Utrader e-Bülteninin 43. Sayısından merhaba!
Her sayıda olduğu gibi bu hafta da okurken keyif alacağınızı düşündüğümüz capcanlı bir e-bülten içeriğimiz ile karşınızdayız. İşte sizler için derlediğimiz e-bülten gündemimiz.
|
10 KASIM
10 Kasım Cumhuriyeti’mizin kurucusu ve büyük liderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının yıl dönümü… O sadece bir lider değil, aynı zamanda ulusumuzun modernleşme ve çağdaşlaşma hedeflerinin en büyük simgelerinden birisi. Tüm dünya liderlerinin ondan bahsettiği ve hayranlığını dile getirdiği sayısız başarısı olan, savaşta bile yüzlerce kitap okuyup bitiren bir lider… Hakkında “asırları aşan adam” olarak söz ettiren liderimizin temelini attığı Cumhuriyetimizin asrında kendisini büyük bir özlemle arıyor ve anıyoruz. Utrader olarak biz de Atamızın yolundan giderek ve onun hatıralarına sahip çıkarak Cumhuriyetimizin bekçiliğini yapmaktan onur duyuyoruz.
Cumhuriyetimizin 100. yılında, Cumhuriyeti bize armağan eden ve Cumhuriyetimizin kurucusu olan ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet ve sevgiyle anıyoruz.
|
Bu sayımızda da ilk önce derneğimizin faaliyet, etkinlik ve projelerinin bir özetini yaparak başlıyoruz. Daha sonra güncel gelişmeleri takip edebileceğiniz “Haberler ve Gelişmeler” bölümleri ile sizlere zevkli bir okuma diliyoruz.
|
UTRADERBİLGİ SERİMİZİN YENİ SAYISI YAYINLANDI!
Dış ticarete yönelik teknik bilgileri paylaştığımız ve güncel uygulamaları gündeminize getirdiğimiz UtraderBİLGİ serimizin kırk beşinci sayısı “Türkiye’de Dış Ticaret Üzerinden Alınan Vergiler ve Mali Yükler VI’’ yazısı yayınlandı.
Sizler de blog sayfamızı ziyaret ederek yazılarımız içeriği hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz!
Yeni ve tüm blog yazılarımıza ulaşmak için TIKLAYINIZ.
|
UTRADERGÖRÜŞ SERİMİZDE YENİ YAZIMIZ YAYINLANDI!
Derneğimizin üyesi Av. Murat Eren’in kaleme aldığı UtraderGÖRÜŞ #12 yazımız “Haritalanmamış Sularda Seyir: Uluslararası Ticari Sözleşmelerde Sürdürülebilirlik Klozları” konusu ile yayınlandı.
Haritalanmamış Sularda Seyir: Uluslararası Ticari Sözleşmelerde Sürdürülebilirlik Klozları
Dünyamız bir dönemecin eşiğinde… Son yıllarda, aşırı yoksulluk, göç, şiddet, çatışma, kirlilik, iklim değişikliği, doğal felaketler, ekonomik krizler, sosyal eşitsizlikler ve salgınlardan kaynaklanan insanlık dramları ile karşı karşıyayız.
Bu dönemecin belki de tek olumlu çıktısı; ulusal ve global kamuoyunda oluşan farkındalık… Bu farkındalık o kadar etkili ki; uluslararası ticarete konu olan ürünlerin tedariğinde, bir tarafın iradesini yok sayan, çevre ve insan dramlarının yaşanmasına sebebiyet veren dayatmacı ilişkiler üzerine kurulu bir ekosistemin reddedilmesine sebebiyet veriyor. Dahası bu farkındalıkla, piyasa oyuncuları ve müşterilerin sürdürülebilir teknoloji içeren ürünlere talepleri artmış ve devletler nezdinde yapılan regülasyonlar ile konu hukuki bir düzleme taşınmıştır.
Bu düzenlemelerden bazıları aşağıda yer almaktadır:
• Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni ortaya koymuştur. Bu 17 Hedef temel olarak “kimseyi arkada bırakmadan kolektif ilerlemeyi” amaçlamaktadır.
• Avrupa Yeşil Mutabakatı ise; uluslar üstü bir inisiyatif olarak üye ülkelerin uymak zorunda oldukları özellikle karbon emisyonun azaltılmasına ve tedarik sözleşmelerine yönelik sosyal hassasiyeti önceleyen politika ve kural setleri ile karşımıza çıkmıştır.
• Üçüncü olarak iş dünyası temsilcileri de bu eğilime; kendi kendilerine sözler vererek ve düzenlemeler yaparak dahil olmaya başladılar. Şirketler, Davranış Kuralları (Code of Conduct), Çevre, Sosyal ve Yönetişim Anlayışı (ESG) (Environmental, Social and Governance), Kurumsal Sosyal Sorumluluk (Corporate Social Responsibility) ve İş Ahlakı (Business Ethics) gibi yaklaşımları ile bu global eğilime uyumun sağlanması ve izlenmesi yönünde bütüncül ve toplumcu kurallar ortaya koymaya devam ediyorlar.
Yazımızın devamını okumak için TIKLAYINIZ
Tüm blog yazılarımıza ulaşmak için TIKLAYINIZ.
|
PODCAST KÖŞESİ
KARAYOLU LOJİSTİĞİ ÜZERİNE UND İCRA KURULU BAŞKANI İLE SOHBET
Uluslararası Ticaret ve hayatın tüm alanlarından konuların ele alındığı kanalımızın bu bölümünün konuğu UND İcra Kurulu Başkanı Sn.Alper Özel.
Kendisi ile Karayolu Lojistiğinin dünü, bugünü ve geleceği üzerine sohbet ettik.
Podcast’i dinlemek için TIKLAYINIZ
|
TİCARET LİGİ 3. SEZONUNUN İLK HAFTASI TAMAMLANDI
Türkiye’nin ilk, tek, interaktif ve online yapılan Uluslararası Ticaret Yarışması olan Ticaret Ligi büyük bir coşku ile başladı. Kıyasıya mücadele de 3. sezonun ilk hafta kazananı Sayın Jansel Özdemir oldu. Hediyesini memnuniyetle kullanmasını diliyoruz.
Ticaret Ligi, 7 Kasım 2023 – Salı günü tekrar sizlerle olacak!
Saat 21.00’e alarmlarınızı şimdiden kurabilirsiniz!
Hemen yerini al ve haftalık 1.500 TL’lik hediyeleri kazan!
Kayıt linkimiz:
https://lnkd.in/dbNMC7Zr
Youtube lansman videomuz:
https://lnkd.in/dWt5DnAi
|
PODCAST KÖŞESİ
Denizcilerin Bilinmeyen Dünyası
Uluslararası Ticaret ve hayatın tüm alanlarından konuların ele alındığı kanalımızın Birinci Sezon dördüncü bölümünün konuğu Kaptan Erkin Turan oldu.
Kendisi ile Denizcilerin Bilinmeyen Dünyası üzerine sohbet ettik.
Dernek üyemiz ve Arş. Gör. Dr. Büşra Garip ile Derneğimizin Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Özgür Koca’nın eşsiz sunumuyla gerçekleştirdiğimiz podcast yayınımızı kaçırmayın!
Podcast’i dinlemek için TIKLAYINIZ.
|
GEZENAY VE ARKADAŞLARI DÜNYA TURUNDA
Merhabalar değerli uluslararası ticaret profesyonelleri ve keşif sevenler!
Bugün Endonezya’ya iş seyahatimin ikinci bölümünden devam edeceğiz. Hem kültürel hem de ticari açıdan çok ilginç ve renkli bir ülke olan Endonezya’da yaşadığım deneyimlerimden bahsetmek için sabırsızlanıyorum. Hazırsanız başlayalım ????
Öncelikle, Endonezya’ya vardığımda ilk dikkatimi çeken şey selamlaşma şekilleri oldu. Genellikle Endonezyalılar arasında selamlaşmalar bir resmiyet havası içinde, yavaş ve temkinli bir şekilde gerçekleştiriliyor. Özellikle Endonezyalı Çinliler arasında el sıkışma standart bir selamlama şekli. Ben de onlara uyum sağlamaya çalıştım ve aynı şekilde selam verdim.
Endonezya’nın iklimi çok sıcak ve nemli. Gün boyunca, ovaların büyük bir kısmında 75-95 F sıcaklık var ve nemlilik oranı ise %75 civarında. Düşük sıcaklıklar ziyaretçilerin pek uğramadığı sadece dağlık bölgelerde oluşuyor. Bu yüzden, doğal liflerden yapılmış elbiseler pamuklu veya keten kumaştan kıyafetler uygun seçenekler. Ben de yanıma pamuklu ve keten kumaştan yapılmış kıyafetler aldım. Böylece terlemeyi biraz olsun azaltabildim.
Endonezya’da yağmur sezonu eylül-şubat arasında oluyor ama bütün yıl boyunca aniden yağmur yağabiliyor. Sonuç olarak, herkes her gün yanında şemsiye taşıyor. Ben de yanıma şemsiye aldım ama yine de ıslanmaktan kurtulamadım. Neyse ki, yağmur çabuk geçiyor ve güneş tekrar ortaya çıkıyor.
Endonezya’da Müslümanlık hâkim din olduğu için kıyafet seçimi de önemli. Resmi kıyafet en iyisi. Ancak resmi olmayan kıyafetlerin bazen işte ve sosyal durumlarda giyildiğini de gördüm. Özellikle yüksek mevkideki kişilerle görüşürken bir iş adamı için en emin yol takım elbise ve kravat. Ben iş yüzünden gittiğim için takım elbise ve kravat giydim. Ama bazen ceketimi çıkarmak zorunda kaldım çünkü çok sıcak oluyordu ☀
Standart iş kıyafetinde erkekler koyu pantolon, açık renkli uzun kollu gömlekler giyiyor ve kravat takıyorlar. Birçok iş adamı kravatsız kısa kollu gömlek giyiyor.
Endonezya’da davetlere gittiğimde ise salon kıyafeti giymem gerektiğini öğrendim. Bu da standart batılı iş kıyafeti demekmiş. Yani takım elbise ve kravat giymek zorunda
Endonezya’da kot pantolon da günlük kıyafet olarak kabul ediliyor ama ben iş için gittiğim için kot pantolon tercih etmedim.
Endonezya’da isimler kutsal sayılıyor ve insanlar isimlerini çok ciddiye alıyor. Bu yüzden isimleri yanlış telaffuz etmemek için çok dikkatli olmak gerekiyor. Ben de bu konuda çok çaba sarf ettim ve tanıştığım herkese isimlerini nasıl söylemem gerektiğini sordum. Bazı isimler çok uzun ve karmaşıktı, bu yüzden onları fonetik olarak yazdım ve tekrar tekrar ezberledim.
Endonezya’da çok farklı etnik gruplar var ve her grubun kendine özgü bir isimlendirme sistemi var. Bazı insanların bir veya iki ismi, kısa veya uzun ismi, sadece bir isim veya ilk ismi olabiliyor. Bu yüzden hangi ismi kullanacağınızı bilmek için soru sormaktan çekinmeyin. Ben de tanıştığım kişilerin hangi ismi tercih ettiklerini sordum ve onlara da beni nasıl çağırmaları gerektiğini söyledim.
Endonezya’da sosyal statü de isimlere yansıyor. Genellikle orta sınıftan insanlar iki isme, üst sınıftan insanlar ise daha uzun isme sahip oluyor. Ama günlük konuşmalarda, uzun isimler kısaltılıyor. Ben de bu kurala uyarak, karşımdaki kişinin ünvanına ve statüsüne göre hitap ettim.
Endonezya’da ayrıca geleneksel ünvanlar da var. Bunlar “Bapak” (Bay), “Ibu” (Bayan) gibi kelimeler. Bu ünvanlar evli ya da bekar olmalarına bakılmaksızın herkese kullanılıyor. Ayrıca “Bapak” baba, “Ibu” ise anne anlamına da geliyor. Ben de bu ünvanları kullanarak, Endonezyalılara saygımı gösterdim.
Sonuç olarak, bu seyahat benim için çok öğretici ve keyifli oldu. Endonezya kültürünü daha yakından tanımak için sizlere isimlerin önemini, selamlaşma kültürünü ve iş kıyafetlerin den bahsettim. Oradaki bu deneyimlerim beni çok etkiledi. Umarım siz de bu yazıyı okurken keyif almışsınızdır. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, hoşçakalın!
|
En güncel Sosyal Medya Paylaşımlarımız
|
Şimdilik Utrader’dan haberlerimiz bu kadar, 20 Kasım’da yayınlanacak 44. sayımızda da projelerimiz ve etkinliklerimizi duyurmaya devam edeceğiz. Tüm etkinlik ve güncel faaliyetlerimizden haberdar olmak için web sitemizi ve sosyal Medya hesaplarımızı takip etmenizi öneririz. Web sitemiz için TIKLAYINIZ
Dernek haberleri özetimizden sonra, şimdi de sizleri bu sayı için hazırladığımız diğer içeriklerimiz ile baş başa bırakarak keyifli okumalar ve dakikalar geçirmenizi diliyoruz.
|
EXİMBANK İHRACATÇILARI SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YEŞİL MUTABAKAT’A HAZIRLIYOR. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK MÜDÜRÜ SAYIN CANER GENÇELİ İLE BİR RÖPORTAJ
Avrupa Sürdürülebilir Kalkınma Organizasyonu (EOSD) tarafından 2021 yılı Banka Operasyonel Etkileri ve Kredi Kullandırmış Olduğu İhracatçıların Karbon Emisyonu Metodolojisini Kurgulama ve Hesaplama konulu projesi ile Sürdürülebilir Finansal Ürünler ve Servislerde En İyi İnovasyon kategorisinde ödül aldınız. Bu projenin içeriğinden bahseder misiniz? Ödülü kazanmanızı sağlayan en önemli faktörün ne olduğunu düşünüyorsunuz?
Biraz çalışmadan bahsedeyim. Sadece metodoloji kurgulama konusu yaklaşık üç ay gibi bir zaman aldı. Her hafta düzenli olarak toplandık, konuştuk. Birbirimizin teorilerini masaya yatırıp çürüttük. Başka çözümler tartıştık ve bir yol bulduk. Yani insanlar gerçekten bir konunun üzerinde tartışa tartışa, istişare ede ede kesinlikle bir sonuca varıyor. Veri toplama ve hesaplama kısmı ile denetim süreci yaklaşık 4 ay sürdü. Nihayetinde bizler ihracatçılarımızın karbon emisyonlarını hesaplayarak Türk Bankacılık sektöründe bir ilki başardık. Ben bu noktada en büyük faktörümüzün Sürdürülebilirlik Müdürlüğü personeli olduğunu düşünüyorum. Çünkü biz aynı hedeflere yürümeye çalışıyoruz ve hepimizde bu bilinç var. Ülkemizi, bu konulardan doğabilecek riskleri azaltmak veya olası fırsatlar için hazırlamaya çalışıyoruz.
Röportajın Tamamına Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ.
UTİC Dijital Dergimizin diğer sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ
|
UTİC Dergimizin tüm sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ
|
TÜRK ZIRHLISI MACARİSTAN’DA ÜRETİLECEK
Türk savunma sanayisi ürünü Ejder Yalçın 4X4 taktik tekerlekli araç, “Gidran” ismiyle Macaristan’da üretilecek. Nurol Makina ile Raba, 4X4 taktik tekerlekli araç üretimi için “Gidran” isimli bir ortak girişim kuracak ve Györ’de bulunan tesiste üretim yapılacak.
Son olarak Estonya’da 100 adet NMS 4X4 için sözleşme imzalayan zırhlı kara aracı üreticisi Nurol Makina, Avrupa pazarında büyümesini Macaristan ile sürdürüyor.
Nurol Makina, Macaristan’da 2019’dan bugüne yürüttüğü faaliyetlerin devamı olarak Gidran araçlarının üretimi için Raba Otomotiv firması ile iş birliği anlaşması imzaladı.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ
|
Tekstil sektörünün 9 aylık ihracatı 7 milyar doları aştı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlenen bilgilere göre, tekstil ve ham maddeleri sektörü yılın 9 ayında 200 ülke ve serbest bölgeye ihracat gerçekleştirdi.
Söz konusu dönemde sektör ihracatçıları, 1 milyon 685 bin 606 ton ürün karşılığında 7 milyar 156 milyon 791 bin dolar gelir sağladı.
Sektör en fazla geliri 4 milyar 605 milyon 104 bin dolarla kumaştan elde etti. Bu ürünü 1 milyar 706 milyon 559 bin dolarla iplik ve 845 milyon 127 bin dolarla elyaf takip etti.
Sektörün gözde pazarı ise 2 milyar 683 milyon 246 bin dolar ihracatla Avrupa Birliği ülkeleri oldu. Ülke bazında ihracatta ilk sırada 591 milyon 502 bin dolarla İtalya bulunuyor. İtalya’yı 471 milyon 727 bin dolarla Beyaz Rusya, 350 milyon 845 bin dolarla ABD izledi.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ
|
İSO İKİNCİ 500’ÜN ÜRETİMDEN SATIŞLARI 694,8 MİLYAR LİRAYA YÜKSELDİ
İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) hazırladığı “Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2022” araştırmasına göre, en büyük ikinci 500 sanayi kuruluşunun üretimden satışları geçen yıl 2021’e göre yüzde 104,8 artarak 694,8 milyar liraya çıktı.
İSO, eylül ayında açıkladığı “İSO Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2022” araştırmasının ardından daha çok KOBİ niteliğindeki kuruluşları kapsayan “İSO Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2022” araştırmasının sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.
Küçük ve orta ölçekli kuruluşların performansı açısından önemli sonuçlar ortaya koyan araştırmaya göre, geçen yıl sanayi sektörü başta Rusya-Ukrayna savaşı, yükselen enflasyon, finansal koşullarda sıkılaşma gibi önemli gelişmelerin yaşandığı ve bunlara bağlı olarak yılın ikinci yarısında küresel büyüme ve ticaretin ivme kaybettiği bir ortamda faaliyet gösterdi. Bu çerçevede İSO İkinci 500 sonuçlarına bakıldığında, 2022’de ikinci 500 şirketin üretimden satışları yüzde 104,8 artarak 694,8 milyar liraya yükseldi. Bu artışta, güçlü iç talep ve ihracat artışının yanı sıra enflasyon ve döviz kurlarındaki yükseliş belirleyici rol oynadı.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ
|
AVRUPA EKONOMİSİ ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE KÜÇÜLDÜ
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ile Avro Bölgesi’nin 2023 yılı üçüncü çeyrek Gayrisafi Yurt içi Hasıla’larına (GSYH) ilişkin öncü verileri açıkladı. Verilere göre, 20 üyeli Avro Bölgesi’nde mevsimsellikten arındırılmış GSYH, 2023’ün üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,1 azaldı.
Avro Bölgesi’nde GSYH, yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,1 arttı. Piyasa beklentileri, Avro Bölgesi’nde GSYH’nin çeyreklik bazda sabit kalması, yıllık bazda yüzde 0,2 artması yönündeydi. Açıklanan verilerin piyasa beklentilerinden düşük gelmesi dikkati çekti. AB’de mevsimsellikten arındırılmış GSYH, yılın üçüncü çeyreğinde hem çeyreklik hem de yıllık bazda yüzde 0,1 artış kaydetti. İkinci çeyrekte AB ekonomisi değişim göstermezken, Avro Bölgesi ekonomisi yüzde 0,2 büyümüştü.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ
|
GÜNEYDOĞU’DAN 400 MİLYON DOLARLIK AYÇİÇEK YAĞI İHRACATI
Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (GAİB) Başkanı Celal Kadooğlu, “Güneydoğu Anadolu bölgesi olarak yılın ilk 9 ayında 400 milyon dolar bitkisel yağ ihracatına imza atarak, Türkiye’nin toplam ihracatı içindeki payımızı yüzde 36’ya taşıdık.
Kilo başına ihracat fiyatlarında yüzde 25 düzeyinde yaşanan düşüşe rağmen Türkiye’nin yılın ilk 9 ayında 1,1 milyar dolar düzeyinde bitkisel yağ ihraç ettiğini ifade eden Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (GAİB) Başkanı Celal Kadooğlu, “Güneydoğu Anadolu bölgesi olarak yılın ilk 9 ayında 400 milyon dolar bitkisel yağ ihracatına imza atarak, Türkiye’nin toplam ihracatı içindeki payımızı yüzde 36’ya taşıdık.
Gelecek dönemde farklı pazarlara açılarak yeni iş fırsatlarıyla bir açılım sağlayabiliriz. Özellikle ayçiçek yağı tüketiminin artmaya başladığı Asya ülkeleri ilgimizi çekiyor. Sektörümüzün Güneydoğu Anadolu bölgesinden Uzak Doğu pazarına ihracatı geçen yıl 40 milyon doları aşmış, bu gelirin 10 milyon dolardan fazlası da ayçiçek yağından gelmişti.” açıklamasını yaptı.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ
|
İNGİLTERE, TÜRKİYE İLE TİCARET ANLAŞMASI İÇİN KAMUOYUNUN GÖRÜŞÜNÜ ALACAK
İngiltere ve Türkiye arasında yenilenecek serbest ticaret anlaşması (STA) için İngiliz kamuoyunun görüşünün alınacağı açıklandı.
İngiltere İş ve Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, yeni serbest ticaret anlaşmasına (STA) katkı sağlanması için çağrıda bulunuldu.
Yeni STA için dün başlayan görüş toplama süreci, 5 Ocak 2024’e kadar devam edecek.
Bakanlık, Türkiye ile STA kapsamında bir anlaşmaya varılmadan önce, müzakerelerin ekonomik, çevresel ve sosyal etkilerini anlamak için kamuoyu, iş dünyası, sivil toplum ve diğer ilgili paydaşların görüş bildirmesi için çağrı yaptı.
Bakanlığın açıklamasında özellikle, “İngiliz hükümetinin yeni bir STA müzakeresi yaparken Türkiye ile ticaret görüşmelerinde hangi alanlara öncelik vermesini istiyorsunuz? Türkiye ile ticaret veya Türkiye’ye yatırım yaparken zorluklarla veya kısıtlamalarla karşılaşıyor musunuz? Öyleyse bunlar nelerdir ve iş faaliyetleriniz açısından ne kadar önemli? Türkiye ile ticarete yönelik kısıtlamalar kaldırılırsa işletmenizin tepkisi ne olur? Örneğin, Türkiye ile ticareti veya yatırımı nasıl artırmayı ya da Türkiye’den daha fazla nasıl ticaret ve yatırım çekmeyi düşünebilirsiniz? İki ülke arasındaki ticaretin giderek liberalleşmesi konusunda endişe duyduğunuz alanlar var mı?” soruları kapsamındaki görüşlerle ilgilenildiği aktarıldı.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ
|
KÜRESEL DENİZCİLİK DEVİNDE KARAMSAR GÖRÜNÜM
Danimarka merkezli deniz taşımacılığı şirketi AP Moller – Maersk, 2026 yılına kadar zayıf kalması beklenen denizcilik pazarında kârlılığını korumak için en az 10 bin kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. Açıklamanın ardından şirketin hisseleri yüzde 16’nın üzerinde düşüş kaydetti.
Konteyner nakliye şirketi A.P. Moller-Maersk A/S, küresel ekonomik yavaşlamanın tetiklediği talep düşüşü ve kapasite fazlası nedeniyle 10 bin kişinin işine son verileceğini bildirdi.
Maersk’ün yaptığı açıklama sonrası şirketin hisseleri yüzde 16’nın üzerinde düştü.
Maersk CEO Vincent Clerc Bloomberg TV’ye verdiği demeçte, “Önümüzdeki iki ila üç yıl boyunca muhtemelen çok baskı altında kalacağımızı düşünüyorum. Önümüzdeki zorlu zamanlar göz önüne alındığında, finansal performansımızı korumak için çeşitli maliyet ve nakit kontrol önlemlerini hızlandırdık.” dedi.
İşten çıkarılan çalışan sayısı Maersk’ün toplam çalışan sayısının yüzde 9’una denk geliyor. Öte yandan işten çıkarma kararının navlun oranları ve deniz taşımacılığında artan rekabetten kaynaklandığı düşünülüyor.
Yaklaşık 6 bin 500 çalışanın halihazırda çıkarıldığını belirten Clerc, Maersk’ün iş maliyetlerini düşürmek adına attığı adım ile 600 milyon dolara yakın tasarruf etmeyi beklediklerini belirtti.
Ayrıca, Kopenhag merkezli şirketin 2024 hisse geri alım programını da gözden geçireceği ve 2023 ve 2024 yıllarına ilişkin sermaye harcaması tahminini düşüreceği açıklandı.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ
|
Firmalar ve Bankalar İçin Dış Ticaret Yazışmaları kitabına ulaşmak için TIKLAYINIZ.
İş Hayatında Yazışmalar ‘’El Kitabı’na’’ ulaşmak için TIKLAYINIZ.
Diğer Kitap Tavsiyelerimiz için Telegram Kanalımızdaki #kitapönerisi etiketimizi takip edebilirsiniz.
Tüm etiketlerimize ulaşmak için TIKLAYINIZ
|
Diğer alıntı, güzel söz, tavsiyeler için Telegram Kanalımızdaki #sözler_tavsiyeler etiketimizi takip edebilirsiniz.
Tüm etiketlerimize ulaşmak için TIKLAYINIZ
|
DIŞ TİCARET KONULARINDA KENDİNİZİ SINAYIN
|
Aşağıdaki bankalardan hangisinin akreditif işlemlerinde adının belirtilmesine gerek yoktur?
- Müşteri Bankası
- İştira Bankası
- Kabul Bankası
Sorunun doğru cevabını info@utrader.org adresine göndererek detaylı açıklamayı öğrenebilirsiniz.
Bir önceki bültenimizdeki sorumuzu hatırlayalım
Gtip kodu yanlış yazılırsa aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?
- ihracatçı için cezai bir durum oluşmaz
- İthalatta eksik veya yanlış vergi ödenmesine yol açar
- İstatistiklerin yanlış hesaplanmasına sebep olur
Doğru cevap ; A şıkkı
|
Diğer karikatürlerimize ulaşmak için Telegram hesabımızdaki #karikatür etiketimizi kullanabilirsiniz.
Telegram hesabımıza ulaşmak için TIKLAYINIZ
|
Geçen haftanın en beğendiğiniz paylaşımını aşağıdaki Telegram anketinden oylayabilirsiniz. Ankete ulaşmak için TIKLAYINIZ
|
Sizlerin de yorum, fikir, öneri ve geri dönüşlerini bekliyoruz…
Eğer bizimle iletişime geçmek, görüş, öneri, geliştirme ve yorumlarınızı paylaşmak isterseniz info@utrader.org adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
İş stresinden bunalıp sessiz, sakin ve doğa ile iç içe bir yerde mi yaşamak istersiniz yoksa tüm olanaklarından faydalanıp, daha aktif ve eğlenceli bir hayat için şehirde mi yaşamayı tercih edersiniz?
|
Utrader e-bültenimizin 43. sayısının da sonuna gelmiş bulunuyoruz. Umarız keyif alarak okumuş, bilgilerinizi pekiştirmiş, alanınız ve dünyadaki gelişmeler ile tazelenmişsinizdir.
Keyifle okuyacağınız yeni içeriklerimizle buluşacağınız bir sonraki bültenimizde bir araya gelinceye kadar, sağlıklı, mutlu ve güzel günler dileriz.
Sağlık ve sevgiyle kalın…
Utrader Ailesi
|
|