UTRADER e-Bülteni 62

Utrader e-Bülteninin 62. Sayısından merhaba!

Her sayıda olduğu gibi bu hafta da okurken keyif alacağınızı düşündüğümüz capcanlı bir e-bülten içeriğimiz ile karşınızdayız. İşte sizler için derlediğimiz e-bülten gündemimiz.

AŞURE VAKTİ GELDİ SOFRALAR ŞENLENSİN!

 

Muharrem ayının serinliğinde, hüzün ve sevincin harmanlandığı bir güne daha merhaba! Aşure vakti geldi çattı, sofralar bereket ve bollukla dolsun!

Aşure günleri bu yıl temmuz ayının 16’sından başlayıp, ağustos ayının 5’ine kadar devam edecek. Bu yıl da aşure kazanları kaynıyor, komşuluk duyguları coşuyor. Farklı malzemelerle tatlanan, her yöreye özgü lezzetlerle zenginleşen aşureler, sofraları süslemeye hazır.

Ailenizle birlikte aşure pişirmenin keyfini çıkarın, komşularınıza ve ihtiyaç sahiplerine dağıtarak sevginizi ve bereketinizi paylaşın.

Bu sayımızda da ilk önce derneğimizin faaliyet, etkinlik ve projelerinin bir özetini yaparak başlıyoruz. Daha sonra güncel gelişmeleri takip edebileceğiniz “Haberler ve Gelişmeler” bölümleri ile sizlere zevkli bir okuma diliyoruz.

UTRADER’DEN HABERLER

                UTRADER İLE DIŞ TİCARETTE YARIŞIYORUM

Her ayın ilk çarşamba günü yapılan “İMZALI KİTAP HEDİYELİ” yarışmamız 7 Ağustos’ta saat 21.00’da tekrar gerçekleşecek.

Tüm Dış Ticarete gönül vermiş yarışma severler ile görüşmek dileği ile, sağlık ve mutlu günler geçirmenizi temenni ederiz.

7 Ağustos’ta görüşmek üzere!

UtraderBİLGİ #56 yazımız “ABD, Irak ve Rusya Pazarına Giriş Belgeleri” konusu ile yayınlandı.

ABD, Irak ve Rusya Pazarına Giriş Belgeleri

ABD FDA Onay Belgesi

Aşağıdaki ürünlerin ABD’ye ithal edilmesi ABD Gıda ve İlaç Dairesi (Food and Drug) FDA onayına tabidir:

İnsan Gıdaları: İnsan tüketimi için gıdalar, gıda takviyeleri, gıda ve renk katkı maddeleri ve gıda ile temas eden maddeler gibi ürünler.

Beşerî İlaçlar: Aktif farmasötik bileşenler ve hem reçeteli hem de reçetesiz ilaçlar.

Aşılar, Kan ve Biyolojik Ürünler: İnsan kanı, kan bağışı tarama testleri, insan dokusu, embriyolar, insan plazması gibi biyolojik ürünler ve kan bankacılığı operasyonlarında kullanılan tıbbi cihazlar

Tıbbi Cihazlar: Bandajlar, kontak lensler, ilk yardım kitleri, kalp pili ve cerrahi aletler gibi tıbbi cihazlar.

Radyasyon Yayan Elektronik Ürünler: x-ışını makineleri, mikrodalga fırınlar, CD-ROM’lar, LED’ler ve lazer işaretleyiciler gibi radyasyon yayıcı ürünler.

Yazının devamı için tıklayınız.

UTRADER AKADEMİ ÖDÜLLERİ 2024 BAŞVURULARI DEVAM EDİYOR!

Değerli Araştırmacılar,

Sizleri, Türk şirketlerinin uluslararasılaşmasına ve Türkiye’nin ihracat potansiyelinin arttırılmasına odaklı bilimsel araştırmaları teşvik ve takdir etmeyi amaçlayan 2024 UTRADER Akademi Ödülleri’ne başvurmaya davet ediyoruz.

Uluslararası Ticaret Ağı Derneği (UTRADER) ve Sakarya Üniversitesi’nin düzenleyicileri olduğu ve üçüncü kez düzenlenen bu organizasyon toplam 65.000 TL ödül içermektedir. Web sitemizin ödül sayfasında yer alan başvuru formunu doldurarak ve gerekiyorsa diğer kanıtlayıcı dokümanları pdf formatında Ödül e-postasına göndererek kolayca başvurabilirsiniz.

Ödülün kapsamına giren tamamlanmış veya yayınlanmak üzere olan akademik çalışmalarınız var ise başvurularınızı 15 Eylül 2024’e kadar yapabilirsiniz.

Detaylar için TIKLAYINIZ.

                                         PODCAST KÖŞESİ

VENEZUELA’S ELECTİON: DEMOCRACY ON TRİAL AMİD ECONOMİC TURMOİL

Venezuelalılar, uzun süren siyasi ve ekonomik kargaşa ortamında adil ve şeffaflık endişeleriyle dolu bir başkanlık seçimi için bu pazar günü sandık başına gidiyor.

Paris Olimpiyatları, tren ağındaki yangın saldırılarının güvenlik sorunlarını artırmasına rağmen büyük bir açılış töreniyle parlayacak. Oyunların Fransız ekonomisine 5 ila 10 milyar euro enjekte etmesi bekleniyor.

Ayrıca, Arjantin’in güçlü pesosu, benzersiz bir ekonomik zorluk yaratıyor: Enflasyon, para birimi devalüasyonunu aşarak, birçok Arjantinliyi yüksek iç tarifeler nedeniyle komşu ülkelere daha ucuz mallar için sınırları geçmeye teşvik ediyor.

Podcast’i dinlemek için TIKLAYINIZ.

GEZENAY VE ARKADAŞLARI DÜNYA TURUNDA

Merhaba sevgili okurlarım,

Kolombiya iş seyahatimin ikinci bölümünde; bu renkli ülkede iş dünyasının nasıl bir giyim tarzı benimsediğini, konuşma adabını ve kendi deneyimlerimi paylaşacağım. Hazırsanız başlayalım!

Kolombiya’nın sıcak iklimi, giyim tarzını büyük ölçüde etkiliyor. Özellikle kıyı bölgelerinde, sıcaklık ve nem düşünüldüğünde, daha az resmi kıyafetler tercih ediliyor. İş ortaklarımızla yaptığımız toplantılarda, erkeklerin “guayabera” adı verilen gömlekleri tercih ettiğini kadınların ise, zarif kolsuz elbiselerle hem rahat hem de profesyonel bir görünüm tercih ettiğini gördüm.

Ancak, iç kesimlere doğru ilerledikçe, iş kıyafetleri daha muhafazakâr bir hal alıyor. Erkekler için koyu renkli takım elbiseler, kravatlar ve parlak ayakkabılar; kadınlar için ise şık takımlar ve elbiseler ön plana çıkıyor. Sosyal etkinliklerde ise ceket ve kravat takmak neredeyse bir zorunluluk haline geliyor.

Kolombiyalıların giyim konusundaki detaycılığı ve kaliteye verdikleri önem gerçekten takdire şayan. Ayakkabılarınızın temiz ve cilalı olması, saç kesiminizin düzgün ve profesyonel görünmeniz, burada büyük önem taşıyor.

Kıyı şeridindeki dinlence yerlerinde ise, günlük kıyafetlerle rahatça dolaşabilir, şort ve tişörtlerle serinleyebilirsiniz. Ancak unutmayın, Kolombiyalılar spor ayakkabılarını sadece spor yaparken giyiyorlar!

Kolombiya’nın konuşma adabını daha iyi anlamak için ise, zengin kültürünü ve tarihini araştırmaya zaman ayırdım. Bu, karşılaştığım insanlarla kurduğum ilişkilerde paha biçilemez bir köprü oldu. Kolombiyalıların milli başarılarına ve kültürlerine duydukları derin gururu görmek, onlarla sohbetlerimde hissettiğim samimiyeti karşılıklı olarak artırdı.

Kolombiya hakkında olumlu düşüncelerimi paylaşarak, yerel halkın yüzünde beliren gülümsemeleri görmek beni mutlu etti. Tarihi, edebiyatı, sanatı ve müziği üzerine yaptığım yorumlar, sohbetlerimize renk kattı. Özellikle, dünyaca ünlü Kolombiya kahvesinin tadını çıkarırken, kahve kültürü hakkında bilgi alışverişinde bulunmak benzersiz bir deneyimdi.

Mutfakları ise lezzetlerin bir mozaiği gibiydi. Her şehirde, her biri kendi hikayesine sahip yemekleri tatma fırsatı buldum. Kolombiya’nın manzaraları ise; yeşilin her tonunu, göz alıcı çiçekleri ve sıcakkanlı insanlarıyla muazzam bir deneyim oldu benim için.

Ancak, her güzel sohbetin bir adabı olduğu gibi, kaçınmam gereken konular da vardı. Politika, terörizm, din ve yasal olmayan ilaçlar gibi hassas konulara değinmekten kaçındım. Bunun yerine, Kolombiya’nın zenginliklerine ve güzelliklerine odaklanmayı tercih ettim.

Bu seyahatimde öğrendiğim en önemli ders, burada hijyen ve şıklığın iş dünyasında nasıl el ele gittiği oldu. Her zaman temiz, düzenli ve profesyonel bir görünüm sergilemek, Kolombiya’da saygınlığınızı ve statünüzü yansıttığını deneyimledim.

Sevgili okurlarım, Kolombiya’nın sıcaklığını ve renklerini sizlere aktarabildiysem ne mutlu bana. Bu topraklardan edindiğim tecrübeler, benim için unutulmaz oldu. Umarım bir gün siz de bu eşsiz deneyimi yaşama şansı bulursunuz.

Bir sonraki Kolombiya yazımda görüşmek üzere, hoşça kalın!

                         En Güncel Sosyal Medya Paylaşımlarımız

Her gün sabah saatlerinde yapılan paylaşımlarımıza ulaşmak için aşağıdaki Sosyal Medya hesaplarımızı takibe almanızı tavsiye ederiz.

LinkedinInstagramTwitterFacebookYouTube

Şimdilik Utrader’dan haberlerimiz bu kadar 12 Ağustos’ta yayınlanacak 63. sayımızda da projelerimiz ve etkinliklerimizi duyurmaya devam edeceğiz. Tüm etkinlik ve güncel faaliyetlerimizden haberdar olmak için web sitemizi ve sosyal Medya hesaplarımızı takip etmenizi öneririz. Web sitemiz için TIKLAYINIZ.

Dernek haberleri özetimizden sonra, şimdi de sizleri bu sayı için hazırladığımız diğer içeriklerimiz ile baş başa bırakarak keyifli okumalar ve dakikalar geçirmenizi diliyoruz.

ULUSLARARASI TİCARETTE ALTIN SERTİFİKALAR

TEDARİK ZİNCİRİ FİNANSMANINA GİRİŞ

Tedarik zinciri finansmanının yüksek büyüme alanına ilişkin pratik bir genel bakış geliştirebileceğiniz, tedarik zinciri yönetimi uygulamalarının değerini anlayacağınız üç saatlik bir eğitimdir.

Detaylı bilgiler için TIKLAYINIZ.

“Küresel Ticaretteki Eğilimler ve Son Ekonomik Görünüm”

Küresel ticaret, 2024’ün ikinci yarısına doğru ilerlerken jeopolitik gerginlikler ve jeoekonomik parçalanma ile boğuşmaya devam ediyor. Dünya çapındaki çoğu ekonomist, bu gerginliklerin tırmanacağını, uluslararası ticarette daha fazla oynaklığa yol açacağını ve bu yıl ve gelecek yıl için genel küresel ekonomik görünümü etkileyeceğini öngörüyor. Küresel ticaretin parçalanmasının artan yerelleşmeye ve Küresel Kuzey ile Güney arasındaki uçurumun genişlemesine yol açması bekleniyor.

Bu arka plana karşı, Dünya Ticaret Örgütü Sekreterliği’nin 8 Temmuz 2024’te yayımladığı bir rapor, Ekim 2023 ortasından Mayıs 2024 ortasına kadar mallardaki ticaret ve ticaretle ilgili gelişmelere ilişkin düşündürücü bir genel bakış sunuyor. Rapora göre, DTÖ üyeleri inceleme döneminde ticareti kısıtlayıcı önlemlerden (99) daha fazla ticareti kolaylaştırıcı önlem (169) uygulamaya koydu.

Bu önlemlerin çoğu ithalat tarafındaydı ve yeni ihracat kısıtlamalarında düşüş yaşanarak 2021 ve 2023’te görülen, yeni ithalat kısıtlamalarının yeni ihracat kısıtlamalarından fazla olduğu eğilimi tersine çevirdi. Bu, WTO üyelerinin ticaret akışını sürdürme konusundaki kararlılıklarını işaret ediyor ve küreselleşmenin farklı bir yapılandırmada da olsa devam ettiğini gösteriyor.

Makalenin devamı için TIKLAYINIZ.

– Hizmet İhracatı Sınırlarını Genişletiyor: HİB Genel Sekreteri Dr. Fatih ÖZER Anlatıyor.

– Türklim Eski Yönetim Kurulu Başkanı Aydın ERDEMİR ile Global Lojistikte Türk Limanları Potansiyeli Hakkında

– Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza AL ile Uluslararası Öğrenciler Üzerine

– Uzun Ömürlü Markalar Üzerine Markalar Derneği Başkan Yardımcısı Asude ALKAYLI ile Görüştük

– Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Zeynep BOZ ile Tarihi Eser Kaçakçılığı Üzerine Etkileyici Bir Röportaj

– T-Soft’un Kurucusu Ömer ARIKAN ile Türkiye’de E-Ticaret

– DTÖ Eski Müzakerecisi Şahin YAMAN ile Keyifli Bir Röportaj

– WCI Forum Kurucusu Utku BENGİSU ile Afrika Pazarını Ele Aldık

– Küba’da İlk Türk Firmasının Kurucusu Ömer Giray ile Küba- Türkiye İlişkileri Hakkında

UTİC Dergimizin önceki sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ.

                                            RÖPORTAJ KÖŞESİ

                                               RÖPORTAJ

Kıdemli Dış Ticaret Uzmanı Zeynep İyiler ile Dijital Pazarlamayı Konuştuk

“Günümüzde dijitalleşmeye ayak uyduramayan işletmeler ticari rekabette geri planda kalma durumuyla karşı karşıya. Dijital platformlarda var olmak şart hale geldi ve bu varoluş etkin bir şekilde devam ettirilmeli. Size göre dijital pazarlamanın önemi nedir? Ve sık yapılan yanlışlar nelerdir?”

“Teknoloji, bireyleri istediği an, istediği yerde, kendi arzu ettiği şekilde çok deneyimle ve anında memnun ederek dijital ortama bağlıyor. Şimdi bunlar birbirini tetikleyen ve birbirinin önünü açan gelişmeler. Öyle olduğu için, dönüşüm ekonomisi, çevresel dönüşümler, süreçlerin yakından kontrolünü gerektiriyor. Yakından kontrolü ise işlerin daha çok dijital ortamda yönetilmesini ve kontrol edilebilmesini gerektiriyor.

İş hayatının dinamikleri tarafından baktığımızda işletmeler dijital dönüşüme girmek zorunda. Şimdi bu neyi gerektiriyor? Ben alıcıyı nereden bulabilirim. Alıcıyı bulmanızın birçok yolu var. Bunlardan bir tanesi, bu alıcıları size getiren dijital platformlarda yer almaktır. Bu yüzden trafik olduğu için oraya giriyoruz. Bu işletmeler açısından en rahat yöntem. İkincisi ve daha zor olan ise kendi platformlarını oluşturmak. Ama bu daha orta ve uzun dönemli bir süreç o yüzden evet, işletmeler dijital platformlarda yer almak zorunda. Çünkü bir; alıcı orada, iki; altyapı orada hazır.

Yapılan hatalar nelerdir? Birincisi birçok işletme daha yeni girmeye başladı dijital ortama. Ve bu mecraya girmeyi hızlandıran ise COVID-19 pandemisi oldu. Pandemi başladı e-ticaret rakamları yükselişe geçti. İşletmeler burada çok büyük hatalar yapmıyor çünkü süreç daha yeni öğreniliyor.

Fakat Türkiye’yi düşünerek konuşuyorum. Yapılan hatalardan biri iyi planlama yapmamak olabilir. Bir hata değil fakat süreci gözlerinde çok büyütüyorlar. Bu işin çok zor olduğunu, yönetilemez olduğunu düşünüyorlar. Bence bu sadece dijital ticarete katılan işletmelerin hatası değil, tüm işletmelerin hatası. Stratejik düşünmüyorlar. Gözlerinde bu süreci çok büyütüyorlar ki bence büyütmemeliler. E-ticaret deneme yanılma ile, yapılan hatalardan hemen öğrenip ve hemen bunları düzelterek ilerlemektir.”

Röportajın Tamamına Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ.

UTİC Dijital Dergimizin diğer sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ

                                         GÜNCEL HABERLER

         TÜRK İHRAÇ ÜRÜNLERİ GEÇİCİ LİMANLARDA KALDI

Kızıldeniz geçişlerinde Husi saldırılarından kaynaklı sıkıntılar nedeniyle büyük çoğunluğu gıdadan oluşan çok miktarda ürünün alıcı ülkelere teslim edilemediği ve mağduriyete yol açtığı belirtiliyor. EKONOMİ ’ye bilgi veren kaynaklar, özellikle yaklaşık 60 milyon dolarlık Türk ürününün geçici limanlarda bekletildiğini, konteyner işletmecilerinin bunları oyalamayı tercih ettiklerini söylüyor.

İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarına başta Türkiye olmak üzere çeşitli ülkelerden tepkiler sürerken, saldırının uluslararası ticarete olan olumsuz etkileri de devam ediyor. Özellikle Yemen’de Husi’lerin uluslararası ticaret gemilerine yönelik saldırıları, birçok konteyner hattının kapanmasına yol açarken, Kızıldeniz geçişinin kapalı olması nedeniyle de birçok firma rotayı uzattı.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

MAERSK UYARDI: KIZILDENİZ’DEKİ KRİZ BÜTÜN KÜRESEL AĞA YAYILDI

Yemen’de Husilerin uluslararası faaliyet yürüten kargo gemilerine yönelik saldırıları sürerken, Danimarkalı denizcilik şirketi Maersk, Kızıldeniz’deki konteyner taşımacılığındaki kesintinin, Uzak Doğu ve Avrupa arasındaki ticaret yollarını aştığını ve bütün küresel ağa yayıldığını bildirdi.

Maersk, konteyner taşımacılığında Asya-Pasifik piyasasının görünümüne ilişkin açıklama yayımladı. Açıklamada, “Jeopolitik gerilimler, iklim değişikliği ve öngörülemeyen olayların yanı sıra Kızıldeniz’de devam eden durum ve tedarik zinciri aksaklıkları da dahil olmak üzere çeşitli zorluklarla karşı karşıyayız” ifadesi kullanıldı.

Kızıldeniz’deki durumun olumsuz etkisinin devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, “Kızıldeniz’deki durumun etkileri dünya çapında artmaya devam ediyor ve tedarik zincirleri ve müşterilerimiz için zorluklar yaratıyor” değerlendirmesi yapıldı.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

ÇİN, TİCARET HACMİNİ GS1 SİSTEMİ İLE 6 TRİLYON DOLAR SEVİYESİNE TAŞIDI

 

GS1 Küresel Ticari Ürün Numarası (GTIN) yakın zamanda Çin gümrük noktalarında kullanılmaya başlandı. Küresel ticaretin en büyük aktörlerinden biri olan Çin, GS1’in sağladığı kontrol mekanizması sayesinde, bilgi bazlı hata oranını minimuma indirirken, işlem hızını da katbekat arttırdı. GS1 Küresel Ticari Ürün Numarası ile yakalanan başarı, başka ülkelerin de dikkatini çekmeye başladı.

Çin, 596 milyar dolarlık hacmiyle, dünyanın en yüksek uluslararası ticaret hacmine sahip ülkelerinden biri. Bu hacimde bir trafiği yönetmekte karşılaşılan zorluklar, Çin Gümrüğü’nü GS1 sistemiyle buluşturdu. Çinli şirketler, uzun süredir, bir yandan ihracatta Avrupa, Kuzey Amerika ve Afrika’ya olan coğrafi uzaklık dezavantajını nasıl aşacaklarını, bir yandan da ithalatta hammadde ve yarı mamul ithalatında gümrük güvenliğini nasıl arttırabileceklerini araştırıyorlardı. Bu araştırmaların sonucunda, ithalat-ihracat akışındaki insan faktörlü yavaşlamaların önüne geçilmesinin bir çözüm olabileceğinde karar kıldılar.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

            ANTI-DAMPING VERGİSİ GELİRSE ÜRETİM BİTER

 

Türkiye’de paslanmaz çelikten mutfak eşyası üretiminin merkezi Kahramanmaraş’ta üreticiler, “%12 ek verginin üstüne bir de anti damping vergisi gelirse, hammadde maliyetlerini karşılayamayız. Üretim biter, tam ithalatçı oluruz, binlerce kişi işsiz kalır” uyarısı yaptı. Sektörün Kahramanmaraş’taki istihdamı ise 3 bin olarak açıklandı.

Paslanmaz çelikten mamul üreten sektörlerin gözü, paslanmaz çelik ithalatına yönelik olarak başlatılan anti damping soruşturmasında. Gümrük vergisi oranının yılbaşında yüzde 8’den yüzde 12’ye çıkarılmasıyla başlayan ve ardından Posco Assan TST’nin anti-damping soruşturması talebiyle devam eden tartışmalara, Kahramanmaraşlı mutfak eşyası üreticileri de dahil oldu.

Türkiye paslanmaz çelikten mutfak eşyası üretiminin yüzde 70’ini gerçekleştiren Kahramanmaraşlı sanayiciler, “Kahramanmaraş’ta ana hammaddesi paslanmaz çelik olan 50’den fazla mutfak eşyaları üreticisi var. Bu üreticiler 3 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

                     TÜRKİYE İTHALATTA 18’İNCİ OLDU

 

Ekonomim‘den Yener Karadeniz’in haberine göre Türkiye, 2023’te en fazla ithalat yapan ülkeler sıralamasında 361 milyar dolarla 19’uncu sıradan, 18’e yükseldi. Tüm dünyada ithalat yüzde 7,3 gerilerken söz konusu düşüş oranı Türkiye’de 0,55’ti. Böylece Türkiye’nin dünya ithalatından aldığı pay yüzde 1,43’ten yüzde 1,54’e çıktı. Yüksek enflasyon, Rusya-Ukrayna ve Filistin-Gazze savaşları 2023’te dünya ticaretinin 2022’ye kıyasla küçülmesine neden oldu.

Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Ticaret Merkezi’nin (International Trade Center- ITC) dış ticaretle ilgili kurum ve firmalara yardım etmek amacıyla geliştirdiği veri tabanı olan Trade Map’ten öne çıkanlar şöyle:

2022’de yüzde 11,56 artışla 24 trilyon 721 milyar dolar seviyesine yükselen ihracat 2023’te yüzde 5,88 düşüşle 23 trilyon 266 milyar dolara geriledi. Yine 2022’de yüzde 13 artışla 25 trilyon 417 milyar dolar seviyesine çıkan ithalatsa yüzde 7,3 düşüşle 23 trilyon 541 milyar dolar oldu.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

MERKEZ BANKASI REZERVLERİ YAKLAŞIK  153,9 MİLYAR DOLARLA REKOR KIRDI

TCMB, haftalık para ve banka istatistiklerini açıkladı. Buna göre, 19 Temmuz itibarıyla Merkez Bankası brüt döviz rezervleri 350 milyon dolar artışla 94 milyar 695 milyon dolara çıktı. Brüt döviz rezervleri, 12 Temmuz’da 94 milyar 345 milyon dolar seviyesinde bulunuyordu. Bu dönemde altın rezervleri ise 237 milyon dolar azalışla 59 milyar 451 milyon dolardan 59 milyar 214 milyon dolara geriledi. Böylece Merkez Bankasının toplam rezervleri, 19 Temmuz haftasında bir önceki haftaya göre 114 milyon dolar artarak 153 milyar 796 milyon dolardan 153 milyar 910 milyon dolara çıktı.

 

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

ÇİN, TİCARETİN KORUNMASI İÇİN POLİTİKA HAMLESİ BELİRLEDİ

 

Uzmanlar, Çin Komünist Partisi 20. Merkez Komitesi’nin kısa süre önce sona eren üçüncü genel kurul toplantısında önemli noktalarını inceledikten sonra, Çin’in dış ticaret politikalarını mali, vergisel, finansal ve endüstriyel politikalarla uyumlu hale getirme çabalarını yoğunlaştırma kararlılığının, ülkenin bir ticaret merkezi olarak konumunu sağlamlaştırmak ve ekonomik büyümeyi daha iyi desteklemek için güçlü bir kurumsal çerçeve oluşturacağını söyledi.

Ancak, küresel ekonomik toparlanmanın hala istikrarsızlıkla boğuştuğunu, ticaret korumacılığından, jeopolitik gerginliklerden ve diğer faktörlerden kaynaklanan belirsizliklerle boğuştuğunu eklemek için acele ettiler. Tüm bu faktörlerin, dünyanın ikinci büyük ekonomisinin ticaret faaliyetleri üzerinde gölge oluşturduğunu söylediler. Gelişen dinamikleri yönlendirmek için hedefli yanıtlar talep ettiler.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

ABD EKONOMİSİ YILIN İKİNCİ ÇEYREĞİNDE YÜZDE 2,8 BÜYÜDÜ

ABD Ticaret Bakanlığı, nisan-haziran dönemine ait Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) öncü verilerini açıkladı.  Buna göre, ABD’de GSYH bu yılın ikinci çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 2,8 arttı. Beklenenden fazla büyüme kaydeden ABD ekonomisinin, söz konusu dönemde yüzde 2 büyümesi öngörülüyordu.

Ülke ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,4’lük büyüme performansı göstermişti. ABD ekonomisinin yılın ikinci çeyreğindeki büyümesinde, tüketici harcamaları, özel stok yatırımları ve konut dışı sabit yatırımlardaki artış etkili oldu. Aynı dönemde ithalat da arttı.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

EURO BÖLGESI’NDEN MAYIS’TA 13,9 MILYAR EURO TİCARET FAZLASI

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi’nin mayıs ayı uluslararası ticaret verilerini yayımladı.

Buna göre, AB’nin ihracatı, Mayıs’ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,6 azalarak 216,3 milyar euro, ithalatı ise yüzde 6,2 düşerek 206,6 milyar euro oldu. AB’nin dış ticaret fazlası, söz konusu ayda 9,7 milyar euro olarak belirlendi.

Euro Bölgesi’nde ise ihracat Mayıs’ta 2023’ün aynı ayına kıyasla yüzde 0,5 gerileyerek 241,5 milyar euro, ithalat da yüzde 6,4 düşüşle 227,6 milyar euro olarak gerçekleşti. Böylece, Euro Bölgesi’nin ticaret fazlası Mayıs’ta 13,9 milyar euro olarak kayıtlara geçti.

Söz konusu dönemde AB ülkelerinden en fazla ithalat yapan ülkeler, 44,2 milyar euro ile ABD, 28,4 milyar euro ile İngiltere, 18,1 milyar euro ile Çin, 16,3 milyar euro ile İsviçre ve 10 milyar euro ile Türkiye olarak belirlendi.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

GÜVEN ENDEKSİ TEMMUZDA HİZMET, PERAKENDE TİCARET VE İNŞAAT SEKTÖRÜNDE AZALDI

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve inşaat güven endekslerini açıkladı.

Buna göre, mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi temmuzda geçen aya göre, hizmet sektöründe yüzde 1,1 azalarak 114,1’e, perakende ticaret sektöründe yüzde 1,5 düşüşle 107,1’e ve inşaat sektöründe yüzde 0,9 azalarak 87,1’e geriledi.

Hizmet sektöründe temmuzda geçen aya kıyasla son 3 aylık dönemde iş durumu yüzde 1,9, son 3 aylık dönemde hizmetlere olan talep yüzde 2,6 azalış gösterdi. Gelecek 3 aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi ise yüzde 1,2 arttı.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

                                           Dünya Piyasaları

Yurt İçi Gelişmeler

• Haziran 2024’te Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE), bir önceki aya göre %1,95, bir önceki yılın aynı ayına göre %54,58 arttı. Yıllık değişimin en yüksek olduğu alt grup %156,24 artış ile yağlı meyveler, aylık değişimin en yüksek olduğu alt grup %22,7 azalış ile yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler oldu.

• Haziran ayında konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %5,2 azalarak 79 bin 313 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %8,6 olarak gerçekleşti. Toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı %32,1 oldu.

• Haziran 2024’te bir önceki yılın aynı ayına göre kurulan şirket sayısı %30,9 azalışla 7.390, kapanan şirket sayısı* ise %30,8 azalışla 2.974 oldu.

Yurt Dışı Gelişmeler

• Euro Bölgesi’nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Haziran ayı nihai verisi aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,2 ve %2,5 artış ile piyasa beklentilerine paralel olarak gerçekleşti.

• ABD’de sanayi üretimi Haziran ayında aylık bazda %0,6 ile %0,3 olan piyasa beklentilerinin üzerinde arttı. Sanayi üretimi yıllık bazda ise %1,58 arttı.

• ABD’de perakende satışlar Haziran ayında aylık bazda düşüş beklentisine karşın aynı kalırken, yıllık bazda %2,28 arttı. • ABD’de geçtiğimiz hafta işsizlik haklarından yararlanma başvuruları 243 bin oldu. Piyasa beklentileri 229 bin kişi olması yönündeydi.

(Kaynak: TOBB)

SÖZ SİZDE

Sizlerin de yorum, fikir, öneri ve geri dönüşlerini bekliyoruz…

Eğer bizimle iletişime geçmek, görüş, öneri, geliştirme ve yorumlarınızı paylaşmak isterseniz info@utrader.org adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Utrader e-bültenimizin 61. sayısının da sonuna gelmiş bulunuyoruz. Umarız keyif alarak okumuş, bilgilerinizi pekiştirmiş, alanınız ve dünyadaki gelişmeler ile tazelenmişsinizdir.

Keyifle okuyacağınız yeni içeriklerimizle buluşacağınız bir sonraki bültenimizde bir araya gelinceye kadar, sağlıklı, mutlu ve güzel günler dileriz.

Sağlık ve sevgiyle kalın…

Utrader Ailesi

Hakkımızda
Bu e-bültenin yayınlanmasına katkı sağlayan editörlerimiz; Miray Yeleser, Aslı Akbacak, Esma Dedeoğlu ve Yağmur Serinyel’dir. Her türlü soru, öneri ve geri dönüşleriniz için medya@utrader.org adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Linkedin Instagram Twitter Facebook Telegram Youtube E-BültenPodcast



Bir yanıt yazın

17 + fifteen =