Utrader e-Bülteninin 52. Sayısından merhaba!
Her sayıda olduğu gibi bu hafta da okurken keyif alacağınızı düşündüğümüz capcanlı bir e-bülten içeriğimiz ile karşınızdayız. İşte sizler için derlediğimiz e-bülten gündemimiz.
|
RAMAZAN AYI
Ramazan ayının ilk günü, özel bir anlam taşır Müslümanlar için. Gökyüzü, iftar vaktiyle birlikte yumuşar; yeryüzü ise huzurla dolar. Dualar, samimi bir coşkuyla yükselir gönüllerden. Oruç tutmanın verdiği manevi huzur ve dayanışma duygusuyla dolup taşar her bir nefes.
Bu mübarek ayın gelişiyle birlikte, dargın kalpler barışır, sevgi ve merhametin ete kemiğe büründüğü bir zaman dilimine adım atarız. Acıyı, açlığı, ihtiyaçları daha derinden hisseder, bu duyarlılıkla çevremize daha fazla şefkat gösteririz. Ramazan, birlikte paylaşmanın, yardımlaşmanın, birbirimize destek olmanın en güzel örneklerini sunar. Tüm İslam Aleminin hayırlı bir ramazan ayı geçirmesini temenni ederiz!
Ülkelerin uluslararası alanda İslam karşıtlığı ve hoşgörüsüzlükle mücadeledeki öncü rolleri, özellikle Ramazan ayında daha fazla önem kazanabilir. Çünkü bu ay, Müslüman toplulukların bir araya gelerek birlik ve beraberliklerini daha da güçlendirdikleri, hoşgörü ve anlayışı artırmaya odaklandıkları bir zaman dilimidir. Dolayısıyla, 15 Mart günü BM Genel Kurulu tarafından kabul edilen “İslamofobiyle Mücadele Uluslararası Günü”, Ramazan ayı boyunca bu değerleri daha da vurgulayan bir anlam taşımaktadır.
|
12 MART İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜ
İlerleyen günlerde milli bağımsızlığımızın en önemli göstergesi ve kanıtı niteliğinde olan İstiklal Marşı’mızın kabulünün 103. yılını kutlayacağız.
Mehmet Akif Ersoy’un kaleminden dökülen o muazzam mısralar, milletimizin bağımsızlık aşkını, vatan sevgisini en derinlerimize kadar hissettirmekle beraber milletimizin dirilişinin, mücadele azminin ve asaletinin bir sembolüdür.
“Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet;
Hakkıdır, Hakk’a tapan, milletimin İstiklal…”
|
Bu sayımızda da ilk önce derneğimizin faaliyet, etkinlik ve projelerinin bir özetini yaparak başlıyoruz. Daha sonra güncel gelişmeleri takip edebileceğiniz “Haberler ve Gelişmeler” bölümleri ile sizlere zevkli bir okuma diliyoruz.
|
UTRADER AKADEMİ ÖDÜLLERİ 2024 BAŞVURULARI DEVAM EDİYOR!
Değerli Araştırmacılar,
Sizleri, Türk şirketlerinin uluslararasılaşmasına ve Türkiye’nin ihracat potansiyelinin arttırılmasına odaklı bilimsel araştırmaları teşvik ve takdir etmeyi amaçlayan 2024 UTRADER Akademi Ödülleri’ne başvurmaya davet ediyoruz.
Uluslararası Ticaret Ağı Derneği (UTRADER) ve Sakarya Üniversitesi’nin düzenleyicileri olduğu ve üçüncü kez düzenlenen bu organizasyon toplam 65.000 TL ödül içermektedir. Web sitemizin ödül sayfasında yer alan başvuru formunu doldurarak ve gerekiyorsa diğer kanıtlayıcı dokümanları pdf formatında Ödül e-postasına göndererek kolayca başvurabilirsiniz.
Ödülün kapsamına giren tamamlanmış veya yayınlanmak üzere olan akademik çalışmalarınız var ise başvurularınızı 15 Eylül 2024’e kadar yapabilirsiniz.
Detaylar için TIKLAYINIZ.
|
DIŞ TİCARET BİLGİ YARIŞMASI YENİ SAATİNDE SENİ BEKLİYOR!
Her hafta Çarşamba günü saat 21:00 da yapılan CANLI Quiz Bot yarışmamıza katılmak için şimdiden Telegram kanalımıza katılıp saatinizin alarmını kurabilirsiniz. Her ayın İlk Çarşamba günü kitap hediyelidir.
Telegram Quiz Bot Yarışması Telegram kanalımız için TIKLAYINIZ.
|
gENç STK Yeni Projelerle İş Dünyasına Hazırlıklara Devam Ediyor!
gENç STK hız kesmeden, yepyeni projeler, çalışma grupları, konuklar ile devam ediyor. Bu hafta 2. oturumunu tamamladığımız gENç STK programında CIP’lerimiz (Commercially Important Person) iş dünyasında faaliyet gösteren uzmanlar olan koçları ile tanıştı, workshoplarda iş dünyası ve toplum gündemine değindiler ve yine kıran kırana yarıştılar.
‘CIP’lerimize koçluk desteği veren derneğimizin Yönetim Kurulu Üyeleri Özgür Koca, Fatih DOĞAN ve Yasar CESUR’a teşekkür ederiz.
gENç STK yeni proje ve fikirlerle karşınıza çıkmaya devam edecek.
|
Derneğimizin üyesi Sn. Tuğçe Gözübüyük, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Uygulamalı Bilimler Fakültesinin akademisyen kadrosuna atanarak Araştırma Görevlisi oldu.
Kendisini tebrik ediyor ve yeni görevinde başarılar diliyoruz.
|
PODCAST KÖŞESİ
AVRUPA’NIN EN BÜYÜK TAŞIMACILIK FİLOSUNU YÖNETEN KADIN GİRİŞİMCİ
Uluslararası Ticaret ve hayatın tüm alanlarından konuların ele alındığı kanalımızın bu bölümünün konuğu Tunç Group Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Rukiye Tunç oldu. Kendisi ile birlikte “Avrupa’nın en büyük taşımacılık filosunun yönetimi” üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
Podcast’i dinlemek için TIKLAYINIZ.
|
Değerli takipçilerimiz:
Sakarya Üniversitesi, Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümünün koordinatörlüğünde yürütülen ve derneğimizin Türkiye paydaşı olduğu AB tarafından fonlanan “Erasmus+ projesi” ile ilgili en son gelişmeleri paylaşmak istiyoruz.
“Green Think – Green Work – Green Trade” başlıklı projemiz için bu sene tekrar başvurunun gerçekleştirildiğini bilgilerinize sunmak istiyoruz.
KA210-ADU isimli projemizde, Almanya’dan bir üniversite ve Yunanistan’dan da bir partnerimiz olacak
Başvuru sürecini takip edip, hazırlıkları yapan ve sürdüren Arş. Gör. Dr. Büşra Garip’e bir kez daha teşekkürlerimizi ilettik.
Başvuru sonucu Ulusal Ajans tarafından Eylül ayının başında açıklanacak.
Sonuçlar açıklandığında sizleri tekrar bilgilendirmeyi dört gözle bekliyoruz.
|
ULUSLARARASI TİCARETTE ALTIN SERTİFİKALAR
Certificate for Documentary Credit Specialists (CDCS)
Sertifikalı Vesikalı Kredi (Akreditif) Uzmanlığı (CDCS), dünya çapında uluslararası ticaret uygulamacıları için yeterlilik ölçütü olarak tanınan profesyonel bir niteliktir.
CDCS sınavına girmek için herhangi bir şart yoktur. Ancak, adayların en az üç yıllık akreditif deneyimine sahip olmaları önemle tavsiye edilir. Sınav dili İngilizcedir.
Detaylı bilgiler için TIKLAYINIZ.
|
UCP 600 Akreditif UtraderVAKA Sorumuzu doğru yanıtlayanlar arasında kura ile kitap hediyemizi kazananlar belirlendi!
Danışma Kurulu üyemiz ve ICC Türkiye Bankacılık Komisyonu Başkanı Sayın ABDURRAHMAN ÖZALP tarafından hazırlanan vaka sorumuzun kazananları Aylin Aslı Hür, Can Ozan Dinçel ve Orhan Gündoğdu oldu.
Sorunun yanıtına ulaşmak için TIKLAYINIZ.
|
GEZENAY VE ARKADAŞLARI DÜNYA TURUNDA
Merhaba sevgili Uluslararası Ticaret Profesyonelleri
İngiltere iş seyahatimde hem çalıştım hem de birçok yeni deneyim kazandım. Bu harika ülke hakkında edindiğim deneyimlerimi önceki bölümlerde sizlerle paylaşmıştım ve bu bölümümüzle birlikte İngiltere iş seyahatimin sonuna gelmiş olduğumuzu üzülerek söylemeliyim. Hazırsanız başlayalım
İngiliz iş protokolünde akademik ve profesyonel ünvanların kullanılması nadiren gerçekleştiğini öğrendim. Doktoralı, tıbbi doktor ve din ile ilgili kişiler soyadları ile birlikte çağrılıyorlar. Örneğin “Dr. Wells” veya “Reverend Grant” gibi. Cerrahlar ve dişçiler ise soyadlarının önüne “Mr”, “Mrs” veya “Miss” gibi ünvanlar alıyorlar. Ünvanlar askeriyede ve kuruluşlarda da önemliymiş. Örneğin asilzade niteliğindeki bir kişi ile karşılaştığınızda “Sir Harold” gibi bir ifade ile hitap etmeniz sizden beklenmektedir. Eğer ünvanların kullanılması konusunda bir beklenti yoksa, “Mr”, “Mrs” veya “Miss” gibi ünvanları kullanabiliyorum. İngiltere’de “Mr” ve “Mrs” ünvanlarında nokta kullanılmadığını da fark ettim. Genel bir saygınlık ifadesi olan “Sir” veya “Madam” yetersiz görülüyormuş. İlk isimlerin kullanılması ile ilgili izin çıkana kadar beklemem gerektiğini anladım. Birisiyle ilk isminle hitap etme durumunda ismini başkalarının yanında konuşma esnasında telaffuz etmemeye özen göstermem gerektiğini de öğrendim.
Ziyaretimden en az birkaç gün önceden programımı belirlemem gerektiğini biliyordum. Ayrıca İngiltere’ye vardığımda randevumu tekrar doğrulattım. Londra’daki yoğun trafik randevulara yetişme konusunda engel yaratabiliyor. Bu yüzden, randevularıma yetişmek için bu durumu hesaba katarak iyi bir planlama yaptım.
Genellikle, çalışma haftası pazartesiden cumaya kadar sabah 9.00- akşam 5.00 arasındadır. Devlete ait yerler öğleden sonra 1.00-2.00 arasında tatildir ve çalışma akşam 5.30’a kadar devam eder. Bunlar sadece genel çalışma koşullarıdır, ancak tabi ki birçok işletme çok daha geç saatlere kadar çalışmaktadır. Aynı zamanda genellikle yöneticiler işten gece 6:00-10:00 arasında ayrılmaktadır.
Hediye verme konusunda çok dikkatli olmak gerekiyor. İngiliz iş kültüründe hediye vermek pek alışılmış bir şey değil. Tatil zamanlarında kart göndermek çok uygun bir yöntem. Ben de arkadaşlarıma teşekkür etmek için kart gönderdim. Kartlarımın yılbaşından bir hafta önce ulaşmasına özen gösterdim.
İş yerinde ise bazen yılbaşı hediyesi alıp veriliyor. Bana da bir hediye geldi. Bir ofis masası eşyasıydı. Ben de karşı tarafa kaliteli bir dolma kalem ve bir kitap hediye ettim. Ayrıca çok pahalı hediyeler almanın uygun olmadığını öğrendim. Siz siz olun pahalı hediyeler almayın
Bir İngiliz evine davet edildiğiniz zaman eğer çiçek götürecekseniz dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunuyor. Örneğin; çiçekleri tek sayıda ve ambalajını açarak sunun. Bir diğer önemli nokta ise kasımpatı, beyaz zambak ve kırmızı gül götürmemeye dikkat etmeniz.
İşte bunlar benim İngiltere’de iş yapmanın ipuçları. Umarım sizlere faydalı olmuştur. Ben bu seyahatte hem çok eğlendim hem de çok öğrendim. Ve sonunda da istediğim anlaşmayı imzaladım
İngiltere serüvenimizin de sonuna geldiğimizi üzülerek söylemek istiyorum. fakat bir sonraki yazımda yeni bir serüven yeni bir ülke ile beraber olacağımızı da söylemek istiyorum.
Bir sonraki serüvenimizin hangi ülkeye olacağının tahminlerini veya serüvenimizin hangi ülkeye olmasını istediğinizi [email protected] üzerinden yazabilirsiniz. bir sonraki serüvenimizde görüşmek üzere Herkese bol şans ve iyi günler dilerim
|
En güncel Sosyal Medya Paylaşımlarımız
|
Şimdilik Utrader’dan haberlerimiz bu kadar, 25 Mart’ta yayınlanacak 53. sayımızda da projelerimiz ve etkinliklerimizi duyurmaya devam edeceğiz. Tüm etkinlik ve güncel faaliyetlerimizden haberdar olmak için web sitemizi ve sosyal Medya hesaplarımızı takip etmenizi öneririz. Web sitemiz için TIKLAYINIZ
Dernek haberleri özetimizden sonra, şimdi de sizleri bu sayı için hazırladığımız diğer içeriklerimiz ile baş başa bırakarak keyifli okumalar ve dakikalar geçirmenizi diliyoruz.
|
MAKALE KÖŞESİ
İş Geliştirme, İhracat ve Mega Projeler Yöneticisi Özgür Koca ile İş Dünyası ve Sivil Toplum Farkındalığı
UTRADER içerisinde olan Ticaret Ligi, Genç STK ve E-Bülten gibi daha birçok projeyi yürütüyorsunuz. Temel motivasyonunuz, ilham kaynağınız ve enerjinizi nasıl sağladığınızdan bizlere bahsedebilir misiniz?
UTRADER’da özellikle iş geliştirme takımı olarak birçok proje yürütüyoruz. Bu projelerin arasında Ticaret Ligi, Genç STK, E-bülten, Quiz Bot yarışmalarımız ve akademi ödüllerimiz gibi birçok çalışma var. Bunun haricinde daha birçok arka planda yürüttüğümüz projelerimiz de bulunuyor.
Bir sivil toplum kuruluşunda motivasyon kaynağını çok çalışarak ve hakkınızla kazandığınız üniversitede okumak için sizlere verilen notlara benzetebiliriz. Hocalarınızın size sağlamış olduğu geri bildirim sizi motive eder değil mi? Diğer motive eden şeyler arkadaş çevreniz, üniversitenizin fiziksel alanlarıdır, kampüsünüzdür ve bu gibi imkanlarıdır. Bir sivil toplum kuruluşunda da aslında aynı şeyler var. Etrafınızdaki insanların sizinle olan uyumu, sizin bir projeyi üretip bunu gerçekten ortaya koyabileceğiniz bir takım içerisinde beraber bulunmanız, her an her zaman size yardım edebilecek, el uzatabilecek veyahut da hep beraber elini taşın altına koyabilecek insanlarla beraber olmanız. Aynı düşünceye sahip insanlarla bir arada olmaktan değil bir sorumluluğu beraber yüklenen insanlardan bahsediyorum. Çünkü dernekte de hepimiz aynı fikirde olmayabiliriz ve ben bunu çok saygıyla karşılıyorum. Hiçbirimiz birbirimizin siyasi görüşünü, özel hayatını bilmeyiz genelde. Ama bunların hiçbirinin bir önemi yok.
Röportajın devamı için TIKLAYINIZ.
|
2024 yılı Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre; ihracat %13,6 oranında artışla 21 milyar 86 milyon dolar, ithalat %8,5 oranında azalışla 28 milyar 87 milyon dolar oldu. 2024 yılı Ocak-Şubat döneminde ise, ihracat %8,5 oranında artışla 41 milyar 77 milyon dolar, ithalat %15,5 oranında azalışla 54 milyar 306 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Dış Ticaret Verileri (Milyon Dolar)
|
(Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı)
|
Aylara Göre Dış Ticaret (Milyar Dolar)
|
2024 yılı Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre;
· İhracat, %13,6 oranında artarak 21 milyar 86 milyon dolar,
· İthalat, %8,5 oranında azalarak 28 milyar 87 milyon dolar,
· Dış ticaret hacmi, %0,2 oranında azalarak 49 milyar 173 milyon dolar olarak gerçekleşti.
2024 yılı Ocak-Şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine göre;
· İhracat, %8,5 oranında artarak 41 milyar 77 milyon dolar
· İthalat, %15,5 oranında azalarak 54 milyar 306 milyon dolar,
· Dış ticaret hacmi, %6,6 oranında azalarak 95 milyar 383 milyon dolar olarak gerçekleşti.
(Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı)
|
İhracatın İthalatı Karşılama Oranı
|
2024 yılı Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre;
· İhracatın ithalatı karşılama oranı 14,6 puan artarak %75,1 olarak gerçekleşti.
· Enerji verileri hariç tutulduğunda, ihracatın ithalatı karşılama oranı 15,3 puan artarak %89,0 olarak gerçekleşti.
· Enerji ve altın verileri hariç tutulduğunda ise, ihracatın ithalatı karşılama oranı 6,0 puan artarak %93,3 olarak gerçekleşti.(Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı)
|
Şubat ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla;
· Almanya (1 milyar 723 milyon dolar), ABD (1 milyar 333 milyon dolar) ve İtalya (1 milyar 158 milyon dolar) oldu.
· Şubat ayında ihracatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ihracat içerisindeki payı %47,0 oldu.
Şubat ayında en fazla ithalat yaptığımız ülkeler sırasıyla;
· Rusya Federasyonu (4 milyar 155 milyon dolar), Çin (3 milyar 435 milyon dolar) ve Almanya (2 milyar 221 milyon dolar) oldu.
· Şubat ayında ithalatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ithalat içerisindeki payı %61,9 oldu.(Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı)
|
Sektörlere Göre Dış Ticaret Dağılımı (Milyon Dolar, Şubat 2024)
|
· Şubat ayında sektörlere göre ihracatın payı sırasıyla; İmalat Sanayi sektörü %94,0 (19 milyar 815 milyon dolar), Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık sektörü %4,2 (877 milyon dolar), Madencilik ve Taş Ocakçılığı sektörü %1,4 (296 milyon dolar) oldu.
· Şubat ayında sektörlere göre ithalatın payı sırasıyla; İmalat Sanayi sektörü %79,1 (22 milyar 220 milyon dolar), Madencilik ve Taş Ocakçılığı sektörü %14,2 (4 milyar 1 milyon dolar), Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık sektörü %3,6 (1 milyar 20 milyon dolar) oldu.
(Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı)
|
Dünya Piyasaları ve Ekonomik Gelişmeler
|
Ekonomide bu hafta ne oldu?
Yurtiçinde Türkiye’nin 2023 yılı ekonomik büyümesi, yurtdışında ABD’nin 2023 yılı 4. çeyrek büyümesi konuşuldu.
Yurt İçi Gelişmeler
• Türkiye ekonomisi 2023 yılının 4. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %4 büyüdü. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre %1 arttı.
• Şubat ayında Ekonomik Güven Endeksi, bir önceki aya göre %0,4 azalarak 99,0 seviyesinde gerçekleşti.
• Şubat ayında İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) 50,2’ye yükselerek yeniden 50,0 eşik değerinin üzerine çıktı ve faaliyet koşullarının ılımlı düzeyde de olsa son sekiz aydır ilk kez iyileştiğine işaret etti.
Yurt Dışı Gelişmeler
• Euro Bölgesi tüketici güveni, Şubat ayı nihai verisi beklentilere paralel olarak –15,5 seviyesinde gerçekleşti.
• Euro Bölgesi Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Şubat öncü verisi yıllık bazda %2,6, aylık bazda %0,6 arttı.
• Euro Bölgesi’nde İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) Şubat ayında 46,5 oldu. Beklentiler 46,1 olması yönündeydi.
• ABD’de 2023 yılının 4. çeyreğine ilişkin çeyreklik büyüme değeri %3,2 olarak revize edildi.
• ABD’de Conference Board (CB) Tüketici Güveni, Şubat ayında 106,7 seviyesinde gerçekleşerek, 114,8 olan piyasa beklentilerinin altında kaldı.
• ABD’de ISM İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI), Şubat ayında 47,8’e gerilerken piyasa beklentilerinin de altında kaldı.
• ABD’de Üretim Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI), Şubat ayı nihai verisi 52,2 ile 51,5 olan beklentilerin üzerinde gerçekleşti.
(Kaynak: TOBB Haftalık Ekonomi Bülteni)
|
-Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa GÜLTEPE ile Röportaj
– UTİKAD Başkanı Ayşem ULUSOY ile Lojistikteki Güncel Gelişmeler
– Kurukahveci Mehmet Efendi şirketi YK Üyesi Mehmet KURUKAHVECI ile Röportaj
– Utrader, Özel Sektör, Kamu ve Akademiyi Entegre Ediyor
Yukarı konuları ve nicelerini içeren UTİC Dergisi 2023 sayımızı okumak için TIKLAYINIZ.
UTİC Dergimizin tüm sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ
|
BAKAN BOLAT: CUMHURİYET TARİHİMİZİN EN YÜKSEK ŞUBAT AYI İHRACAT DEĞERİNE ULAŞTIK
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Şubat’ta ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,6 artışla 21 milyar 86 milyon dolar olarak gerçekleşti. Böylece Cumhuriyet tarihimizin en yüksek Şubat ayı ihracat değerine ulaştık.” dedi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Adıyaman’da bir otelde düzenlenen, şubat ayına ilişkin dış ticaret verilerinin açıklandığı toplantıda, kentin geçen yıl 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinde büyük yara aldığını hatırlattı.
Hükümetin bir yıl gibi kısa bir sürede enkaz kaldırma, geçici barınma imkanları ve kalıcı konut ve iş yeri yapımı gibi çalışmaları ilerlettiğini söyleyen Bolat, “Bir yıl sonra Adıyaman’da farklı ve olumlu bir görüntüyle karşılaşmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz.” diye konuştu.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ
|
AB, DOĞALGAZ TASARRUFUNA DEVAM EDECEK
Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, gelecek kış dönemine hazırlık için doğal gaz tüketimini yüzde 15 azaltma uygulamasını bir yıl uzatmakta anlaştı.
AB Konseyi, üye ülke enerji bakanlarının Brüksel’de gerçekleştirdiği toplantıda, doğalgaz tasarrufunun sürdürülmesinde uzlaştıklarını açıkladı.
Açıklamada, gelecek kış döneminde yeterli gaz depolama seviyesine ulaşılması için üye ülkelerin gönüllü talep azaltma tedbirlerini sürdürmekte anlaştıkları belirtilerek, üye ülkelerin gaz talebini 2017-2022 ortalamasının yüzde 15 altına indirmeye Mart 2025’e kadar devam edileceği ifade edildi.
AB ülkelerinde, Rusya-Ukrayna savaşı ve ardından başlayan enerji krizi ile birlikte yürürlüğe giren gaz tasarruf uygulaması 31 Mart’ta sona eriyordu. Alınan kararla bu uygulama bir yıl daha devam edecek.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ
|
E-İHRACAT TEŞVİKLERİ İYİLEŞTİRİLDİ
Ticaret Bakanlığı’nın 5986 sayılı E-İhracat Desteklerine Yönelik Genelgesi’nde bazı iyileştirmeler yapıldı.
Ticaret Bakanlığı, İhracat Genel Müdürlüğü, E-İhracat ve Yeni Nesil Teknolojiler Daire Başkanı Hasan Önal’ın paylaştığı bilgiye göre, yapılan değişikliklerden bazıları şöyle oldu:
Şili, hedef ülkeler listesine eklendi.
Dış ticaret sermaye şirketleri ya da grup şirketleri üzerinden ihracat yapanların ihracatının sayılması hususunda imalatçı olma şartı kaldırıldı.
e-imza uygulaması kaldırıldı. DYS kayıt sırasında verilen taahhüt ve e-imza yeterli sayılacak.
Ürün eklemelerine ilişkin revizeler ay sonunda değil, çeyrek dönemin sonunda da olsa kabul edilecek. Böylece firmaların yeni ürün eklemelerinde teşvik kaybına son verildi.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ
|
ÇİN’DEN ABD’NİN, DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ ÜYELİĞİNE İLİŞKİN RAPORUNA TEPKİ
Çin Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, Çin’in çok taraflı ticaret sistemini desteklediği ve DTÖ’ye uyum konusunda verdiği sözleri tuttuğu, buna karşın Washington yönetiminin, kurallara uymadığı halde sorumluluğu başkalarına yüklediği belirtildi.
ABD’nin “ayrımcı sanayi politikalarıyla” küresel tedarik zincirlerine zarar verdiği savunulan açıklamada, “ABD kendi tutumunu gözden geçirmek ve düzeltmeye çalışmak yerine karalama taktikleriyle suçu başkalarına yükleyerek sabotaj ve ihlallerinin üzerini örtmeye çalışıyor.” ifadesine yer verildi.
ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, Çin’in, DTÖ’ye üyeliğinden bu yana uluslararası ticaret sistemi ve kurallarına uyumundaki ilerlemeye ilişkin değerlendirme raporunu 23 Şubat’ta sunmuştu.
Raporda, Çin’in, DTÖ’ye üye olmasının üzerinden 22 yıl geçmesine rağmen hala ekonomide ve ticarette devlet kontrolünü esas alan piyasa dışı bir yaklaşımı benimsediği, bunun DTÖ’nün temsil ettiği normlara ve değerlere, onun oluşturduğu uluslararası ticaret sistemine “en büyük tehdit” olduğu görüşü ifade edilmişti.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ
|
DTÖ’NÜN YALNIZCA KÜÇÜK BİR ZAFER ELDE ETMESİYLE KÜRESEL TİCARETTEKİ ÇATLAKLAR DERİNLEŞİYOR
Dünya Ticaret Örgütü’nün ticaretin önündeki engelleri kaldırma, küresel anlaşmalar yoluyla istikrarı sağlama ve kuralları uygulama becerisi, üst düzey yetkililerinin kaotik ve çekişmeli toplantısının ardından yeniden eleştirilere maruz kaldı.
Geçen hafta Abu Dabi’de düzenlenen 13. Bakanlar Konferansı rahatsız edici bir gerçeği ortaya çıkardı: 166 üye ülkenin tamamının anlaşmaya varmasına ihtiyaç duyan bir kuruluş için DTÖ küçük bir zafer bile elde etmekte yine zorlandı. İki silahlı çatışmanın, genişleyen jeopolitik uçurumların ve savaş sonrası ekonomik düzeni bağlayan ticari bağların yeniden düzenlendiği bir dönemde bunlar daha da karmaşıklaşıyor ve başarılması zorlaşıyor.
Özel görüşmeden bahsederken isminin açıklanmasını istemeyen bazı katılımcılara göre, hem coğrafi hem de jeoekonomik olarak ABD-Avrupa Birliği ile Çin-Rusya ittifakları arasında konumlanan Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkentindeki toplantılar, düzensizlik ve kafa karışıklığının hakimiyetindeydi.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ
|
AFCTA’NIN UYGULANMASINA RAĞMEN AFRİKA KÜRESEL TİCARETİN %3’ÜNDEN AZINI TEMSİL EDİYOR
Afrika Ekonomik Komisyonu’nun (ECA) yakın tarihli bir raporu, AFCTA’nın uygulanmasına rağmen hala %3’ün altında kalan Afrika’nın küresel ticaretteki payının artırılmasında devam eden zorluklara dikkat çekti.
Bulgular, kıta dışındaki ülkelerle ticaret yapma tercihinin, Afrika içi ticaret faaliyetlerini gölgede bıraktığını gösteriyor. Bölgesel entegrasyonu teşvik etmeye yönelik devam eden çabalara rağmen, ECA’nın Afrika’daki bölgesel entegrasyon değerlendirmesinde de belirtildiği gibi ilerleme kademeli olarak gerçekleşmiştir.
Afrika’daki Altyapı Geliştirme Programı, kıtanın altyapısını geliştirme misyonunda çeşitli sonuçlarla karşılaştı. Karayolları ve BİT alanındaki kayda değer ilerlemeler, büyük ölçüde mali kısıtlamalar nedeniyle demiryolu ve enerji sektörlerindeki sınırlı ilerlemeyle tezat oluşturuyor.
ECA Bölgesel Entegrasyon ve Ticaret Bölümü Direktörü Stephen Karingi, anayasaya aykırı hükümet değişikliklerinin, işsizliğin ve yoksulluğun kıta için önemli engeller olduğuna dikkat çekti.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ
|
RUSYA’DAN BENZİN İHRACATINA GEÇİCİ YASAK KARARI
Rus hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, ülke akaryakıt piyasasında istikrarın korunması için önlem alındığı belirtilerek, bu kapsamda benzin ihracatının 1 Mart’tan itibaren 6 ay süreyle yasaklandığı, Avrasya Ekonomik Birliği ülkeleri dahil hükümetler arası anlaşmalarla yapılan sevkiyatın bu karar kapsamında olmadığı bildirildi. Söz konusu yasağın yalnızca benzin ihracatını kapsadığını belirten Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, “Bu tedbir sadece benzin için geçerli olacak ve 1 Mart’tan itibaren 6 ay süreyle uygulanacak. Bu süre içerisinde gerekirse başka bir karar da verilebilir. Piyasa doyarsa yasak kaldırılabilir” diye konuştu. Rusya’da benzin ve motorin fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle Eylül 2023’te de benzin ihracatı yasaklanmış, yaklaşık iki ay sonra yasak kaldırılmıştı.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
ELLEÇLENEN KONTEYNER MİKTARINDA REKOR ARTIŞ
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ekonomik anlamda yaşanan iyileşmenin ticari hayattaki yansımalarının görülmeye başladığını söyleyerek, “Ülkemiz ekonomisinde yaşanan olumlu gelişmeler kendini deniz ticaretinde de gösteriyor. Sadece şubat ayında limanlarımıza gelerek elleçlenen yük miktarı önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,4 artarak 43 milyon 853 bin 985 tona, konteyner miktarı ise yüzde 38,9 gibi rekor oranda artarak 1 milyon 167 bin 210 TEU’ya yükseldi” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2024 yılının ilk iki ayında ise limanlarda elleçlenen yük miktarının toplam 86 milyon 973 bin 541 tona, konteyner miktarının 2 milyon 180 bin 972 TEU’ya ulaştığının da altını çizdi.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
Sizlerin de yorum, fikir, öneri ve geri dönüşlerini bekliyoruz…
Eğer bizimle iletişime geçmek, görüş, öneri, geliştirme ve yorumlarınızı paylaşmak isterseniz [email protected] adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
|
Bir şirketin uluslararası ticarette geçerli olan ISO 9001 kalite yönetim sistemine sahip olması onun rekabet avantajını nasıl artırabilir? Cevaplarınızı [email protected] üzerinden iletmenizi bekliyoruz.
Utrader e-bültenimizin 52. sayısının da sonuna gelmiş bulunuyoruz. Umarız keyif alarak okumuş, bilgilerinizi pekiştirmiş, alanınız ve dünyadaki gelişmeler ile tazelenmişsinizdir.
Keyifle okuyacağınız yeni içeriklerimizle buluşacağınız bir sonraki bültenimizde bir araya gelinceye kadar, sağlıklı, mutlu ve güzel günler dileriz.
Sağlık ve sevgiyle kalın…
Utrader Ailesi
|
|