Utrader e-Bülteninin 61. Sayısından merhaba!
Her sayıda olduğu gibi bu hafta da okurken keyif alacağınızı düşündüğümüz capcanlı bir e-bülten içeriğimiz ile karşınızdayız. İşte sizler için derlediğimiz e-bülten gündemimiz.
|
15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ
15 Temmuz 2016, hain bir darbe girişimiyle milletimizin bağımsızlığına ve demokrasiye kastedildiği bir geceydi. Fakat bu karanlık geceyi aydınlatan kahraman Türk milleti, tüm inançları ve siyasi görüşleri bir kenara bırakarak sokaklara dökülerek bu hain girişime karşı koydu.
O gece, 250’den fazla şehit verdik, yüzlerce gazimiz oldu. Fakat bu fedakarlıklar sayesinde demokrasimizi koruduk, milli birliğimizi pekiştirdik.
Bu anlamlı günde, aziz şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz.
Unutmayalım ki, 15 Temmuz ruhu, bu milletin her ferdinin kalbinde yaşamaktadır. Bu ruh, birlik ve beraberlik ruhudur, vatan sevgisi ruhudur, demokrasiye olan bağlılık ruhudur.
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Kutlu Olsun!
|
Bu sayımızda da ilk önce derneğimizin faaliyet, etkinlik ve projelerinin bir özetini yaparak başlıyoruz. Daha sonra güncel gelişmeleri takip edebileceğiniz “Haberler ve Gelişmeler” bölümleri ile sizlere zevkli bir okuma diliyoruz.
|
GELENEKSEL BAYRAMLAŞMAMIZI GERÇEKLEŞTİRDİK
17 Haziran Pazartesi saat 11.00-12.00 arasında geleneksel bayramlaşmamızı gerçekleştirdik.
Birbirimize verdiğimiz değerin en önemli göstergelerinden biri olan bu değerli buluşma derneğimizin üyelerinin birbirine bağlılığını ve birlikte kalplere dokunma arzusunun temsilidir.
Katılım sağlayan ve kalpleriyle bizle olan tüm üyelerimize teşekkürlerimizi sunarız.
|
Genç STK, 3. Dönem Mezunlarını 05.07.2024 tarihinde final programıyla uğurladı…
3.Dönem – 2024 Genç STK programında 24 öğrencimiz 17 haftalık program boyunca birbirinden eğlenceli ve aynı zamanda da öğretici workshop ve yarışmalar ile takım halinde çalışma becerilerini geliştirmeyi başardılar.
Ödüllü İngilizce yarışmalarında dil becerilerini test ettiler, her hafta özel konuklardan sahaları ile ilgili en güncel gelişmeleri öğrendiler, sorular sorarak ufuklarını genişlettiler, içerik, tasarım ve sunumlar hazırlayarak iletişim becerilerini pekiştirdiler.
Sayısız to-do görevleriyle 21. yy becerilerinin yanı sıra, soft-skill becerilerine yenilerini eklediler ve çalışma gruplarında multidisipliner çalışmayı öğrendiler.
Yüz yüze buluşmalar ile yeni arkadaşlık ve dostluklar kurdular, pekiştirdiler.
Takım olarak bir arada çalışmayı öğrendikleri, güzel bağlar kurdukları ve iş dünyasına hazırlandıkları programımızı tamamlayan her bir öğrencimizi en içten dileklerimizle tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.
|
UTRADER İLE DIŞ TİCARETTE YARIŞIYORUM
3 Temmuz’da yapılan Türkiye’nin tek, dijital ve online Dış Ticaret Bilgi Yarışmasını kazanan Sayın Sude Keklik’i tebrik ediyoruz. Hediyemiz olan “İlk İşimiz İnsan Olmak” kitabı için iyi okumalar dileriz.
Her ayın ilk çarşamba günü online yapılan “İMZALI KİTAP HEDİYELİ” yarışmamız 7 Ağustos’ta saat 21.00’da tekrar gerçekleşecek.
Tüm Dış Ticarete gönül vermiş yarışma severler ile görüşmek dileği ile, sağlık ve mutlu günler geçirmenizi temenni ederiz.
7 Ağustos’ta görüşmek üzere!
|
UtraderBİLGİ #55 yazımız “Deniz Taşımacılığında P&I Sigortaları” konusu ile yayınlandı.
Deniz Taşımacılığında P&I Sigortaları
Kısaca P&I olarak bilinen; Koruma ve Tazmin Sigortası, gemi sahiplerine, operatörlere ve kiralayanlara, gemilerin ticari işletiminde karşılaşılan üçüncü taraf sorumlulukları için teminat sağlamaktadır.
P&I sigortaları, denizcilik sektörünün bir nevi kooperatifleşmesi olan kar amaçsız P&I kulüpleri tarafından sağlanmaktadır. Dünya ticaret filosunun tonaj olarak %90’ı bu kulüplerin sigortalarını kullanmaktadır. P&I Kulüpleri karşılıklılık esasına dayanır. Bu karşılıklılık, her gemi sahibinin kendisinin ve diğer tüm üyelerin neden olduğu kayıpların bir kısmını karşılamakla yükümlü olduğu anlamına gelir. Bu anlamda gemi sahipleri bir P&I Kulübüne katıldıklarında hem sigorta sağlayıcısı hem de sigorta alıcısı olurlar.
…
Yazının devamı için tıklayınız.
|
UTRADER AKADEMİ ÖDÜLLERİ 2024 BAŞVURULARI DEVAM EDİYOR!
Değerli Araştırmacılar,
Sizleri, Türk şirketlerinin uluslararasılaşmasına ve Türkiye’nin ihracat potansiyelinin arttırılmasına odaklı bilimsel araştırmaları teşvik ve takdir etmeyi amaçlayan 2024 UTRADER Akademi Ödülleri’ne başvurmaya davet ediyoruz.
Uluslararası Ticaret Ağı Derneği (UTRADER) ve Sakarya Üniversitesi’nin düzenleyicileri olduğu ve üçüncü kez düzenlenen bu organizasyon toplam 65.000 TL ödül içermektedir. Web sitemizin ödül sayfasında yer alan başvuru formunu doldurarak ve gerekiyorsa diğer kanıtlayıcı dokümanları pdf formatında Ödül e-postasına göndererek kolayca başvurabilirsiniz.
Ödülün kapsamına giren tamamlanmış veya yayınlanmak üzere olan akademik çalışmalarınız var ise başvurularınızı 15 Eylül 2024’e kadar yapabilirsiniz.
Detaylar için TIKLAYINIZ.
|
05.07 – YENİ İŞ İLANI
Firma: CORM GROUP
Pozisyon: Lojistik Operasyon Sorumlusu
Lokasyon: Izpark Kartal Plaza (Anadolu Yakası)
Detaylar için UtraderİŞİM ilan sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
İlan sayfası linkimiz: https://lnkd.in/dpzm8s9e
İlgilenen kişilerin CV’lerini UtraderİŞİM ilan sayfamızda yayınlanan “işverene ait mail adresine” direkt göndermeleri gerekmektedir.
|
PODCAST KÖŞESİ
THE VIEW FROM THE HILL WITH REP. SUZAN DELBENE
Trade Guys, bu hafta Washington’dan 1. Bölge Temsilcisi Suzan DelBene’yi ağırlayarak sizlere heyecan verici bir program sunuyor! DelBene ile birlikte, ABD’nin gündemindeki önemli ticaret konularını derinlemesine inceleyeceğiz.
Konuşulacak Konular:
Olası ABD CBAM’i: Avrupa Birliği’nin Karbon Sınır Düzenleme Mekanizması’na (CBAM) ABD’nin nasıl bir tepki verebileceği ve bunun küresel ticareti nasıl etkileyebileceği masaya yatırılacak.
Tayvan Ticaret Anlaşması: ABD ve Tayvan arasındaki ticaret ilişkilerini güçlendirecek yeni anlaşmanın detayları ve potansiyel faydaları ele alınacak.
Yönetimin Ticaret Gündemi: Biden yönetiminin önümüzdeki aylarda ticaret politikasında hangi adımları atmayı planladığına dair güncel bilgiler paylaşılacak.
Podcast’i dinlemek için TIKLAYINIZ.
|
GEZENAY VE ARKADAŞLARI DÜNYA TURUNDA
Yeni bir ülke ve deneyimle yeniden merhabalar, sevgili okur severler
Bu bölümümüzde Kolombiya’ya uçuyoruz. İş seyahati için gittiğim bu harika ülkede kültürlerarası iletişimin ve ilişkilerin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş oldum. İş dünyasında başarılı olmanın anahtarlarından biri, karşınızdaki kişiyle güçlü ve kişisel bir bağ kurabilmektir. Hazırsanız başlayalım!
Seyahatime hazırlanırken, her detayın önemini farkettim. İspanyolca bilmeyen biri olarak, yanımda bolca İspanyolca kartvizit taşıdım. Yeni insanlarla tanıştığım her an profesyonel bir izlenim bırakmamı sağladı. Ayrıca şirketimden seçilen temsilcilerle birlikte, tüm doküman ve tanıtım malzemelerimizi İspanyolca’ya çevirdik. Görsel materyallerimiz, mesajımızın daha etkili bir şekilde iletilmesine yardımcı oldu.
Kolombiya’da devletle ilgili işler yaparken, İspanyolca bilen bir tercümanın varlığı önemliydi. İş insanlarının çoğu İngilizce konuşsa da tercümanımız olmadan yapamazdık. Kolombiyalılar genellikle duygusal bağlara ve hissi durumlara göre karar verirler. Bu nedenle, ortaklarımızla güvenilir ve saygılı ilişkiler kurmak zorundaydık.
Hiyerarşiye olan saygı, Kolombiya iş kültürünün temel taşlarından biridir. Her seviyeden insanın karar sürecinde önemli bir rol oynadığını anlamak, iş ilişkilerimizi güçlendirdi.
Toplantılar genellikle uzun ve detaylı tartışmalarla doluydu, ancak sabırlı olmak ve sürece saygı göstermek gerekiyordu. Kolombiyalılar, tartışmalardan kaçınmak için genellikle nezaket gereği olumlu yanıtlar verebiliyorlardı. Toplantı sonrası, meslektaşlarımızla sohbet ederek ilişkilerimizi daha da güçlendirdik. Bu, toplantıdan hemen ayrılmanın kabalık olarak görüldüğü bir kültürde, önemli bir jestti.
Kolombiya’daki iş seyahatim, bana farklı bir kültürde nasıl başarılı olunacağını öğretti. İletişim, sabır ve karşılıklı saygı, uluslararası iş dünyasında başarıya giden yolda vazgeçilmez unsurlardır. Sizlerle daha fazla deneyimimi paylaşmak için sabırsızlanıyorum. Bir sonraki Kolombiya bölümümüzde görüşmek üzere
|
En güncel Sosyal Medya Paylaşımlarımız
|
Şimdilik Utrader’dan haberlerimiz bu kadar, 29 Temmuz’da yayınlanacak 62. sayımızda da projelerimiz ve etkinliklerimizi duyurmaya devam edeceğiz. Tüm etkinlik ve güncel faaliyetlerimizden haberdar olmak için web sitemizi ve sosyal Medya hesaplarımızı takip etmenizi öneririz. Web sitemiz için TIKLAYINIZ
Dernek haberleri özetimizden sonra, şimdi de sizleri bu sayı için hazırladığımız diğer içeriklerimiz ile baş başa bırakarak keyifli okumalar ve dakikalar geçirmenizi diliyoruz.
|
ULUSLARARASI TİCARETTE ALTIN SERTİFİKALAR
DIŞ TİCARET FİNANSMANI
ICC Academy tarafından açılan “Introduction to Trade Finance – eCourse” sınır ötesi ticari faaliyetlerini nasıl yürüttüğüne ilişkin konular hakkında genel bir bakış açısı sunmayı amaçlayan 3 saatlik bir eğitimdir.
Detaylı bilgiler için TIKLAYINIZ.
|
“ABD Ticaret Politikasının Dayanılmaz Hafifliği”
Joe Biden yönetiminin, ABD’nin ekonomik büyümesi üzerindeki etkilerini, ABD hükümetinin bağlayıcı uluslararası yükümlülüklerini ve üçüncü ülkeler üzerindeki etkilerini dikkate almadan ticaret üzerinde tarifeler uygulamaya istekli olması, Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği’nin konusu gibidir. Milan Kundera’nın bu romanında, sorumluluk yükünü omuzlayan karakterler daha sağlam, gerçek ve dürüstken, bu yüklerden kaçınanlar özgürce süzülürler ancak bağımsız olmanın verdiği hayat dayanılmaz hale gelir.
Ticaret politikasındaki “hafifliğe” bir örnek, ABD Ticaret Temsilcisi’nin (USTR) tedarik zinciri verimliliğini artırma konusunda yorum talepleridir. USTR, ticaret ve yatırım politikasının nasıl daha iyi “yerli üretim ve hizmetleri destekleyebileceği” konusunda fikirler aradı. 2 Mayıs’taki halka açık duruşmasında, USTR, ABD ticaret ve yatırım politikasını “kısa vadeli maliyet etkinliğine odaklanmaktan” uzaklaştırmayı amaçladığını ve ticaret politikası araçlarının kullanımına dair “yaratıcı düşünceler” beklediğini açıkladı, ABD hükümetinin bağlayıcı uluslararası yükümlülüklerinden bahsetmedi. Bu, bir trajedinin başlangıcıdır.
Makalenin devamı için TIKLAYINIZ.
|
– Hizmet İhracatı Sınırlarını Genişletiyor: HİB Genel Sekreteri Dr. Fatih ÖZER Anlatıyor.
– Türklim Eski Yönetim Kurulu Başkanı Aydın ERDEMİR ile Global Lojistikte Türk Limanları Potansiyeli Hakkında
– Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza AL ile Uluslararası Öğrenciler Üzerine
– Uzun Ömürlü Markalar Üzerine Markalar Derneği Başkan Yardımcısı Asude ALKAYLI ile Görüştük
– Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Zeynep BOZ ile Tarihi Eser Kaçakçılığı Üzerine Etkileyici Bir Röportaj
– T-Soft’un Kurucusu Ömer ARIKAN ile Türkiye’de E-Ticaret
– DTÖ Eski Müzakerecisi Şahin YAMAN ile Keyifli Bir Röportaj
– WCI Forum Kurucusu Utku BENGİSU ile Afrika Pazarını Ele Aldık
– Küba’da İlk Türk Firmasının Kurucusu Ömer Giray ile Küba- Türkiye İlişkileri Hakkında
UTİC Dergimizin önceki sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ.
|
RÖPORTAJ
“Mezunumuz Yağmur Cezik ile En İyi İşveren Seçilen ve Türkiye’nin Kolektif Olarak Yönetilen İlk Şirketini Konuştuk”
“Latro Kimya aynı zamanda Türkiye’nin kolektif yönetimiyle yönetilen ilk firması olarak öne çıkıyor. Hiyerarşik düzenin ortadan kaldırılmasından bahsediyor, ortak hedefe ulaşmada topluluğu önemsiyor. Sizce Latro Kimya bunu gerçekten sağlayabiliyor mu?
Evet sağlayabiliyor, bunu çok net bir şekilde söyleyebiliyorum. İşin güzel yanı da biz Latro Kimya’nın kâşifleri olarak da bu sürece, bu sisteme çok hızlı uyum sağladık. Gerçekten yapılabilir bir sistem ve bireylerin içerisinde çok güçlü ve güzel karakterlerin olduğunu görmemizi sağlayan bir sistem. Buna gerçekten inancımız artık sonsuz bir seviyeye geldi. Daha önceden de zaten Latro Kimya; patronu ve departmanları olan ama iletişimi çok yüksek bir firmaydı. Son bir yıl içerisinde tamamen patron kavramını departmanların hepsini sistem içerisinden kaldırdık. Bunlar yerine ekosistemi oluşturduk, bir organizma olan habitatı koyduk. İçerideki hiyerarşik yapının kaldırılması kâşiflerin karar mekanizmalarını güçlendirdi, fikirleri daha fazla dile getirmeye başladılar, sorumlulukları arttı ve böyle bir yapıyla birlikte her takım kendi artısını ve eksisini kendileri analiz edip aksiyonlar alabiliyor. Bunu nasıl sağlıyoruz? Aslında içerideki her Hub kendi içerisinde bir şirket gibi yönetiliyor. Bu takımlar içerisinde satışçı, laboratuvar ekibi ya da muhasebe ekibi gibi departmansal ya da görev tanımı olan bir kavram olmadığı için her takım sahaya da çıkıyor, lab çalışmasını da yapıyor, ihracatına da bakıyor, finansal tablolarını da analiz ediyor. Her alanda kendi yetkinliklerini geliştirebiliyorlar. İçeride tamamen hiyerarşinin kalktığını söyleyebilirim böylelikle. Aynı zamanda hiyerarşinin kalkmasıyla birlikte şeffaflaşması gereken konular vardı. Maaşlarımız şeffaf, giderlerimiz şeffaf, hiyerarşinin içeride barındırabileceği her konuda üzerlerine birebir ekosistemdeki kâşiflerin oturup çalıştıkları ve bunların hepsinin nasıl yok edileceğini görüştüklerini söyleyebilirim. Tabi bu bir yolculuk ve bu sonsuz yolculukta daha çok şey deneyimleyeceğiz. “
Röportajın Tamamına Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ.
UTİC Dijital Dergimizin diğer sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ
|
Dış Ticaret Verileri (Milyon Dolar)
|
2024 yılı haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre; ihracat %10,6 oranında azalışla 18 milyar 569 milyon dolar, ithalat %4,1 oranında azalışla 25 milyar 4 milyon dolar oldu. 2024 yılı Ocak-Haziran döneminde ise, ihracat %2,0 oranında artışla 125 milyar 446 milyon dolar, ithalat %8,5 oranında azalışla 168 milyar 686 milyon dolar olarak gerçekleşti.
(Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı)
Aylara Göre Dış Ticaret (Milyar Dolar)
|
2024 yılı Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre;
• İhracat, %10,6 oranında azalarak 18 milyar 569 milyon dolar,
• İthalat, %4,1 oranında azalarak 25 milyar 4 milyon dolar,
• Dış ticaret hacmi, %6,9 oranında azalarak 43 milyar 574 milyon dolar olarak gerçekleşti.
2024 yılı Ocak-Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre;
• İhracat, %2,0 oranında artarak 125 milyar 446 milyon dolar,
• İthalat, %8,5 oranında azalarak 168 milyar 686 milyon dolar,
• Dış ticaret hacmi, %4,3 oranında azalarak 294 milyar 132 milyon dolar olarak gerçekleşti.
(Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı)
İhracatın İthalatı Karşılama Oranı (%)
|
2024 yılı haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre;
• İhracatın ithalatı karşılama oranı 5,4 puan azalarak %74,3 olarak gerçekleşti.
• Enerji verileri hariç tutulduğunda, ihracatın ithalatı karşılama oranı 4,7 puan azalarak %85,8 olarak gerçekleşti.
• Enerji ve altın verileri hariç tutulduğunda ise, ihracatın ithalatı karşılama oranı 8,1 puan azalarak %89,9 olarak gerçekleşti.
(Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı)
İhracat Yapılan İlk 5 Ülke (Milyon Dolar, Haziran 2024) İthalat Yapılan İlk 5 Ülke (Milyon Dolar, Haziran 2024)
|
• Haziran ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla; Almanya (1 milyar 494 milyon dolar), ABD (1 milyar 227 milyon dolar) ve İngiltere (973 milyon dolar) oldu.
• Haziran ayında ihracatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ihracat içerisindeki payı %48,0 oldu.
• Haziran ayında en fazla ithalat yaptığımız ülkeler sırasıyla; Çin (3 milyar 362 milyon dolar), Rusya (2 milyar 923 milyon dolar) ve Almanya (1 milyar 905 milyon dolar) oldu.
• Haziran ayında ithalatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ithalat içerisindeki payı %56,8 oldu.
(Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı)
Ülke Gruplarına Göre İhracat (Milyar Dolar, Haziran 2024) Ülke Gruplarına Göre İthalat (Milyar Dolar, Haziran 2024)
|
• Haziran ayında en fazla ihracat yaptığımız ülke grupları sırasıyla; Avrupa Birliği (AB-27) (8 milyar 150 milyon dolar), Diğer Avrupa Ülkeleri (2 milyar 799 milyon dolar) ve Yakın ve Ortadoğu Ülkeleri (2 milyar 778 milyon dolar) oldu.
• Haziran ayında en fazla ithalat yaptığımız ülke grupları sırasıyla; Avrupa Birliği (AB-27) (7 milyar 834 milyon dolar), Asya Ülkeleri (6 milyar 643 milyon dolar) ve Diğer Avrupa Ülkeleri (4 milyar 355 milyon dolar) oldu.
(Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı)
|
Dış ticaret dengesinde belirgin iyileşme ve hizmet ihracatındaki artış, cari açığın düşmesinde kilit rol oynamaktadır.
2023 yılı mayıs ayında 57,0 milyar dolar olarak gerçekleşen yıllıklandırılmış cari işlemler açığı, sonraki aylarda 25,6 milyar dolar azalarak 2024 Nisan ayında ayı 31,5 milyar dolara gerilemiştir. 2024 Mayıs ayında ise yıllıklandırılmış bazda cari işlemler açığının 25-26 milyar dolar civarına gerilemesi öngörülmektedir.
İhracata katma değerli ve yüksek teknolojili sektörlere yönlendirmek, ihraç edilen mal ve hizmetleri çeşitlendirmek, yerli üreticilerimizi ve dolayısıyla ihracatımızı ithalattan kaynaklanan haksız rekabet ve zarara karşı korumak amacıyla Ticaret Bakanlığı çalışmalarını aktif bir şekilde sürdürmektedir. Dış ticarette gözlenen bu olumlu tablo, bir taraftan makroekonomik istikrara katkı sağlarken, diğer taraftan ekonomik büyümenin daha dengeli bir patikada ilerlemesini sağlamaktadır.
(Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı, TÜİK)
|
(Kaynak: TİM)
Dünya Piyasaları
|
(Kaynak: TOBB)
Ekonomide bu hafta ne oldu?
Yurt İçi Gelişmeler
• TCMB politika faizini piyasa beklentilerine paralel olarak %50 seviyesinde tuttu.
•Haziran ayında Ekonomik Güven Endeksi, bir önceki aya göre %2,5 azalarak 95,8 seviyesinde gerçekleşti.
• Haziran ayında mevsim etkilerinden arındırılmış Hizmet Sektörü Güven Endeksi bir önceki aya kıyasla %1,5 azalışla 115,4, Perakende Ticaret Güven Endeksi %2,6 azalışla 108,8 ve İnşaat Sektörü Güven Endeksi %0,5 azalışla 87,9 seviyesinde gerçekleşti.
• Haziran ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 1,9 puan azalarak 100,5 seviyesinde gerçekleşti. Mevcut toplam sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, gelecek üç aydaki toplam istihdam, genel gidişat, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki üretim hacmi ve gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkilemiştir. Mevsimsel etkilerden arındırılmamış reel kesim güven endeksi (RKGE) ise bir önceki aya göre 2,6 puan azalarak 102,8 seviyesinde gerçekleşti.
• Haziran ayında imalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış Kapasite Kullanım Oranı, bir önceki aya göre 0,4 puan azalışla %76,2, mevsimsel etkilerden arındırılmamış Kapasite Kullanım Oranı bir önceki aya göre değişmeyerek %76,3 seviyesinde gerçekleşti.
Yurt Dışı Gelişmeler
• Euro Bölgesi’nde sanayi güveni haziran ayında -10,1 seviyesinde gerçekleşti.
• ABD’de Gayri Safi Yurtiçi Hasıla nihai verisi 2024 yılının ilk çeyreğinde çeyreklik bazda %1,4 yükseldi.
• ABD’de Conference Board (CB) Tüketici Güveni haziran ayında 100,4 ile piyasa beklentilerinin az üzerinde gerçekleşti.
• ABD’de geçtiğimiz hafta işsizlik haklarından yararlanma başvuruları 233 bin oldu. Piyasa beklentileri 236 bin kişi olması yönündeydi.
(Kaynak: TOBB)
|
KARASU LİMANI, TÜRKİYE’NİN AVRUPA’YA AÇILAN YENİ LOJİSTİK KAPISI OLACAK
Yeni Ro-Ro hattı, Türkiye ve Avrupa arasındaki ticaretin hızlanmasına, maliyetlerin düşmesine ve çevresel etkilerin azaltılmasına önemli katkılar sağlayacak. Yeni dönem, nakliyeciler, ihracatçılar ve ithalatçılar için yeni fırsatlar ve avantajlar sunarken Karasu Limanı’nın stratejik önemini de artıracak.
IC Altyapı İşletme bünyesinde faaliyet gösteren Karasu Limanı, yeni bir döneme giriyor. Marmara Bölgesi’nden Karadeniz’e geçiş kapısı olarak hizmet veren, İstanbul Boğazı’ndaki gemi trafiğinin azalmasına, taşıma maliyetleri ve sürelerinin düşmesine önemli katkılar sağlayan Karasu Limanı, Türkiye ile Romanya arasında faaliyete başlayacak yeni bir Ro-Ro hattına ev sahipliği yaparak hizmet ağını genişletiyor.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
KORUMACILIK KÜRESEL TiCARETi AŞINDIRIYOR
Küresel ticaret “şu anda en iyi zamanlarını geçirmiyor”.
Bu, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) genel müdürü Dr. Ngozi Okonjo-Iweala’nın itirafı. BBC’ye verdiği demeçte, “Artan korumacılık, DTÖ kurallarının bir kısmının zayıflatılması ve bunun bir kısmının parçalanmaya yol açtığını görüyoruz.” diyor.
“Küresel ticaret, ülkeleri dirençli kılmak ve aynı zamanda büyümeyi desteklemek için hayati öneme sahip bir unsurdur, bu nedenle bu konuda endişeliyiz.”
Son haftalarda ve aylarda bu parçalanmalar, AB’nin Çin elektrikli araçlarının (EV) ithalatına %37,4’e kadar geçici tarifeler koymasıyla ön plana çıktı. Bunu, ABD’nin Mayıs ayında Çin EV’lerine %100 tarifeler getirmesinin ardından izledi.
Hem Brüksel hem de Washington, Çin hükümetini EV sektörüne haksız yere sübvansiyon sağlamak, üreticilerin haksız yere düşük fiyatlarla otomobil ihraç etmesine izin vermek ve Batı’daki işleri tehdit etmekle suçluyor.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
TÜRK iHRACATÇILAR URUMÇi VE CEZAYiR’DE YENi iŞ BiRLiKLERiNE iMZA ATTI
İhracatçılar, “İpek Yolu’nun yeni fırsatları, Avrasya’nın yeni dinamikleri” teması ile Urumçi’de düzenlenen 8. Çin-Avrasya Expo ve Türkiye’nin onur konuğu ülke olduğu 55.Uluslararası Cezayir Fuarı’ndan (FİA)’ndan yeni iş birlikleri ile döndü.
Çin Ticaret Bakanlığı, Çin Dışişleri Bakanlığı, Çin Uluslararası Ticareti Geliştirme Konseyi (CCPIT) ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi Hükümeti tarafından 26-30 Haziran 2024 tarihleri arasında düzenlenen 8. Çin-Avrasya Expo’nun pek çok farklı sektörü bünyesinde barındırdığını ifade eden Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, “Bilişim teknolojileri, kimya, tekstil, lojistik, gıda gibi farklı alanlarda fuar genelinde toplam 610 milyar yuan (83,9 milyar dolar) değerinde 360 iş birliği anlaşması imzalandı. Fuarda 50 ülke ve uluslararası organizasyondan bin 900’den fazla katılımcı yer aldı. 6 binden fazla ürün çeşidi sergilendi” dedi.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
FORTUNE 500 TÜRKİYE SONUÇLARI AÇIKLANDI
Fortune Türkiye’den yapılan açıklamaya göre, Fortune Türkiye ve CRIF Türkiye iş birliği ile gerçekleştirilen Fortune 500 Türkiye 2023 Araştırmasının sonuçları, değişen ekonomi politikaları ve küresel jeopolitik risklere rağmen şirketlerin net karlarını önemli oranda artırabildiklerini ortaya çıkardı.
Fortune 500 Türkiye 2023 şirketlerinin, toplam net karı 2022’ye göre yüzde 77,2 artarak 965 milyar 800 milyon liraya çıktı, 1 trilyon sınırına yaklaştı.
Esas faaliyet kâr marjının bir önceki yıla göre 1,71 puan azaldığı aktarılan araştırmada, diğer gelir gider dengesinin 3,11 puan, finansman giderlerinin ise 1,67 puan arttığı görüldü.
Şirketlerin vergi öncesi kâr marjı, bir önceki yıla göre 0,27 puan azalmasına karşın net kar marjı yüzde 7,53’e yükseldi. Böylece 2023’te son 5 yılın en düşük esas faaliyet kâr marjı gerçekleşirken en yüksek net kar marjı elde edildi.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
CMA CGM, SATIN ALDIĞI BOLLORÉ LOGISTICS’I CEVA ÇATISINDA BİRLEŞTİRECEK
CEVA Logistics ve Bolloré Logistics tek bir marka altında ilerleyecek: CEVA Logistics. kara ve demiryolu taşımacılığı, sözleşme lojistiği, bitmiş araç lojistiği, proje lojistiği ve gümrük çözümleri sunan şirket, yeniden markalaşma sürecini 2024 yılı sonuna kadar tamamlamayı bekliyor.
Yeni organizasyon, şirketin ürün yelpazesinin tamamında müşterilerine tutarlı küresel hizmetler sunma yeteneğini güçlendiriyor. Ürün ekiplerinin yerel seviyeye kadar dikey olarak hizalanmasıyla CEVA, daha iyi ürün geliştirme ve operasyonel mükemmellik beklemekte. Dikey olarak hizalanan ürün ekiplerinin, CEVA’nın yeni çözümler geliştirme ve bunları tüm coğrafyalardaki müşterilerin karşılaştığı zorluklara daha hızlı uygulama becerisini hızlandırması bekleniyor.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
TÜRKİYE KÜRESEL LOJiSTiK ÜSSÜ OLMAYA ADAY
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi iş birliğiyle Cushman & Wakefield |TR International tarafından potansiyel yatırımcılara Türkiye’nin lojistik sektörü hakkında derinlemesine bilgi sunma amacıyla “Lojistik Pazar Görünümü Türkiye 2024” başlıklı rapor hazırlandı.
Türkiye’nin lojistik alanındaki yüksek yatırım potansiyelinin bu yılın ilk çeyrek verileriyle kapsamlı şekilde ortaya konduğu ve uluslararası yatırımcılara özel olarak hazırlanan rapor, Avrupa, Asya ve Orta Doğu ülkelerinden gelebilecek lojistik yatırımcılar için önemli veriler içeriyor.
Raporda, Türkiye’nin ekonomik ve stratejik konum olarak öne çıkan özellikleri, lojistik sektör verileri, altyapı projeleri, yatırım bölgeleri, talep ve pazar koşulları, ortak piyasa uygulamaları, ticaret rotaları, teşvikler ve küresel trendler detaylı olarak ele alınıyor.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
KURU DOMATESLER İLK 6 AYDA 63 MiLYON DOLAR iHRAÇ EDiLDi, HEDEF 100 MiLYON DOLAR
Domateslere Amerikalıların özel bir ilgisinin olduğunu ifade eden Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, “ABD’nin bir özel ilgisi var. İtalyanları geçti Amerikalılar. Amerika’daki hamburgerlerin içindeki kuru domatesler ve soslar, Torbalı’dan gidiyor” dedi.
Torbalı ovasının bereketli topraklarında yetişen binlerce ton domates, her yıl olduğu gibi bu yılda kurutulmak üzere güneşe serildi. Serim işlemi havaların sıcak geçmesinden dolayı bu yıl biraz daha erken başlarken, sabahın erken saatlerinden itibaren tarlaya gelen işçiler, domatesleri keserek özenle beyaz örtüye diziyor. Bölgenin en büyük serim alanına ise domatesler kamyonlar vasıtasıyla taşınıyor.
Torbalı’daki 50 bin dönümlük arazide bin işçinin çalıştığı ve domatesleri kavurucu sıcağın altına serdiği öğrenilirken, kuruyan domatesler işlenmek üzere ilçedeki fabrikalara yönlendiriliyor.
“İlk 6 ay 63 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi, hedef 100 milyon dolar”
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
İHRACAT İKLİMİ ENDEKSi MARTTAN BU YANA EN DÜŞÜK SEVİYEYE GERİLEDi
Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Haziran 2024 sonuçları açıklandı.
Endekste eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.
İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi haziranda eşik değer olan 50’nin üzerinde kalarak Türk ihracat pazarlarındaki talep koşullarının üst üste altıncı kez aylık bazda iyileştiğini gösterdi.
Mayısta 52,8 olan endeks, haziranda 51,6 ile marttan bu yana en düşük seviyeye gerileyerek ihracat iklimindeki güçlenmenin hız kestiğine işaret etti.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
Sizlerin de yorum, fikir, öneri ve geri dönüşlerini bekliyoruz…
Eğer bizimle iletişime geçmek, görüş, öneri, geliştirme ve yorumlarınızı paylaşmak isterseniz info@utrader.org adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
Utrader e-bültenimizin 61. sayısının da sonuna gelmiş bulunuyoruz. Umarız keyif alarak okumuş, bilgilerinizi pekiştirmiş, alanınız ve dünyadaki gelişmeler ile tazelenmişsinizdir.
Keyifle okuyacağınız yeni içeriklerimizle buluşacağınız bir sonraki bültenimizde bir araya gelinceye kadar, sağlıklı, mutlu ve güzel günler dileriz.
Sağlık ve sevgiyle kalın…
Utrader Ailesi
|
|