
Öğrenci Koçluğu Programı
UTRADER Öğrenci Koçluğu Programı, iş dünyasından gönüllü koçun yönettiği öğrenci danışan ile birebir yapılan gelişim ve kariyer yolculuğudur. Programın süresi resmi olarak bir eğitim öğrenim dönemidir.
Programın amacı, danışan öğrencilerin arzu ettikleri amaçlarının ortaya çıkarılması, kendilerini keşfetmelerinin sağlanması, okul süreçlerindeki akademik ve sosyal gelişme hedeflerinin belirlenmesi, planlanması, performanslarının değerlendirilmesi ve önerilerde bulunulmasını sağlamaktır.
Programın Hedefleri aşağıdaki gibi belirlenmiştir:
- İletişim, takım çalışması, etik gibi sosyal becerilerin geliştirilmesi
- Sosyal ağların güçlendirilmesi
- Alandaki gelişmeler ve değişimler hakkında bilgilendirilme
- Akademide daha etkin ve verimli çalışma yöntemlerini içselleştirme
- Başarıya ve hedefe odaklanma
- Alternatif düşünme yöntemlerini geliştirme
- Zamanı etkin kullanma
- Hızlı ve etkili karar alma yöntemlerinin geliştirilmesi
UTRADER Öğrenci Koçluğu Programında yer alan koç, kariyer danışmanı ve danışanlar, iletişim ve paylaşımda bulunurken etik kurallara ve sosyal normlara uygun hareket etmeleri önem arz etmektedir.
Koç veya danışanda programın hedeflerine ulaşılmasının mümkün olmayacağının kanaati oluşursa sorun yaşayan taraf durumu ilgili birim olan akademi@utrader.org adresine konuyu aktarmalıdır. İlgili birim değerlendirme sonrasın da aşağıdaki üç karardan birine varabilir.
- Koç için yeni danışan atanabilir.
- Danışan için yeni koç atanabilir.
- Koçun ya da danışanın programla ilişiği sonlandırılabilir.
- Kariyer Danışmanı olmaya aday olan kişi öncelikle Uluslararası Ticaret Ağı Derneği’nin misyon, vizyon ve değerlerini benimsemelidir.
- Kariyer Danışmanı adayı en az iki yıl sektör tecrübesine sahip olmalıdır
- Adayın iletişim ve empati becerisi yüksek olmalıdır. Buna bağlı olarak danışan ile pozitif bağ ve iş birliği kurma konusunda her zaman kararlı olmalıdır.
- Kariyer Danışmanı adayı iş dünyasındaki sorumluluklarının yanında danışana yeterince vakit ayırabilecek alana ve esnekliğe sahip olmalıdır.
- Uluslararası Ticaret Ağı Derneği Koçluk Programından faydalanmak isteyen kişinin üniversitede tam zamanlı olarak okuyor olması esastır.
- Danışanların koçları ile beraber gireceği bu kariyer yolculuğunda hedeflerinin olması önemlidir.
- Koçluk sürecinde danışan hem öğrenmeye hem de belirli projelerde koçu ile beraber iş birliği yapmaya istekli olmalıdır.
- Danışan akademik faaliyetlerini ve beklentilerini samimiyetle koçuna aktarmalı ve koçunun yönlendirmelerine tabi olmalıdır.
- Danışan talepkar olmalıdır.
Öğrenci Koçu’nun Belirlenmesi:
- Program başlamadan önce Öğrenci Koçu/Koçları belirlenir. Projeye her dönem 1-3 kişi arasında Öğrenci Koçu atanır.
Kariyer Danışmanlarının Belirlenmesi:
- Programda Kariyer Danışmanı olarak görev yapacak kişiler ve bu kişilerin yetkinlik alanları belirlenir.
Öğrencilerin Belirlenmesi:
- Öğrenci koçluğuna başvuran öğrencilerin başvuruları, belirlenen kriterlere göre incelenir ve değerlendirilir.
- Değerlendirme sonucunda ön elemeyi geçen öğrenciler web sitesi, sosyal medya hesapları ve e-posta aracılığı ile duyurulur.
- Ön elemeyi geçen öğrenciler, yüz yüze gerçekleştirilen final elemesine katılır ve eleme sonucunda koçluk programına kabul edilen öğrenciler belirlenir.
- Projeye kabul edilecek öğrenci sayısı her dönem alınan kararla değişebilir. 2025 Öğrenci Koçluğu projesine kabul edilecek öğrenci sayısı 10 kişidir.
Programın Başlangıcı ve Uygulanması:
- Seçilen öğrenciler ile tanışma ve bilgilendirme toplantısı düzenlenir.
- Öğrenciler görüşmelere Öğrenci Koçu ile başlar. İlerleyen süreçte Öğrenci Koçu’nun tespiti üzerine yada öğrencinin kendi isteği üzerine öğrencide gelişimi gereken yetkinliklik alanlarına karar verilir.
- Belirlenen yetkinlik alanlarına göre Kariyer Danışmanı-Öğrenci eşleşmesi yapılır.
- Öğrenci- Kariyer Danışmanı görüşmelerinin ardından öğrenciler görüşme çıktılarının yer aldığı bir rapor hazırlarlar, bu rapor öğrenci koçuna sunulur.
- Öğrenciler Kariyer Danışmanı ile görüştükleri hafta, Öğrenci Koçu ile görüşmezler.
- Görüşmeler bireysel olarak gerçekleşir ancak öğrenci koçluğu projesi bünyesinde çalışma grupları oluşturulur, isteyen öğrenciler bu gruplara katılabilirler.
- Program boyunca belirlenen periyotlarda değerlendirme toplantıları yapılır.
Program Sonu Değerlendirmesi:
- Programın sonunda, Öğrenci Koçu yada koçlarından, öğrencilerden, kariyer danışmanlarından ve proje yürütücülerinden geri bildirim alınarak programın etkinliği değerlendiriliri
- Gelecek dönem için iyileştirme ve geliştirme önerileri belirlenir.