Utrader e-Bülteninin 26. Sayısından merhaba!
Her sayıda olduğu gibi bu hafta da okurken keyif alacağınızı düşündüğümüz capcanlı bir e-bülten içeriğimiz ile karşınızdayız. İşte sizler için derlediğimiz e-bülten gündemimiz.
|
Kahramanmaraş Depremlerinin Etkileri
Deprem; bölgede ulaşımı, doğalgaz ve elektrik akışını, iletişim kanallarını, sağlık hizmetlerini ve tabi eğitim sistemini de olumsuz etkiledi. Doğalgaz kontrollü olarak verilmeye başlansa da henüz tam olarak tüm bölgeye ulaşabilmiş değil. Elektrik trafoları ise deprem dolayısı ile neredeyse hiç işlev görmüyor. Yaşanan barınma ve su gibi problemler de bölgede depremzedelerin hala yardıma ihtiyacı olduğunu gösteriyor.
Türkiye’yi derinden etkileyen depremlerin mali etkisine bakarsak TÜRKONFED tarafından yapılan araştırmaya göre 84,1 milyar dolar seviyelerinde olacak. Depremden etkilenen illerimizin sanayisinin tekrar canlandırılması ve tüm altyapı çalışmalarının tamamlanması uzun süre alacak gibi görünüyor.
Utrader olarak bölgenin daha çok yardıma ihtiyacı olduğunu hatırlatmak ve onları unutmadığımızı dile getirmek istiyoruz. Tekrar, depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyor, geride kalan vatandaşlarımızın da bir an önce hayat standartlarının daha iyi hale gelmesini ümit ediyoruz.
|
12 Mart İstiklal Marşı’mızın Kabulü ve 18 Mart Çanakkale Zaferimiz
“Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.” demiş Mehmet Akif Ersoy. İstiklal Marşımızın kabulünün 102. yılında hem bu ülke için canını hiçe sayan aziz milletimize hem de böylesine kutsal bir eseri Türk Milletine armağan ettiği için Mehmet Akif Ersoy’a sonsuz hürmetlerimizi iletiyoruz. Bunun yanında Şimdiden 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin verdiği kıvancı yaşıyoruz. Başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve aziz milletimize Allah’tan rahmet diliyor ve bu güzel vatanın mimarı oldukları için hürmetlerimizi sunuyoruz.
|
Bu sayımızda da ilk önce derneğimizin faaliyet, etkinlik ve projelerinin bir özetini yaparak başlıyoruz. Daha sonra güncel gelişmeleri takip edebileceğiniz “Haberler ve Gelişmeler” bölümleri ile sizlere zevkli bir okuma diliyoruz.
|
Genç STK programımız başladı!
16 öğrencimizin kişisel gelişimlerini bir sonraki evreye taşıyacakları, sosyal anlamda kendilerine ve çevrelerine daha faydalı olacakları, planlama yaparak proje geliştirecekleri, en önemlisi gelecekte usta olarak yapacakları işlerin çırağı olmayı öğrenecekleri 21 hafta sürecek olan Genç STK programımız 1 Mart Çarşamba akşamı açılışı yaptı.
Derneğimizin Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Tuğba KAYMAKÇI ve Başkan Yardımcısı Sayın Safiye ŞAHİN’in katıldığı açılışa, programın mentör eşleştirmeleri için koçlarımız da katılım sağladı. Yönetim Kurulu Sekreteri ve Akademi ile İlişkiler Takım Üyesi Sayın Fatih DOĞAN’ın koordinatörlüğünde gerçekleştirilen eşleştirmeler sonrasında tavsiye ve öneriler kısmında Akademi ile İlişkiler Takım Lideri Sayın Yağmur CEZİK bizlerle birlikte oldu.
Birbirinden değerli, iş dünyasında bilfiil aktif olan koçlarımız ile danışanlarının tanışmaları sonrasında yeni birçok şey öğrendiğimiz workshop çalışması, İngilizce mini yarışma heyecanı ve tavsiye köşesi ile ilk buluşmamızı sonlandırdık.
Her hafta Çarşamba günü devam edecek programımızda bundan sonra da birbirinden kıymetli iş insanlarını misafir edip, hem sosyal sorumluluk hem de iş dünyasını ele alacağımız bir çok konu ile gençlerimizin sosyal becerilerini geliştirmeye devam edeceğiz.
Katkıları ve destekleri için tüm yönetim kuruluna, akademi ile ilişkiler takımımıza, dernek üyelerimize, koçlarımıza ve öğrencilerimize teşekkür ederiz.
Detaylı bilgi ve başvuru linki için TIKLAYINIZ.
|
UTRADER AKADEMİ ÖDÜLLERİ 2023 HEYECANI BAŞLADI
Türk şirketlerinin uluslararasılaşmasına ve Türkiye’nin ihracat potansiyelinin artırılmasına odaklı bilimsel araştırmaları teşvik ve takdir etmeyi amaçlayan 2023 UTRADER Akademi Ödülleri başvuruları devam ediyor.
Uluslararası Ticaret Ağı Derneği (UTRADER) ve Sakarya Üniversitesi’nin düzenleyicileri olduğu ve ikinci kez düzenlenen bu organizasyon toplam 43.000 TL ödül içeriyor.
Ödülün kapsamına giren tamamlanmış çalışmalarınız ile 15 Eylül 2023’e kadar başvuru yapabilirsiniz.
Detaylı bilgi ve başvuru linki için TIKLAYINIZ.
|
UtraderBİLGİ yazımız yayınlandı!
Her hafta Perşembe günleri yayınlanan UtraderBİLGİ yazımızın son sayısı ile karşınızdayız.
UtraderBİLGİ serimizde bu haftaki yazımız: Tüm Yönleri ile Proforma Fatura
Dış ticarete yönelik teknik bilgileri paylaşacağımız ve güncel uygulamaları gündeminize getirdiğimiz UtraderBİLGİ serimizin yedinci yazısı yayınlandı.
Bu haftaki yazımızdaki konumuz Tüm Yönleri ile Proforma Fatura oldu. Sizler de:
● Proforma Faturanın önemini nedir?
● Proforma Faturanın özellikleri nelerdir?
● Proforma Fatura neye hizmet eder? blog sayfamızı ziyaret ederek öğrenebilirsiniz!
UtraderBİLGİ #7 sayısına ulaşmak için TIKLAYINIZ.
|
Kitap Hediyeli Quiz Bot Yarışması
Her Çarşamba Saat 10:00’da Telegram Kanalımızda gerçekleştirdiğimiz Dış Ticaret Bilgi Yarışmamızda 01.03.2023 tarihinde birinci olarak Dernek üyelerimiz Abdurrahman Özalp, Doç. Dr. Sinan Esen, Dr. Öğretim Üyesi Halil Şimdi ve Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Karataş’ın editörleri ve ortak yazarları arasında bulunduğu “Uygulamalı Uluslararası Ticaret” kitabını kazanan Sn. Abdullah F. Yalman Beyi tebrik eder, bizimle paylaştığı fotoğraf için teşekkür ederiz.
Siz de yarışmaya katılmak ve ayın ilk Çarşamba’sında verilen Kitap hediyesini kazanmak için yarışabilirsiniz.
Telegram hesabımıza ulaşmak için TIKLAYINIZ.
|
En güncel Sosyal Medya Paylaşımlarımız
|
Şimdilik Utrader’dan haberlerimiz bu kadar, 27 Mart’ta yayınlanacak 27. sayımızda da projelerimiz ve etkinliklerimizi duyurmaya devam edeceğiz. Tüm etkinlik ve güncel faaliyetlerimizden haberdar olmak için web sitemizi ve sosyal Medya hesaplarımızı takip etmenizi öneririz. Web sitemiz için TIKLAYINIZ
Dernek haberleri özetimizden sonra, şimdi de sizleri bu sayı için hazırladığımız diğer içeriklerimiz ile baş başa bırakarak keyifli okumalar ve dakikalar geçirmenizi diliyoruz.
|
Bu hafta makale köşemizde ‘’Uluslararası Ticaret Hukuku Açısından 2023 Yılı İçin Tavsiyeler’’ adlı yazı yer alıyor.
“Verdiğim onlarca eğitimde, katıldığım yüzlerce toplantıda gördüm ki bizim ihracatçılarımızın sözleşmelere hele hele uluslararası satış sözleşmelerine bakışı “zaman kaybı, etkisiz, formalite, gereksiz” düşüncelerinden öteye geçememektedir. Bu yüzden ya ticaretin karşı tarafı kendilerine dayatırsa imzalamakta, mümkün ise hiçbir şey imzalamamaktadırlar.” Av. Murat Eren
Yazının tamamına ulaşmak için TIKLAYINIZ.
UTİC Dijital Dergimizin diğer sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ.
|
UTİC Dergimizin tüm sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ.
|
2022 yılında navlun fiyatlarında yüzde 100’ün üzerinde artış
Navlun fiyatları 2022 yılında, pandeminin etkileri, iyice ısınan ABD-Çin ticaret savaşlarının dünya ekonomisine olan baskısı, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi ve ardından Rusya’ya gelen yoğun yaptırımlarla bambaşka bir boyut aldı. Tırport Insights verilerine göre, 2022’de navlun fiyatları bir önceki yıla göre Avrupa’da yüzde 40’lar seviyesinde artarken, Türkiye’de yüzde 107 arttı.
Türkiye’de navlun fiyatları bu yıla yüzde 15 artışla başlarken, artış Şubat ayında da sürerek yüzde 20’yi geçti.
Tırport Insights’ın raporuna göre, akaryakıt fiyatlarındaki yükselme ve enflasyon baskısının maliyetlere olan etkisi navlun fiyatlarının da seyrini değiştirdi ve dünyada navlun fiyatları artmaya devam ediyor.
Pandemi sonrasında Türk lojistik sektörünü hem taşımacılıkta hem de depolamada büyüyerek yoluna devam ediyor. 2022 yılında global üretim hacmi 30 trilyon doları, lojistik pazar büyüklüğü ise 5,2 trilyon doları geçti. 2025’te 8 trilyon dolara koşan global lojistik sektörü, lojistik teknolojisi start-upları ile şekilleniyor.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
Kadınlar istihdamda eşitliğin çok uzağında
TÜİK verilerine göre ülke nüfusunun yüzde 49’unu oluşturan kadınlar iş yaşamında erkeklerden çok daha az yer alıyor. Türkiye’den kadınların istihdam oranları erkeklerin yarısından bile az. 2021 yılında erkeklerin istihdam oranı yüzde 62,8’ken kadınlarınki yüzde 28 olarak kaydedildi. Ülkede kadın milletvekili oranı yüzde 17, kadın büyükelçi oranı ise yüzde 27. TÜİK verilerine göre ev işlerini ağırlıklı olarak kadınlar üstleniyor ve kadınlar sokakta kendilerini güvensiz hissediyor.
Hanehalkı işgücü araştırması sonuçlarına göre 2021 yılında 15 ve daha yukarı yaştaki istihdam edilenlerin oranının yüzde 45,2 olduğu görüldü. Bu oran kadınlarda yüzde 28,0, erkeklerde ise yüzde 62,8 oldu.
Hanehalkı işgücü araştırması sonuçlarına göre yarı zamanlı çalışanların istihdam içindeki oranının 2021 yılında yüzde 9,9 olduğu görüldü. Bu oran kadınlarda yüzde 16,4, erkeklerde ise yüzde 7,0 oldu.
Hanehalkı işgücü araştırması sonuçlarına göre 2021 yılında 15 ve daha yukarı yaştaki işgücüne katılma oranının yüzde 51,4 olduğu görüldü. Bu oran kadınlarda yüzde 32,8, erkeklerde ise yüzde 70,3 oldu.
İşgücüne katılma oranı eğitim durumuna göre incelendiğinde, kadınların eğitim seviyesi yükseldikçe işgücüne daha fazla katıldıkları tespit edildi. Okuryazar olmayan kadınların işgücüne katılma oranı yüzde 12,8, lise altı eğitimli kadınların işgücüne katılma oranı yüzde 25,3, lise mezunu kadınların işgücüne katılma oranı yüzde 32,5, mesleki veya teknik lise mezunu kadınların işgücüne katılma oranı yüzde 38,5 iken yükseköğretim mezunu kadınların işgücüne katılma oranı yüzde 67,6 oldu
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
Dijital Toplum Endeksini e-ticaret ve e-bankacılık yukarı taşıdı
Bahçeşehir Üniversitesi tarafından TÜİK’in Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması (HBTKA) verilerini kullanarak oluşturulan Türkiye Dijital Toplum Endeksi sonuçlarına göre ekonomik büyümenin yavaşladığı 2020 döneminde, hane halkının dijitalleşmesinde görülen ivme kaybı, Covid19 salgını sürecindeki dijital faaliyetlerin etkisiyle yeniden ivme kazanarak, endeksi 44’den 49,5’e yükseldi. Bloomberg HT’ye konuşan Doç. Dr. Emin Köksal, endekse en çok katkı sağlayan alanların e-bankacılık ve e-ticaret olduğunu söyledi.
Türkiye Dijital Toplum Endeksine daha yakından baktığımızda, hane halkının, e-ticaret faaliyetinde ılımlı fakat istikrarlı bir artış izlediğini görüyoruz. Endeksteki değişimin internet üzerinden yapılan alışverişin hacmine değil, alışveriş yapan bireylerin sayısındaki artışa bağlı olduğunu belirtmekte fayda var.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
Yılport, Hırvatistan’ın en önemli limanlarından birisini bünyesine kattı
Yılport, Hırvatistan’ın en önemli limanlarından biri olan Sibenik kentindeki Sibenik Limanını bünyesine kattı.
Yıldırım Holding’e ait Yılport, Hırvatistan’ın ana gübre elleçleme limanı olarak faaliyet gösteren Sibenik’i, alarak çok amaçlı bir liman haline getirecek. Öncelikli olarak Yılport, 3 milyon dolarlık yatırım yapacak. Sibenik Limanı’nın başkent Zagreb’e doğrudan demiryolu bağlantısı bulunuyor. Hırvat ve Bosnalı dökme yük ve genel kargo müşterilerine demiryolu ve karayolu ağ bağlantıları ile hizmet veriyor.
Terminal, Panamax boyutuna kadar olan daha büyük gemileri barındırmak için 13 metrelik drafta kadar taranacak. Terminalde konteyner operasyonlarının başlamasının ardından üçüncü bir mobil liman vinci de kurulacak. Yılport, önerilen iş planının ikinci aşamasının RO-Ro ve sıvı kargo hizmetleri için başlangıç yatırımlarını gerçekleştirecek. Üç rıhtımı olan liman, 50 bin DWT’ye kadar genel kargo gemileri ve 2.000 TEU konteyner gemilerine hizmet veriyor.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
Pentagon, Dev Kargo Vinçlerini Muhtemel Çin Casusluk Araçları Olarak Görüyor
ABD küresel liman vinci pazarının %70’ini kontrol eden, Çinli ZPMC’nin vinçlerindeki yazılım ile sevk ettiği askeri teçhizat hakkında istihbarat topladığını hatta, kendi limanlarındaki trafiği azaltabileceğini düşünüyor.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
Uygulamalı Uluslararası Ticaret Kitabının önsözü:
‘’Her ne kadar özellikle 2015’den sonra dünyada başlayan popülist korumacılığa ve hatta ekonomik milliyetçiliğe dayalı uygulamalar günümüzde artmış olsa bile dünya ticaretinin büyüme anlamındaki tarihi eşikleri sürekli geçilmektedir.’’
Prof. Dr. Hakan Tunahan
Kitap hakkında bilgi edinmek için TIKLAYINIZ.
Diğer Kitap Tavsiyelerimiz için Telegram Kanalımızdaki #kitapönerisi etiketimizi takip edebilirsiniz.
Tüm etiketlerimize ulaşmak için TIKLAYINIZ.
|
Diğer alıntı, güzel söz, tavsiyeler için Telegram Kanalımızdaki #sözler_tavsiyeler etiketimizi takip edebilirsiniz.
Tüm etiketlerimize ulaşmak için TIKLAYINIZ.
|
DIŞ TİCARET KONULARINDA KENDİNİZİ SINAYIN
|
Seçeneklerden hangisi Ekonomik İşbirliği Teşkilatının üyelerinden biridir?
a) Rusya
b) İran
c) Romanya
d) Gürcistan
Sorunun doğru cevabını info@utrader.org adresine göndererek detaylı açıklamayı öğrenebilirsiniz.
Bir önceki bültenimizdeki sorumuzu hatırlayalım
İhraç veya ithal mallarının fiyat, miktar, kalite, bileşim katkı oranı, ticari teamül gibi hususlarda, gümrük idarelerince tereddüde düşülen durumlarda, bu idarelere verilen raporlara ne ad verilir?
a) İmalatçının Analiz Belgesi
b) Gözetim Belgesi
c) Ekspertiz Raporu
d) Spesifikasyon Belgesi
Doğru cevap ; C şıkkı
|
Diğer karikatürlerimize ulaşmak için Telegram hesabımızdaki #karikatür etiketimizi kullanabilirsiniz.
Telegram hesabımıza ulaşmak için TIKLAYINIZ.
|
Geçen haftanın en beğendiğiniz paylaşımını aşağıdaki Telegram anketinden oylayabilirsiniz. Ankete ulaşmak için TIKLAYINIZ.
|
Sizlerin de yorum, fikir, öneri ve geri dönüşlerini bekliyoruz…
Eğer bizimle iletişime geçmek, görüş, öneri, geliştirme ve yorumlarınızı paylaşmak isterseniz info@utrader.org adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
Mesela bir konteyner gemisinde belli bir konteynerin konumunun nasıl tespit edildiğini biliyor musunuz?
|
Utrader e-bültenimizin 26. sayısının da sonuna gelmiş bulunuyoruz. Umarız keyif alarak okumuş, bilgilerinizi pekiştirmiş, alanınız ve dünyadaki gelişmeler ile tazelenmişsinizdir.
Keyifle okuyacağınız yeni içeriklerimizle buluşacağınız bir sonraki bültenimizde bir araya gelinceye kadar, sağlıklı, mutlu ve güzel günler dileriz.
Sağlık ve sevgiyle kalın…
Utrader Ailesi
|
|