UTRADER e-Bülteni 55

Utrader e-Bülteninin 55. Sayısından merhaba!

Her sayıda olduğu gibi bu hafta da okurken keyif alacağınızı düşündüğümüz capcanlı bir e-bülten içeriğimiz ile karşınızdayız. İşte sizler için derlediğimiz e-bülten gündemimiz.

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI

104 yıl önce, 23 Nisan 1920’de, Anadolu’nun kalbinde, Ankara’da bir umut ışığı doğdu. Bu ışık, bağımsızlığın ve özgürlüğün ışığıydı. Bu ışık, Türk milletinin azim ve kararlılığının ışığıydı. Bu ışık, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ışığıydı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu ışığı tüm dünyaya yaymak için yola çıktı. Onun önderliğinde, Türk milleti imkansızı başardı. Kurtuluş Savaşı’nı kazandı ve bağımsızlığını ilan etti.

Atatürk, sadece bir kurtarıcı değil, aynı zamanda vizyoner bir liderdi. O, Türkiye’yi çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkarmayı hayal etti. Bu hayalin gerçekleşmesi için, milletin geleceğe umutla bakmasını sağladı. Bunu da, 23 Nisan’ı Çocuk Bayramı olarak ilan ederek yaptı.

23 Nisan, sadece bir bayram değil, aynı zamanda bir sorumluluktur. Bugün özgür olduğumuz bu topraklarda yediden yetmişe uzanan bir haykırış var. Bu bayramı kutlayamayan fakat kutlanması için canını feda eden çocuk kahramanlarımız… Sorumluluk tam olarak burada, tüm dünyada çocuklar sadece hayal etmeli, oynamalı ve mutlu olmalılar.

Utrader olarak; şu an Gazze’de yaşanan ve binlerce çocuğun yaşamını yitirdiği, dünyanın gözü önünde olan ama hiç ses çıkmayan soykırımın bir an önce son bulmasını diliyoruz. Tüm dünya çocuklarına özgür ve eşit şartlarda yaşam hakkının verilmesini tüm içtenliğimiz ile istiyoruz.

22 NİSAN DÜNYA GÜNÜ

İklim değişikliği, kirlilik ve aşırı tüketim gibi sorunlar, gezegenimizin dengesini bozuyor ve geleceğimizi tehdit ediyor.

22 Nisan Dünya Günü, bu tehlikelere karşı farkındalık yaratmak ve harekete geçmek için iyi bir fırsat. Herkesin yapabileceği bir şeyler var:

Geri dönüşüm, tasarruf, doğaya saygılı davranmak ve sürdürülebilir bir yaşam tarzı benimsek…

Dünyayı korumak için birlikte çalışmalıyız. Gelecek nesiller için sağlıklı ve yaşanabilir bir dünya bırakmak hepimizin görevi.

Bu sayımızda da ilk önce derneğimizin faaliyet, etkinlik ve projelerinin bir özetini yaparak başlıyoruz. Daha sonra güncel gelişmeleri takip edebileceğiniz “Haberler ve Gelişmeler” bölümleri ile sizlere zevkli bir okuma diliyoruz.

UTRADER’DEN HABERLER

UTRADERGÖRÜŞ SERİMİZDE YENİ YAZILARIMIZ YAYINLANDI!

UtraderGÖRÜŞ #17 yazımız “İhracatımızın Yapısal Sorunları” konusu ile yayınlandı.

İhracatımızın Yapısal Sorunları

İhracat neden artıyor?

Ticaret Bakanlığı, Merkez Bankası, Kosgeb, TÜİK ve STK verileri diyor ki;

Türkiye’de her sene ihracata başlayan firmaların %93’ü kadar şirket de ihracatı bırakıyor!

İhracatçılarımızın yaklaşık yarısı tek pazara satış yapıyor.

Yükte ağır, pahada hafif mallar sattığımız için uzak pazarlara lojistik maliyetler nedeniyle erişemiyoruz.

Dahası AB hariç yakın pazarlarımız zaten kalite ve inovasyonu öncelemiyor.

Yazının devamına ulaşmak için TIKLAYINIZ.

 

 

 

 

 

Derneğimizin üyesi Avukat Murat Eren’in kaleme aldığı UtraderGÖRÜŞ #18 yazımız “İhracat Alacak/Kredi Alacak Sigortaları ve Konuşulmayan Gerçekler?” konusu ile yayınlandı.

1. İhracat Alacak/Kredi Alacak Sigortasının Kapsamı

TÜİK verilerine göre; Türk ihracatçıları satışlarının büyük kısmını, mal mukabili olarak adlandırılan vadeli/veresiye ödeme şeklinde yapmaktadırlar. İhracat finansmanı literatüründe ise bu kavramların yerine “kredili olarak mal veya hizmet satışı” ifadesi kullanılmaktadır.

İhraç konusu malın alıcıya teslim edildiği ancak mal bedelinin henüz tahsil edilmediği bu ödeme şeklinde; müşterilerinin ödeme gücünü kaybetmesi veya ödemek istemesine karşın beklenmedik ticari ve politik risk sebebi ile ödeme yapamaması, ihracatçıların karşılaştıkları büyük riskler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yazının devamına ulaşmak için TIKLAYINIZ.

 

Avukat Mustafa Oğuzhan Yalçın’ın kaleme aldığı UtraderGÖRÜŞ #19 yazımız “Kurumsal Sürdürülebilirlik Özen Yükümlülüğü Direktifi – Türk Özel Sektörü Ne Yapmalı?” konusu ile yayınlandı.

Avrupa Birliği merkezli ve sonrasında tüm dünyadan iş ortaklarınızın çok yakın bir gelecekte şirketinizden uymanızı bekleyeceği Kurumsal Sürdürülebilirlik Özen Yükümlülüğü kurallarına hazırlıklı mısınız? Artık hukuki olarak zorunlu hale gelen özen yükümlülüğü adımları için bir şirket politikanız, projelendirme süreciniz ve ayrıca Türkiye’de yürürlüğe giren TSRS’ye uyumlu detaylı raporlama şemalarınız bulunuyor mu? Söz konusu bu yükümlülüklerin şirketinizin büyüklüğünden bağımsız olarak sizi ve iş ilişkilerinizi temelden etkileyeceğinin farkında mısınız? Avrupa Birliği ile yapılan ticarette söz konusu kurumsal sürdürülebilirlik kurallarına hızla uyum sağlamanın dünya çapındaki rakiplerinize karşı size rekabet üstünlüğü sağlayacağını hiç düşündünüz mü?

Yazının devamına ulaşmak için TIKLAYINIZ.

UTRADER İLE DIŞ TİCARETTE YARIŞIYORUM

Her hafta Çarşamba günleri saat 21.00’da Telegram Botlarının düzenlediği CANLI yarışmaya katılmak için grubumuzu hemen takibe alın…

Not: Her ayın ilk Çarşamba günü yapılan yarışmalarımız KİTAP hediyelidir. Diğer haftalardaki yarışmalarda kendinizi sınayın, ayın ilk Çarşamba’sında ise Kitap hediyeli yarışmada kıyasıya mücadele edin.

Her ay bir kitap kazanmak için yarışmalarımızı takip edin!

Utrader Quiz Grubumuza ulaşmak için TIKLAYINIZ.

UTRADER BİLGİ KÖŞESİ

Değerli Utrader Ailemiz;

Youtube Shorts platformu üzerinden “bilgi köşesi” adı altında, araştırma ve içgörülerimizi yayınlamaya başladık.

İş Geliştirme Takımı ile Genç STK’daki 3. dönem Tasarım Ekibi’nin birlikte ortaya çıkarttığı bu kısa, etkili ve haber tadındaki bilgi köşemizi bilgilerinize sunmak istedik.

Takip etmenizden mutluluk duyarız.

Youtube analımıza ulaşmak için TIKLAYINIZ.

UTRADER AKADEMİ ÖDÜLLERİ 2024 BAŞVURULARI DEVAM EDİYOR!

Değerli Araştırmacılar,

Sizleri, Türk şirketlerinin uluslararasılaşmasına ve Türkiye’nin ihracat potansiyelinin arttırılmasına odaklı bilimsel araştırmaları teşvik ve takdir etmeyi amaçlayan 2024 UTRADER Akademi Ödülleri’ne başvurmaya davet ediyoruz.

Uluslararası Ticaret Ağı Derneği (UTRADER) ve Sakarya Üniversitesi’nin düzenleyicileri olduğu ve üçüncü kez düzenlenen bu organizasyon toplam 65.000 TL ödül içermektedir. Web sitemizin ödül sayfasında yer alan başvuru formunu doldurarak ve gerekiyorsa diğer kanıtlayıcı dokümanları pdf formatında Ödül e-postasına göndererek kolayca başvurabilirsiniz.

Ödülün kapsamına giren tamamlanmış veya yayınlanmak üzere olan akademik çalışmalarınız var ise başvurularınızı 15 Eylül 2024’e kadar yapabilirsiniz.

Detaylar için TIKLAYINIZ.

PODCAST KÖŞESİ

NÜKHET IŞIKOĞLU İLE DEMİRYOLLARI VE DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞI SOHBETİ

Uluslararası Ticaret ve hayatın tüm alanlarından konuların ele alındığı kanalımızın bu bölümünün konuğu Demiryolu Taşımacılığı Derneği Genel Müdürü Sn. Nükhet Işıkoğlu oldu. Kendisi ile birlikte Demiryolları ve Demiryolu Taşımacılığı üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.

Podcast’i dinlemek için TIKLAYINIZ.

Derneğimizin Danışma Kurulu Başkanı ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Sinan ESEN’in moderatörlüğünde, marka haline gelen SUBÜ Konuşmaları’nın 7. sezonunun 71. bölümü, SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran’ın katılımıyla 17 Nisan Çarşamba günü saat 14.00’da gerçekleştirildi.

SUBÜ Haber YouTube Kanalı

Yayın linkine ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Danışma Kurulu üyemiz Suat Gürsoylu ve İş Geliştirme ve Kurumsal İş Birliği Takımı liderimiz Özgür Koca, 2024-2027 Dönemi için Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi Danışma Kurulu üyeliklerine seçildiler. Üyelerimizi tebrik ediyor, akademiye verdikleri destekleri için teşekkür ediyoruz.

Danışma Kurulu Üyemiz Sn. Yaman Koc ’un yeni yayımlanan kitabını bilgilerinize sunmak istiyoruz.

Dış Ticarette Hedef Pazar Tespiti Neden Önemlidir?

Hedef Pazar Tespitinde Kullanılan Bazı Yöntemler Ve Uygulamaların Eleştirisi

Hedef Pazarların Tespiti İçin Temel İlkeler, ve daha bir çok konunun yer aldığı 196 sayfalık kitabı aşağıdaki link üzerinden satın alabilirsiniz.

Uzun yılların eşsiz tecrübelerinin en güncel hali ile bir araya getirildiği bu kitabı Uluslararası Ticaret dünyasına kazandıran Yaman Bey’e çok teşekkür ederiz.

Faydalarının ve faydalananın çok olması dileği ile iyi okumalar dileriz.

Kitap linkine ulaşmak için TIKLAYINIZ.

GEZENAY VE ARKADAŞLARI DÜNYA TURUNDA

Herkese yeniden merhabalar değerli uluslararası ticaret profesyonelleri ve keşif sevenler

Çin’e iş gezisi yapmak, sadece iş fırsatları açısından değil, aynı zamanda kültürel bir keşif yolculuğu olarak da benzersiz bir deneyim sevgili okur severler. Çin serüvenimin üçüncü bölümünde, Çin’in resmi akşam yemeklerinin karmaşık ve zarif dünyasına adım atacağız. Hazırsanız başlayalım!

Resmi akşam yemekleri, iş dünyasının vazgeçilmez bir parçası. Genellikle saat 18.30-19.00 arasında başlayan bu yemekler, iki saat süren bir gastronomi şölenine dönüşüyor. Misafir olarak katıldığınızda, zamanında orada olmanız bekleniyor. İsterseniz akşam yemeğine 15 dakika kadar önce gidebilirsiniz. Çinli ev sahipleriniz resmi yemekle ilgili düzenlemeleri yapmak için orada bulunacaklardır.

Yemek masasında oturma düzeni, Çin kültürünün ince detaylarından biri. Onur konuğu genellikle kapıyı gören tarafa, masanın ortasına oturtuluyor. Ev sahibi ise onur konuğunun sol tarafında yer alıyor. Diğer misafirler ise statülerine göre oturuyorlar.

Yemeğe ilk olarak misafir başlar. Daha sonra diğerleri yemeklerine devam ederler. İlginç bir şekilde, yemek sırasında iş konuşmaları yapılmıyor. Bu Çin kültüründe, yemeğin ve birlikteliğin tadını çıkarmak için ayrılmış özel bir zaman.

Pirinç pek çok Çinli için doyurucu bir yemek olduğundan, genellikle yemeğin sonuna kadar servis yapılmamaktadır. Bu nedenle yemeğinizle beraber pirinç yemek istiyorsanız garsona daha önce servis için rica etmelisiniz, özellikle yemek çok acı olduğu zaman.

Yemek süresince 20 kadar yemek servisi yapılabiliyor.  Bu yüzden başlangıçta çok fazla yemeyin. En iyisi her tabaktan çok az miktarda alıp, farklı lezzetleri deneyimlemek sevgili keşif sevenler

“boş tabak” bırakmamaya özen gösterin. Bu, size yeterince yemek servis edilmediği anlamına gelebilir ve kabalık olarak algılanabilir. Aynı zamanda, hiç dokunulmamış yemekler de ev sahibini gücendirebilir. Bu yüzden, hoşlanmasanız bile, nezaket adına bir parça tatmanız iyi olacaktır.

Çin iş eğlencesinin en önemli kısmı ise “yum cha” Olarak bilinen çay içme törenidir. Bu tören, iş toplantılarından önce ilişkileri güçlendirmek için kullanılan mükemmel bir yoldur.

Yemek kültürüne gelince, masada özel bir tabak çekirdek ve kemikler için ayrılıyor. Çubuk kullanımı ise bir sanat formu; yemeğinizi bitirdiğinizde çubuklarınızı uygun bir şekilde yerleştirmek çok önemli. Çinliler çubukların pirinç kabına diklemesine koymak veya tabağın üst kısmına paralel bırakmanın, kötü şans getirdiğine inanır.

Çin’de yemek yemenin kendine has kuralları var. Örneğin, masada gürültülü yemek yemek ve geğirmek yemeğin beğenildiğini gösteren işaretler olarak algılanmaktadır. Ayrıca, Akrep, çekirge, yılan derisi, safra ve kan, lezzetli yemekler olarak kabul görülüyor.

Meyve servisi ve sıcak havlu servisi ile yemek kesinlikle sona ermiş demektir. Bu servisten kısa bir süre sonra konukların ayrılmak için hazırlanmaları beklenir. Çin iş kültürüne göre ev sahibi konuğun gidişini başlatmayacaktır.  Ev sahibinin konuğun ayrılmasını başlatmaması, Çin iş kültürünün ince bir detayı.

Ev eğlenceleri de Çin’de çok popülerdir. Eğer bir Çin evine davet edildiyseniz, Türk adetlerinde olduğu gibi eve girerken ayakkabılarınızı çıkarmanız rica edilir. Eğer siz evinize davet verirseniz, peynir servisi yapmaktan kaçınınız. Ulusal diyete ters düşmektedir.

Çin’deki iş gezim, sadece iş bağlantıları kurmamla kalmadı, aynı zamanda bu zengin kültürün sosyal adetlerini ve lezzetli mutfağını keşfetme fırsatı sağladı. Her yemek, bir hikâye anlatıyor ve her ritüel, derin bir anlam taşıyor. Bu deneyimler, sadece iş dünyasında değil, hayatın her alanında bana değerli dersler verdiğini düşünüyorum.

Umarım yazım sizlere faydalı olmuştur. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, hoşça kalın

En güncel Sosyal Medya Paylaşımlarımız

Her gün sabah saatlerinde yapılan paylaşımlarımıza ulaşmak için aşağıdaki Sosyal Medya hesaplarımızı takibe almanızı tavsiye ederiz.

LinkedinInstagramTwitterFacebookTelegram

Şimdilik Utrader’dan haberlerimiz bu kadar, 6 Mayıs’ta yayınlanacak 56. sayımızda da projelerimiz ve etkinliklerimizi duyurmaya devam edeceğiz. Tüm etkinlik ve güncel faaliyetlerimizden haberdar olmak için web sitemizi ve sosyal Medya hesaplarımızı takip etmenizi öneririz. Web sitemiz için TIKLAYINIZ

Dernek haberleri özetimizden sonra, şimdi de sizleri bu sayı için hazırladığımız diğer içeriklerimiz ile baş başa bırakarak keyifli okumalar ve dakikalar geçirmenizi diliyoruz.

ULUSLARARASI TİCARETTE ALTIN SERTİFİKALAR

Pazarlamanın Altın Sertifikaları

 

Amerikan Pazarlama Birliği (AMA) Eğitimleri

1937’de Şikago’da kurulmuş olan Birliğin günümüzde 30.000 üyesi bulunmaktadır. Dünyada sektörün standartlarını koyan ve yükseltmeyi amaçlayan bir kuruluş olarak görülmekte ve pazarlama profesyonellerine yönelik eğitim ve seminerler düzenlemektedir.

AMA’nın eğitimleri aşağıdaki tabloda özetlenmiştir. Bu eğitimler pazarlama alanında lisans, yüksek lisans diplomasına sahip veya sektörde yedi yıllık tecrübeye sahip kişilere önerilmektedir.

Detaylı bilgiler için TIKLAYINIZ.

 

Dış Ticaret Finansmanın Altın Sertifikaları

 

Milletlerarası Ticaret Odası (ICC): 1919 yılında kurulan Uluslararası Ticaret Odası (ICC), küresel ticaretin gelişimini teşvik eden ve iş dünyasının çıkarlarını temsil eden bir kuruluştur. ICC, ticaretin standartlarını belirleyen ve ticari uyuşmazlıkları çözerek iş dünyasının sesi olma rollerini üstlenir. Oda, küresel ticaretin adil, şeffaf ve verimli bir şekilde işlemesine katkıda bulunmaktadır.

Detaylı bilgiler için TIKLAYINIZ.

                                         MAKALE KÖŞESİ

2024 YILI BİRİNCİ ÇEYREK DEĞERLENDİRMESİ / NASIL BİR EKONOMİ

Son yıllarda üretimde ve ticarette ağırlık merkezinin Batı’dan Doğu’ya doğru kaymaya başladığını görüyoruz. Yaşanan ekonomik krizlerin de etkisiyle birçok alanda korumacılık eğilimlerinin güçlendiği bir dönemden geçiyoruz. Yeşil ve dijital dönüşüm süreci tüm hızıyla dünya ekonomisi üzerinde etkilerini hissettirmeye devam ediyor. Düşük karbonlu büyüme ve yeşil ekonomi ile doğal kaynakların sürdürülebilir yönetimi faaliyetleri giderek yaygınlaşıyor. Önümüzdeki dönemde gelişmiş ülkelerin yeşil dönüşümle ekonomilerine rekabet avantajı kazandırma çabalarının artması bekleniyor. Diğer yandan dijital teknolojilerin kullanımı rekabetçilik için önemli bir unsur haline geldi. Üretim, lojistik, tedarik zinciri yönetimi ve kamu hizmetleri gibi alanlarda önemli bir dönüşüm yaşanıyor.

2024 yılının ilk çeyreğini tamamladığımız bu dönemde dünya ekonomisi ekonomik ve jeopolitik belirsizliklerin etkisi altında. Rusya-Ukrayna arasında devam eden savaş Avrupa başta olmak üzere tüm dünyayı etkilemeye devam ediyor. Orta Doğu bölgesinde İsrail ile Hamas arasında yaşanan savaş büyük insani felaketlere yol açtı. Savaşın bölgede yayılması riski her geçen gün büyüyor. ABD ile Çin arasında ekonomik rekabet giderek artıyor. Yenilenebilir enerjiye geçiş dünyadaki enerji kaynakları dengesinin yeniden belirlenmesine neden oluyor.

Küresel ticaret geçtiğimiz yıl zor bir süreçten geçti

Güncel IMF verilerine göre, 2022 yılında %3,5 büyüyen dünya ekonomisi, 2023 yılını %3,1 büyüme oranı ile tamamladı. 2024 yılında ise büyümenin %3,1 olması bekleniyor. OECD tahminlerine göre dünya ekonomisi 2024 yılında %2,9 oranında büyüyecek. Dünya Bankası verilerine göre ise 2024 yılı büyüme tahmini %2,4. Beklentiler son 20 yıllık ortalamanın altında kalan bir büyümeyi işaret ediyor.

Makalenin devamı için TIKLAYINIZ.

ULUSLARARASI TİCARETTE ALTIN SERTİFİKALAR

Certificate in International Trade and Finance (CITF)

Uluslararası Ticaret ve Finansman Sertifikası (CITF), uluslararası düzeyde ticaret finansmanı ile ilgili temel prensipleri, prosedürleri, uygulamaları ve mevzuatı kapsamlı bir şekilde kavramazi ve uygulaması beklenen ticaret, ihracat ve emtia finans yöneticileri için profesyonel bir sertifikadır.

CITF için herhangi bir giriş şartı yoktur, sınav dili İngilizcedir. CITF, bilginizi ve pratik durumlara uygulayabilme becerisini ölçmek için tasarlanmış iki saatlik çoktan seçmeli sınavı içermektedir. Sınavı geçmek için %70 başarılı olmanız gerekmektedir.

Detaylı bilgiler için TIKLAYINIZ.

-Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa GÜLTEPE ile Röportaj

– UTİKAD Başkanı Ayşem ULUSOY ile Lojistikteki Güncel Gelişmeler

– Kurukahveci Mehmet Efendi şirketi YK Üyesi Mehmet KURUKAHVECI ile Röportaj

– Utrader, Özel Sektör, Kamu ve Akademiyi Entegre Ediyor

Yukarı konuları ve nicelerini içeren UTİC Dergisi 2023 sayımızı okumak için TIKLAYINIZ.

UTİC Dergimizin tüm sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ.

                                               RÖPORTAJ

Sporda Uluslararasılaşma: SAÜ Tatankalar Kadın Bayrak Takımı

“Sakarya Üniversitesi, Tatanka takımı olarak 2019 yılında kurulduğunuzu ve 2022 yılında ilk resmi şampiyon olduğunuzu biliyoruz. Amerika’dan topraklarımıza kadar gelen bayrak futbolunun oynandığı, Sakarya Üniversitesi Tatanka takımının kuruluş hikayesinden bizlere bahsedebilir misiniz? Gelecek için takım olarak nasıl planlarınız var?”

“Tatanka Flag Takımı, 2019 yılının nisan mayıs aylarında takımımızın kurucularından olan Kübra Say önderliğinde uzun uğraşlar sonucu kurulmuş. Takımımızın aynı zamanda ilk kaptanı olan Kübra, o zamanlar Berker Koç ile iletişime geçmiş ve birlikte Tatanka Flag’i kurma kararı almışlar. İlk seçmeleri yapana kadar Kübra Say ve Ece Şahin üniversitede bölümleri gezerek kadınlara bayrak futbolunu tanıtıyorlar ve takımımızdan bahsediyorlar. 10-15 kişilik oyuncu kadrosu topluyorlar ve ilk idmanlarına başlıyorlar.”

Röportajın Tamamına Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ

UTİC Dijital Dergimizin diğer sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ

                                      GÜNCEL HABERLER

ÇEVRE TEKNOLOJİLERİNDE TİCARİ ORTAKLIKLAR İÇİN İLK ADIM

Türkiye ve Avusturya arasındaki 4 milyar dolarlık ticareti artırmak için iki ülkenin firmaları İTO’da bir araya geldi. B2B görüşmesine katılan 11 çevre teknolojileri firması, İTO üyesi firmalarla iş birliğine adım attı. Geçen yıl Avusturya’da çevre teknolojilerinde 6 farklı alanda hizmet veren 2 bin 732 firma, 15 milyar Euro’yu aşkın ciro elde etti.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ekonomisi bozulan Avusturya, son 20 yılda dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer almayı başardı. 9 milyon nüfusu ile küçük bir Avrupa ülkesi olan Avusturya’nın denize kıyısı bulunmuyor. Ülkede Tuna Nehri coğrafi ve turistik açıdan olduğu gibi bir taşıma yolu olarak da hayati öneme sahip.

1992 yılında tamamlanan ve Karadeniz’i nehir yoluyla Kuzey Denizi’ne bağlayan Ren-Main-Tuna Kanalı, 3 bin 500 km’lik güzergahın uzun bir parçası olan Tuna Nehri’nin önemini daha da artırıyor. Viyana’nın hemen dışında bulunan liman, ticari taşıma açısından ülke ekonomisini olumlu etkiliyor.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

KÜRESEL PİYASALAR NEGATİF SEYREDİYOR

Küresel piyasalarda, Ortadoğu’da devam eden gerilim ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) politika faizini öngörülenden daha uzun süre yüksek seviyelerde tutabileceğine yönelik endişelerin güçlenmesiyle negatif bir seyir izlenirken, 16 Nisan Salı günü Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarıyla birlikte yoğun veri gündemi yatırımcıların odağına yerleşti.

Ortadoğu‘da jeopolitik riskler sıcaklığını korurken, 15 Nisan Pazartesi tarihinde ABD’de açıklanan perakende satışların martta yüzde 0,7 artışla piyasa beklentilerini aşmasının ardından pay piyasalarında risk algısının arttığı görülüyor.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ

DÜNYADAKİ HİDROELEKTRİK ENERJİSİNİN ÜÇTE BİRİNİ TEK BAŞINA ÇİN ÜRETİYOR

Çin, bin 303 terawattsaat hidroelektrik enerjisi üretimi ile bu alanda dünyanın en büyük üreticisi. Bu miktar, toplam hidroelektrik enerjisi üretiminin yüzde 31’ine karşılık geliyor. Çin, 2022 yılında üretimini gerçekleştirdiği bin 303 terawattsaaat hidroelektrik enerjisi ile dünyanın en büyük üreticisi konumunda. Bu miktar ise aynı yıl dünyada üretilen toplam hidroelektrik enerjisinin yüzde 31’ine karşılık geliyor. Çin’den sonra ikinci sırada gelen ülke ise 427 terawattsaat üretim ile Brezilya.Üçüncü sırayı 398 terawattsaat ile Kanada, dördüncü sırayı ise 249 terawattsaat ile ABD alıyor.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ

ÇİN’E BAĞIMLI OLMAK İSTEMEYEN AB YENİDEN MAGNEZYUM ÜRETECEK

 

Avrupa Birliği (AB), Çin’e bağımlılığı azaltmak amacıyla magnezyum üretimine yeniden başlıyor. Yıllık 90 bin ton olması planlanan üretimin, 2027’de başlaması hedefleniyor.

Alüminyum alaşımlı otomotiv parçaları ve paketleme sanayinde kullanılan magnezyum ihtiyacının yüzde 90’ını Çin’den ithal eden Avrupa Birliği, Romanya merkezli ve ABD’li Amerocap’ın finanse ettiği madencilik firmasının 1 milyar dolarlık yatırımı ile Romanya’nın Budureasa şehrinde bulunan magnezyum madenin işletmeye alınmasına karar verdi.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

AVRUPA’DAKİ GAZ FİYATLARI ORTA DOĞU’DAKİ GERİLİMİN ETKİSİYLE YÜZDE 7,5 ARTTI

Avrupa’da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’de, mayıs vadeli kontratlarda megavatsaat başına gaz fiyatı dün 31,14 avrodan kapandı.

İsrail-İran arasındaki gerilime bağlı olarak arz tedarikinde aksama yaşanabileceğine yönelik endişeler nedeniyle megavatsaat başına gaz fiyatı, dünkü kapanışa göre yüzde 7,5 artarak 33,5 avroya yükseldi.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

ÇİN EKONOMİSİ İLK ÇEYREKTE BEKLENTİLERİ AŞARAK YÜZDE 5.3 BÜYÜDÜ

Çin ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde, gayrimenkul piyasasındaki süregelen düşüş ve zayıflayan iç talebe rağmen, beklentilerin üzerinde, yüzde 5.3 büyüme kaydetti.

Ulusal İstatistik Bürosu (UİB) verilerine göre, Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH), Ocak-Mart 2024 döneminde, geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 5,3 artarak 29,63 trilyon yuana (yaklaşık 4,17 trilyon dolar) ulaştı.

Büyüme oranı, finansal bilgi servisi Wind’in yüzde 4,9 yönündeki tahmininin üzerinde gerçekleşirken, hükümetin bu yıl “yüzde 5 civarında” olmasını öngördüğü büyüme hedefine paralel gerçekleşti.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

TARIMDA İHRACATTA İLK ÇEYREK REKORU

Tarım sektörü, 9.3 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek ilk çeyrek ihracatına imza attı.

Jeopolitik risklerin ve küresel çapta gıda arzına ilişkin sıkıntıların hâkim olduğu ocak-mart döneminde tarım ihracatında tarihi zirveler görüldü.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin tarım sektörü 9,3 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek ilk çeyrek ihracatını yakaladı. Yılın ilk 3 ayında 2023’ün aynı dönemine göre yüzde 8,6 artan tarım ihracatı Türkiye’nin toplam dış satımından yüzde 14,6 pay aldı.

 

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ

AVRUPA OTOMOBİL PAZARI ELEKTRİKLİ ARAÇ SATIŞLARININ DÜŞMESİYLE DARALDI

Avrupa’da yeni otomobillerin trafiğe çıkması için yapılan resmi kayıtları bu yıl ilk kez Mart ayında düştü ve elektrikli otomobillerin payı geçen yılın seviyelerinin altına indi.
Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) aylık raporunda, Avrupa Birliği’nde geçen ay yaklaşık 1,03 milyon yeni binek otomobilin trafiğe kayıt edildiği, bir önceki yıla göre yüzde 5,2 düşüş yaşandığı belirtildi.

Avrupa, 2035 yılına kadar yeni içten yanmalı motorlu otomobillerin satışını yasaklamayı planlasa da elektrikli otomobil satışları son birkaç aydır durmuş durumda.

Mart ayında, yeni kayıtların yalnızca yüzde 13’ünü elektrikli otomobiller oluşturdu. Yalnızca Almanya’da elektrikli otomobil kayıtları yüzde 28,9 düştü. Öte yandan hibrit otomobiller, bir önceki yılın Mart ayındaki yüzde 24,4’lük oranla Mart ayında pazarın yüzde 29’unu oluşturdu.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

SÖZ SİZDE

Sizlerin de yorum, fikir, öneri ve geri dönüşlerini bekliyoruz…

Eğer bizimle iletişime geçmek, görüş, öneri, geliştirme ve yorumlarınızı paylaşmak isterseniz info@utrader.org adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Utrader e-bültenimizin 55. sayısının da sonuna gelmiş bulunuyoruz. Umarız keyif alarak okumuş, bilgilerinizi pekiştirmiş, alanınız ve dünyadaki gelişmeler ile tazelenmişsinizdir.

Keyifle okuyacağınız yeni içeriklerimizle buluşacağınız bir sonraki bültenimizde bir araya gelinceye kadar, sağlıklı, mutlu ve güzel günler dileriz.

Sağlık ve sevgiyle kalın…

Utrader Ailesi

Hakkımızda
Bu e-bültenin yayınlanmasına katkı sağlayan editörlerimiz; Yavuz Dursun, Miray Yeleser, Aslı Akbacak, Esma Dedeoğlu ve Yağmur Serinyel’dir. Her türlü soru, öneri ve geri dönüşleriniz için medya@utrader.org adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Linkedin Instagram Twitter Facebook Telegram Youtube E-BültenPodcast



Bir yanıt yazın

4 × four =