UTRADER e-Bülteni 53

Utrader e-Bülteninin 53. Sayısından merhaba!

Her sayıda olduğu gibi bu hafta da okurken keyif alacağınızı düşündüğümüz capcanlı bir e-bülten içeriğimiz ile karşınızdayız. İşte sizler için derlediğimiz e-bülten gündemimiz.

21-26 MART ORMAN HAFTASI

Bir Nefes Temiz Hava, Bir Kucak Sevgi

Toprağın kokusunu içinize çekin, yaprakların hışırtısını dinleyin, kuşların cıvıltılarını duyun… Orman Haftası’nda doğanın kucağında bir nefes alalım. Yemyeşil ağaçlar, oksijen dolu hava, huzur veren bir atmosfer… Ormanlar, sadece doğanın bir parçası değil, hayatımızın kaynağı.

Bu hafta, ormanların değerini bir kez daha hatırlayalım, onları korumak için elimizden geleni yapalım.

Gelecek nesillere tertemiz bir dünya bırakmak için hep birlikte hareket edelim.

Orman Haftası kutlu olsun!

21 MART ULUSLARARASI IRK AYRIMI İLE MÜCADELE GÜNÜ

Irk, renk, soy veya ulusal köken fark etmeksizin hepimiz eşit ve özgürüz.

21 Mart Uluslararası Irk Ayrımı ile Mücadele Günü’nde, ırkçılığın ve nefretin gölgesinde değil, hoşgörü ve sevginin aydınlığında bir dünya inşa etmek için bir araya gelelim. Farklılıklarımız bizi zayıflatmaz, aksine zenginleştirir. Birlikte, önyargıların ve ırkçılığın duvarlarını yıkabilir, daha adil ve eşit bir dünya yaratabiliriz. Gelin, bu anlamlı günde ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı sesimizi yükseltelim.

Bu sayımızda da ilk önce derneğimizin faaliyet, etkinlik ve projelerinin bir özetini yaparak başlıyoruz. Daha sonra güncel gelişmeleri takip edebileceğiniz “Haberler ve Gelişmeler” bölümleri ile sizlere zevkli bir okuma diliyoruz.

UTRADER’DEN HABERLER

 14.000

Her gün daha fazla kişiye ulaşmanın sevincini bugün bir kez daha yaşıyoruz!

Bizimle olan tüm takipçilerimize çok teşekkür ederiz.

UTRADER AKADEMİ ÖDÜLLERİ 2024 BAŞVURULARI DEVAM EDİYOR!

Değerli Araştırmacılar,

Sizleri, Türk şirketlerinin uluslararasılaşmasına ve Türkiye’nin ihracat potansiyelinin arttırılmasına odaklı bilimsel araştırmaları teşvik ve takdir etmeyi amaçlayan 2024 UTRADER Akademi Ödülleri’ne başvurmaya davet ediyoruz.

Uluslararası Ticaret Ağı Derneği (UTRADER) ve Sakarya Üniversitesi’nin düzenleyicileri olduğu ve üçüncü kez düzenlenen bu organizasyon toplam 65.000 TL ödül içermektedir. Web sitemizin ödül sayfasında yer alan başvuru formunu doldurarak ve gerekiyorsa diğer kanıtlayıcı dökümanları pdf formatında Ödül e-postasına göndererek kolayca başvurabilirsiniz.

Ödülün kapsamına giren tamamlanmış veya yayınlanmak üzere olan akademik çalışmalarınız var ise başvurularınızı 15 Eylül 2024’e kadar yapabilirsiniz.

Detaylar için TIKLAYINIZ.

Dış Ticaret Bilgi Yarışması yeni saatinde seni bekliyor!

Yarışma saatimiz 21.00 olarak güncellendi!

Her Çarşamba saat 21.00 da Uluslararası Ticaret alanından seçilmiş sorular ile kendini denemek istersen, seni de Telegram da düzenlenen Quiz Bot Dış Ticaret Bilgi Yarışmamıza bekliyoruz.

Üstelik her ayın ilk Çarşamba günü kitap hediyeli. (Kitap hediyeli yarışmalarımız 15 sorudan oluşmaktadır.)

Telegram Quiz Bot Yarışması Telegram kanalımız için  TIKLAYINIZ.

                                  PODCAST KÖŞESİ

TEOMAN ERDAĞ İLE HAVAYOLLARI VE HAVAYOLU TAŞIMACILIĞI

Uluslararası Ticaret ve hayatın tüm alanlarından konuların ele alındığı kanalımızın bu bölümünün konuğu; Cabin Crew Directorate Sn. Teoman Erdağ oldu.

Kendisi ile “Havayolları ve Havayolu Taşımacılığı” üzerine bir söyleyişi gerçekleştirdik.

Podcast’i dinlemek için TIKLAYINIZ.

GEZENAY VE ARKADAŞLARI DÜNYA TURUNDA

Herkese yeni bir ülke ve deneyimle yeniden merhaba

Bu yazımızda sizlerle Çin’e uçuyoruz, zengin tarihi ve kültürüyle dünyanın en büyüleyici ülkelerinden biridir. Geleneksel ve modernin harmanlandığı bu devasa ülkede, iş dünyasında başarılı olmak için kültürel farkındalıkları da bilmek gerekir. Hazırsanız başlayalım sevgili okurlarım!

Eğer mümkünse görüşme süresince çok ince ayrıntıları kaçırmamak ve birbirinizi anlamaya yardımcı olabilmek amacıyla kendi tercümanınızı yanınızda götürmeniz çok faydalı olacaktır. Ben kendi tercümanımı yanımda götürdüğüm için çok memnunum. Bu sayede her detayı yakalayabildim ve Çinli ortaklarımızla iletişimimiz sorunsuz gerçekleşti.

Görüşmelerimiz sırasında dikkat ettiğim en önemli şey, konuşmaların kısa ve basit olmasıydı. Böylece her iki taraf da birbirini kolayca anlayabildi. Sunum materyallerimi siyah beyaz hazırlamıştım, bu da olası yanlış anlamaları önledi. Çünkü bu kültürde renkler farklı anlamlar içerebiliyor ve çoğunluğu olumsuz anlamlara geliyor.

Çin iş kültürü toplumcu düşünceyi benimsiyor ve özel sektörde bile bu etkiyi görebiliyorsunuz. “Ününü Korumak” kavramı ise Çin kültürünü anlamak için gerçekten önemli. Bir kişinin ününü koruması ve sosyal varlığını sürdürmesi çok değerli. Utandırıcı bir durum yaratmak veya sükuneti bozmak, istemeden de olsa müzakerelerin kötü sonuçlanmasına neden olabilir.

Kartvizit değiştirme ise Çinliler için çok önemli bir adet. Bu yüzden görüşmelerime bol miktarda kartvizit götürdüm. Kartlarımın bir yüzü İngilizce, diğer yüzü ise Çinceydi.

Kartvizitimde profesyonel unvanımın yanı sıra, karar verme yetkim de belirtiliyordu. Çünkü Çin kültüründe kartvizit değiştirmenin en önemli sebeplerinden biri karar vericileri tespit etmek.

Şirketimin ülkemizdeki büyüklüğünü ve prestijini vurgulamak için kartlarımda bu bilgileri de belirttim. Ayrıca, kartvizitlerimi altın mürekkeple bastırarak ekstra bir değer katmış oldum; çünkü altın, Çin kültüründe prestij ve refahın simgesi.

Kartlarımı her zaman iki elimle takdim ettim ve alıcının tarafında Çince yazılı kısım olacak şekilde dikkat ettim. Aldığım kartvizitleri de dikkatlice inceliyor ve onları özenle cüzdanıma yerleştiriyordum. Bu küçük detaylar bile iş ilişkilerinde büyük farklar yaratabiliyor.

Toplantılara girerken hiyerarşik düzene büyük önem verildiğini gördüm. Bu yüzden yanımda şirketimizin kıdemli bir üyesini bulundurmak, Çinli meslektaşlarımızla olan ilişkilerimizde büyük fark yarattı.

Tevazu, Çin kültüründe büyük bir erdem olarak görülüyor. Abartılı ifadeler kuşkuyla karşılanıyor ve genellikle detaylı bir araştırmaya yol açıyor. Ayrıca, Çinlilerin doğrudan “Hayır” demek yerine “belki”, “emin değilim” gibi çelişkili cevaplar verdiklerini öğrendim.

Sabrınızı korumanız, duygularınızı fazla belli etmemeniz ve gecikmeleri sükunetle karşılayabilmeniz gerekiyor. Toplantının bitiş saatlerinden bahsetmemek de önemli bir nokta.

Toplantının sonunda, Çinli muhataplarınızdan önce ayrılmanız bekleniyor. İş ilişkileri kurmak için Çin’e birden fazla seyahat yapmanız gerekebilir, çünkü Çinli iş insanları güçlü ilişkiler kurulmadan işe başlamayı tercih etmiyorlar.

Randevulara geç kalmak büyük bir kabalık olarak görülüyor.

En uygun ziyaret mevsimleri Nisan-Haziran ile Eylül-Ekim ayları arasında. İş yerleri genellikle Pazartesi-Cumartesi arası sabah 8’den akşam 5’e kadar açık, ancak büyük şehirlerde çalışma haftası 5 gün olarak kabul ediliyor.

Öğlen aralarında ise birçok Çinli 12:00-2:00 saatleri arasında mola veriyor ve bu süre zarfında hemen her yer kapalı oluyor

Randevularınızı planlarken Çin Yeni Yılı gibi tatilleri de göz önünde bulundurmanız gerekiyor, çünkü bu dönemlerde birçok işyeri kapalı olabiliyor.

Bu benzersiz deneyimler sayesinde hem iş hem de kültürel anlamda çok şey öğrendim ve umarım sizler de bu bilgilerden faydalanabilirsiniz!

Bir sonraki Çin serüvenimizde görüşmek üzere hoşça kalın

En güncel Sosyal Medya Paylaşımlarımız

Her gün sabah saatlerinde yapılan paylaşımlarımıza ulaşmak için aşağıdaki Sosyal Medya hesaplarımızı takibe almanızı tavsiye ederiz.

LinkedinInstagramTwitterFacebookTelegram

Şimdilik Utrader’dan haberlerimiz bu kadar, 8 Nisan’da yayınlanacak 54. sayımızda da projelerimiz ve etkinliklerimizi duyurmaya devam edeceğiz. Tüm etkinlik ve güncel faaliyetlerimizden haberdar olmak için web sitemizi ve sosyal Medya hesaplarımızı takip etmenizi öneririz. Web sitemiz için TIKLAYINIZ

Dernek haberleri özetimizden sonra, şimdi de sizleri bu sayı için hazırladığımız diğer içeriklerimiz ile baş başa bırakarak keyifli okumalar ve dakikalar geçirmenizi diliyoruz.

UTRADER Ailesi Geleneksel İftar Programında Buluşuyor!

Her yıl Ramazan ayında gerçekleştirdiğimiz geleneksel iftar programımızı bu sene de devam ettiriyoruz. Bu sene ki geleneksel iftar yemeğimizi üniversite öğrencileri ile birlikte, üniversitede düzenlemek istedik. Üyelerimizle uzun bir aranın ardından yeniden bir araya geleceğimiz, Öğrenciler ve akademik personelin de katılacağı buluşmamızı 28 Mart Perşembe günü nihayet gerçekleştireceğiz.

Derneğimizin kurumsal üyesi, CORM Group Logistics Kurucusu Sn. Cemal Sevindik, İstanbul Esenyurt Üniversitesinin düzenleyicisi olduğu “1. Kariyer Zirvesi” ‘nde 26 Mart Salı günü saat 13.00’de öğrenciler ile buluşuyor.

Kendisine ve firmasına öğrencilere ilham olacakları güzel bir gün dileriz.

ULUSLARARASI TİCARETTE ALTIN SERTİFİKALAR

Certificate in International Trade and Finance (CITF)

Uluslararası Ticaret ve Finansman Sertifikası (CITF), uluslararası düzeyde ticaret finansmanı ile ilgili temel prensipleri, prosedürleri, uygulamaları ve mevzuatı kapsamlı bir şekilde kavramazi ve uygulaması beklenen ticaret, ihracat ve emtia finans yöneticileri için profesyonel bir sertifikadır.

CITF için herhangi bir giriş şartı yoktur, sınav dili İngilizcedir. CITF, bilginizi ve pratik durumlara uygulayabilme becerisini ölçmek için tasarlanmış iki saatlik çoktan seçmeli sınavı içermektedir. Sınavı geçmek için %70 başarılı olmanız gerekmektedir.

Detaylı bilgiler için TIKLAYINIZ.

                                    MAKALE KÖŞESİ

Ticaret Savaşları Giderek Şiddetleniyor

Çin’e Baskı Artıyor

Çin’in politikaları uzun zamandır tartışılıyor. Çin, gelişmekte olan ülkeleri borç tuzaklarına düşürmekle suçlanıyor. Hırslı politikalarıyla hegemonyayı sorguladığı dile getiriliyor. 100 yıllık büyük aşağılanmadan kurtulmak için, toprak bütünlüğünü tesis etmeye çalışan Çin, revizyonist politikaları hayata geçirdiği yönünde eleştiriliyor. Geleneksel olarak bir kara gücü olan Çin, Kuşak ve Yol Projesiyle ABD’nin geleneksel denizlere hâkim olma stratejisiyle dünyaya hükmetme gücünü sorguluyor.

Makalenin devamı için TIKLAYINIZ.

-Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa GÜLTEPE ile Röportaj

– UTİKAD Başkanı Ayşem ULUSOY ile Lojistikteki Güncel Gelişmeler

– Kurukahveci Mehmet Efendi şirketi YK Üyesi Mehmet KURUKAHVECI ile Röportaj

– Utrader, Özel Sektör, Kamu ve Akademiyi Entegre Ediyor

Yukarı konuları ve nicelerini içeren UTİC Dergisi 2023 sayımızı okumak için TIKLAYINIZ.

UTİC Dergimizin tüm sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ.

                                   RÖPORTAJ KÖŞESİ

                                              RÖPORTAJ

Dünya Kozmetik Devlerine Meydan Okuyan Bir Türk firmasında Dış Ticaret Yöneticisi Olmak: Emre Mahmutoğlu anlatıyor

“Şirketiniz 140’dan fazla ülkeye ihracat yapıyor. Bu oldukça önemli bir başarı ama yine de sormak isteriz: bir ihracatçı dış pazarlarda başarılı olup olmadığını nasıl anlar? Ulaşılan Pazar sayısının dışında başka ölçütler var mıdır?”

“Şirketin satışından elde ettiği ciroların müşteri bazlı dağılımı çok önemlidir. Bunun oranını düzgün ayarlayamadığı için müşterisi yüzünden batan şirketler biliyorum. Bu yüzden sadece belli başlı müşteriler ile çalışmak yerine, müşteri ve Pazar çeşitliliğini arttırıp ciroyu dengelemek ve devamlılığını sağlamak gerekiyor. Cironun belli oranlarda yayılmadığı, yalnızca belli başlı pazarlara odaklandığı sürece, risk dağılımını düzgün yapamamış olacaktır. Bununla birlikte markalaşmanın olmadığı bir yapı da başarı kısa dönemli olabiliyor. Sizi başarılı kılan şey; bu işin devamlılığı ve bunun üstüne ne kadar koyabildiğiniz. 140 ülkeye ulaşmak gerçekten çok önemli ama bunun devamlılığı da önemli. Bir dahaki sene 145 olmalıyız bir yıl sonra 150 olmalı üstüne koya koya gidebildiğimiz yere kadar gitmeniz gerekli. Biz buna nasıl ulaştık; 140 ülkeye ihracatta Sora Kozmetik olarak tek bir firma değiliz. Aslında bir grup şirketiyiz ve grup olarak bizim çok bilindik markalarımız var. Bizim Sora Makine firmamız var biz makine de üretiyoruz aynı şekilde. Entegre bir şirket olmamız bizim avantajımız. Şirket sahipleri 1988’de makine üretimi ile başlayıp, 2000’den sonra kozmetik alanına girmişler. O aradaki süreçte makine üretip satmışlar, kozmetik dolum makineleri üretmişler. Yani zaten bir üretim makine altyapınız varsa diğerinin üstüne koymak daha kolay olur her zaman. Sora Kozmetik olarak aslında grup şirketleri içerisinde en fazla ihracat yapan şirketiz. Zaten o 140 ülkenin en az %80’sine biz satış yapıyoruz ama diğer grup şirketlerinin de payı vardır. En önemli başarı unsurlarından biri de bahsettiğim gibi bu pazarlara kendi markalarını sokmaktır. “Private Label” alıcıları dediğimiz müşterinin kendi markasına özel etiketiyle üretim yaptığımız durumlarda ciro olarak pozitif bir değer sağlamaktadır. Fakat bunun oranı orantılı olmadığı zaman markalaşma gerilemektedir. Bazı pazarlarda bu yöntem ile var olabilirsiniz ki Avrupa’dan gelen taleplerin birçoğu bu şekilde. Bu da bir başarıdır ama benim kanaatimce en büyük başarı o pazarlarda kendi markanızla var olmaktır. Çünkü sizin markanız orada zaten tutmuş ise, bilinirliği varsa, müşteri ile pazarlığınızı daha kuvvetli yapabileceksinizdir. Private Label işlerinde iş tamamen fiyat üzerinden yürümekte ve karlılık hiçbir zaman markalaşmış bir ürünün verdiği gibi olmayacaktır. 140 ülkede var olmak bizim için güzel bir başarı ama ve biz bu pazarların çoğunda kendi markalarımız ile var olmayı başardık.”

Röportajın Tamamına Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ

UTİC Dijital Dergimizin diğer sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ

GÜNCEL HABERLER

İHRACATA 30 MİLYON EUROLUK KADIN ELİ

10 yıl önce aile şirketinin yönetimini devralan, aynı zamanda TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu Başkanlığını da yürüten GEMAK AŞ. Genel Müdürü Hande Öztürk, 48 ülkeye yayılarak senelik ihracatını ikiye katladı. Gıda, ilaç ve kimya fabrikalarının iç ekipmanlarını yerli ve milli imkânlarla üreterek yurtdışına ihraç ettiklerini dile getiren Öztürk, “Senelik ihracatımız 30 milyon euro. Hawaii’ye dahi ihracat yapıyoruz” dedi.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ

MÜKEMMEL DENGELEME EYLEMİ

Ticaret ve ödeme sektörü, dijitalleşme yolculuğunda bir dönüm noktasında. Son yıllarda daha dijital bir dünyaya doğru net bir kayma yaşansa da sektörde asimetrik uygulama, düzensiz regülasyon, öngörülemeyen sonuçlar, kazananlar ve kaybedenler oldu. Elde edilen bu gelişmeler cesaret verici olsa da bir sonraki adımlar için (karşılıklı çalışabilirlik) ve standartların tekdüzen olarak benimsenmesi, özellikle Kasım 2025’e kadar ISO 20022’nin tam olarak benimsenilmesi gerekiyor.

BAFT’ın 2024 yılındaki açılış “Uluslararası Ticaret ve Ödemeler” konferansı birçok konuyu ele aldı, ancak dijitalleşme ve ticaret ile ödemelerin dönüşümü ön plana çıktı. 200’den fazla sektör katılımcısını bir araya getiren konferansta, ticaret ve ödeme sektörünün evriminin ilerlediği ve her ikisi hakkında da senkronize bir şekilde konuşma ihtiyacının çok önemli olduğu açıktı.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

ÇİN, BOHAY DENİZİ’NDE  100 MİLYON TONLUK PETROL REZERVİ KEŞFETTİ

Bohay Denizi, Çin’in kuzeydoğusunda yer alan ve Sarıdeniz’in en iç kısmını oluşturan bir denizdir. Bu deniz, özellikle Çin’in başkenti Pekin’e yakınlığı ile bilinir ve dünyanın en yoğun deniz trafiğine sahip alanlarından biridir.

Bohay Denizi’nde 100 milyon tonluk ham petrol rezervi keşfedildiği bildirildi.

Çin Ulusal Açık Deniz Petrol Şirketinden (CNOOC) yapılan açıklamaya göre, Tiencin şehrinin yaklaşık 200 kilometre açığındaki Çinhuangdao 27-3 petrol sahasında yeni rezerv bulundu.

Bohay Denizi’nin orta kuzey kesimlerinde, deniz derinliği ortalama 25 metre olan petrol sahasında yaklaşık 100 milyon ton orta-ağır ham petrol tespit edildi.

CNOOC’tan 8 Mart’ta yapılan açıklamada, Güney Çin Denizi’nin kuzeydoğusunda 100 milyon tonluk ham petrol rezervi keşfedildiği bildirilmişti.

Bohay Denizi ile Güney Çin Denizi’nde açık deniz petrol ve doğal gaz sondajı yapan şirket, 2024’te 700 ila 720 milyon varil petrol çıkarmayı hedefliyor.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ

TÜRKİYE, ÇELİK ÜRETİMİNDE YENİDEN AVRUPA BİRİNCİSİ

Türkiye, ocak ayında gösterdiği performansla dünya çelik üretiminde tekrar yedinci sıraya yükseldi. Ayrıca Almanya’yı geride bıraktığı için de Avrupa’nın en büyük çelik üreticisi unvanına yeniden kavuştu.

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), ocak ayı ham çelik üretimi rakamlarıyla ilgili değerlendirme raporu yayımladı. 2024 yılının ocak ayında Türkiye’nin ham çelik üretimi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24,7 artışla 3,2 milyon tona yükseldi. Nihai mamul tüketimi 2024 yılı ocak ayında, 2023 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 19,5 artışla 3,5 milyon ton seviyesine ulaştı. 2024 ocak ayında çelik ürünleri ihracatı, 2023 yılının aynı ayına göre, miktar yönünden yüzde 23 oranında artışla 894,7 bin ton, değer yönünden ise yüzde 10,1 artışla 662.1 milyon dolar oldu.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ

TÜRKİYE, BİRLEŞİK KRALLIK İÇİN ÖNCELİKLİ PAZAR OLMAYA DEVAM EDECEK

BCCT Başkanı Chris Gaunt, Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki ilişkinin “daha güçlü bir yatırım ortamı oluşturmak” yönünde olduğunu belirterek, “Türkiye, Birleşik Krallık için ticaret ve yatırımda öncelikli pazar olmaya devam edecek” dedi.

Türkiye ile Birleşik Krallık, mevcut Serbest Ticaret Anlaşması’nı genişletmek için 18 Temmuz 2023’te güncelleme müzakerelerine başlama kararı aldı. Yaklaşık 30 yıl önce kurulan Gümrük Birliği’ne dayanan, ağırlıklı olarak sanayi mallarını kapsayan iki ülke arasındaki STA’nın güncelleme müzakerelerinin ilk turunun, bu yıl 10 Haziran haftasında Londra’da gerçekleştirilmesi planlanıyor. Serbest Ticaret Anlaşması’nın güncellenmesi ve farklı alanlara genişletilmesinin Türkiye-Birleşik Krallık arasındaki ikili ticaretin artırılmasına ve çeşitlendirilmesine yardımcı olacağı ve iki ülke arasındaki güçlü iş birliği ve bağlara daha fazla katkıda bulunacağı ifade ediliyor.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ

KURUMSAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YOLUNDA DEV ADIM!

Uluslararası Ticarette Faaliyet Gösteren Şirketlerin Sosyal ve Çevresel Sorumluluğuna büyük bir adım atıldı. Hukuk İşleri Komitesi (JURI) tarafından onaylanan Kurumsal Sürdürülebilirlik Sorumluluk Denetimi Direktifi üzerine yapılan kurumlararası anlaşma, şirketlere iş kararlarını insan hakları ve çevresel etki açısından çerçevelemelerine yardımcı olacak. Aynı zamanda gelişmekte olan ülkeleri iklim ve insan hakları standartlarını benimsemeye teşvik edecek ve sorumlu ve sürdürülebilir satın alma konusunda endişe duyan Avrupalı ​​tüketiciler için tedarik zinciri boyunca insan ve çevre haklarına saygı gösterilmesine yönelik uygun bir bağlam yaratılmasına yardımcı olacak.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

TRUMP, DAHA FAZLA GÜMRÜK VERGİSİ İSTİYOR

Trump, başkanlığı yeniden kazanması halinde ABD’ye gelen her mala yüzde 10’luk bir gümrük vergisi getirmenin yanı sıra tüm Çin ithalatına da yüzde 60’a varan bir gümrük vergisi uygulama fikrini defalarca dile getirdi. Cumartesi günü, bir kampanya mitingi sırasında, ABD dışında üretilen otomobillere “%100 gümrük vergisi” sözü verdi ve yeniden seçilmemesi halinde Amerikan otomobil endüstrisi için “kan banyosu” olacağı uyarısında bulundu. Trump, 2018’den itibaren çamaşır makineleri, güneş panelleri, çelik ve alüminyumun yanı sıra beyzbol şapkaları, valizler, bisikletler , televizyonlar ve spor ayakkabılar gibi Çin yapımı birçok ürüne %25’e varan yeni tarifeler koydu ve Başkan Joe Biden ayrıldı. Bu tarifelerin çoğu yürürlükte.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

BREZİLYA’DAN ANTİDAMPİNG SORUŞTURMASI

Ekonomisini canlı tutmak amacıyla yurtiçi talepte sorun yaşayan Çin, birçok ülkeye ihracat hamlesi başlatmış durumda.  Brezilya’nın yanında Vietnam, Tayland, Malezya ve Endonezya’ya da Çin’den çelik ihracatı son aylarda keskin artışlar gösterdi.

Çin, soya fasulyesi ve demir cevherinde en büyük alıcı. Diğer taraftan Çin, Brezilya’nın soya fasulyesi ve demir cevheri gibi emtialarının en büyük alıcısı durumunda.

Brezilya, konuyu dengeli götürmek zorunda.

Geçen yıl Brezilya’nın Çin’e ihracatı 104 milyar doları bulurken, ithalatı ise 53 milyar dolarda kalmış. Bu nedenle Brezilya, Çin ile olan ticari ilişkilerinin zarar görmemesi için konuyu dengeli götürmek zorunda.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

JAPONYA NEGATİF FAİZLERİ SONLANDIRARAK 17 YIL SONRA İLK KEZ FAİZ ARTTIRDI

Japonya Merkez Bankası (BoJ), kısa vadeli faiz oranlarını yüzde eksi 0,1’den yüzde 0 ila yüzde 0,1 aralığına yükseltti.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) büyük şirketlerdeki önemli ücret artışlarının ardından 2016’da başladığı negatif faiz politikasına son verme kararı aldı. BoJ’dan iki günlük para politikası toplantısının ardından yapılan açıklamada, kısa vadeli faiz oranlarının yüzde eksi 0,1’den yüzde 0 ila yüzde 0,1 aralığına yükseltme kararı alındığı belirtildi. Böylece, BoJ, 17 yıl sonra yaptığı ilk faiz artırımıyla, dünyanın önde gelen merkez bankaları arasında negatif faiz politikasını terk eden son banka oldu.  BoJ, negatif faiz politikasına (finansal kuruluşların merkez bankasına yatırdıkları belirli fazla rezervlere eksi 0,1 faiz ödenmesi) ilk olarak 2016 yılında deflasyonla mücadele kapsamında başlamıştı.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

FED FAİZ ORANINI SABİT TUTTU

ABD Merkez Bankası (FED) politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu.

Açıklamada, son göstergelerin ekonomik aktivitenin sağlam bir hızla genişlediğine işaret ettiği anlatıldı. İstihdam kazanımlarının güçlü ve işsizlik oranının düşük kalmaya devam ettiği aktarılan açıklamada, enflasyonun ise geçen yıl boyunca düştüğü ancak yüksek kalmayı sürdürdüğü kaydedildi.

Açıklamada, maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 oranında enflasyon oranına ulaşılmasının hedeflendiği belirtilerek, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşmaya yönelik risklerinin daha iyi bir dengeye doğru ilerlediği görüşünde olduğu ifade edildi.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

SÖZ SİZDE

Sizlerin de yorum, fikir, öneri ve geri dönüşlerini bekliyoruz…

Eğer bizimle iletişime geçmek, görüş, öneri, geliştirme ve yorumlarınızı paylaşmak isterseniz info@utrader.org adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Uluslararası ticaretin artan önemi ile birlikte, birçok ülke küresel pazarda rekabet edebilmek için çeşitli ticaret politikaları uygulamaktadır. Sizce, bir ülkenin ticaret politikalarını belirlerken hangi faktörler en önemli rolü oynar? Bu faktörler nelerdir ve bu faktörlerin uluslararası ticaret üzerindeki etkileri neler olabilir? Cevaplarınızı info@utrader.org üzerinden iletmenizi bekliyoruz.

Utrader e-bültenimizin 53. sayısının da sonuna gelmiş bulunuyoruz. Umarız keyif alarak okumuş, bilgilerinizi pekiştirmiş, alanınız ve dünyadaki gelişmeler ile tazelenmişsinizdir.

Keyifle okuyacağınız yeni içeriklerimizle buluşacağınız bir sonraki bültenimizde bir araya gelinceye kadar, sağlıklı, mutlu ve güzel günler dileriz.

Sağlık ve sevgiyle kalın…

Utrader Ailesi

Hakkımızda
Bu e-bültenimizin yayınlanmasına katkı sağlayan editörlerimiz; Yavuz Dursun, Miray Yeleser, Aslı Akbacak, Esma Dedeoğlu ve Yağmur Serinyel’dir. Her türlü soru, öneri ve geri dönüşleriniz için medya@utrader.org adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Linkedin Instagram Twitter Facebook Telegram Youtube E-BültenPodcast



Bir yanıt yazın

fifteen + nineteen =