UTRADER e-Bülteni 48

Utrader e-Bülteninin 48. Sayısından merhaba!

Her sayıda olduğu gibi bu hafta da okurken keyif alacağınızı düşündüğümüz capcanlı bir e-bülten içeriğimiz ile karşınızdayız. İşte sizler için derlediğimiz e-bülten gündemimiz.

ENERJİ TASARRUFU HAFTASI

Her yıl Ocak ayının ikinci haftasında kutlanan Enerji Tasarrufu haftası bu yıl da 9 Ocak-15 Ocak 2024 tarihleri arasında gerçekleşti. Tüm takipçilerimizi enerji tasarrufu konusunda bilinçli adımlar atmaya davet ediyoruz. Hep birlikte, daha sürdürülebilir bir geleceğe doğru ilerleyebilir ve enerji tasarrufu konusundaki farkındalığı artırabiliriz.

REGAİP KANDİLİ

11 Ocak 2024 gecesi gerçekleşen Regaip Kandilinizi Kutlarız. Bu mübarek günlerde, kandilin nuruyla aydınlanan kalplerimizi bir kez daha bir araya getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu mübarek gece, dualarımızın kabul olduğu, günahlarımızın affedildiği, birlik ve beraberliğimizin pekiştiği bir fırsat

Birbirimize sevgi ve hoşgörüyle yaklaşarak, yardımlaşma ve dayanışma duygularımızı pekiştirmesini diliyoruz.

Bu sayımızda da ilk önce derneğimizin faaliyet, etkinlik ve projelerinin bir özetini yaparak başlıyoruz. Daha sonra güncel gelişmeleri takip edebileceğiniz “Haberler ve Gelişmeler” bölümleri ile sizlere zevkli bir okuma diliyoruz.

UTRADER’DEN HABERLER

UTRADERGÖRÜŞ SERİMİZDE YENİ YAZIMIZ YAYINLANDI!

“Geçmiş çalışmalar küresel ticarette başarı için bize ne söylüyor?

1970’li yıllarda küresel ticaretin artması ile klasik dış ticaret teorilerinin, endüstrilerin dış ticaretini, yeterli ölçüde açıklayamadığı görülmüştür. Bunda en büyük etken ürünlerin yenilikçi yapılarında yaşanan değişimdir. Bu gelişme, klasik dış ticaret teorilerinden uzaklaşılmasının başlıca sebebini oluşturmuştur. Diğer taraftan, endüstrilerin dış ticaret başarısının açıklanmasında, makro çalışmalar yetersiz kalırken; endüstri yapısını inceleyen mikro çalışmaların önemi artmıştır.

2000’li yıllar ve sonrasında ise artık küresel ticareti açıklamada yeni dış ticaret teorilerine sıklıkla başvurulmuştur. Kapsamlı araştırmalar ise sadece faiz oranı ve döviz kurunun dış ticaret üzerindeki etkisine değil; firma ve endüstri seviyesinde veriler kullanarak başarılı dış ticaret performansı için yurtiçi rekabetin nasıl olması gerektiği sorusuna da cevap aramıştır.”

T.C Mevlana Kalkınma Ajansı’ndan Dr. Ebubekir Karaçayır’ın, Utrader Akademi Ödülleri 2022’de En İyi Doktora tezi ödülünü kazanan “Türkiye imalat sanayiinde dış ticaret ve piyasa yoğunlaşması ilişkisi” başlıklı çalışmasının iş dünyası ve politika yapıcıların dikkatine sunulmak üzere özetlenmiş makalesinin devamına #UtraderGÖRÜŞ14 yazımızda ulaşabilirsiniz.

TİCARET LİGİ 3. SEZONUNUN ŞAMPİYONU BELLİ OLDU!

Türkiye’nin ilk, tek, interaktif ve online yapılan Uluslararası Ticaret Yarışması olan Ticaret Ligi kıyasıya rekabet dolu Şampiyonlar Yarışması ile şampiyonunu belirledi. 10 hafta boyunca her haftanın bir kazananı oldu. Geçtiğimiz hafta ise birincilerinin nefes kesen mücadelesini izledik. Kıyasıya mücadelede 3. sezonun şampiyonu ve büyük ödülün sahibi Zeynep Cansu Çavdar oldu.  Kendisini tebrik ediyoruz.

Ticaret Ligi 4.sezonunda görüşmek üzere!

GENÇ STK ÖN ELEMELERİ AÇIKLANDI

Geçtiğimiz ay, Utrader’in enerjik ve dinamik atmosferini yansıtan, gENç STK projesi başvurularını titizlikle değerlendirdik. Bu özel süreçte, eleme aşamasını başarıyla geçip final elemelerine katılmaya hak kazanan gençleri belirledik.

Programın başlama tarihi yaklaştıkça, heyecanımız bir kat daha artıyor. Sizlerle bir araya gelmek ve bu değerli gençleri uTRader ailesine katmak için sabırsızlanıyoruz.

Bu vesileyle, başvurulara gösterdiğiniz ilgi ve katılım için teşekkür ederiz.

Ön elemeleri geçip final elemelerine kalan öğrencilerin harf sırasına göre isimleri:

Ahmet Buğra Alioğlu, Ahmet Sefa Özkan, Arda Akın, Arif Barış Özcan, Arzu Kaya, Betül Aksın, Betül Şahin, Buket Yılmaz, Buse Arslan, Buse Nur Çetin, Cemre Tarhan, Çağatay İrme, Çağla Yağmur Yaşar, Dilara Çelik, Elif Hilal Gürcan, Elif Özlü, Emirhan Sayman, Emre Caglak, Enes Işık, Enes Kaya, Eunisse Couton, Fatma Büşra Celayar, Fatma Pelivanaj, Gizem Hamlacı, Gizem Uçar, Gökçe Cıvlak, Gülcan Gün, Gülşah Kule, Hanım Ceren Akkılıç, İbrahim Önen, İrem Akbal, İrem Demir, Kerem Emre Günay, Leyla Aktaş, Mahmut Esad Arslantosun, Mohamed Galal İbrahim Fakirah, Muhammed Yusuf Özkan, Mustafa Yanık, Nuha Mohamed Asmar, Nuri Gündüz, Özlem Öztürk, Pınar Akyol, Rabia Öztürk, Semanur Uslu, Şevval Hayatoğlu, Şevval Paşdar, Tuğçe Ertürk, Uğurcan Ekizoğlu, Zana Tanyeri, Zülal Nilsu Karakurt.

ÜYELERİMİZDEN HABERLER

1.

Türk Devletlerinin Ekonomisi Kitabı artık herkese açık!

Derneğimizin üyesi, Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Neslihan Kızıler’in Prof. Dr. Mehmet Yüce ile birlikte kaleme aldıkları “Türk Dünyası Ekonomisi” kitabına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Değerli çalışmaları için Neslihan Hocamızı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

İyi okumalar.

Kitaba ulaşmak için Tıklayınız.

 

2.

Data Series #4 sayısı yayınlandı!

Derneğimizin üyesi, Hepsiburada Veri Bilimi Baş Yöneticisi Sn. Emre Rençberoğlu’nun iki haftada bir hazırladığı ve teknik makalelerden blog yazılarına kadar birçok konunun veri bilimi bağlamında ele alındığı bültenin 4. sayısı yayınlandı.

Keyifli okumalar dileriz.

Blog Yazısına Ulaşmak için Tıklayınız.

GEZENAY VE ARKADAŞLARI DÜNYA TURUNDA

Merhaba sevgili Gezenay okurları ????

 Mısır’a iş seyahati için gittiyseniz hem profesyonel hem de kişisel olarak çok şey öğrenebilirsiniz. Ancak, Mısır’da iş yaparken dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar var. Bu bölümümüzde de sizlere orada yaşadığım deneyimlerden esinlenerek dikkat etmeniz gereken hususlardan bahsedeceğim. Hazırsanız başlayalım!

 Mısır’da tanıştığım insanların isimleri beni çok şaşırttı. Çünkü Arap isimleri ezberlemesi veya hatırlaması zor olabiliyor. Mesela, Anwar al-Sadat ismini duyduğunuzda, hangisi adı, hangisi soyadı ya da al-Sadat ne demek gibi soruların cevabını düşünmek sizi zorluyor.

 Mısırlı isimleri Arapça dilinde yazılıyor. Ama Arapçada kısa sesliler yazılmadığı için, diğer dillere çevirirken tam bilgi verilmiyor. Bu yüzden Mısırlı isimler İngilizce’de farklı şekilde telaffuz edilebiliyor. Örneğin; Ahmed ismi İngilizce’de Ahmet, Mahmud ismi ise Mahmut olarak okunuyor. Birçok Mısırlı, dünya genelinde çağrıldığı gibi ünvan ve soyadlarıyla çağrılıyor. Ama bazı Mısırlılar ünvanlarının ilk isimlerine eklenmesini isteyebiliyor. Yazarken tam ismini kullanmak en doğrusu.

 Mısır’da çok sayıda selamlaşma şekli olduğundan, en iyisi ilk toplantıda ilk selamlama hareketini karşı taraftan beklememizdir. Böylece, karşınızdaki kişinin kültürüne saygı göstermiş olursunuz. Geleneksel Arap selamlaşmasında erkekler birbirlerinin sağ ellerini sıkarlar sol elleriyle de diğerinin sağ omzuna yerleştirirler ve her iki yanaklarından öperler. Mısır’da iletişim kurarken dikkat etmem gereken bazı şeyler olduğunu da fark ettim. Her ne kadar Mısırlılar konuşurken el kol hareketleri yapsalar da birisini işaret etmek kaba bir davranış biçimidir. Bu yüzden konuşurken parmağımı kimseye doğrultmadım. Ayrıca, baş parmağın havaya kaldırılması tüm Arap dünyasında kaba bir davranış olarak kabul edilmektedir. Bu yüzden bu hareketi de yapmamaya özen gösterdim.

 Bir gün pazar yerine alışveriş yapmak için gittim ve elma almak istedim fakat farkında olmadan sol elimle elma seçerken satıcı hemen elime vurdu. “Sol elinle dokunma!” diye bağırdı. Şaşırdım ve özür diledim. Siz de daima sağ elinizi kullanmaya özen gösteriniz. Aynı zamanda el ve kolunuzla bir şey açıklarken de mutlaka sağ elinizi kullanmanız gerekir. Çok ağır bir şeyi kaldırmanız gerektiğinde ve başka bir seçeneğiniz olmadığında ise her iki elinizi de kullanabilirsiniz.

 Mısırlılarla karşılıklı konuşma yaparken dikkat etmemiz gereken bazı hususları da öğrendim. Örneğin; onlar çok yakın mesafe içerisinde konuşma eğilimindedirler. Ben başta biraz rahatsız oldum ama sonra alıştım. Geriye doğru çekilmek veya araya mesafe koymak onlarda çok kaba sayılıyormuş. Ayrıca, çok samimi ve esprili insanlar. Kendileri ve çevreleriyle ilgili şaka yapmaktan hoşlanıyorlar. Ama ben Mısır veya Mısırlılarla ilgili şaka yapmamaya özen gösterdim. Çünkü bu konular çok hassas konular ve bende buna dikkat ettim.

 Her ülkenin kendine özgü konuşulup ve konuşulmaması gereken konuları bulunmaktadır. Dolayısıyla Mısır içinde hoşlanılan ve kaçınılması gereken konular bulunmaktadır. Bu konular ise şu şekildedir;

Mısır’da eski ve modern zamandaki Mısır’ın başarıları hakkında konuşmaktan çok gurur duyuyorlar. Ben de onlara piramitler, firavunlar, Nil Nehri gibi konularda sorular sordum ve ilgimi gösterdim. Ayrıca, Mısır’ın ünlü liderleri, pamuğu ve spor dalları da ilgi çekici konular arasındadır. Özellikle futbol ve boks hakkında çok konuştuk. Ben de Türkiye’nin bu sporlardaki başarılarından bahsettim.

 Konuşma yaparken kaçınmam gereken konular ise iş yapacağım kişilerin ailesi ile ilgili sorular ve İsrail ile ilgili herhangi bir yorumdu. Bu konular çok hassas ve özel sayılıyormuş. Ben de bu konular hakkında konuşmadım.

 Diğer bir konu ise, kadınlar Mısır işgücünün %10’unu oluşturuyor. Büyük bir çoğunluğu profesyonel ve hizmet sektöründe istihdam ediliyor. Sayısız sekreter ve doktor mesleklerinde kadına rastlanırken, çok az miktarda yönetici bulunuyor.

Mısır’da geçirdiğim zaman boyunca bu kültürel farklılıklara uyum sağlamaya çalıştım ve çok eğlendim. Umarım siz de bu yazıyı okurken keyif almışsınızdır. Mısır serüvenimizin de sonuna geldiğimizi üzülerek söylemek istiyorum. Bir sonraki yazımda yeni bir serüven ve yeni bir ülke ile beraber olacağımızı da söylemek istiyorum. Bir sonraki serüvenimizin hangi ülkeye olacağının tahminlerini veya serüvenimizin hangi ülkeye olmasını istediğinizi  [email protected] üzerinden yazabilirsiniz.

Bir sonraki serüvenimizde görüşmek üzere hoşça kalın!

En güncel Sosyal Medya Paylaşımlarımız

Her gün sabah saatlerinde yapılan paylaşımlarımıza ulaşmak için aşağıdaki Sosyal Medya hesaplarımızı takibe almanızı tavsiye ederiz.

LinkedinInstagramTwitterFacebookTelegram

Şimdilik Utrader’dan haberlerimiz bu kadar, 29 Ocak’ta yayınlanacak 49. sayımızda da projelerimiz ve etkinliklerimizi duyurmaya devam edeceğiz.     Tüm etkinlik ve güncel faaliyetlerimizden haberdar olmak için web sitemizi ve sosyal Medya hesaplarımızı takip etmenizi öneririz. Web sitemiz için TIKLAYINIZ

Dernek haberleri özetimizden sonra, şimdi de sizleri bu sayı için hazırladığımız diğer içeriklerimiz ile baş başa bırakarak keyifli okumalar ve dakikalar geçirmenizi diliyoruz.

                                  MAKALE KÖŞESİ

                                       Kaynak: IMB

DENİZDE KORSANLIK OLAYLARINDA YAŞANAN ARTIŞA İLİŞKİN ENDİŞELER ARTIYOR!

Yemen’deki Husilerin, Babu’l Mendeb Boğazı’ndan İsrail limanlarına giden tüm gemilere saldırarak Gazze Şeridi’nde devam eden savaşa müdahil olması, küresel petrol ve enerji ticaretinin geleceği konusundaki endişeleri artırdı. Bu durum, birçok uluslararası şirketin Kızıldeniz rotasını değiştirmesine neden oldu.
IMB (International Maritime Bureau) yıllık raporu, 2022’de 115’e kıyasla 2023’te gemilere karşı 120 deniz korsanlığı ve silahlı soygun vakası kaydetti.

2023 yıllık raporu, 105 gemiye çıkıldığını, dokuz saldırı girişiminde bulunulduğunu, dört geminin kaçırıldığını ve iki gemiye ateş açıldığını ortaya koyuyor.

2023’te rapor edilen olayların sayısı 2022’ye kıyasla biraz artarken, rehin alınan ve kaçırılan mürettebat sayısı 2022 ve 2023’te sırasıyla 41’den 73’e ve ikiden 14’e çıktığı için IMB mürettebat güvenliği konusunda dikkatli olunması yönünde çağrıda bulunuyor.

Yemen’deki Husilerin, Babu’l Mendeb Boğazı’ndan İsrail limanlarına giden tüm gemilere saldırarak Gazze Şeridi’nde devam eden savaşa müdahil olması, küresel petrol ve enerji ticaretinin geleceği konusundaki endişeleri artırdı. Bu durum, birçok uluslararası şirketin Kızıldeniz rotasını değiştirmesine neden oldu.

Raporun Tamamını Okumak İçin Tıklayınız.

-Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa GÜLTEPE ile Röportaj

– UTİKAD Başkanı Ayşem ULUSOY ile Lojistikteki Güncel Gelişmeler

– Kurukahveci Mehmet Efendi şirketi YK Üyesi Mehmet KURUKAHVECI ile Röportaj

– Utrader, Özel Sektör, Kamu ve Akademiyi Entegre Ediyor

Yukarı konuları ve nicelerini içeren UTİC Dergisi 2023 sayımızı okumak için TIKLAYINIZ.

UTİC Dergimizin tüm sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ.

                                   RÖPORTAJ KÖŞESİ

TRANSİT SİSTEMİN KOLAYLAŞTIRICISI TOBBUND’NİN CEO’SU MEHMET UYLUKÇU İLE KEYİFLİ BİR SOHBET

Türkiye lojistiğinin Yeşil Mutabakat sürecinde nasıl evrileceğini düşünüyorsunuz?

“Bu süreç, bizim aslında hem lojistik sektörü hem de diğer sektörler olarak maalesef çok da farkındalığımızın artmadığı bir konu. Yeşil mutabakatla birlikte köklü değişiklikler bekleniyor. Dolayısıyla bunun üzerine derin ve yoğun düşünmemiz gerekiyor.

Bu konuda geciktiğimizi düşünüyorum yani artık adımları planlamadan ziyade atmamız gereken dönemdeyiz. Tüm sektörlerde, özellikle taşımacılık sektöründe ciddi etkiler bırakacak ve kendini dönüştüremeyen firmaları da açıkçası oyun dışı bırakabilecek bir yapı var. Bu tehlikenin farkında olmamız lazım. Yani bir an önce buna ilişkin adımlar atmamız lazım. Biliyorsunuz Avrupa Birliği bizim en büyük dış ticaret ortağımız ve regülasyonlarına ayak uydurmamız gerekiyor. Dahası, 1996 yılından bu yana gümrük birliğiyle zaten bağlıyız iç içe geçmiş birçok ortak alanımız var.”

Röportajın tamamına ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Dış Ticaret Verileri (Milyon Dolar)

2023 yılı Aralık ayında geçen yılın aynı ayına göre; ihracat %0,44 oranında artışla 22 milyar 999 milyon dolar, ithalat %10,73 oranında azalışla 29 milyar 111 milyon dolar oldu. 2023 yılı Ocak-Aralık döneminde ise, ihracat %0,64 oranında artışla 255 milyar 809 milyon dolar, ithalat %0,51 oranında azalışla 361 milyar 847 milyon dolar olarak gerçekleşti. (Kaynak: Ticaret Bakanlığı)

Aylara Göre Dış Ticaret (Milyar Dolar)

2023 yılı Aralık ayında geçen yılın aynı ayına göre;

 ∙ İhracat, %0,44 oranında artarak 22 milyar 999 milyon dolar,

∙ İthalat, %10,73 oranında azalarak 29 milyar 111 milyon dolar,

∙ Dış ticaret hacmi, %6,13 oranında azalarak 52 milyar 110 milyon dolar olarak gerçekleşti.

2023 yılı Ocak-Aralık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre;

∙ İhracat, %0,64 oranında artarak 255 milyar 809 milyon dolar,

∙ İthalat, %0,51 oranında azalarak 361 milyar 847 milyon dolar,

∙ Dış ticaret hacmi, %0,04 oranında azalarak 617 milyar 656 milyon dolar olarak gerçekleşti.
(Kaynak: Ticaret Bakanlığı)

İhracat Yapılan İlk 5 Ülke (Milyon Dolar, Aralık 2023)    İthalat Yapılan İlk 5 Ülke (Milyon Dolar, Aralık 2023)

Aralık ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla; Almanya (1 milyar 679 milyon dolar), ABD (1 milyar 314 milyon dolar) ve Irak (1 milyar 254 milyon dolar) oldu.

Aralık ayında ihracatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ihracat içerisindeki payı %46,08 oldu. ∙ Ocak-Aralık döneminde en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla Almanya (21 milyar 94 milyon dolar), ABD (14 milyar 834 milyon dolar), Irak (12 milyar 789 milyon dolar) oldu.

Ocak-Aralık döneminde ihracatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ihracat içerisindeki payı %47,30 oldu.

Aralık ayında en fazla ithalat yaptığımız ülkeler sırasıyla; Rusya Federasyonu (4 milyar 216 milyon dolar), Çin (3 milyar 269 milyon dolar) ve Almanya (2 milyar 515 milyon dolar) oldu.

Aralık ayında ithalatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ithalat içerisindeki payı %58,50 oldu. ∙ Ocak-Aralık döneminde en fazla ithalat yaptığımız ülkeler sırasıyla Rusya Federasyonu (45 milyar 611 milyon dolar), Çin (44 milyar 980 milyon dolar), Almanya (28 milyar 685 milyon dolar) oldu.

Ocak-Aralık döneminde ithalatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ithalat içerisindeki payı %58,50 oldu. (Kaynak: Ticaret Bakanlığı)

Ülke Gruplarına Göre İhracat (Milyar Dolar, Aralık 2023)

Aralık ayında en fazla ihracat yaptığımız ülke grupları sırasıyla; Avrupa Birliği (AB-27) (8 milyar 748 milyon dolar), Yakın ve Ortadoğu Ülkeleri (4 milyar 537 milyon dolar) ve Diğer Avrupa Ülkeleri (3 milyar 564 milyon dolar) olmuştur.

Ocak-Aralık döneminde ise en fazla ihracat yaptığımız ülke grupları sırasıyla; Avrupa Birliği (AB-27) (104 milyar 329 milyon dolar), Yakın ve Ortadoğu Ülkeleri (45 milyar 758 milyon dolar) ve Diğer Avrupa Ülkeleri (39 milyar 665 milyon dolar) olmuştur. (Kaynak: Ticaret Bakanlığı)

Ülke Gruplarına Göre İthalat (Milyar Dolar, Aralık 2023)

Aralık ayında en fazla ithalat yaptığımız ülke grupları sırasıyla; Avrupa Birliği (AB-27) (9 milyar 290 milyon dolar), Diğer Avrupa Ülkeleri (6 milyar 368 milyon dolar) ve Asya Ülkeleri (6 milyar 362 milyon dolar) oldu.

Ocak-Aralık döneminde en fazla ithalat yaptığımız ülke grupları sırasıyla; Avrupa Birliği (AB-27) (105 milyar 956 milyon dolar), Diğer Asya Ülkeleri (90 milyar 712 milyon dolar) ve Diğer Avrupa Ülkeleri (78 milyar 373 milyon dolar) oldu.
(Kaynak: Ticaret Bakanlığı)

2023 yılında en fazla ihracatı Otomotiv Endüstrisi sektörü gerçekleştirdi. Sektörün ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 13,0 artışla 35,00 milyar dolar gerçekleşti.  Kimyevi Maddeler ve Mamulleri sektörü ihracatı yüzde 8,7 artışla 30,57 milyar milyar dolar ihracatla ikinci, Hazırgiyim ve Konfeksiyon sektörü ise yüzde 9,2 düşüşle yüzde 19, 25 milyar dolarla üçüncü en fazla ihracat gerçekleştiren sektör oldu. (Kaynak: TİM)

Faaliyet illerine göre ihracatta, 2023’te İstanbul yüzde 7,5 artış ve 59 milyar 381 milyon dolarla birinci, Kocaeli yüzde 0,3 artış ve 30 milyar 717 milyon dolarla ikinci, İzmir ise yüzde 4,9 azalış ve 23 milyar 793 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı.

İstanbul en fazla ihracatı 10 milyar 934 milyon dolarla kıymetli veya yarı kıymetli taşlar faslında yaptı. Bu faslı 6 milyar 578 milyon dolarla örme giyim eşyası ve aksesuarı ve 5 milyar 208 milyon dolarla kazanlar, makinalar faslı takip etti.

Kocaeli en fazla ihracatı 10 milyar 328 milyon dolarla motorlu kara taşıtları faslında yaptı. Bu faslı 3 milyar 901 milyon dolarla mineral yakıtlar, mineral yağlar faslı ve 2 milyar 104 milyon dolarla elektrikli makina ve cihazlar faslı izledi.

İzmir en fazla ihracatı 5 milyar 819 milyon dolarla mineral yakıtlar, mineral yağlar faslında yaptı. Bu faslı 2 milyar 392 milyon dolarla kazanlar, makinalar faslı ve 1 milyar 827 milyon dolarla demir ve çelik faslı takip etti. (Kaynak: Anadolu Ajansı)

TCMB 21 Aralık tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 40,0’dan yüzde 42,5’e yükseltti.

Kurul dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıklık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirerek parasal sıkılaştırma hızını yavaşlattı. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarını en kısa zamanda tamamlanması öngörüldü. Fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gerekli parasal sıklığın ise gerektiği müddetçe sürdürüleceği değerlendirildi.  (Kaynak: TCMB)

GÜNCEL HABERLER

DAHA HIZLI İHRACAT İÇİN AB’DE LOJİSTİK MERKEZLERİ KURULACAK

İhracatta Avrupa pazarına odaklandıklarını ve bunun için ‘daha hızlı’ olmak gerektiğini belirten Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, AB’de oluşturulacak lojistik merkezleri ile ürünleri bu merkezlerden dağıtılabileceğini söyledi. Sarıbekir, ABD’nin ambalaj sektörü için büyük fırsatlar barındırdığına da dikkat çekti.

Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, Türkiye ambalaj sektörünün bu hedeflere ulaşabilmesi için gerekli donanıma ve güce sahip olduğunu söyledi. Sarıbekir, ‘’Sektör olarak 2030’da yılı ihracat hedefimiz ise 20 milyar dolar. Türkiye’de son 20 yılda ambalaj tüketiminin 2 kat arttığını, kişi başı yıllık tüketimin ise 325 dolara ulaştı. Dünya ortalaması olan 125 doların çok üzerindeyiz. Refah seviyesi ve sanayideki gelişmişliğin bir göstergesi olan kişi başı ambalaj tüketimi ülkemizde hızla artıyor. Ülkemizde kişi başı tüketimimizi 380 dolara çıkartmayı hedefliyoruz. Ülkemizde 490 milyar dolarlık bir ekonomik hareketi ambalajlarla sağlıyoruz” dedi.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ

OTOMOTİV SEKTÖRÜ 2023’TE 35 MİLYAR DOLARLA TÜM ZAMANLARIN İHRACAT REKORUNU KIRDI

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinden (OİB) yapılan açıklamaya göre, Türkiye otomotiv endüstrisi geçen sene, 2022’ye kıyasla yüzde 13 artışla 35 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek tüm zamanların rekoruna ulaştı.

Geçen yılı ülke ihracatının da lideri olarak tamamlayan sektörün payı ise yüzde 15,8 oldu. Sektör, aralık ayında ise 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 1,1 artışla 3 milyar 176 milyon dolar ihracatla yine ilk sırada yer aldı.

Otomotiv sektörünün dış satımında geçen yıl en büyük ürün grubu olan tedarik endüstrisinin ihracatı bir önceki seneye göre yüzde 9 artarak 14 milyar 154 milyon dolar, tüm otomotiv ihracatından aldığı pay ise yüzde 40,4 oldu. Aynı dönemde binek otomobiller ihracatı yüzde 19, otobüs-minibüs-midibüs ihracatı yüzde 57, çekiciler ihracatı yüzde 22 arttı, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı ise yüzde 3 geriledi.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ

PETROLDE JEOPOLİTİK ENDİŞE ARTIYOR

Petrol fiyatları, Libya’daki arz kesintileri ve Orta Doğu’daki saldırıların önemli ham petrol üretim bölgesindeki gerilimi artırmasıyla Çarşamba günü yüzde 3’ten fazla artıştan sonra yükselişe devam etti.

Küresel gösterge Brent varil başına 79 dolara yükselirken, ABD ham petrolü 73 dolara yakındı. Libya’daki protestocular, OPEC üreticisinin normalde günde yaklaşık 365 bin varil petrol pompalayan Sharara ve El-Feel sahalarındaki üretimi durdurdu.

Dünya ham petrolünün yaklaşık üçte birinin kaynağı olan Orta Doğu’da son zamanlarda artan gerilimler, İsrail-Hamas savaşının piyasa üzerindeki etkisinin büyük ölçüde kontrol altına alınmasının ardından geldi. ABD de dahil olmak üzere OPEC+ dışı kaynaklardan artan üretimin talebi aşması nedeniyle geçen çeyrekte yaklaşık beşte bir oranında düşen petrol için çatışma primini yeniden uygulamaya koyma tehdidi oluşturuyor.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ

KIZILDENİZ’DEKİ GERGİNLİK SPOT NAVLUN FİYATLARINI İKİ HAFTADA YÜZDE 61 ARTIRDI

Denizcilik araştırma ve danışmanlık şirketi Drewry’nin Dünya Konteyner Endeksine göre, 40’lık konteynerin spot navlun fiyatı salgın öncesi ortalaması olan 1420 dolar seviyesinin yüzde 88 üzerinde seyrediyor.

Kızıldeniz’de Yemen’deki Husilerin ticari gemilere yönelik saldırıları sonrası denizcilik şirketlerinin rotalarını Ümit Burnu’na çevirmesiyle 40’lık konteynerin spot navlun fiyatı 4 Ocak itibarıyla son 2 haftada yüzde 61 arttı.

Denizcilik araştırma ve danışmanlık şirketi Drewry’nin Dünya Konteyner Endeksine göre, uluslararası konteyner şirketlerinin Kızıldeniz’den geçişleri askıya alması ve rotalarını daha uzun bir mesafe olan Ümit Burnu’na çevirmesi navlun fiyatlarının yükselmesine yol açtı.

4 Ocak itibarıyla 40’lık konteynerin ortalama spot navlun fiyatı 21 Aralık’a göre yüzde 61 artışla 2 bin 670 dolara çıktı. Geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 25 yükseliş görüldü.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ

ALMANYA VE EURO BÖLGESİ’NDE SANAYİ KÜÇÜLMEYE DEVAM EDİYOR

Alman ekonomisi geçen yılın üçüncü çeyreğinde, zayıf satın alma gücü ve yüksek faiz oranları nedeniyle bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 daralmıştı. Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), ekonominin, zayıf dış talep ve bir önce yıl enerji fiyatlarındaki şokun sonuçlarının üretimi yavaşlatması nedeniyle 4. çeyrekte küçülmesini bekliyor.

Ekonominin son çeyrekte küçülmesi halinde art arda iki olumsuz çeyrek daralarak teknik resesyona girmesi öngörülüyor.

S&P Global, Euro Bölgesi’nin aralık ayına ilişkin imalat sanayi PMI nihai verisini de açıkladı.

Buna göre, Euro Bölgesi’nde kasımda 44,2 puan olan imalat sanayi PMI, aralıkta 44,4 puana yükseldi.

Euro Bölgesi’nde imalat sanayi PMI’nın, art arda 18 aydır daralma bölgesinde yer alması da dikkati çekti.

De la Rubia, bu durumun Euro Bölgesi’nde imalat sektöründeki düşüşün neredeyse hiç hız kesmeden devam ettiğini gösterdiğini belirterek, “Veriler Euro Bölgesi’nin son çeyrekte resesyona girdiğine işaret ediyor.” ifadesini kullandı.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ

SERBEST BÖLGELERDEN İHRACAT GEÇEN YIL YÜZDE 10,7 ARTTI

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, serbest bölgelerden 2022’de 11,4 milyar dolar olarak gerçekleşen ihracat, geçen yıl yüzde 10,7 yükselişle 12,7 milyar dolara çıktı. Bu bölgelerden yapılan ihracatın tutarı 2021 yılında 9,8 milyar dolar, 2020’de 7,7 milyar dolar, 2019’da ise 8 milyar dolar olarak hesaplanmıştı.

Geçen yıl Avrupa Birliği’ne (AB) yapılan ihracat yüzde 11 artışla 6 milyar dolara, Kuzey Amerika’ya gerçekleştirilen dış satım yüzde 27 yükselişle 1,7 milyar dolara ulaştı.

Serbest bölgelerde faaliyet gösteren yerli firma sayısı 1563, yabancı firma sayısı ise 545 olarak kayıtlara geçti. Toplam 2 bin 108 firmanın faaliyet gösterdiği 19 serbest bölgede istihdam, yüzde 6,9 artarak 97 bin 588 oldu.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ

TÜRK LİRASI İLE DIŞ TİCARET 822 MİLYAR LİRAYA DAYANDI

Türkiye, 2023 yılında Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracatını gerçekleştirdi. Bu dönemde Türk Lirası yapılan ticarette de önemli artış yaşandı.

Ticaret Bakanlığı verilerine göre TL ile ihracat geçen yılın ocak ayında 14 milyar 587 milyon lira, ithalat 30 milyar 738 milyon lira olurken dış ticaret hacmi 45 milyar 325 milyon liraya çıktı. Bu kategoride ihracat, Kahramanmaraş merkezli depremlerin gerçekleştiği Şubat 2023’te 13 milyar 760 milyon liraya gerilerken ithalat 40 milyar 364 milyon lira oldu. Dış ticaret hacmi de söz konusu ayda 54 milyar 124 milyon lira olarak hesaplandı.

Mart 2023’te ihracat 17 milyar 882 milyon liraya, ithalat 45 milyar 754 milyon liraya, dış ticaret hacmi de 63 milyar 636 milyon liraya ulaştı. Geçen yılın nisan ayında TL ile ihracat 14 milyar 298 milyon lirayı, ithalat 43 milyar 123 milyon lirayı, dış ticaret hacmi de 57 milyar 421 milyon lirayı buldu. Mayıs 2023’te bu kategorideki ihracat 16 milyar 218 milyon lira, ithalat 49 milyar 481 milyon lira, ticaret hacmi ise 65 milyar 699 milyon lira oldu

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ

FUARLARDA YABANCI FİRMALAR SATIŞ YAPAMAYACAK

Türkiye’de düzenlenen uluslararası fuar ve sergilere yabancı ülke veya firmalar sadece teşhir amacıyla katılabilecek, buralarda perakende satış yapamayacak.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “Yurt İçinde Düzenlenen Uluslararası Fuarlara İlişkin Tebliğ” Resmi Gazete’nin 3. mükerrer sayısında yayımlandı. Tebliğ, yurt içinde düzenlenen uluslararası fuarlara katılan yabancı firmaların fuar eşyalarının ithalatına ilişkin düzenlemeleri içeriyor. Bu kapsamda, yabancı ülkeler veya firmalar, fuarlarda sadece ürünlerini sergileme amacıyla yer alabilecek ve bu süreçte perakende satış gerçekleştiremeyecekler.

Fuar bitiminden sonra yabancı ülke veya firmaların teşhir ettikleri malların gümrük mevzuatı çerçevesinde kesin ithalatı yapılabilecek.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ

TİCARET BAKANLIĞI GÜMRÜK VE ANTREPO UYGULAMALARINI DÜZENLEDİ

Bakanlık tarafından hazırlanan “Gümrük Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, “yetkilendirilmiş yükümlü statüsü” sahibi firmalar, bölünerek yapacakları “onaylanmış kişi statüsü” işlemlerinde istenilen fiilen faaliyette bulunma süresini beklemeden başvuru yapabilecek.

Düzenlemeyle, transit rejimi altında taşınan serbest dolaşımda olmayan eşyada varış gümrük idarelerince tespit edilen eksiklik/fazlalık durumlarında yapılacak işlemlere de açıklık getirildi. Böylece, uluslararası ticaret ve lojistik sektörünün iş süreçleri ticari hayatın gerçekleriyle uyumlu hale getirildi.

Antrepolardaki eşya devirlerinde gümrük müdürlüklerince farklı değerlendirmeler yapılması nedeniyle, bu konuda yeknesaklığın sağlanması, mevzuatın daha sade ve anlaşılır olması, eşya devrine ilişkin işlemlerin eksik yapılması durumunda uygulanacak cezai yaptırımın belirlenmesi için düzenlemeye gidildi.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ

DIŞ TİCARET KONULARINDA KENDİNİZİ SINAYIN

Akreditif işlemlerinde Vesaiki reddetmek için UCP nin izin verdiği maksimum banka iş günü nedir?

  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 7

Sorunun doğru cevabını [email protected] adresine göndererek detaylı açıklamayı öğrenebilirsiniz.

Bir önceki bültenimizdeki sorumuzu hatırlayalım

Fiyatlarda artış beklendiği zaman ihtiyaçtan fazla olarak alınan malzeme stoklarına ne ad verilir?

  1. Mevsim Stok
  2. Spekülatif Stok
  3. Promosyon Stok

Doğru cevap ; B şıkkı

ÇİZİM KÖŞESİ

Sizler için yapay zekâ ile oluşturduğumuz bu çizimleri telif olmadan dilediğiniz alanda kullanabilirsiniz.

                      KİTAPLARLA HATIRLANANLAR

                                  HAYAT DERSİ

SÖZ SİZDE

Sizlerin de yorum, fikir, öneri ve geri dönüşlerini bekliyoruz…

Eğer bizimle iletişime geçmek, görüş, öneri, geliştirme ve yorumlarınızı paylaşmak isterseniz [email protected] adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

 

Kızıl Deniz’de yaşanan korsanlığın ve gemilere gerçekleşen saldırıların tedarik zincirini nasıl etkileyeceği hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Utrader e-bültenimizin 48. sayısının da sonuna gelmiş bulunuyoruz. Umarız keyif alarak okumuş, bilgilerinizi pekiştirmiş, alanınız ve dünyadaki gelişmeler ile tazelenmişsinizdir.

Keyifle okuyacağınız yeni içeriklerimizle buluşacağınız bir sonraki bültenimizde bir araya gelinceye kadar, sağlıklı, mutlu ve güzel günler dileriz.

Sağlık ve sevgiyle kalın…

Utrader Ailesi

Hakkımızda
Bu e-bültenin editörlüğü; Yavuz Dursun, Miray Yeleser, Merve Saçlı, Aslı Akbacak, Esma Dedeoğlu ve Yağmur Serinyel tarafından yapılmaktadır. Her türlü soru, öneri ve geri dönüşleriniz için [email protected] adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Linkedin Instagram Twitter Facebook Telegram Youtube E-BültenPodcast



Bir yanıt yazın

4 + 5 =

Designed by MEK