Utrader e-Bülteninin 19. Sayısından merhaba!
Her sayıda olduğu gibi bu hafta da okurken keyif alacağınızı düşündüğümüz capcanlı bir e-bülten içeriğimiz ile karşınızdayız. İşte sizler için derlediğimiz e-bülten gündemimiz.
|
5 ARALIK DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ
Dünya Kadın Hakları gününün geçmişi 1791 yılına dayansa da birçok batılı ülkede kadınların bu haklara kavuşması maalesef 1950-1960 yıllara kadar gecikmiştir. Oysa ki Türkiye de kadınlara seçme ve seçilme dahil olmak üzere birçok hak 5 Aralık 1934’de verilmiştir.
|
Yılın son ayı girdik. Yılı kapatmaya hazırlanırken, gelen ekonomik veriler de bir o kadar önemli. Son 11 ayın ekonomik tablolarına kısaca bir göz atalım.
|
Avrupa Merkez Bankasının (ECB) son 4-5 ayda yaptıkları faiz artışları ve buna karşın FED’in tam dokuz dönemdir faizlerini arttırma yönündeki kararları her ne kadar bir süre euro üzerinde baskılama yapmış olsa da, euro kuru kendini toparlamış ve eski paritesine doğru geri geldi.
Dünya Ticaret Örgütü (WTO), küresel ticaretin yaklaşık yüzde 90’ını gerçekleştiren 69 ülkeye ilişkin aylık dış ticaret verilerini açıkladı.
Verilerden hareketle hesaplanan tahmini küresel ticaret hacmi, 2022 yılı Ağustos ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 9,4, artışla l,97 trilyon dolar olarak gerçekleşti. Yıllıklandırılmış küresel ticaret 23,8 trilyon dolara ulaştı.
|
Kaynak: TİM Kasım 2022 Ayı Ekonomik ve Dış Ticaret Bülteni
Türkiye’nin Ekim ayı dış ticaret verilerine bakıldığında ise ihracat geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 artışla 21,3 milyar dolar, ithalat ise yüzde 31, 9 artışla 29,3 milyar dolar olarak gerçekleşti.
|
Kaynak: TİM Kasım 2022 Ayı Ekonomik ve Dış Ticaret Bülteni
İhracatın sektörlere göre dağılımı ise şu şekilde gerçekleşti. Ekim ayında en fazla ihracatı Otomotiv Endüstrisi sektörü gerçekleştirdi. Sektörün ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 artışla 2,65 milyar dolar oldu. Kimyevi Maddeler ve Mamülleri sektörü 2,61 milyar dolar ihracatla ikinci ve Hazırgiyim sektörü ise l,71 milyar dolarla üçüncü en fazla ihracat gerçekleştirilen sektör oldu.
|
Kaynak: TİM Kasım 2022 Ayı Ekonomik ve Dış Ticaret Bülteni
Hanehalkını en çok ilgilendiren rakam ise tabii ki Enflasyon. Kasım 2022 enflasyonu 5 Aralık 2022, Pazartesi günü TUİK sitesinden açıklanacak. TUİK sitesine ulaşmak için TIKLAYINIZ.
TÜFE Ana harcama gruplarına göre yıllık değişim oranları ise yine 5 Aralık’ta açıklanacak. TUİK sitesine ulaşmak için TIKLAYINIZ.
2022 yılı Ekim ayında İktisadi Yönelim istatistikleri sonuçlarına göre, gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarında bir önceki ayda artış bekleyenler lehine olan seyrin zayıfladığı görülmektedir.
|
Kaynak: TİM Kasım 2022 Ayı Ekonomik ve Dış Ticaret Bülteni
|
Kaynak: TİM Kasım 2022 Ayı Ekonomik ve Dış Ticaret Bülteni
2022 yılı Ekim ayında Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) bir önceki aya göre 0,4 puan azalarak 100,3 seviyesinde gerçekleşti. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, mevcut mamul mal stoku ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, üretim hacmi, toplam istihdam ve genel gidişata ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi. (Kaynak: TİM Kasım 2022 Ayı Ekonomik ve Dış Ticaret Bülteni)
Ekonomik güven endeksi Ekim ayında %3,0 oranında artarak 97,1 değerini aldı. Ekonomik güven endeksine alt parametrelerin tamamı pozitif yönlü katkı verdi. Reel kesim, tüketici, inşaat, hizmet ve perakende ticaret sektörleri güveni pozitif katkı yaptı.
Önümüzdeki günlerde açıklanacak olan enflasyon oranları, Küresel Ticaret, işgücü istatistikleri , ödemeler dengesi, sanayi üretim endeksi, Tüketici Güven Endeksi, Reel Kesim Güven Endeksi ve kapasite kullanım oranları rakamlarını da sizler için takip edecek ve bir sonraki bültenimizde paylaşacağız.
|
Bu sayımızda da ilk önce derneğimizin faaliyet, etkinlik ve projelerinin bir özetini yaparak başlıyoruz. Daha sonra güncel gelişmeleri takip edebileceğiniz “Haberler ve Gelişmeler” bölümleri ile sizlere zevkli bir okuma diliyoruz.
|
Utrader Podcast 2.Sezonuna 4.bölüm ile veda etti
28 Kasım’daki 2. Sezon 4. Bölümümüzün konuğu Tunç Group Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Rukiye Tunç oldu. Kendisi ile Avrupa’nın en büyük taşımacılık filosunu yöneten bir kadın girişimci olarak duygu ve düşünlerini öğrendik. Bu bölüme aşağıdaki Spotify ve Google Podcast linklerimizden ulaşabilirsiniz.
3. Sezonumuz Mayıs 2023 ayında başlayacak.
Tüm geçmiş bölümlerimize ulaşmak için Spotify ve Google Podcast kanallarımız ziyaret edebilirsiniz.
Spotify üzerinden yayınlarımıza ulaşmak için TIKLAYINIZ.
Google Podcast üzerinden yayınlarımıza ulaşmak için TIKLAYINIZ.
|
Utrader Telegram Kanalımızın 1. Yılını kutladık
Aktif öğrenme sürecine yeni bir soluk getirdiğimiz, bilgiler ve yol gösterici haritalarla donattığımız telegram kanalımız artık 1 yaşında!
Geçen bir yılda eğitim duyurularından, dış ticaret sorularına, güncel haberlerden karikatürlere, dış ticaretçinin bilmesi gereken terimlerden yeşil sözlüğe, kitap önerilerinden güzel sözlere ve tabi ki kitap ödüllü yarışmalarına kadar büyük bir emekle hazırlanan ve ortaya “Gelişim Atölyesi” olarak çıkan kanalımız dolu dolu bir yılı tamamladı.
Her hafta Çarşamba günü saat 10:00’da ve her ayın ilk Çarşamba günü kitap hediyeli gerçekleşen Bot yarışmalarımız, dış ticarette yeni bir öğrenme ve tazelenme fırsatı sundu!
Artık bir gelenek haline dönüşen yarışmamız, “Utrader ile Dış Ticarette Yarışıyorum” kanalımızda sizleri bekliyor!
Telegram Kanalımıza ulaşmak için TIKLAYINIZ.
Telegram Yarışma Kanalımıza ulaşmak için TIKLAYINIZ.
|
Utrader gENç STK programımızın başvuruları açıldı
İş hayatına hazırlanmanızı sağlayacak en etkili yöntem, tecrübe ederek öğrenmedir.
“Çırağı olmadığın işin ustası olamazsın” demiş büyüklerimiz.
Teorik bilginizi pratik bilgileriniz ile birleştirecek, farklı sektörlerdeki iş insanları ile tanıştıracak, networkünüzü genişleterek çok yönlü tecrübe ve yetkinliklere sahip olmanıza olanak sağlayacak olan projelerimize sizleri de davet ediyoruz.
Bahsederken bile heyecanlanacağınız şahane bir program ile karşınızdayız.
Bildiğiniz üzere derneğimiz, birçok proje yürütmekte ve bunların yanında yenilerinizi de geliştirmektedir. Siz de bu Sosyal Sorumluluk Projelerinde yer almak, katkı sağlamak, takım olma bilincine sahip genç arkadaşlar ile çalışarak yetkinliklerinizi geliştirmek ve dikkat çekici bir özgeçmiş oluşturarak iş görüşmelerinde ön plana çıkma fırsatı arıyorsanız aramıza katılın!
gENç STK programının detaylı bilgilerine ulaşmak için TIKLAYINIZ.
|
En güncel Sosyal Medya Paylaşımlarımız
|
Şimdilik Utrader’dan haberlerimiz bu kadar, 19 Aralık’da yayınlanacak 20. sayımızda da projelerimiz ve etkinliklerimizi duyurmaya devam edeceğiz. Tüm etkinlik ve güncel faaliyetlerimizden haberdar olmak için web sitemizi ve sosyal Medya hesaplarımızı takip etmenizi öneririz. Web sitemiz için TIKLAYINIZ
Dernek haberleri özetimizden sonra, şimdi de sizleri bu sayı için hazırladığımız diğer içeriklerimiz ile baş başa bırakarak keyifli okumalar ve dakikalar geçirmenizi diliyoruz.
|
Yeni nesil dış ticaretin küresel dünyadaki yansımaları
Nedir bu yeni nesil uluslararası ticaret? Birileri yeni nesil dış ticaret diyor, birileri de yeni nesil ihracat diyor…
Aslında Dünya ticaretinin yasalarında değişen bir şey olmadı.
Dünya ticaretinde pandemiyle ve pandemiden sonra gelen etkilerle birlikte birtakım kurallar değişti.
Savaşında patlak vermesiyle birlikte yeni değişiklikler ve yeni işleyip biçimleri de gündeme geldi.
Uluslararası ticaret çağın ve ortamın durumuna göre kendini yeniden şekillendirdiği için “yeni nesil” olarak adlandırılmaya başlandı.
Makalenin tamamını okumak için lütfen TIKLAYINIZ.
|
UTİC Dergimizin tüm sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ.
|
OECD’ye göre 2023’te büyüme yavaşlayacak
Ekonomik Kalkınma ve İş birliği Örgütü (OECD), küresel ekonominin artan zorluklarla karşı karşıya olduğunu bildirdi.
OECD’nin “Global Ekonomik Görünüm” raporuna göre, büyüme ivme kaybederken, enflasyon uzun süre yüksek seviyede kalıyor, güven zayıfladı ve belirsizlik yüksek. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşı fiyatları, özellikle enerji fiyatlarını önemli ölçüde yükseltti ve buna bağlı olarak enflasyonist baskıları arttı.
OECD, bu görünüm altında küresel GSYH büyümesinin bu yıl yüzde 3,1 olmasını, gelecek yıl yüzde 2,2’ye doğru daha da yavaşlamasını öngördü.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
Rüzgardan elektrik üretiminde rekor
Türkiye’de 21 Kasım’da toplam elektrik üretiminin yüzde 25’ini rüzgar enerjisi santralleri yaptı.
Türkiye’nin rüzgar enerjisinden elektrik üretimi 204 bin 375 megavat saatle 21 Kasım tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşırken, rüzgarın toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 25 oldu.
Üretimde yüzde 25 payla rüzgar enerjisi santralleri ilk sırada yer aldı. Rüzgar santrallerini, yüzde 24,7 ile ithal kömür, yüzde 14,9 ile linyit santralleri takip etti.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
Katar ve Çin arasında 27 yıllık LNG anlaşması imzalandı
Katar haber ajansı QNA’ya göre, Katar’ın sahip olduğu Qatar Energy ile Çin Petrokimya Şirketi (SINOPEC) arasında uzun vadeli alım-satım anlaşması yapıldı.
Anlaşmaya göre Qatar Energy’nin SINOPEC’e 27 yıl boyunca yıllık 4 milyon ton LNG sağlayacağı duyuruldu.
Uzmanlar, anlaşmanın LNG sektörünün “en uzun süreli anlaşmalarından biri” olduğunu belirtiyor.
Dünyanın en çok LNG ihraç eden ülkeleri arasında yer alan Katar, Çin’e 2009’dan bu yana LNG sağlıyor.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
Küresel resesyonla navlunda düşüş sürecek
Taşımacılık sektörü, küresel resesyon nedeniyle düşüş eğiliminde olan navlun fiyatlarındaki gerilemenin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini tahmin ediyor. Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Barış Dillioğlu, 2021 yılında zirve yapan navlun fiyatlarında 2022 yılının başından itibaren kademeli bir düşüş gözlemlendiğini söyledi.
Eylül 2022 itibarıyla Çin-Batı Amerika navlunlarının 4 bin 300 dolar seviyesinde seyrettiğini ve bunun bu 2022 Ocak ayından beri yüzde 72’lik bir düşüş anlamına geldiğini anlatan Dillioğlu, Asya -Avrupa navlun fiyatlarının da yüzde 40 düşerek 7 bin 800 dolar seviyesine geldiğini bildirdi.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
Taşımacılıkta bu kez boş konteynerler sorun olmaya başladı
Taşımacılık endüstrisinde boş konteyner depoları, küresel ekonominin yavaşlaması ve tüketici talebinin düşmesinin ardından dolmaya başladı.
Taşımacılık endüstrisinde yaşanan konteyner fazlalığı, küresel ekonominin normale dönmesinden daha çok tüketici iştahının düşmesi olarak yorumlanıyor.
Konteyner lojistiği platformu xChange’in CEO’su Christian Roeloffs, “Tüm konteynerleri saklamaya yetecek kadar depo alanı yok. Önümüzdeki aylarda depolar üzerindeki baskı artacak.” dedi.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.
|
Diğer Kitap Tavsiyelerimiz için Telegram Kanalımızdaki #kitapönerisi etiketimizi takip edebilirsiniz.
Tüm etiketlerimize ulaşmak için TIKLAYINIZ.
Uluslararası Para Politikası kitabı için TIKLAYINIZ.
The globalization of world politics kitabı için TIKLAYINIZ.
|
Diğer alıntı, güzel söz, tavsiyeler için Telegram Kanalımızdaki #sözler_tavsiyeler hashtag imizi takip edebilirsiniz.
Tüm hashtaglerimize ulaşmak için TIKLAYINIZ.
|
DIŞ TİCARET KONULARINDA KENDİNİZİ SINAYIN
|
TIR karnesinin geçerlilik süresi, Ticaret Odasından alınmasından itibaren kaç gündür?
a) 15 gündür
b) 30 gündür
c) 60 gündür
d) 90 gündür
Sorunun doğru cevabını [email protected] adresine göndererek detaylı açıklamayı öğrenebilirsiniz.
Bir önceki bültenimizdeki sorumuzu hatırlayalım
Bir işletmenin yurtdışına açılması sırasında tercih edebileceği en az riskli ve en kolay yol aşağıdakilerden hangisidir?
a) İthalat-ihracat
b) Lisans anlaşması
c) Franchising
d) Şube açma
Doğru cevap ; A şıkkı
|
Diğer karikatürlerimize ulaşmak için Telegram hesabımızdaki #karikatür etiketimizi kullanabilirsiniz.
Telegram hesabımıza ulaşmak için TIKLAYINIZ.
|
Geçen haftanın en beğendiğiniz paylaşımını aşağıdaki Telegram anketinden oylayabilirsiniz. Ankete ulaşmak için TIKLAYINIZ.
|
Sizlerin de yorum, fikir, öneri ve geri dönüşlerini bekliyoruz…
Eğer bizimle iletişime geçmek, görüş, öneri, geliştirme ve yorumlarınızı paylaşmak isterseniz [email protected]adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
Mesela Oxford Matematiksel Modeli’ne göre Dünya Kupası’nı Brezilya kazanıyor.
Model takımların 2018’den bugüne performansları baz alınarak oluşturulmuş.
Grup maçları 1 milyon, final maçları 100 bin kez simule edilmiş. Modelin açıklaması için TIKLAYINIZ.
Sizin dünya kupası favori ülkeniz hangisi? Fikirlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
|
Utrader e-bültenimizin 19. sayısının da sonuna gelmiş bulunuyoruz. Umarız keyif alarak okumuş, bilgilerinizi pekiştirmiş, alanınız ve dünyadaki gelişmeler ile tazelenmişsinizdir.
Keyifle okuyacağınız yeni içeriklerimizle buluşacağınız bir sonraki bültenimizde bir araya gelinceye kadar, sağlıklı, mutlu ve güzel günler dileriz.
Sağlık ve sevgiyle kalın…
Utrader Ailesi
|
|