dolar kazanılan geçen yılın aynı dönemine oranla miktarda yüzde 20, değerde de yüzde 3 arttığını kaydetti.
Kalyoncu, Türk somonu ihracatında her dönem olduğu gibi bu dönem de Rusya Federasyonu’nun başı çektiğine işaret ederek, “Rusya Federasyonu, Beyaz Rusya ve Vietnam en fazla dış satım yapılan 3 ülke oldu. Bu dönem Rusya Federasyonu’na 62 milyon 634 bin 579, Beyaz Rusya’ya 11 milyon 394 bin 320 ve Vietnam’a da 10 milyon 27 bin 709 dolarlık somon ihraç edildi.” dedi.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
GEMİ DÜZENLEMESİ TERS TEPTİ
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S)’nin açıkladığı 2023 Küresel İklim Bulguları’na göre 2023, 1850 yılından bu yana kayıtlardaki en sıcak yıl oldu. Yapılan yeni bir çalışmaya göre 2023 yılının rekor sıcaklığının yaklaşık yüzde 20’sinin nakliye sektöründeki kükürt emisyonlarının azalmasının sonucu olduğunu ortaya koydu.
Yine yapılan araştırmaya göre bu ısınmanın çoğunun kuzey yarımkürede yoğunlaştığı görüldü. Geophysical Research Letters dergisinde yayımlanan ve kısmen Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin finanse ettiği çalışma, Enerji Bakanlığı’na bağlı Pasifik Kuzeybatısı Ulusal Laboratuvarı’ndaki bilim insanları tarafından yapıldı.
Uluslararası Denizcilik Örgütü tarafından 2020 yılında yürürlüğe konulan düzenlemelere göre küresel olarak kullanılan nakliye yakıtının kükürt içeriğinde yaklaşık yüzde 80 azalmaya ihtiyaç vardı. Bu azalma, dünya atmosferine daha az kükürt aerosolünün karışması anlamına da geldi.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
ENERJi ŞİRKETLERi İNGİLTERE’DEKİ YÜKSEK VERGİLER NEDENİYLE ROTAYI NORVEÇ’E ÇEVİRDİ
İngiltere merkezli petrol ve doğal gaz şirketi Serica Energy, ülkede giderek ağırlaşan vergi rejimi nedeniyle İngiltere’den çekilmeyi ve Norveç gibi İskandinav ülkelerine yönelmeyi düşündüğünü açıkladı. Eğer böyle bir karar alınırsa bu, yüksek vergi artışlarının ardından birçok offshore enerji şirketinin ülkeyi terk ettiği İngiltere enerji sektörü için önemli bir darbe olabilir.
Serica Energy, günde yaklaşık 600.000 varil petrolün yanı sıra İngiltere’deki gaz arzının yaklaşık yüzde 5’ini karşılıyor. İngiltere’de şirketlerin petrol ve doğal gaz kârları üzerine konan vergilerin üç yıl içinde yüzde 40’tan yaklaşık yüzde 78’e çıkarılmasının ardından, ülkenin sondaj merkezi olarak cazibesi son zamanlarda azalmaktaydı.
euronews’te yer alan habere göre İngiltere Maliye Bakanı Rachel Reeves’in bütçede daha fazla vergi artışına gidilebileceğini ima etmesiyle birlikte şirketler İngiltere’den çıkış planlarını gözden geçirmeye başladı.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
KÜRESEL FiRMALAR ELEKTRİKLİ ARAÇ, BATARYA VE LOJiSTİK YATIRIMLARI İÇİN TÜRKİYE’Yİ TERCiH EDİYOR
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küresel ölçekte büyük firmaların elektrikli araç, batarya ve lojistik yatırımları için Türkiye’yi tercih ettiğini bildirerek, “2003-2024 Haziran döneminde toplam 266,9 milyar dolar doğrudan yatırım girişi gerçekleşti.” ifadesini kullandı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından doğrudan yatırım verilerine ilişkin paylaşımda bulundu:
“Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejimizde hedefimiz 2028 yılına kadar bu oranı yüzde 1,5’e yükseltmek. Programımızın ikiz dönüşüm ve yüksek katma değerli üretime yönelik politikalarıyla ülkemizi daha büyük bir üretim üssüne dönüştürerek büyüme potansiyelimizi ve vatandaşlarımızın refahını artıracağız.”
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
TÜRKİYE, MISIR’A BUĞDAY SATACAK
Asharq Business’a konuşan Emtia Tedarik Genel Kurumu (GASC) Başkan Yardımcısı Hossam El Grahy, Mısır’ın Türkiye ve diğer ülkelerden buğday ithal etmeyi düşündüğünü söyledi. Daha önce Asharq’a konuşan bir hükümet yetkilisine göre, 2024 yılının ilk yarısında Mısır 6,8 milyon ton ithalat yaparken, bu rakam geçen yılın aynı döneminde 5,3 milyon tondu.
El Grahy, Mısır’ın stratejik buğday ve şeker rezervlerinin sırasıyla 6,3 ve 13 ay için yeterli olduğunu belirtti.
Bununla birlikte, yemeklik yağ ve dondurulmuş ve taze et stratejik rezervleri sırasıyla 6,2 ve 10 ay için yeterli iken, kümes hayvanları rezervleri 10 ay için yeterli seviyede.
Tedarik ve İç Ticaret Bakanlığı’nın 2024 tedarik sezonunda çiftçilerden 3,6 milyon ton yerel buğday aldığı bildirildi.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
Sizlerin de yorum, fikir, öneri ve geri dönüşlerini bekliyoruz…
Eğer bizimle iletişime geçmek, görüş, öneri, geliştirme ve yorumlarınızı paylaşmak isterseniz info@utrader.org adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
Utrader e-bültenimizin 61. sayısının da sonuna gelmiş bulunuyoruz. Umarız keyif alarak okumuş, bilgilerinizi pekiştirmiş, alanınız ve dünyadaki gelişmeler ile tazelenmişsinizdir.
Keyifle okuyacağınız yeni içeriklerimizle buluşacağınız bir sonraki bültenimizde bir araya gelinceye kadar, sağlıklı, mutlu ve güzel günler dileriz.
Sağlık ve sevgiyle kalın…
Utrader Ailesi
|
|