Utrader e-Bülteninin 50. Sayısından merhaba!
Her sayıda olduğu gibi bu hafta da okurken keyif alacağınızı düşündüğümüz capcanlı bir e-bülten içeriğimiz ile karşınızdayız. İşte sizler için derlediğimiz e-bülten gündemimiz.
|
6 ŞUBAT 2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ
Ülkemizin yaşadığı; kayıtlara ve dillerimize “Asrın Felaketi” olarak geçen, Milletimizin sol yanında boşluk yaratmış yıkımın üzerinden tam bir yıl geçti. Bir yılı geride bıraksak da depremin yarattığı acı hala ve ilelebet ilk günkü gibi taze kalacak. Tüm dünyanın seferber olduğu milletçe tek yürek olup “ateş düştüğü yeri yakar” sözünü çürüten bu acı olgunun ışığında yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz.
Deprem ülkemizin bir gerçeğidir. Bu gerçekle yaşamayı öğrenmeli ve önlem almayı ihmal etmemeliyiz. Yaşadığımız acılardan ders çıkarmalı ve tekrarı olmaması için tedbirli olmalıyız.
|
Bu sayımızda da ilk önce derneğimizin faaliyet, etkinlik ve projelerinin bir özetini yaparak başlıyoruz. Daha sonra güncel gelişmeleri takip edebileceğiniz “Haberler ve Gelişmeler” bölümleri ile sizlere zevkli bir okuma diliyoruz.
|
UTRADER AKADEMİ ÖDÜLLERİ 2024 BAŞVURULARI BAŞLADI!
Değerli Araştırmacılar,
Sizleri, Türk şirketlerinin uluslararasılaşmasına ve Türkiye’nin ihracat potansiyelinin arttırılmasına odaklı bilimsel araştırmaları teşvik ve takdir etmeyi amaçlayan 2024 UTRADER Akademi Ödülleri’ne başvurmaya davet ediyoruz.
Uluslararası Ticaret Ağı Derneği (UTRADER) ve Sakarya Üniversitesi’nin düzenleyicileri olduğu ve üçüncü kez düzenlenen bu organizasyon toplam 65.000 TL ödül içermektedir. Web sitemizin ödül sayfasında yer alan başvuru formunu doldurarak ve gerekiyorsa diğer kanıtlayıcı dökümanları pdf formatında Ödül e-postasına göndererek kolayca başvurabilirsiniz.
Ödülün kapsamına giren tamamlanmış veya yayınlanmak üzere olan akademik çalışmalarınız var ise başvurularınızı 15 Eylül 2024’e kadar yapabilirsiniz.
Detaylar için TIKLAYINIZ.
|
DIŞ TİCARET BİLGİ YARIŞMASI SENİ BEKLİYOR!
Dış Ticaret Bilgi Yarışması seni bekliyor!
Her hafta Çarşamba günü saat 10:00’da yapılan CANLI Quiz Bot yarışmamıza katılmak için şimdiden Telegram kanalımıza katılıp saatinizin alarmını kurabillirsiniz. Her ayın ilk çarşambası kitap hediyelidir.
Telegram Quiz Bot Yarışması Telegram Kanalımız için TIKLAYINIZ.
|
UtraderGÖRÜŞ #15 YAYINLANDI
Derneğimizin Danışma Kurulu Üyesi, Uluslararası Ticaret İstihbaratı Merkezlerinin kurucusu ve Uluslararası Pazar Araştırmaları Danışmanı Sayın Yaman Koç’un “Dış Ticaret Pazarlaması ve İstihbaratı Alanında, Üniversitelerin Görevleri Üzerine” konulu UtraderGÖRÜŞ #15 yazısı yayınlanmıştır.
DIŞ TİCARET PAZARLAMASI VE İSTİHBARATI ALANINDA, ÜNİVERSİTENİN GÖREVLERİ ÜZERİNE
Yaman Koç, Ankara, Ocak 2024
1986 yılında; dış ticaret elemanı olarak başlayan meslek hayatım, 1993 yılında, TOSYÖV’de1 dış ticaret danışmanı olarak devam etti. 1998 yılında kendi danışmanlık firmamı kurdum ve o zamandan beri, dış ticaret istihbaratı ve ihracat pazarlaması alanında danışmanlıklar ve eğitimler veriyorum.
2016 yılından itibaren, değişik kurum ve kuruluşlarda, Dış Ticaret İstihbarat Merkezleri (DTİM) kurmaya başladım. Bugün Türkiye’de, tarafımdan kurulan 14 DTİM; ihracatçılarımıza dış ticaret istihbarat hizmeti veriyor. Bu kurumlar içinde; ticaret odaları, sanayi odaları, ihracatçı birlikleri ve OSB’ler var.
Verdiğim danışmanlıklar, eğitimler ve DTİM’lerden edindiğim deneyimi, dış ticaret istihbaratı alanında yazdığım 5 kitapta topladım ve okuyucularla paylaştım. Bir sürü kuruma ve firmaya hedef Pazar araştırmaları hazırladım. Makaleler yazdım. Bu alanda faaliyetlerim, Yaman Koç Eğitim, Danışmanlık ve Araştırma Ltd. Şti. bünyesinde devam ediyor.
Bu süreçte, üniversitede “Dış Ticaret İstihbaratı”, “Uluslararası Hedef Pazar Araştırmaları”,
Uluslararası Pazarlamada İletişim” ve “Edebi metinlerde sosyal Hizmet İncelemeleri” dersleri verdim. Akademiyle de bu bağlamda tanışmış oldum.
|
1.
Data Series #6 sayısı yayınlandı!
Derneğimizin üyesi, Hepsiburada Veri Bilimi Baş Yöneticisi Sn. Emre Rençberoğlu’nun iki haftada bir hazırladığı ve teknik makalelerden blog yazılarına kadar bir çok konunun veri bilimi bağlamında ele alındığı bültenin 6. sayısı yayınlanmıştır.
Keyifli okumalar dileriz.
Blog yazısına ulaşmak için TIKLAYINIZ.
2.
Cumhuriyetimizin 100. Yılında Türk Vergi Hukuku Kazanımları ve Sorunları kitabı artık herkese açık!
Derneğimizin üyesi, Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Neslihan Kızıler’in Cumhuriyetimizin 100. Yılında Türk Vergi Hukuku Kazanımları ve Sorunları kitabındaki katkılarından dolayı kendisini tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.
Keyifli okumalar dileriz.
Kitaba ulaşmak için TIKLAYINIZ.
|
DIŞ TİCARET BİLGİ YARIŞMASI SENİ BEKLİYOR!
Dış Ticaret Bilgi Yarışması seni bekliyor!
Her hafta Çarşamba günü saat 10:00’da yapılan CANLI Quiz Bot yarışmamıza katılmak için şimdiden Telegram kanalımıza katılıp saatinizin alarmını kurabilirsiniz. Her ayın ilk çarşambası kitap hediyelidir.
Telegram Quiz Bot Yarışması Telegram Kanalımız için TIKLAYINIZ.
|
GEZENAY VE ARKADAŞLARI DÜNYA TURUNDA
Herkese yeniden merhaba sayın okurlarım!
İngiltere yolculuğumuza bu sayımızda da devam ediyoruz. Hazırsanız başlıyoruz.
İngiltere’de iş hayatını yakından tanıma fırsatı bulduğum gezimin ikinci bölümünde sizlere İngilizlerin yemek kültürünün bizimkinden çok farklı olduğunu söylemeliyim. Öğlen yemeği 12:00-2:00 arasında alınıyor ve genellikle hafif bir şeyler oluyor. Akşam yemeği ise 19:00-23:00 arasında restoranlarda alınıyor ve daha zengin bir menü sunuluyor. Ben de iş arkadaşlarımın daveti üzerine birkaç akşam yemeğine katıldım ve İngiliz mutfağının lezzetli yemeklerini tatma fırsatı buldum. Sigara içmek ise pek hoş karşılanmıyor.
İngiltere’de çay da çok önemli bir içecek. Kahvaltıda ve çay saatinde çay servisi yapılıyor. Öğleden sonra saat 4:00-6:00 arası ise “high tea” zamanı. Bu, akşam yemeğinin yerine geçen ve çay ile alınan bir öğün. Çayın yanında sıcak bir yemek ve tatlı çeşitleri sunuluyor. Ben de bu geleneği denedim ve çok beğendim. Parmak sandviçler ve kekler çok lezzetliydi.
İş eğlencelerinin büyük bir çoğunluğu restoranlarda ve pub’larda gerçekleştiriliyor. İşten çıkışta meslektaşlarla yerel bir pub’ta bir araya gelmek çok yaygın. Ben de bu ortama katıldım ve İngilizlerin nasıl eğlendiğini gördüm. Pub’larda sohbet etmek, müzik dinlemek veya oyun oynamak çok popüler.
Bir İngiliz’i dışarıya davet etmek ise pek kolay değil. Arkadaşınızı tam olarak tanımadıkça dışarıya yemeğe davet etmemeniz gerekiyor. Bir İngiliz’i dışarıya davet ettiğinizde sizinle aynı profesyonel seviyede ve geçmişe sahip olmasına özen göstermeniz gerekiyor. Misafiriniz konuyu gündeme getirmediği sürece siyaset, din veya kişisel konulardan uzak durmanız gerekiyor.
Bir de toplantılarda nereye oturacağınıza dikkat etmeniz lazım. Toplantıda nereye oturacağınız belirtilmedikçe siz oturmak için cüret etmeyin ve nereye oturacağınız gösterinceye kadar bekleyin. Masanın başında en fazla saygı gösterilecek kişi oturur. Daha az önemli kişi onun soluna ve diğeri de sağına oturtulur. Davet veren kişi bir çift ise birisi masanın bir başına otururken diğeri karşı tarafındaki en son yere oturur.
Akşam yemeklerine sık sık eşlerle birlikte katılım sağlanıyor. Bir İngiliz evine akşam yemeğine davet edilmeniz olasılığı diğer bir Avrupa ülkesinden daha fazla olanaklı. Ben de bu şansı yakaladım ve iş arkadaşımın evine akşam yemeğine gittim. Evde çok sıcak bir karşılama gördüm ve ev sahipleri çok misafirperverdi. Yemekten sonra sohbet etmek için salona geçtik ve keyifli bir akşam geçirdik.
Bu yemeklerde genellikle birbirini tanımayan insanlar yan yana oturtuluyor. Böylece yeni arkadaşlıklar kuruluyor. Ben de bu sayede birçok ilginç insanla tanıştım ve sohbet ettim.
İngilizlerin yemek yeme şekli çok farklı. Bıçak ve çatalların yerini değiştirmiyorlar. Bıçak sağ elde, çatal sol elde tutuluyor. Çatalın dişi aşağıya doğru bakıyor ve yemek çatalın arka yüzeyinde alınıyor. Bu benim için çok zordu ama alıştım sonunda.
İngiltere’de yemekten sonra çatal ve bıçağı tabağa çaprazına paralel şekilde koyuyorlar. Bu da yemeğin bittiğini gösteriyor. Ben bunu bilmediğim için bir keresinde tabağımdaki çatal ve bıçağı uzun süre tuttum. Sonra garson geldi ve tabağımı almak istedi. Ben de şaşırdım ve “Hayır, henüz bitmedi” dedim
İngiltere’de bir evde konuk olduğunuzda, gitme zamanını siz belirliyorsunuz. Bu yüzden siz kendiniz uygun bir zamanda kalkıp vedalaşıyorsunuz. Daha sonra teşekkür notu gönderiyorsunuz. Bu notu elden veya posta ile verebiliyorsunuz. Ben de bu şekilde yaptım ve ev sahiplerim çok memnun oldu.
İngiltere’de restoranlarda %10-15 bahşiş veriyorsunuz. Taşıyıcılar için 1 pound, tiyatro ve tuvalet görevlileri için de 20-50 peni yeterli oluyor. Ben de bu miktarlara uyarak bahşiş verdim.
Ayrıca İngiltere de yaygın birkaç bölge yemeği hakkında da bilgi vermek istiyorum size
Crumpets-Hamburger ekmeği gibidir. İç bölge orijinli olan bu yiyecek tatlı değildir ve tereyağ ile birlikte yenmektedir.
Clotted Cream-sütü kısık ateşte ısıtarak hazırlanan tereyağı zengin ve yoğun bir kremadır. Yağlı çörek ve hamburger ekmeği ile birlikte yenir.
Marmite-tuzlu ve mayalı ekmektir.
Pasties-içi et ve sebzeyle doldurulmuş küçük tuzlu çörekler ve “Cornish” e özgü bir yiyecektir.
Bangers and Mash- Sosis ve patates püresi
Steak and Kidney Pie- biftek ve böbrek çöreği olarak bilinen bu yemek bir doğu İngiliz yemeğidir.
Toad in the Hole- katlanmış hamur işinin içinde sığır etinden yapılan “frankfurter” denilen yemeğe benzer bir yemektir. Bu yemekte farklı et cinslerinin kullanılabileceğini bilmeniz gerekir. Bunu sormanız faydalı olacaktır.
Baked Beans on Toast-kızarmış ekmek üzerine fırında kızartılmış fasulye
Ploughman’s Lunch-genellikle kaliteli ingiliz peyniri, ekmek ve turşudan oluşan bir yemektir.
Yorkshire Pudding-rosto veya benzer yemeklerle birlikte servis yapılır. Unun, et yağları ve diğer karışımı oluşturan maddelerle katılaştırılarak yapılmaktadır.
Fool and Trifle-yemeğin sonunda yenen tatlı bir pudingdir. Muhallebiye benzer, reçel, meyve ve krema ile birlikte servis yapılır.
Spotted Dick-sultani çekirdeksiz üzümlü muhallebi
Porridge-bir İskoç icadı olan bu yumuşak yemek ise tahılın su veya süt içinde kaynatılması sonucunda özellikle sabahları yenilen sıcak bir yemektir.
İşte böyle sevgili okurlarım, İngiltere’de iş seyahati sırasında yaşadığım eğlenceli deneyimler bunlardı. Umarım siz de keyifle okumuşsunuzdur. Bir sonraki İngiltere yazımda görüşmek üzere, hoşçakalın!
|
En güncel Sosyal Medya Paylaşımlarımız
|
Şimdilik Utrader’dan haberlerimiz bu kadar, 26 Şubat’ta yayınlanacak 51. sayımızda da projelerimiz ve etkinliklerimizi duyurmaya devam edeceğiz. Tüm etkinlik ve güncel faaliyetlerimizden haberdar olmak için web sitemizi ve sosyal Medya hesaplarımızı takip etmenizi öneririz. Web sitemiz için TIKLAYINIZ
Dernek haberleri özetimizden sonra, şimdi de sizleri bu sayı için hazırladığımız diğer içeriklerimiz ile baş başa bırakarak keyifli okumalar ve dakikalar geçirmenizi diliyoruz.
|
TEDARİK ZİNCİRİNİN ÖNÜMÜZDEKİ 5 YIL İÇERİSİNDE ODAKLANMASI GEREKEN ALANLAR
6 ALAN
KPMG’nin hazırladığı rapora göre tedarik zincirindeki liderlerin kısa vadede sürdürülebilir tedarik zincirine, gelişmiş robotik ve otomasyona, geleceğin iş gücüne üç ila beş yıllık dönemde ise dağıtık defter teknolojileri ve dijital paralara, sektörel dönüşümlere ve metaverse dünyasına odaklanması gerekiyor.
KPMG; perakende, sanayi/imalat, sağlık/yaşam bilimleri, teknoloji, enerji, elektrik, kamu hizmetleri ve telekomünikasyon gibi sektörlerden 300 küresel tedarik zinciri profesyonelinin katılımı ile yaptığı anket sonuçlarından yola çıkarak “Tedarik Zincirinin Geleceği” raporunu hazırladı. Araştırmada, mevcut tedarik zinciri operasyonlarını, yöneticilerin değişikliklere nasıl yanıt vermeyi planladıklarını, tedarik zincirlerin erişilebilirliğini, otomasyon düzeylerini, metaverse ve dijital ikizlerden faydalanmayı, tedarik zinciri operasyonlarında kripto para birimlerini kullanımlarını kapsayan birçok başlık altında önemli bilgi ve verilere yer veriliyor.
Rapora göre geçtiğimiz birkaç yıl boyunca, tedarik zincirleri tüm dünyada pek çok açıdan test edilmiş ve artık daha dirençli yapılara dönüşmüş olsa da tedarik zinciri liderleri için zorlu çalışmalar henüz bitmiş değil. Raporda bir ila iki yıl içerisinde odaklanılması gereken üç ana alan ve üç ila beş yıl içerisinde odaklanılması gereken üç alan olmak üzere toplam altı yeni alana dikkat çekiliyor.
Yazıya ulaşmak için TIKLAYINIZ.
|
-Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa GÜLTEPE ile Röportaj
– UTİKAD Başkanı Ayşem ULUSOY ile Lojistikteki Güncel Gelişmeler
– Kurukahveci Mehmet Efendi şirketi YK Üyesi Mehmet KURUKAHVECI ile Röportaj
– Utrader, Özel Sektör, Kamu ve Akademiyi Entegre Ediyor
Yukarı konuları ve nicelerini içeren UTİC Dergisi 2023 sayımızı okumak için TIKLAYINIZ.
UTİC Dergimizin tüm sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ.
|
RÖPORTAJ
Kahramanmaraş depreminin doğal bir sonucu olarak, o bölgenin üretiminde ve ihracatında ciddi bir azalma oldu. Aynı zamanda personel açığı oluşmaya başladı. Bu anlamda TİM’in üzerinde çalıştığı bir aksiyon planı var mı?
Türkiye’nin GSYH’nin yüzde 10’nun, ihracatın da yüzde 8,5-9’unun gerçekleştiği bölgeden bahsediyoruz. Bu da yaklaşık 20 milyar dolar ihracat anlamına geliyor. Depremlerin etkisi şubat ayı ihracat verilerimize yansıdı. İhracatımız şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,5 geriledi. Bölgede üretim geçici bir süre durdu. Elbette deprem sonrası eskiyi kısa sürede yakalamak mümkün değil. Fakat etkiyi minimuma indirebilmek için gerekli çalışmaları yapıyoruz. İhracatçı birliklerimizin başkanları ile bölgeyi ziyaret ettik, yıkımı yerinde gördük. Depremzedelerle ve sanayicilerimizle konuştuk. Fiziki olarak üretim altyapısında fazla hasar bulunmamakla birlikte istihdam kaybı nedeniyle üretim durma noktasına gelmişti. Diğer iller ile karşılaştırıldığında depremden daha az etkilenen Adana ve Gaziantep gibi şehirlerimizde üretim devam ediyor. Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya’da ise çarklar dönmeye başladı. Üretimlerin kademeli olarak başladığını görüyoruz.
Röportajın Tamamına Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ.
UTİC Dijital Dergimizin diğer sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ
|
2024 yılı Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre; ihracat %3,6 oranında artışla 20 milyar 28 milyon dolar, ithalat %22,0 oranında azalışla 26 milyar 201 milyon dolar oldu. (Kaynak: Ticaret Bakanlığı)
|
Aylara Göre Dış Ticaret, Milyar Dolar
|
2024 yılı Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre;
∙ İhracat, %3,6 oranında artarak 20 milyar 28 milyon dolar,
∙ İthalat, %22,0 oranında azalarak 26 milyar 201 milyon dolar,
∙ Dış ticaret hacmi, %12,7 oranında azalarak 46 milyar 229 milyon dolar olarak gerçekleşti.
|
İhracatın İthalatı Karşılama Oranı
|
2024 yılı Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre;
∙ İhracatın ithalatı karşılama oranı 18,9 puan artarak %76,4 olarak gerçekleşti.
∙ Enerji verileri hariç tutulduğunda, ihracatın ithalatı karşılama oranı 21,5 puan artarak %94,8 olarak gerçekleşti.
∙ Enerji ve altın verileri hariç tutulduğunda ise, ihracatın ithalatı karşılama oranı 9,0 puan artarak %99,8 olarak gerçekleşti. (Kaynak: Ticaret Bakanlığı)
|
Sektörlere Göre Dış Ticaret (Milyon Dolar, Ocak 2024)
|
∙ Ocak ayında sektörlere göre ihracatın payı sırasıyla;
İmalat Sanayi sektörü %93,0 (18 milyar 623 milyon dolar), Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık sektörü %5,0 (993 milyon dolar), Madencilik ve Taş Ocakçılığı sektörü %1,5 (307 milyon dolar) oldu.
∙ Ocak ayında sektörlere göre ithalatın payı sırasıyla;
İmalat Sanayi sektörü %75,6 (19 milyar 802 milyon dolar), Madencilik ve Taş Ocakçılığı sektörü %17,1 (4 milyar 472 milyon dolar), Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık sektörü %3,9 (1 milyar 32 milyon dolar) oldu. (Kaynak: Ticaret Bakanlığı)
|
TCMB 25 Ocak tarihli Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 42,5’ten yüzde 45’e yükseltti.
Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıklık düzeyine ulaşıldığını ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürüleceğini, politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlayana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini bildirdi.
Yapılan açıklamada, sadeleştirme süreciyle uyumlu şekilde, kredi arzında ve mevduat faizinde gözlenebilecek oynaklıklara karşın, makroihtiyati kararlarla parasal aktarım mekanizmasının destekleneceği, politika kararlarının parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileri de dikkate alınarak, enflasyonun ana eğilimin geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlenmeye devam edileceği de metinde ifade edildi. (Kaynak: TCMB, Kaynak: TİM)
|
DIŞ TİCARET DENGESİ (MİLYON DOLAR)
|
Ticaret Bakanlığının açıkladığı geçici verilere göre 2024 yılının Ocak ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,6 oranında artarak 20 milyar dolar, ithalat ise yüzde 22 oranında azalarak 26,2 milyar dolar seviyesinde kaydedilmiştir.
2024 yılı Ocak ayı yıllıklandırılmış ihracat değeri ise yüzde 0,2 oranında artarak 256,5 milyar dolar, ithalat değeri ise yüzde 4,1 azalarak 354,4 milyar dolar seviyesinde gözlenmiştir.
2024 yılının Ocak ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 56,8 oranında azalarak 6,2 milyar dolar seviyesinde kaydedilmiştir. 2024 yılı Ocak ayı yıllıklandırılmış dış ticaret açığı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,8 oranında azalarak 97,9 milyar dolar seviyesinde gözlenmiştir.
(Kaynak: T.C. Strateji ve Bütçe Başkanlığı)
|
FAALİYET İLLERİNE GÖRE İHRACAT
2024 Ocak ayı itibariyle geçtiğimiz yılın aynı ayına göre faaliyet illerine göre ihracat istatistiklerine ilişkin temel veriler aşağıda yer almaktadır.
2024 yılı Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre faaliyet illeri bazında ihracatta;
∙ İstanbul %0,3 azalış ve 4 milyar 330 milyon dolarla birinci sırada,
∙ Kocaeli %5,7 artış ve 2 milyar 504 milyon dolarla ikinci sırada,
∙ İzmir ise %1,3 artış ve 1 milyar 851 milyon dolarla üçüncü sırada yer almaktadır.
|
FAALİYET İLLERİNE GÖRE İHRACAT (MİLYON DOLAR) (OCAK 2024)
|
2024 yılı Ocak ayında en fazla ihracat yapan ilk üç il sırasıyla İstanbul, Kocaeli ve İzmir’dir.
İstanbul ili en fazla ihracatı 71 Kıymetli veya yarı kıymetli taşlar faslı (549 milyon 901 bin dolar) ile yapmış olup, bu faslı sırasıyla 61 Örme giyim eşyası ve aksesuarı (462 milyon 513 bin dolar) ve 84 Kazanlar, makinalar faslı (430 milyon 4 bin dolar) takip etmektedir.
Kocaeli ili en fazla ihracatı 87 Motorlu kara taşıtları faslı (911 milyon 39 bin dolar) ile yapmış olup, bu faslı sırasıyla 27 Mineral yakıtlar, mineral yağlar faslı (283 milyon 932 bin dolar) ve 85 Elektrikli makina ve cihazlar faslı (171 milyon 152 bin dolar) takip etmektedir.
İzmir ili en fazla ihracatı 27 Mineral yakıtlar, mineral yağlar faslı (434 milyon 695 bin dolar) ile yapmış olup, bu faslı sırasıyla 84 Kazanlar, makinalar faslı (168 milyon 644 bin dolar) ve 72 Demir ve çelik faslı ( 123 milyon 435 bin dolar) takip etmektedir. (Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı)
|
TÜRKİYE’NİN OTOBÜS, MİNİBÜS VE MİDİBÜS İHRACATI 2023’TE REKOR KIRDI!
Türkiye’den geçen sene 82 ülkeye 2,3 milyar doların üzerinde otobüs, minibüs ve midibüs ihracatı gerçekleştirildi. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği kayıtlarına göre, Türkiye’nin 2023’teki otobüs, minibüs ve midibüs ihracatı, 2022’ye kıyasla yüzde 57,16 artarak 1 milyar 467 milyon 176 bin dolardan 2 milyar 305 milyon 845 bin dolara yükseldi. Sektör temsilcileri 2019’da gerçekleştirilen 2 milyar 31 milyon dolarlık rekor ihracatın üzerinde dış satım yaparak tüm yılların en yüksek ihracat rakamına ulaştı. Geçen yıl 82 ülkeye otobüs, minibüs ve midibüs gönderen araç üreticileri, en fazla dış satımı Fransa, Almanya ve İtalya’ya yaptı. İlk sıradaki Fransa’ya ihracat 2022’ye göre yüzde 32,43 artışla 308 milyon 798 bin dolardan 408 milyon 960 bin dolara çıktı.
Almanya’ya dış satım yüzde 96,34 yükselişle 160 milyon 928 bin dolardan 315 milyon 972 bin dolara ulaştı. 2022’de 144 milyon 859 bin dolar dış satım yapılan İtalya’ya 2023’teki ihracat ise yüzde 108 artışla 301 milyon 450 bin dolar olarak kayıtlara geçti. Sektör temsilcileri 2023’teki otobüs, minibüs ve midibüs ihracatının yüzde 44,51’ini Fransa, Almanya ve İtalya’ya gerçekleştirmiş oldu.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ
|
KÜRESEL İHRACATTAN ALINAN PAY ARTTI!
Bakanlıktan yapılan açıklamada Cumhuriyet’in 100’üncü yılında ihracat rekoru kırıldığı belirtilerek, “Ticaret Bakanlığı olarak son 22 yılda ekonomimizin belkemiği konumundaki ihracatımızı, sayısı 139 bin 830’a ulaşan ihracatçılarımızla birlikte Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında 255,8 milyar dolar mal ihracat toplamına taşıyarak rekor kırdık. Böylece küresel ihracattan aldığımız payı 2002’de yüzde 0,55, 2022’de yüzde 1,02 iken, 2023 Eylül sonu yüzde 1,06 seviyesine yükselttik” denildi.
İhracatta ulaşılan başarının detaylarının rakamlarda görüldüğü aktarılarak, “2002 yılında 31 bin 855 olan ihracatçı firma sayımız, 2023 yılında yüzde 339 artarak 139 bin 830’a yükselmiştir. Ayrıca, 2023 yılında ilk kez ihracat yapan firma sayısı 38 bin 574 olurken, bu firmaların toplam ihracata katkıları 6,6 milyar dolar olmuştur” ifadelerine yer verildi.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ
|
KIZILDENİZ GERİLİMİ GIDA TİCARETİNİ NASIL ETKİLEDİ?
Dünya Ticaret Örgütünün (DTÖ) açıkladığı verilere göre, Süveyş Kanalı’ndan geçen tahıl ve yağlı tohum hacimlerinde düşüş görülüyor.
Süveyş Kanalı üzerinden yapılan tahıl ve yağlı tohum sevkiyatları, Kasım 2023’teki 7,2 milyon ton seviyesine göre yüzde 18 azalarak Aralık 2023’te 5,9 milyona geriledi. Bölgedeki toplam tahıl ve yağlı tohum sevkiyatları aralıkta bir önceki yılın aynı döneminin beşte birine ulaştı ve üç yıllık ortalamanın yüzde 15 altında kaldı.
Süveyş Kanalı üzerinden bu ayın ilk yarısındaki geçişler 0,9 milyon tonla üç yıllık ortalamaya göre yüzde 63 düşüş kaydetti.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ
|
KİMYA SEKTÖRÜNDEN OCAK AYINDA 2,34 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin ihracatı ocak ayında geçen yıl aynı döneme göre yüzde 3,6 artışla 20 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2,34 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren kimya sektörü ise ocak ayında en çok ihracat yapan ikinci sektör oldu ve ülke ihracatından yüzde 13,6 pay aldı.
Kimya sektörünün Ocak ayı ihracat rakamlarını değerlendiren İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “Ocak ayında kimya sektörümüz yüzde 2 artışla 2,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi ve ülkemiz ihracatından yüzde 13,6 pay alarak ikinci sektör oldu.
2023 yılını 30,6 milyar dolarlık kimya ihracatı ile tamamladık. 2023 yılı ülkemiz ve küresel ekonomi açısından zor geçen bir yıl olmasına rağmen 30 milyar dolar barajını aşmayı başardık ve Türkiye’nin en çok ihracat yapan ikinci sektörü olduk.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ
|
OECD’DEN KÜRESEL EKONOMİ VE TÜRKİYE İÇİN BÜYÜME TAHMİNİ
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) bu yıl için küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,7’den yüzde 2,9’a yükseltti. Türkiye ekonomisinde ise büyümenin bu yıl yüzde 2,9 olması beklenirken, 2025 beklentisi yüzde 3,1 oldu.
Euro Bölgesi’nde büyüme yüzde 0,5 olurken Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da yüzde 0,1 daralma görüldü. Ekonomik büyüme İngiltere’de 2023’te yüzde 0,3, Fransa’da yüzde 0,9, Çin’de yüzde 5,2, Hindistan’da yüzde 6,7 ve Türkiye’de yüzde 4,1 oldu.
Brezilya ekonomisi yüzde 3,1, Japonya ekonomisi yüzde 1,9 ve Rusya ekonomisi yüzde 3,1 büyüme gösterdi, Suudi Arabistan ekonomisi geçen yıl yüzde 0,9 daraldı.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ
|
ÇİN VARLIK FONU BORSALARDAKİ DÜŞÜŞÜ DURDURMAK İÇİN DEVREDE
Çin’de kamuya ait varlık fonu, hisse senedi piyasalarındaki düşüşü önlemeye yönelik bir adım olarak borsalardaki yatırımlarını artıracağını bildirdi.
Çin Yatırım Şirketine (CIC) bağlı Huijin Merkezi Yatırım Fonu, piyasalarda istikrarı korumaya yardımcı olmak üzere Hong Kong, Şanghay ve Şıncın borsalarında hisse alımlarına hız vereceğini duyurdu.
Çin’in bakanlıklar ve devlet işletmelerinde stratejik yatırımları olan fonun devreye gireceğini duyurması, piyasalarda toparlanma etkisi yarattı.
Açıklamanın ardından gün içinde Hong Kong Borsasının Hang Seng Endeksi yüzde 3,9, Şanghay Borsasının Bileşik Endeksi yüzde 3,2 ve Şıncın Borsası A-Sınıfı Endeksi yüzde 4,6 değer kazandı.
Hong Kong, Şanghay ve Şıncın borsalarında işlem gören en büyük 300 şirketin listelendiği CSI 300 Endeksi de yaklaşık yüzde 3,4 artış gösterdi.
2021’in başından bu yana yüzde 38 değer kaybeden CSI 300 Endeksi, bu hafta son 5 yılın en düşük seviyesine gerilemişti.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ
|
ABD, JAPONYA VE GÜNEY KORE, ÇİN’E OLAN TİCARET BAĞIMLILIĞINI AZALTIYOR
ABD, Japonya ve diğer büyük ekonomiler, Washington ile Pekin arasındaki ticaret savaşının beş yıl önce başlamasından bu yana Çin’e olan bağımlılıklarını azalttı ve bu durum küresel ekonomik büyümeye gölge düşürdü.
Nikkei tarafından analiz edilen 20 ülkeden oluşan Grup verilerine göre, Çin’in ABD, Japonya, Güney Kore ve Avrupa Birliği ile olan toplam ticareti toplam 2 trilyon doları buluyor; bu da toplam hacmin %35’ini oluşturuyor.
Çin, 2023’te ABD’ye en çok ihracat yapan ülke olarak Meksika’nın gerisinde kalırken, Amerikalılar başka yerlerden daha fazla elektronik ve diğer ürünler ithal etti. Amerika’nın Çin’den akıllı telefon ithalatı yılın ilk 11 ayında yaklaşık %10 düşerken, Hindistan’dan yapılan ithalat beş katına çıktı. Çin’den yapılan dizüstü bilgisayar ithalatı %30 civarında düşerken, Vietnam’dan yapılan ithalatlar dört katına çıktı.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ
|
DIŞ TİCARET KONULARINDA KENDİNİZİ SINAYIN
|
Aşağıdaki akreditiflerden hangisi lehdarın yüklemeden önce finanse edilmesini sağlar?
- Red Clause
- Dönülemez, sight
- Devredilebilir
Sorunun doğru cevabını info@utrader.org adresine göndererek detaylı açıklamayı öğrenebilirsiniz.
Bir önceki bültenimizdeki sorumuzu hatırlayalım
Temiz taşıma belgesinin (clean transport document) anlamı aşağıdakilerden hangisidir?
- Taşınan malların herhangi bir hasar ibaresi içermeyen taşıma belgesi
- Mutlaka “Temiz (clean)” kelimesi içeren taşıma belgesi
- Mutlaka “Clean on board” ibaresi içeren taşıma belgesi
Doğru cevap ; A şıkkı
|
Sizler için yapay zekâ ile oluşturduğumuz bu çizimleri telif olmadan dilediğiniz alanda kullanabilirsiniz.
|
Sizlerin de yorum, fikir, öneri ve geri dönüşlerini bekliyoruz…
Eğer bizimle iletişime geçmek, görüş, öneri, geliştirme ve yorumlarınızı paylaşmak isterseniz info@utrader.org adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
Dijital teknolojilerin gelişimi, sürdürülebilirlik endişeleri ve küresel politik değişimler gibi faktörler, günümüz ticaretini nasıl etkiliyor? Bu faktörlerin, işletmelerin ve ticaretin geleceğini nasıl şekillendirebileceğini düşünüyorsunuz?
|
Utrader e-bültenimizin 50. sayısının da sonuna gelmiş bulunuyoruz. Umarız keyif alarak okumuş, bilgilerinizi pekiştirmiş, alanınız ve dünyadaki gelişmeler ile tazelenmişsinizdir.
Keyifle okuyacağınız yeni içeriklerimizle buluşacağınız bir sonraki bültenimizde bir araya gelinceye kadar, sağlıklı, mutlu ve güzel günler dileriz.
Sağlık ve sevgiyle kalın…
Utrader Ailesi
|
|