ABD, Irak ve Rusya Pazarına Giriş Belgeleri 

ABD FDA Onay Belgesi

Aşağıdaki ürünlerin ABD’ye ithal edilmesi ABD Gıda ve İlaç Dairesi (Food and Drug) FDA onayına tabidir:

İnsan Gıdaları: İnsan tüketimi için gıdalar, gıda takviyeleri, gıda ve renk katkı maddeleri ve gıda ile temas eden maddeler gibi ürünler.

Beşeri İlaçlar: Aktif farmasötik bileşenler ve hem reçeteli, hem de reçetesiz ilaçlar.

Aşılar, Kan ve Biyolojik Ürünler: İnsan kanı, kan bağışı tarama testleri, insan dokusu, embriyolar, insan plazması gibi biyolojik ürünler ve kan bankacılığı operasyonlarında kullanılan tıbbi cihazlar 

Tıbbi Cihazlar: Bandajlar, kontak lensler, ilk yardım kitleri, kalp pili ve cerrahi aletler gibi tıbbi cihazlar.

Radyasyon Yayan Elektronik Ürünler: x-ışını makineleri, mikrodalga fırınlar, CD-ROM’lar, LED’ler ve lazer işaretleyiciler gibi radyasyon yayıcı ürünler.

Kozmetik Ürünler: Şampuan, makyaj, yüz kremleri ve kirpik uzatma ürünleri gibi kozmetik ürünler.

Hayvan ve Veteriner: Evcil hayvan gıdaları dahil olmak üzere hayvan gıdaları ve yemleri, veteriner ilaçları ve cihazları 

Tütün Ürünleri: Sigara, dumanlı tütün, e-sigara ve diğer elektronik nikotin iletim sistemleri (ENDS), purolar ve diğer tütün ürünleri gibi FDA düzenlemeli tütün ürünleri.

Ayrıca bu ürünlerin ambalajlama ve etiketleme kurallarına ithalatçılar tabi olmak zorundadır. 

Irak Sevk Öncesi Uygunluk Belgesi

Irak’a ithal edilen tüm ürünlerin Irak Standartlar ve Kalite Kontrol Merkezi Kurumu (COSQC) tarafından belirlenen standartlar ve teknik özellikleri taşıması zorunludur. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) ise, COSQC tarafından belirlenen standartlara uyumlu bir çerçevede mezkur alanlarda IKBY Standardizasyon ve Kalite Kontrol İdaresi yetkilidir. 

Bunun dışında Irak’a ithal edilen bazı ürünlerin, ihracat ülkesinde “sevkiyat öncesi” kontrollerinin ve testlerinin yapılması, uygunluğunun değerlendirilmesi ve sertifikalandırılması için COSCQ, Bureau Veritas ile Applus şirketlerini yetkilendirmiştir. Uygunluk Belgelerinin kontrolü gümrük kapılarında yetkili gümrük otoritesi tarafından yapılmaktadır.

Sevk Öncesi İnceleme’ye (SÖİ) Tabi Ürünler aşağıda yer almaktadır:

“Oyuncaklar”, “Elektrikli ve Elektronik Ürünler”, “Nakil Vasıtaları, Bunların Lastikleri ve Yedek Parçaları”, “İnşaat Malzemeleri”, “Gıda Maddeleri (taze et, balık, yaş meyve/sebze hariç)”, “Kozmetik, Kişisel Hijyen Ürünleri, Temizlik Malzemeleri”, “Ev Gereçleri”, “Mutfak Aletleri”, “Kimyasallar”, “Tekstil Ürünleri ve Ayakkabılar”, “Evler İçin Yakıtlı Isıtma Cihazları”, Diğerleri (“Her Türlü Metalik Kutu ve Kapaklar”) 

Rusya Standartlarına Uygunluk Belgesi GOST-R 

Rusya Federasyonu’na satılmak üzere ithal edilen mallar için Rusya Federasyonu standartlarına uygunluk belgesinin gümrük mercilerine ibrazı gerekmektedir. SSCB dönemindeki adı olan Gosstandart (Devlet Standartlar, Ölçüler ve Ölçü Aletleri Komitesi) olarak da bilinen Rosstandart (Росстандарт) adlı kuruluş Rusya Federasyonu içinde veya ülke dışında oluşturduğu test ve ölçüm merkezleri vasıtası ile bu belgeyi düzenlemektedir.

Bu belge, Beyaz Rusya, Kazakistan ve Türkî Cumhuriyetleri, Baltık Ülkeleri, Moldova ve Kafkas Cumhuriyetleri gibi ülkelerde de geçerlidir.

Bu belge üç şekilde düzenlenebilir:

Parti bazında düzenlenen belge: Rusya Federasyonu’na zaman zaman sevkiyat yapan üreticiler bu tür belgeyi alabilirler. 

1 yıllık belge: Bu belge seri üretim için sadece 1 yıl süre için verilir.

3 yıllık belge: Akredite edilmiş kuruluşlar eliyle 3 yıllık bir dönemde yapılacak seri üretimin Rusya‘da satılabilmesi için verilen belgedir.

GOST-R Belgesi ile aynı mevzuata tabi bir diğer belge de inşaat malzemeleri için Rusya İnşaat Bakanlığına bağlı kuruluşlar tarafından verilen GOSSTROY’dur. Özellikle Türkiye’nin yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin önemli bir kısmının yapıldığı ülke Rusya Federasyonu olduğundan bu belge ayrı önem kazanmaktadır.

Rusya Avrasya Uygunluk (EAC) Belgesi

Rusya, Belarus, Ermenistan, Kazakistan ve Kırgızistan’ın dahil olduğu Avrasya Ekonomik Birliği ülke pazarlarında yer alacak ürünlerin teknik düzenlemelerine uygunluğu gösteren belgedir. 

EAC sertifikaları, EAC üye ülkelerinin ilgili kurumları tarafından akredite edilen bağımsız EAC sertifika kuruluşları ve laboratuvarları tarafından verilir.

 

— Yazılarımızda yapay zeka ile üretilmiş metin ve çalışmalar kullanılmamaktadır —

Yayın Tarihi: 21.07.2024

© Bu yazının telif hakkı Utrader’e ait olup, ancak kaynak gösterilmek suretiyle izinsiz olarak kullanılabilir, yayınlanabilir.