Suudi Arabistan, İran ve Cezayir Pazarına Giriş Belgeleri

Suudi Arabistan SASO Uygunluk Belgesi

1972’de kurulan Suudi Standartları, Metroloji ve Kalite Örgütü (SASO), Suudi Arabistan’da teknik bir yönetim organıdır. SASO, SALEEM adı verilen ülkenin ürün güvenliği programını yönetmektedir. Suudi Arabistan Krallığı, SASO teknik yönetmeliğine tabi olan her ürünün ithalatında da ilgili standartlar ve teknik düzenlemeler ile uygunluğu ifade eden sertifikaları aramaktadır. Bu nedenle, her sevkiyat için bir Ürün Uygunluk Sertifikası (PCoC)  bir SASO Sertifikası verilmekte ve her sevkiyata bir Sevkiyat Uygunluk Sertifikası (SCoC) eşlik etmelidir. SASO, belgelendirmede elektronik bir uygunluk değerlendirme platformu olan SABER’den faydalanmaktadır. 

SASO’nun kapsamına giren ürünler aşağıdaki sıralanmıştır:

Elektrikli ve Elektronik Aletler: Ev aletleri, Piller, Aydınlatmalar, Kablolar, Ağır Hizmet Makineleri, BT, Ses ve Görüntü Ekipmanları

Makineler ve Ekipmanlar: Hidrolik Bağlayıcıları (Çimento, Alçı, İnşaat Kireçleri), Beton ve Türevleri,  Sıhhi Tesisat, Fayans, Tuğla, Blok ve İlgili Ürünler

Kimyasallar ve Mineraller: Ev Deterjan Ürünleri, Boyalar, Tiner, Macunlar ve İlgili Ürünler, İnşaatta Kullanılan Metaller ve Alaşımlı Ürünler, Motor Yağlama Yağları ve Petrol Bazlı Ürünler, vb.

Tekstil ve Giyim: Tekstil, Ayakkabı ve Deri, Yapıştırıcılar, Bantlar, Tutkal ve Benzeri Ürünler 

Sistemler: Güneş Fotovoltaik Sistemleri, Asansör, Asansör Sistemi ve Benzer Sistemleri

Araçlar: Kamyon ve Treyler Alt Koruma Cihazları, Araç Yedek Parçaları vb.

Makineler ve Ekipmanlar: Ağırlık Ölçerler ve Aksesuarları Dahil Ölçüm Ekipmanları, Oyun Alanı Eğlence ve Panayır Ekipmanları, Makineler ve Taşınabilir Ekipmanlar, Koruyucu Güvenlik Ekipmanları, Vinç Makineleri, Yangınla Mücadele Ekipmanları, Sprinkler Sistemi ve Benzeri Ürünler.

İran Gözetim Sertifikası

İran Sanayi, Madenler ve Ticaret Bakanlığı ve Sağlık, İlaç ve Sağlık Eğitimi Bakanlığı ile ve İran Standartlar ve Sanayi Araştırmaları Kurumu (ISIRI) tarafından alınan ortak bir karar çerçevesinde İran’a ithal edilecek bazı ürünler için Gözetim Sertifikası’nın (Certificate of Inspection (COI) alınması zorunluluğu bulunmaktadır.

Bu sertifikayı alma yöntemlerinden biri sevkiyat öncesi denetim olup, yükleme limanı ülkesinde İran Ulusal Standartlar Örgütü (INSO) tarafından yetkilendirilmiş bir üçüncü taraf denetim şirketi tarafından gerçekleştirilmektedir.  Gözetim talebi İranlı ithalatçıdan gelmekte ve masraflar ithalatçı tarafından ödenmektedir. 

Döviz transferi sistemi ve akreditif, döviz havalesi, döviz bozdurma işlemleri ile ithal edilen tüm malların banka belgelerinin serbest bırakılması için gözetim sertifikasının ibrazı gerekmektedir. 

Cezayir Uygunluk Belgesi 

Cezayir’e gönderilen tüm mallar için Uygunluk Belgesinin (CoC) düzenlenmesi gerekir. Belgeler bağımsız bir üçüncü kişi denetim kurumu ve IFIA (Uluslararası Denetim Kurumları Federasyonu) üyesi tarafından düzenlenmelidir. 

İthal malların tüm sevkiyatları Cezayir CoC programına tabidir. Varış noktası Cezayir olan tüm gönderiler için geçerli olduğundan, program için tanımlanmış bir ürün kapsamı yoktur. Numune gerekliliği bulunmaktadır. 

 

— Yazılarımızda yapay zeka ile üretilmiş metin ve çalışmalar kullanılmamaktadır —

Yayın Tarihi: 30.07.2024

© Bu yazının telif hakkı Utrader’e ait olup, ancak kaynak gösterilmek suretiyle izinsiz olarak kullanılabilir, yayınlanabilir.