UTRADER e-Bülteni 59

Utrader e-Bülteninin 59. Sayısından merhaba!

Her sayıda olduğu gibi bu hafta da okurken keyif alacağınızı düşündüğümüz capcanlı bir e-bülten içeriğimiz ile karşınızdayız. İşte sizler için derlediğimiz e-bülten gündemimiz.

16 HAZİRAN KURBAN BAYRAMI

Birlik ve beraberliğin, paylaşmanın ve fedakarlığın sembolü Kurban Bayramı’nın mübarek sevincini yaşıyoruz.

Tüm İslam aleminin Kurban Bayramı’nı en içten dileklerimizle kutlarız. Bu bayramın, ülkemize ve tüm dünyaya barış, huzur ve bereket getirmesini niyaz ederiz.

16 HAZİRAN BABALAR GÜNÜ

Dünyadaki tüm babalara, sevgi, saygı ve minnetle…

Tüm dünyada Babalar Günü’nü kutluyoruz. Bu vesileyle, evlatlarının sevgi ve saygıyla selamladığı, özveri ve fedakarlığın timsali babalarımıza en içten dileklerimizi sunuyoruz.

Bu sayımızda da ilk önce derneğimizin faaliyet, etkinlik ve projelerinin bir özetini yaparak başlıyoruz. Daha sonra güncel gelişmeleri takip edebileceğiniz “Haberler ve Gelişmeler” bölümleri ile sizlere zevkli bir okuma diliyoruz.

UTRADER’DEN HABERLER

UtraderGÖRÜŞ #22 Utrader E-bülten Takımı tarafından hazırlanan yazımız “Refah’ta Katliam Var” başlığı ile yayınlandı.

REFAH’TA KATLİAM VAR

İsrail, abluka altındaki Gazze’ye saldırılarını sürdürüyor. Gazze’de Hamas tarafından yönetilen Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Refah’ta yerlerinden edilmiş Filistinlilerin yaşadığı çadır kente düzenlediği saldırıda onlarca kişinin öldüğünü açıkladı. Saldırıda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere birçok Filistinli yaralandı.

Her gün tetikte olduğunuz, hayatta günlük rutinlerinizi bile yerine getirirken dışarıda hiç adil olmayan bir gerçeğiniz olan dünyanın olduğunu hayal edin.

İşte Filistin’de yaşayan insanlar her gün bunları yaşıyor. Dünyaya daha çok yeni gözünü açmış bebekler ailelerinin ninnilerini dinlemek yerine bomba ve silah sesleri ile uyutulmaya çalışılıyor.

Daha 10 yaşına bile gelememiş birçok çocuk dışarıda koşuşturup oyun oynarken değil de kan ve çamur izleri ile kirletiyor.

Bağırıp sesinizi duyuramadığınızı, sağınıza döndüğünüzde ailenizden birinin cansız bedenini görme ihtimalinizi düşünün.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Danışma Kurulu üyemiz sayın ABDURRAHMAN ÖZALP tarafından hazırlanan UtraderVAKA sorusunun kazananları belli oldu!

UCP 600 Akreditif UtraderVAKA Sorumuza doğru şıkkı bilip en açıklayıcı cevabı verenler kitap hediyemizin kazananları olarak seçildi!

Danışma Kurulu üyemiz ve ICC Türkiye Bankacılık Komisyonu Başkanı Sayın ABDURRAHMAN ÖZALP tarafından hazırlanan vaka sorumuzun kazananları Gazi Sürücü, Nil Deprem, Ayşin Baş, Tuğba Kara ve Mustafa Doğan oldu. Vaka sorumuzun kazananları dışında doğru cevap veren 7 kişiyi de tebrik ediyoruz.

Sorunun Abdurrahman Özalp tarafından verilen videolu yanıtına ulaşmak için TIKLAYINIZ.

İşte kazananlar; Gazi SÜRÜCÜ, Nil Deprem, Ayşin Baş, Tuğba Kara ve Mustafa Doğan

                UTRADER İLE DIŞ TİCARETTE YARIŞIYORUM

 

Utrader ile Dış Ticarette Yarışıyorum kitap hediyeli yarışması, 5 Haziran’dan itibaren web tabanlı Mentimeter platformu üzerinden devam edecek.

Telegram Kanalındaki Quiz Bot yarışmamıza şimdiye kadar katılan herkese teşekkür ederiz.

Her ayın ilk Çarşambası yapılacak ödüllü yarışmamıza dış ticaret konularında kendini sınamak isteyen herkesi bekliyoruz.

UTRADER AKADEMİ ÖDÜLLERİ 2024 BAŞVURULARI DEVAM EDİYOR!

Değerli Araştırmacılar,

Sizleri, Türk şirketlerinin uluslararasılaşmasına ve Türkiye’nin ihracat potansiyelinin arttırılmasına odaklı bilimsel araştırmaları teşvik ve takdir etmeyi amaçlayan 2024 UTRADER Akademi Ödülleri’ne başvurmaya davet ediyoruz.

Uluslararası Ticaret Ağı Derneği (UTRADER) ve Sakarya Üniversitesi’nin düzenleyicileri olduğu ve üçüncü kez düzenlenen bu organizasyon toplam 65.000 TL ödül içermektedir. Web sitemizin ödül sayfasında yer alan başvuru formunu doldurarak ve gerekiyorsa diğer kanıtlayıcı dokümanları pdf formatında Ödül e-postasına göndererek kolayca başvurabilirsiniz.

Ödülün kapsamına giren tamamlanmış veya yayınlanmak üzere olan akademik çalışmalarınız var ise başvurularınızı 15 Eylül 2024’e kadar yapabilirsiniz.

Detaylar için TIKLAYINIZ.

Data series #13 ve #14 yayınlandı!

Derneğimizin üyesi, Hepsiburada Veri Bilimi Baş Yöneticisi Sn. Emre Rençberoğlu’nun iki haftada bir hazırladığı ve teknik makalelerden blog yazılarına kadar birçok konunun veri bilimi bağlamında ele alındığı bültenin 13 ve 14. sayısı yayınlanmıştır.

Keyifli okumalar dileriz.

Blog yazısına ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Derneğimizin üyesi, Mali Müşavir Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Öğr. Gör. Dr. Neslihan Kızıler, 13 Haziran’da “3568 Sayılı Meslek Kanunun Değerlendirilmesi Çalıştayında” panelist olarak yer alarak “Mesleğe Girişin Değerlendirilmesi” üzerine bilgilerini paylaştı.

Neslihan Hocamıza değerli bilgilerini paylaştığı için teşekkür ederiz.

                                        PODCAST KÖŞESİ

ŞİRKET KURACAK SERMAYE YOKTU; TEŞVİK ALARAK TEKNOLOJİ ŞİRKETİ KURDU!

Yeni nesil teknoloji şirketi Macellan, bir grup üniversite öğrencisinin üniversite yemekhanesinde karar vererek kurduğu bir girişim. Şirket kuracak sermaye bulamayan üniversite öğrencileri, KOSGEB’ten teşvik aldı. Bugün 160’dan fazla çalışanı olan Macellan, 2022 yılında 96 milyon lira ciro yaptı.

Macellan CEO’su Göktürk Yetim, şirketin hikayesini WORLDEF Youtube kanalına anlattı!

Podcast’i dinlemek için TIKLAYINIZ.

GEZENAY VE ARKADAŞLARI DÜNYA TURUNDA

İş seyahatimin üçüncü bölümünde, Hong Kong’un renkli sokaklarından selamlar

Bu şehir, sadece gökdelenleri ve ışıklarıyla değil, aynı zamanda kültürel zenginlikleri ve insan ilişkileriyle de büyülüyor. Bugün sizlere, bu muhteşem şehirdeki insanlarla etkileşim kurarken öğrendiğim bazı önemli noktaları paylaşacağım.

Hong Kong’da, unvanlar genellikle kişinin profesyonel kimliğinin önemli bir parçası olarak kabul edilir ve kişinin uzmanlık alanını ve yetkisini belirtir. Toplantılarda ve resmi durumlarda ise Hong Konglular genellikle birbirlerine unvanlarıyla hitap ederler, bu da saygı ve profesyonelliğin bir göstergesi olarak algılanır. İş tanımları ise, tüm çalışanların sorumluluklarını ve beklentilerini net bir şekilde ortaya koyar. Bu da iş akışının düzenli ve verimli olmasına katkıda bulunur.

Bir diğer ilginç nokta ise, özellikle iş ortamında, insanların çoğu soyadlarıyla birlikte hitap edilmesini tercih ediyor. Profesyonel bir unvana sahip olmayanlar için bile, “Mr.”, “Madam”, “Mrs.”, veya  “Miss” gibi ifadelerle hitap etmek oldukça yaygın. Bu, kişisel bir saygı ifadesi ve aynı zamanda bir nezaket kuralı gereği olarak görülüyor.

Evli Çinli kadınlar, geleneksel olarak kendi bekarlık soyadlarını kullanırlar. Eşlerinin soyadlarını kullanmazlar. Bunu bireysel kimliklerine olan bağlılıklarını ve ailelerine olan saygılarını yansıtmanın bir yolu olarak tercih ederler.

Hong Konglular, yabancılara kolaylık sağlamak amacıyla sıklıkla İngilizce isimler veya takma adlar kullanırlar. Bu, iletişimi kolaylaştırır ve kültürlerarası etkileşimi teşvik eder. Aynı içtenliği karşı taraftan da beklerler.

Selamlaşma konusunda ise, geleneksel Çin ve İngiliz selamlaşmaları hala geçerliliğini koruyor. Eğer sizden daha üstte bir kişiyi selamlıyorsanız karşınızdaki kişiden daha fazla eğilmeniz gerekmektedir. El sıkışma da popülerdir ancak ilk hareketi karşı tarafın başlatmasını bekleyiniz.  Fiziksel temas konusunda ise, omuzlara vurmak veya benzeri bir temas, hoş karşılanmamaktadır.

Çinliler daha yakın mesafelerden konuşmaktadırlar ve gülümseme Çinliler arasında göze çarpan bir davranış değildir. Çünkü kendi hislerini sürekli olarak bastırmak için gayret sarf ederler.

Hong Kong’da iş kıyafeti seçimi de oldukça önemli. Erkekler için koyu renk takımlar tercih edilirken, kadınlar genellikle daha hafif renkleri tercih ediyor. Ancak, her iki cins için de hafif ve yıkanabilir kumaşlar öne çıkıyor.

Sosyal toplantılarda ise mavi ve beyaz renkli kıyafetlerden kaçınılması gerektiğini öğrendim. Bu renkler ölüm ve yas durumlarını yansıttığı için, hoş karşılanmıyor.

Randevulara gelince, Hong Kong’da zamanlama her şey demek. Hong Kong’un trafik şartları buna müsaade etmese bile görüşmelerinizi önceden planlamak ve zamanında orada olmak büyük önem taşıyor. Eğer bir aksilik olursa, hatanız olmasa bile özür dilemek yerel bir nezaket kuralı olarak karşılandığı için özür dilemekten çekinmeyin.

İş saatleri de oldukça farklı. Ofisler genellikle öğle saatlerinde 12.00 ile 14.00 arasında kapalı oluyor. Bu saatlerde birçok kişi şekerleme yapmayı tercih ediyor. Hafta içi çalışma saatleri 09.00 ile 17.00 arasında, cumartesileri ise 09.00 ile 13.00 arasında. Yöneticilerin uzun öğle yemeği molalarının da olduğunu unutmamak gerek ❗

Ve son olarak, seyahat planlarınızı yaparken, birçok Hong Kong’lunun yaz, yılbaşı ve Çin yeni yılı süresince tatile çıktığını göz önünde bulundurun. Bu dönemlerde şehir biraz daha sakin oluyor. En iyi zamanlar ise ekim, kasım veya marttan hazirana kadar olan dönemler.

Bu kültürel farklılıklar, Hong Kong’da geçirdiğim zamanı daha da değerli kılıyor. Her yeni gün, bu büyüleyici şehrin sırlarını keşfetme ve anlama fırsatı sunuyor.

Sizlere Hong Kong İle ilgili daha fazla deneyimimi aktarmak için sabırsızlanıyorum. Bir sonraki bölümümüzde görüşmek üzere

En güncel Sosyal Medya Paylaşımlarımız

Her gün sabah saatlerinde yapılan paylaşımlarımıza ulaşmak için aşağıdaki Sosyal Medya hesaplarımızı takibe almanızı tavsiye ederiz.

LinkedinInstagramTwitterFacebookTelegram

Şimdilik Utrader’dan haberlerimiz bu kadar, 1 Temmuz’da yayınlanacak 60. sayımızda da projelerimiz ve etkinliklerimizi duyurmaya devam edeceğiz. Tüm etkinlik ve güncel faaliyetlerimizden haberdar olmak için web sitemizi ve sosyal Medya hesaplarımızı takip etmenizi öneririz. Web sitemiz için TIKLAYINIZ

Dernek haberleri özetimizden sonra, şimdi de sizleri bu sayı için hazırladığımız diğer içeriklerimiz ile baş başa bırakarak keyifli okumalar ve dakikalar geçirmenizi diliyoruz.

ULUSLARARASI TİCARETTE ALTIN SERTİFİKALAR

SATIN ALMA

Satın almanın temelleri, stratejik kaynak bulma, etkili satın alma politikaları, uygun tedarikçi seçimi, satın almada değerlendirme ölçümleri gibi konular hakkında genel bir bakış açısı sunmayı amaçlayan bir eğitimdir.

Detaylı bilgiler için TIKLAYINIZ.

DEMOKRATİK İŞÇİ HAKLARI ÇÖKÜYOR: 2024 ITUC KÜRESEL HAKLAR ENDEKSİ

ITUC Genel Sekreteri Luc Triangle şunları söyledi: “Endeks, 11 yıldır dünyanın her bölgesinde işçi haklarının hızla gerilediğini gösteriyor. İşçiler demokrasinin kalbidir ve onların sesinin duyulma hakkı, demokratik sistemlerin sağlığı ve sürdürülebilirliği için çok önemlidir. Hakları ihlal edildiğinde demokrasiye saldırı yapılmış olur. Demokrasi, sendikalar ve işçi hakları birbirine bağlıdır; biri olmadan diğerine sahip olamazsınız.”

ITUC Küresel Haklar Endeksi, çalışma haklarına ilişkin kapsamlı bir inceleme olup, 151 ülkenin işçi haklarını kapsamlı bir şekilde inceleyen tek veri tabanıdır. Ülkeleri işçi haklarına saygı düzeyine göre 1 ila 5+ arasında bir ölçekte değerlendirir. İhlaller her yıl Nisan’dan Mart’a kadar kaydedilir.

Çalışanlar için en kötü 10 ülke: Bangladeş, Belarus, Ekvador, Mısır, Esvatini, Guatemala, Myanmar, Filipinler, Tunus ve Türkiye.

Makalenin devamı için TIKLAYINIZ.

ULUSLARARASI TİCARET DERGİSİ’NİN 9. YIL SAYISI YİNE DOPDOLU VE BASIMA HAZIR

-Hizmet İhracatı Sınırlarını Genişletiyor: HİB Genel Sekreteri Dr. Fatih ÖZER Anlatıyor.

– Türklim Eski Yönetim Kurulu Başkanı Aydın ERDEMİR ile Global Lojistikte Türk Limanları Potansiyeli Hakkında

– Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza AL ile Uluslararası Öğrenciler Üzerine

– Uzun Ömürlü Markalar Üzerine Markalar Derneği Başkan Yardımcısı Asude ALKAYLI ile Görüştük

– Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Zeynep BOZ ile Tarihi Eser Kaçakçılığı Üzerine Etkileyici Bir Röportaj

– T-Soft’un Kurucusu Ömer ARIKAN ile Türkiye’de E-Ticaret

– DTÖ Eski Müzakerecisi Şahin YAMAN ile Keyifli Bir Röportaj

– WCI Forum Kurucusu Utku BENGİSU ile Afrika Pazarını Ele Aldık

– Küba’da İlk Türk Firmasının Kurucusu Ömer Giray ile Küba- Türkiye İlişkileri Hakkında

UTİC Dergimizin önceki sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ.

                                    RÖPORTAJ KÖŞESİ

RÖPORTAJ

Dünyanın En İyi İşletme Okullarından Birinde Uluslararası Ticaret ve Strateji Alanında Doktora Yapan Ornela Vladi ile Röportaj

 

“Şu anda dünyanın en önemli işletme okullarından Kopenhag İşletme Okulunda(CBS)
doktora yapıyorsunuz. Akademisyen olmak isteyen ya da dünyaca bilinen bu okullarda yer almak isteyenler için serüveninizi anlatmak ister misiniz? Doktoraya nasıl başladınız, o süreç nasıldı?

Hayat mottolarımdan biri “Hayal et ve parla”. Doktora yapmak her zaman planlarım arasındaydı. Ancak doktora için çok net bir vizyonum ve planım vardı: yerleştirilmek değil, üniversiteyi ve programı seçen ben olacaktım. Bu nedenle 2020’de Times Higher Education üniversite sıralamasını kullanarak (konuya göre filtreleme – İşletme ve Yönetim) doktora yapmak için ilgilendiğim en iyi üniversitelerin bir listesini oluşturdum. CBS, listedeki önemli önceliklerimden biriydi. Bir üniversiteden teklif almadan önce birkaç doktora başvurusu yapmam gerektiğini düşünmüştüm ama çok şükür gerek olmadı. İlk ve tek PhD başvurum CBS oldu. CBS’nin çok rekabetçi bir ortam olduğunun farkındaydım ve bölümümden son teklif gelene kadar beklentileri ve hevesi düşük tutmaya çalıştım. Ancak hayatın cesur insanları sevdiğine olan inancımı bir kez daha kanıtlamış oldum. Bir şey için hayal kuruyor ve çalışıyorsanız gerekli adımları atın ve o riski alın. Elbette dünya mükemmel değil ve hiçbir yerde %100 adil ve mükemmel sistemler yok. Fakat o riski göze alıyorsan muhakkak bir yerden bir şeyler çıkar. Belki birçok kez yenileceksiniz, hak ettiğini düşündüğün her şeye sahip olamayacaksın ama yine de hayallerinin peşine koşmaya değer. Hayallerinize ulaştığınızda, dünya çok daha güzel bir yere döner.”

Röportajın Tamamına Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ.

UTİC Dijital Dergimizin diğer sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ

                                      GÜNCEL HABERLER

TÜRK LİRASI İLE DIŞ TİCARET HACMİ 437 MİLYAR LİRAYI AŞTI

Ticaret Bakanlığı verilerine göre, mayısta 24,1 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracat değerine ulaşıldı. Bu dönemde Türk lirasıyla ihracatta da artış gerçekleşti. Aylık veriler itibarıyla söz konusu kategoride 5 ayda da yükseliş dikkati çekti.

Türk lirasıyla ihracat ocakta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 49,8 artışla 21 milyar 816 milyon lirayı buldu. İthalat da ilk ayda yüzde 55,7 artışla 47 milyar 864 milyon liraya çıktı. Böylece yılın ilk ayında dış ticaret hacmi 69 milyar 680 milyon lira oldu.

Yılın ikinci ayında da Türk lirasıyla dış ticaretteki artış devam ederken ihracat, geçen yılın şubat ayına kıyasla yüzde 83,3 artışla 25 milyar 161 milyon lira, ithalat da yüzde 74,8 yükselişle 70 milyar 556 milyon lira olarak kaydedildi. Dış ticaret hacmi 95 milyar 717 milyon liraya ulaştı. Söz konusu ayda Türk lirasıyla gerçekleştirilen ithalat ve dış ticaret hacmi, şu ana kadar 2024’teki en yüksek değerler olarak kayıtlara geçti.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

1334 FİRMA İLK KEZ İHRACAT YAPTI

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, “Mayıs ayında ihracat yüzde 11,4 artarak 24,1 milyar dolara ulaştı. Ocak-mayıs döneminde ise yüzde 4,5 artışla yaklaşık 107 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Geçen ay ilk kez ihracat yapan 1334 firmanın toplam ihracata 109 milyon dolar katkı sunduğunu aktardı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, “Mayısta yüzde 11,4 artışla 24,1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Ocak-mayıs dönemini kapsayan 5 aylık ihracatımız ise yüzde 4,5 artışla yaklaşık 107 milyar dolara ulaştı.” dedi.

Mayıs ayı dış ticaret rakamları, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve TİM Başkanı Mustafa Gültepe’nin katılımıyla TİM Dış Ticaret Kompleksi’nde düzenlenen toplantıyla açıklandı.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

VENEZUELA, DTÖ TİCARETİN KOLAYLAŞTIRILMASI ANLAŞMASI’NA KATILDI

Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez, ülkenin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Uluslararası Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması’na katıldığını ve bu sayede ülkenin ticari işlemlerinde maliyetlerin düşeceğini söyledi.

Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez, ülkesinin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Uluslararası Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması’na katıldığını ve bu sayede ülkenin ticari işlemlerinde maliyetlerin düşeceğini söyledi.

Rodriguez, Apure eyaletinin güneybatısında Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun liderliğinde düzenlenen bir etkinlikte yaptığı açıklamada, “ABD ve bazı uydu ülkelerin direnmelerine rağmen DTÖ, Venezuela’nın Uluslararası Ticareti Kolaylaştırma Anlaşması’na katıldığını resmen duyurdu” dedi.

Rodriguez ayrıca Venezuela’nın anlaşmaya katılmasının, ülkenin dış ticaret maliyetlerinde yüzde 14’lük bir azalma anlamına geleceğini belirtti.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

TOBB VE ICC İŞ BİRLİĞİNE İMZA ATTI

TOBB, Paris’te yapılan Dünya Konseyi toplantısında Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) ile iş dünyasına yönelik işbirliklerine imza attı. 5 maddelik anlaşma, finansman programlarından, dijital ihracata kadar pek çok alanı kapsıyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) işbirliklerini üst seviyeye taşıyacak olan bir anlaşma imzaladı. Anlaşma, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile ICC Genel Sekreteri John Denton tarafından Paris’te düzenlenen ICC Dünya Konseyi toplantısı kapsamında gerçekleştirildi.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

BAKAN BOLAT: ULUSLARARASI TİCARETİN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ AŞMAK İÇİN STRATEJİLER BELİRLEDİK

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Devletler Arasında Tercihli Ticaret Sistemi (TPS-OIC) Ticaret Müzakereleri Komitesi 3. Bakanlar Toplantısının ardından yapılan basın açıklamasında üye ülkeler arasındaki ticaretin artırılması konusundaki kararlılığını yinelediğini belirtti.

Türkiye; İslam ülkeleri arasında hizmetler ticaretinin serbestleştirilmesi, yatırımların ve ticaretin kolaylaştırılması konularında iş birliğine hazır olduğunu vurgulayan Bolat, “Toplantı süresince, uluslararası ticaretin önündeki engelleri aşmak ve üye ülkeler arasında daha sağlam ekonomik bağlar kurmak adına yeni stratejiler belirledik. İslam İş birliği Teşkilatı’nın ticaret hacmini büyütme hedeflerine ulaşmak için ortak projeler ve iş birlikleri geliştireceğimizi ifade ettik” dedi.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

İTHALATÇILARA AYIP OLMUYOR MU!

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’nde şampiyon olarak sahneye çıkan ilk 10 ürün ihracatçısı aslında ithalatın da liderleri durumunda. İki ödülü aynı anda, aynı sahnede pekâlâ alabilirlerdi.

Törende ürün ihracatı yapan ilk 10 firmayı özellikle incelemek gerekiyor. Çünkü büyümeyi mi yoksa kaliteli gelişmeyi mi istediğimize ancak bu şekilde karar verip, bir yol haritası çıkarabiliriz. Çeşitli imkân ve desteklerle, vergi avantajlarıyla ithal ürünleri Türkiye’ye getirip bunları “Dâhilde İşleme Rejimi” çerçevesinde ihracata dönüştürmek ve sonra da ihracat şampiyonu olmak ilginç bir durum. En azından “şampiyon ihracatçılar” belirlenirken belli oranda, yerli ve milli katkı dikkate alınmalıdır. Bu ödül şeklinin mutlaka değişmesi icap eder. Bu haliyle ülkemiz ticaretine, ekonomisine ve kaliteli gelişimine yardımcı olduğu tartışmalıdır.

Ayrıca böyle bir törenin de daha verimli olması için mutlaka ithalat şampiyonlarını da kapsayacak şekilde genişletilerek yapılması icap eder. Ticaret Bakanlığı’nın bu tarz organizasyonları TİM gibi kurumlara bırakmaması lazım. Dış ticaret verilerine bütüncül bakacak, aynı anda değerlendirebilecek, ihracat ve ithalatı birlikte dikkate alacak platformlara ihtiyaç var.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

İHRACAT YÜZDE 25 GERİLEDİ

Domates ihracatı ilk 5 ayda yüzde 25 gerile­di. İhracatın gerile­mesinin temel sebebinin ise maliyetlerin artması ve dö­viz kurların da düşük seviye­de seyretmesi nedeni ile reka­betçiliğin kaybedilmesi ola­rak belirtiliyor. Türkiye’nin domates ihracatının bu yılın ilk 5 ayında, bir önceki yılın ay­nı dönemine kıyasla yüzde 25 oranında bir düştüğünü akta­ran İstanbul Yaş Meyve Seb­ze İhracatçıları Birliği Başka­nı Melisa Tokgöz Mutlu, ihra­cat değerinin ise 247 milyon dolar gerilediğini açıkladı.

Ön­celikle üretim kısmına bakıl­dığında, bu yıl domates üreti­minde herhangi bir sorunun gözükmediğine vurgu yapan Melisa Tokgöz Mutlu, ‘’İhra­cat rakamlarına baktığımızda ise Almanya, Hollanda, Polon­ya gibi özellikle Avrupa Birliği ülkelerine yaptığımız domates ihracatında düşüşler yaşanı­yor. Avrupa’ya ihracatta ciddi sıkıntılarımız var.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

AB, ÇİN’İN ELEKTRİKLİ ARAÇLARINA %38’E VARAN GÜMRÜK VERGİLERİ KOYACAK

AB Pekin’e, Çin’den yapılan elektrikli araçların ithalatına %38’e kadar gümrük vergisi uygulamayı planladığını bildirdi; bu da yılda 2 milyar Euro’dan (1,7 milyar £) fazla gümrük vergisini ve Çin ile olası bir ticaret savaşını tetikliyor .

Tarifeler, Çin’e AB’nin ithal elektrikli araçlara uygulanan vergileri haklı çıkarmak için sunduğu her türlü kanıta itiraz etmesi için dört hafta süre veren Dünya Ticaret Örgütü kurallarına uygun olarak önümüzdeki aydan itibaren geçici olarak uygulanacak.

Ücretler, AB’ye ithal edilen otomobillere uygulanan mevcut yüzde 10’luk verginin üstüne çıkıyor; bu da Çin yapımı elektrikli otomobillerin yüzde 48’e varan tarifelerle karşı karşıya olduğu anlamına geliyor.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

 

 

SÖZ SİZDE

Sizlerin de yorum, fikir, öneri ve geri dönüşlerini bekliyoruz…

Eğer bizimle iletişime geçmek, görüş, öneri, geliştirme ve yorumlarınızı paylaşmak isterseniz [email protected] adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Utrader e-bültenimizin 59. sayısının da sonuna gelmiş bulunuyoruz. Umarız keyif alarak okumuş, bilgilerinizi pekiştirmiş, alanınız ve dünyadaki gelişmeler ile tazelenmişsinizdir.

Keyifle okuyacağınız yeni içeriklerimizle buluşacağınız bir sonraki bültenimizde bir araya gelinceye kadar, sağlıklı, mutlu ve güzel günler dileriz.

Sağlık ve sevgiyle kalın…

Utrader Ailesi



Bir yanıt yazın

eighteen − seven =

Designed by MEK