UTRADER e-Bülteni 23

Utrader e-Bülteninin 23. Sayısından merhaba!

Her sayıda olduğu gibi bu hafta da okurken keyif alacağınızı düşündüğümüz capcanlı bir e-bülten içeriğimiz ile karşınızdayız. İşte sizler için derlediğimiz e-bülten gündemimiz.

YARIYIL TATİLİ

İlkokul, ortaokul ve lise kademelerindeki yaklaşık 19 milyon öğrenci 23 Ocak – 3 Şubat tarihleri arasında 14 günlük ara tatile girdiler. Karnelerin heyecanla alındığı, hediyelerin verildiği, öğretmenlerinden ayrılmanın hüznü ve ve büyüklerinden gördükleri karşılıksız sevgi ile tüm öğrenciler güzel bir tatile başladı. Bu dönem aynı zamanda birçok üniversitenin güz yarıyılının tamamlandığı zaman dilimine de denk geliyor. Finallerin bittiği, şehir dışında olanların memleketlerine dönme telaşına girdikleri, staja gideceklerin hazırlıklarını hızlandırdığı bir dönem. Bahar yarıyılının tatlı telaşı ve bir üst sınıfa geçmenin heyecanı, iş hayatına bir adım daha yaklaşan tüm üniversite öğrencilerini sarmış durumda.

DÜNYA GÜMRÜK GÜNÜ

26 Ocak, Dünya Gümrük Günü. Türkiye’nin 1953 yılında üye olduğu eski adı Gümrük İş birliği Konseyi, yeni adı “Dünya Gümrük Örgütü”nün ilk defa toplandığı tarihi dikkate alınarak bu gün “Dünya Gümrük Günü” olarak ilan edilmiştir.

                                 EKONOMİK GÖSTERGELER

16 Ocak tarihindeki bültenimiz yayınlandığında henüz açıklanmamış olan ekonomik verilere kısaca bir göz atarak devam ediyoruz.

Tüketici güven endeksi 79,1 oldu

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Ocak ayında bir önceki aya göre %4,6 oranında arttı; Aralık ayında 75,6 olan endeks, Ocak ayında 79,1 oldu. Tüketici güveninde Haziran ayından başlayan artış Aralık ayındaki düşüşüne rağmen Ocak ayında da devam ediyor.

Kaynak: TÜİK, Tüketici Güven Endeksi, Ocak 2023

Reel kesim güven endeksi (RKGE) 103,4 oldu

Reel sektörde iktisadi faaliyetlere ilişkin eğilimleri takip etmek amacıyla yürütülen İktisadi Yönelim Anketi’nin farklı sorularına verilen yanıtların birlikte değerlendirilerek hazırlanan RKGE’nin yıllara göre değişimi şu şekilde oldu. Güven pandemi öncesine dönmüş görünüyor.

Kaynak: TCMB, Reel Kesim Güven Endeksi, Ocak 2023

Türkiye Lojistik Güven endeksi 4. çeyrekte 87,3 oldu

3. çeyrekte 109,21 olarak hesaplanan lojistik güven endeksi, 4. Çeyrekte 87,30 olarak gerçekleşerek %20’lik bir düşüş yaşadı. Bir önceki yılın aynı döneminde 128,25 olan endeks böylece yıllık bazda %32’lik gerileme olduğunu gösterdi. İhracat patlamasına rağmen güven endeksinin düşmesinin bir çelişki oluşturduğu aşikar.

Kaynak: LGE, Türkiye Lojistik Güven Endeksi, https://lge.ist/

Kapasite Kullanım Oranı 75,8 oldu

2023 yılı Ocak ayında, imalat sanayinde faaliyet gösteren 1751 iş yeri tarafından İktisadi Yönelim Anketi’ne verilen yanıtlar toplulaştırılarak elde edilen mevsimsel etkilerden arındırılmış Kapasite Kullanım Oranı (KKO-MA), bir önceki aya göre 0,6 puan azalarak yüzde 75,8 seviyesinde gerçekleşti. Mevsimsel etkilerden arındırılmamış Kapasite Kullanım Oranı (KKO), bir önceki aya göre 1,2 puan azalarak yüzde 75,3 seviyesinde gerçekleşti.

Kaynak: TCMB, İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı, Ocak 2023 Raporu

Hizmet, Perakende Ticaret ve İnşaat Güven Endeksleri

Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Aralık ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe %1,7,  perakende ticaret sektöründe %4,5 ve inşaat sektöründe %1,2 arttı. Hizmet sektörünün önemli kalemlerinden turizmin kış ayları etkisi, inşaat sektörünün ise yeni konut projeleri ile toparlanmaya çalıştığı Aralık ayındaki bu artışlar, endekslerde devam edecek daha iyi yükselişleri beraberinde getirebileceğini gösteriyor.

Kaynak: TÜİK, Hizmet, Perakende Ticaret ve İnşaat Güven Endeksleri, Ocak 2023

Bu sayımızda da ilk önce derneğimizin faaliyet, etkinlik ve projelerinin bir özetini yaparak başlıyoruz. Daha sonra güncel gelişmeleri takip edebileceğiniz “Haberler ve Gelişmeler” bölümleri ile sizlere zevkli bir okuma diliyoruz.

UTRADER’DEN HABERLER

Utrader’dan yeni bir hizmet: UtraderGÖRÜŞ

Uluslararası Ticaret ve ilişkili alanlarda, uzmanların ve akademisyenlerin hazırladığı “UtraderGÖRÜŞ” serimizi başlatıyoruz.

Güncel, yeni ve farklı bakış açıları ile gündemin en değerli görüşlerine ulaşmak isteyenleri blog bölümümüzü takip etmeye davet ediyoruz.

İşte ilk yazımız “Tedarik zinciri sözleşmelerine 30 soru ile hızlı bakış” başlığı ile dernek üyemiz Av. Muran Eren tarafından geldi.

– Pandemi sonrası ve ayrışan dünyada tedarik zinciri sözleşmelerini neden gözden geçirmelisiniz?

– “German Suppy Chain Due Diligence Act” yürürlüğe girdi. Sizi ne bekliyor?

– Mevcut sözleşmelerinizi kontrol etmeniz için 30 maddelik liste.

Hepsi ve daha fazlası için bu görüş yazımızı okuyun!

UtraderGÖRÜŞ #1 yazımıza ulaşmak için TIKLAYINIZ.

UtraderBİLGİ serimizde bu haftaki yazımız:

Tarifeli Deniz Taşımacılığı

Dış ticarete yönelik teknik bilgileri paylaşacağımız ve güncel uygulamaları gündeminize getirdiğimiz UtraderBİLGİ serimizin dördüncü yazısı yayınlandı.

Bu haftaki yazımızdaki konumuz Tarifeli Deniz Taşımacılığı oldu. Siz de:

·         Tarifeli (Liner) ve Tarifesiz (Tramp) taşımacılık nedir?

·         Tarifeli Taşımacılık çeşitleri nelerdir?

·         Hat konferansı nedir? Niçin kurulmuştur?

·         Nakliye ittifakları nedir? Küresel ittifakların en büyüğü hangisi?

·         Outsiders veya Soloist linerlar kimler?

diye merak ediyorsanız blog sayfamızı ziyaret ederek hepsi ve daha fazlasını öğrenebilirsiniz!

UtraderBİLGİ #4 sayısına ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Q-Bot yarışmalarımız hızla devam ediyor

Her hafta Çarşamba günü Telegram kanalımızda yapılan Q-Bot Dış Ticaret yarışmalarımız devam ediyor. Toplam 59 haftadır 600+ üzerinde yarışmacının katıldığı Türkiye’deki tek Dış Ticaret Yarışmasına sizi de bekliyoruz. 1 Şubat’taki yarışmamız imzalı KİTAP hediyeli olacak. Paylaşılacak kitabımıza e-bültenimizin KİTAPLARLA HATIRLANANLAR bölümünden ulaşabilirsiniz.

Siz de yarışmamızda kendinizi sınamak ve bilgilerinizi tekrar gözden geçirmek istiyorsanız Çarşamba günü saat 10.00’da sadece beş dakikanızı ayırarak bu heyecana ortak olabilirsiniz.

Quiz-Bot Kanalımıza gitmek için TIKLAYINIZ.

UTRADER, DIŞ TİCARETTE KARİYERİNE BAŞLAYAN VE İLERLETMEK İSTEYENLERİN YANINDA

Uluslararası Ticaret alanındaki kariyer fırsatlarını paylaştığımız ve online olarak anında tüm ilanlara ulaşabileceğiniz “UtraderİŞİM” hizmetimiz sizlerle buluştu.

İster ilk kez bir iş için başvurun, isterseniz kariyer fırsatı ile işinizde bir üst basamağa tırmanın ya da yeni bir işyeri deneyimleyin; biz sizin yanınızdayız.

İlan sayfamıza ulaşmak için TIKLAYINIZ.

       UTRADER AKADEMİ ÖDÜLLERİ 2023 HEYECANI BAŞLADI

Türk şirketlerinin uluslararasılaşmasına ve Türkiye’nin ihracat potansiyelinin artırılmasına odaklı bilimsel araştırmaları teşvik ve takdir etmeyi amaçlayan 2023 UTRADER Akademi Ödülleri başvuruları açıldı.

Uluslararası Ticaret Ağı Derneği (UTRADER) ve Sakarya Üniversitesi’nin düzenleyicileri olduğu ve ikinci kez düzenlenen bu organizasyon toplam 43.000 TL ödül içeriyor.

Ödülün kapsamına giren tamamlanmış çalışmalarınız ile 15 Eylül 2023’e kadar başvuru yapabilirsiniz.

Detaylı bilgi ve başvuru linki için TIKLAYINIZ.

En güncel Sosyal Medya Paylaşımlarımız

Her gün sabah saatlerinde yapılan paylaşımlarımıza ulaşmak için aşağıdaki Sosyal Medya hesaplarımızı takibe almanızı tavsiye ederiz.

LinkedinInstagramTwitterFacebookTelegram

Şimdilik Utrader’dan haberlerimiz bu kadar, 13 Şubat’ta yayınlanacak 24. sayımızda da projelerimiz ve etkinliklerimizi duyurmaya devam edeceğiz. Tüm etkinlik ve güncel faaliyetlerimizden haberdar olmak için web sitemizi ve sosyal Medya hesaplarımızı takip etmenizi öneririz.  Web sitemiz için TIKLAYINIZ

Dernek haberleri özetimizden sonra, şimdi de sizleri bu sayı için hazırladığımız diğer içeriklerimiz ile baş başa bırakarak keyifli okumalar ve dakikalar geçirmenizi diliyoruz.

MAKALE KÖŞESİ

     UTİC DİJİTAL DERGİMİZDEKİ YAZILARIMIZI OKUDUNUZ MU?

Birbirinden değerli konuklarımız ile yaptığımız röportajlarımızı yayınladığımız dijital mecramız UTİC DİJİTAL DERGİ’deki yazılarımız sizleri bekliyor.

UTİC Dijital Dergimizin tüm sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ

UTİC Dergimizin tüm sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ.

GÜNCEL HABERLER

Türkiye’de teknoloji firmalarına duyulan güven, dünya ortalamasının üzerinde!

Tüm dünyada teknoloji şirketlerinin yükselişi sürüyor. Global çapta en hızlı değer kazananların başında teknoloji firmaları geliyor. Sahiplerinin dünyanın en zenginler listesinde sürekli yükseldiği bu şirketler güven sıralamasında da en başlarda yer alıyor.

Türkiye’de de dünya çapındaki bu trend benzer bir düzlemde devam ediyor. Teknoloji firmaları ülkemizde de en çok güvenilen sektör olarak ilk sıralarda yer alırken dünya ortalamasının da üzerinde bir oran göze çarpıyor. Teknoloji firmalarına en yüksek güven duyulan ülkeler arasında ilk iki sırada ise Çin ve Hindistan yer alıyor. Ancak teknoloji firmalarının büyük işten çıkartmalar yapacaklarını duyurmaları bu şirketlere güveni nasıl etkileyecek, onu da zaman gösterecek.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

En çok Z kuşağı şirket kurdu!

Mükellef adlı firma, 2022 yılına ilişkin şirket kurma verilerini paylaştı. Bu verilerden çıkartılan analize göre 2022 yılında 6 binin üzerinde şirket kurulumu gerçekleşti. Amerika, İngiltere, Türkiye ve Avrupa Birliği ülkeleri olan Estonya, Hollanda, Almanya gibi geniş bir coğrafyaya ticaretini taşımak isteyen küçük ve orta büyüklükteki şirketlere, şirket kuruluşu yapan mükellefin verileri incelendiğinde şirket kuranların yaş aralıklarının yüzde 55 ile Z kuşağı yani 18-25 yaş aralığı birinci sırada, yüzde 31 ile 25-35 yaş aralığı ikinci sırada, yüzde yüzde 9 ile 35-45 yaş aralığı üçüncü sırada, yüzde 5 ile 45 yaş üstü de dördüncü sırada yer aldı görüldü.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

Metal devi Nornickel lojistik zincirini yeniden şekillendiriyor: Rotada Türkiye de var

Rusya’nın en zengin insanlarından olan, dünyanın başlıca metal üreticilerinden Nornickel’in sahibi Vladimir Potanin, Rus yayın kuruluşu RBC’ye yaptığı açıklamada, yaptırımların “şirketin sağlığını ve varlığını doğrudan etkilemediğini ancak tabii ki finansal taraf dahil olmak üzere kabiliyetlerini ve şirketin içerisinde yer aldığı piyasaların gelişimini sınırladığını” söyledi.

Batı yaptırımları nedeniyle metal devi Nornickel’in stratejisini elden geçirdiğini belirten Potanın Çin, Türkiye ve Fas gibi ülkelerle daha yakın ilişkiler kurduğunu açıkladı. Potanin “Lojistik zincirlerini yeniden yapılandırarak dostane ülkelere taşıyoruz. Öncelikle Çin, Türkiye, Fas ve diğer Arap ülkeleri olmak üzere” dedi.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

Türkiye “yüksek teknolojili ürün” ihracatında atağa geçti

AA muhabirinin Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden yaptığı derlemeye göre, imalat sanayi ürünleri ihracatı 2022’de yıllık bazda yüzde 12,9 arttı.

Teknoloji sınıfları açısından değerlendirildiğinde yüksek teknolojili ürün ihracatı söz konusu dönemde yüzde 15,1 artış kaydederek, 7 milyar 422 milyon dolar oldu. Aynı dönemde orta yüksek teknolojili ürün ihracatı yüzde 14,5 artışla 81 milyar 285 milyon dolara, orta düşük teknolojili ürün ihracatı yüzde 11,8 artışla 73 milyar 908 milyon dolara, düşük teknolojili ürün ihracatı da yüzde 12,2 artışla 77 milyar 705 milyon dolara yükseldi.

Türkiye, 2022’de, 108 milyar 476 milyon dolar “orta yüksek teknolojili”, 95 milyar 304 milyon dolar “orta düşük teknolojili”, 31 milyar 950 milyon dolar “düşük teknolojili” ürün ithalatı gerçekleştirdi.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

                        Türk fındığı 15 ülkede tanıtılacak

Türk fındığı, Giresun Ticaret Borsasınca hazırlanan Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) projesi çerçevesinde hedef pazarlar arasındaki 15 ülkede tanıtılacak.

Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Bölük, Türkiye’nin dünyanın en önemli fındık üreticisi ve ihracatçısı olduğunu söyledi.

Bölük, hazırladıkları proje ile fındığın en az satıldığı, satılma potansiyeli olan ülkeleri tespit ederek tanıtım yapmayı amaçladıklarına dikkati çekerek, “Çin, önemli bir pazar ve her geçen yıl ihracat miktarı artıyor. Hindistan da nüfusu bakımından ciddi bir pazar. Meksika, Brezilya, daha da ihracatımızın artabileceği Rusya gibi ülkelerdeki fındık ve çikolata sanayi firmalarıyla irtibata geçeceğiz. Buralara gidecek ve fındığı anlatacak, tanıtacağız.” diye konuştu.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

KİTAPLARLA HATIRLANANLAR

Kitap için TIKLAYINIZ.

Dernek üyelerimiz Abdurrahman Özalp, Doç. Dr. Sinan Esen, Dr. Öğretim Üyesi Halil Şimdi ve Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Karataş’ın editörleri ve ortak yazarları arasında bulunduğu Uygulamalı Uluslararası Ticaret kitabı yayınlandı. Kitap, uluslararası pazar araştırması, potansiyel müşterilere ulaşma, doğru fiyat tespiti, finansman kaynaklarına erişim, döviz kurlarının tahmini, sözleşme hazırlanırken dikkat edilecek hususlar, uluslararası ticarette kullanılan belgeler, gümrük süreçleri, taşıma modları ve ulaştırma modelleri, mal teslim ve ödeme yöntemleri, muhasebe ve vergilendirme konularını içermektedir.

Diğer Kitap Tavsiyelerimiz için Telegram Kanalımızdaki #kitapönerisi etiketimizi takip edebilirsiniz.

Tüm hashtaglerimize ulaşmak için TIKLAYINIZ.

HAYAT DERSİ

Diğer alıntı, güzel söz, tavsiyeler için Telegram Kanalımızdaki #sözler_tavsiyeler hashtag imizi takip edebilirsiniz.

Tüm hashtaglerimize ulaşmak için TIKLAYINIZ.

DIŞ TİCARET KONULARINDA KENDİNİZİ SINAYIN

Damping nedir ?

A. Bir ülkenin bir ürünü yurt içi fiyatından daha düşük bir fiyata ihraç etmesi

B. Bir ülkenin bir ürünü kendi fiyatından daha düşük bir fiyata ithal etmesi

C. Bir ülkenin bir ürünü yurt içi fiyatından daha yüksek bir fiyata ihraç etmesi

D. Bir ülkenin bir ürünü kendi fiyatından daha yüksek bir fiyata ithal etmesi

Sorunun doğru cevabını [email protected] adresine göndererek detaylı açıklamayı öğrenebilirsiniz.

Bir önceki bültenimizdeki sorumuzu hatırlayalım

Kimyasal maddelerin faaliyeti ve depolanması esnasında meydana gelebilecek işçi sağlığı iş güvenliği tehlikelerini bertaraf etmeye ilişkin çalışmaların önemli bir parçasını meydana getiren ve kullanıcıyı doğru ve yeterli seviyede bilgi vermek gayesi ile hazırlanan, alakalı kimyasal maddelerin tehlike ve riskleri ile diğer bilgileri kapsayan dokümanlara ne denir?

A)   TDS

B)   MSDS

C)  IMO

D)   ADR

Doğru cevap ; B şıkkı

KARİKATÜR KÖŞESİ

Diğer karikatürlerimize ulaşmak için Telegram hesabımızdaki #karikatür etiketimizi kullanabilirsiniz.

Telegram hesabımıza ulaşmak için TIKLAYINIZ.

SÖZ SİZDE

Geçen haftanın en beğendiğiniz paylaşımını aşağıdaki Telegram anketinden oylayabilirsiniz. Ankete ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Sizlerin de yorum, fikir, öneri ve geri dönüşlerini bekliyoruz…

Eğer bizimle iletişime geçmek, görüş, öneri, geliştirme ve yorumlarınızı paylaşmak isterseniz [email protected] adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Mesela 2023 yılı için bir kariyer check-up’ı yapabilir ve önünüzdeki alternatifleri daha net olarak değerlendirebilirsiniz.

Kariyer check-up’a ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Utrader e-bültenimizin 23. sayısının da sonuna gelmiş bulunuyoruz. Umarız keyif alarak okumuş, bilgilerinizi pekiştirmiş, alanınız ve dünyadaki gelişmeler ile tazelenmişsinizdir.

Keyifle okuyacağınız yeni içeriklerimizle buluşacağınız bir sonraki bültenimizde bir araya gelinceye kadar, sağlıklı, mutlu ve güzel günler dileriz.

Sağlık ve sevgiyle kalın…

Utrader Ailesi

Abone olmak için https://utrader.org/ adresimizi ziyaret edin. Web sayfamızın en altındaki e-bültenimize abone olun kutusuna mailinizi yazın.

Hakkımızda

Bu e-bültenin editörlüğü; Yavuz Dursun, Miray Yeleser, Merve Saçlı ve Kerem Manav tarafından yapılmaktadır. Her türlü soru, öneri ve geri dönüşleriniz için [email protected] adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

LinkedinInstagramTwitterFacebookTelegramYoutubeE-BültenPodcast



Bir yanıt yazın

1 × three =