UTRADER e-Bülteni 39

Utrader e-Bülteninin 39. Sayısından merhaba!

Her sayıda olduğu gibi bu hafta da okurken keyif alacağınızı düşündüğümüz capcanlı bir e-bülten içeriğimiz ile karşınızdayız. İşte sizler için derlediğimiz e-bülten gündemimiz.

Bugün ilköğretim 1. sınıflar için ders çanı çaldı! Minik öğrencilerimiz eğitim hayatlarına ilk adımı atmış bulunmaktalar. Okul, öğretmen ve arkadaşlarına alışma sürecine giriyorlar.  Bu hafta içinde kutladığımız Dünya Okuma Yazma Günü de bu sebeple çok daha anlamlı.

Tüm öğrencilerimize mutlu ve başarılı bir eğitim hayatı diliyoruz!

9 EYLÜL İZMİR’İN KURTULUŞU

9 Eylül, İzmir’in bağımsızlığına kavuştuğu önemi büyük olan bir gün. Bugün, İzmir’in tarihindeki en özel günlerden birini temsil ediyor. İzmir tarih boyunca birçok zorluğa ve işgale karşı dimdik ayakta durarak bağımsızlığını her zaman savundu.

Bu büyük zaferi bizlere armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve onun silah arkadaşlarını saygıyla anıyoruz.

Eylül ayına girdik Ağustos ayı verileri yayınladı. Gelin Ağustos Ayı ekonomik göstergelerine ve Dünya’daki ticaretin seyrine bakalım;

Eylül ayına girdik Ağustos ayı verileri yayınladı. Gelin Ağustos Ayı ekonomik göstergelerine ve Dünya’daki ticaretin seyrine bakalım;

Orta Vadeli Programın (OVP) hem iç hem de dış paydaşlarda oluşturduğu olumlu etki makro göstergelerde iyileşme olarak ortaya çıkacak gibi gözüküyor. Ancak özellikle yabancı yatırımcılar tedbirli davranıyor ve programın uygulanma kararlılığını yakından takip ediyorlar.

 

Ağustos ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla; Almanya (1 milyar 783 milyon dolar), ABD (1 milyar 322 milyon dolar) ve Irak (1 milyar 91 milyon dolar) oldu.

Ayrıca, ihracatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ihracat içerisindeki payı %46,3 oldu

Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı Dış Ticaret Veri Bülteni Ağustos  2023

Türkiye’nin Ağustos ayı dış ticaret verilerinde ihracat geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %1,6 artışla 21,6 milyar dolar, ithalat ise %6,3 düşüşle 30,5 milyar dolar olarak gerçekleştiği görülüyor. (Bknz. Aşağıdaki tablo)

Kaynak: TİM Etlül  2023 Ayı Ekonomik ve Dış Ticaret Bülteni

İhracatın sektörlere göre dağılımı ise şu şekilde gerçekleşti:

Kaynak: TİM Eylül  2023 Ayı Ekonomik ve Dış Ticaret Bülteni

Hanehalkını en çok ilgilendiren rakam ise tabii ki Enflasyon. Ağustos 2023 enflasyonu Tüketici Fiyat Endeksine göre bir önceki aya göre %9,09 bir önceki yılın aynı ayına göre %58,94’lük bir değişim gösterdi.

Kaynak: TÜİK, Tüketici Fiyat Endeksi, Eylül 2023

TÜFE Ana harcama gruplarına göre yıllık değişim oranları ise aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz. Buradan da görülebileceği gibi yıllık bazda en büyük değişim lokanta ve oteller grubunda gerçekleşti.

Kaynak: TÜİK, Tüketici Fiyat Endeksi, Eylül 2023

Ana harcama grupları itibarıyla 2023 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup %3,11 ile eğitim oldu. Buna karşılık, 2023 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %16,61 ile ulaştırma oldu.

Kaynak: TÜİK, Tüketici Fiyat Endeksi, Eylül 2023

Yurtiçi Üretim Endeksi ise Ağustos ayında bir önceki aya göre %5,89, bir önceki yılın Aralık ayına göre %31,59, bir önceki yılın aynı ayına göre %49,41 ve on iki aylık ortalamalara göre %71,97 artış gösterdi.

Kaynak: TÜİK, Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi, Eylül 2023

Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; ara malında %46,41, dayanıklı tüketim malında %61,05, elektrik, dayanıksız tüketim malında %66,46 ve sermaye malında %64,88 artış olarak gerçekleşti.

Kaynak: TÜİK, Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi, Eylül 2023

Yıllık Yİ-ÜFE’ye göre 12 alt sektör daha düşük, 17 alt sektör daha yüksek değişim gösterdi. Yıllık azalış gösteren tek sektör; %8,21 ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme oldu. Buna karşılık temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları %99,44, diğer madencilik ve taş ocakçılığı %91,41, içecekler %81,79 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.

Kaynak: TÜİK, Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi, Eylül 2023

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, ağustosta 49,0 olarak gerçekleşti ve üst üste ikinci ay 50,0 eşik değerinin altında kalarak Türk imalat sektöründeki ivme kaybının sürdüğü yönünde sinyal verdi. Endeksin düzeyi, yavaşlamanın ılımlı düzeyde olduğuna işaret etti.

Kaynak: ISO

Dünya Ticaret Örgütünün (WTO), küresel ticaretin yaklaşık yüzde 90’ını gerçekleştiren 68 ülkenin aylık dış ticaret verilerini kullanarak hesaplanan tahmini küresel ihracat hacmi, 2023 yılı Haziran ayında önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,9’luk düşüşle 2,01 trilyon dolar olarak gerçekleşti. Yıllıklandırılmış küresel ticaret ise yüzde 1,1 artışla 24,11 trilyon dolar oldu. (TİM E-Bülten Eylül 2023)

Kaynak: TİM Eylül 2023 Ayı Ekonomik ve Dış Ticaret Bülteni

Avro Bölgesi Ağustos Ayı PMI Verileri Açıklandı

S&P Global tarafından derlenen Hamburg Ticaret Bankası (HCOB) öncü verilerine göre, mevsimsellikten arındırılmış Avro Bölgesi Bileşik PMI Çıktı Endeksi, Temmuz ayındaki 48,6 seviyesinden Ağustos ayında 47,0’a düşerek Kasım 2020’den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Pandemi dönemi hariç tutulursa, bu değer Nisan 2013’ten bu yana görülen en düşük değer oldu. Avro Bölgesi Hizmetler PMI Endeksi, Temmuz ayındaki 50,9 seviyesinden Ağustos ayında son 30 ayın en düşük seviyesi olan 48,3’e geriledi. Avro Bölgesi İmalat PMI Çıktı Endeksi, Temmuz ayındaki 42,7 seviyesinden Ağustos ayında 43,5’e yükselirken; İmalat PMI endeksi de Temmuz ayındaki 42,7 seviyesinden 43,5’e çıktı.

Kaynak: HCOB S&P Global Eurozone PMI®

ABD Ağustos Ayı PMI Verileri Açıklandı

S&P Global öncü verilerine göre, ABD Bileşik PMI Çıktı Endeksi, Temmuz ayındaki 52,0 seviyesinden Ağustos ayında 50,4’e gerileyerek Şubat ayından bu yana en zayıf faaliyet artışına işaret etti. İmalat sektöründe talebi canlandırmaya yönelik devam eden zorluklara hizmet sektörü üretimindeki yavaş büyüme eşlik etti.

ABD İmalat PMI endeksi Temmuz ayındaki 49,0 seviyesinden Ağustos ayında 47,0’e gerileyerek, üçüncü çeyreğin ortasında faaliyet koşullarında ciddi bir bozulmaya işaret etti. ABD Hizmetler PMI Endeksi Ağustos ayında Temmuz ayındaki 52,3 seviyesinden son 6 ayın en düşük seviyesi olan 51,0’a geriledi. ABD İmalat PMI Çıktı Endeksi ise Temmuz ayındaki 50,2 seviyesinden Ağustos ayında 47,5’e geriledi.

Kaynak: S&P Global PMI®

Avro Bölgesi Yıllık Enflasyonu

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) nihai verilerine göre, Haziran ayında %5,5 olan Avro Bölgesi yıllık enflasyonu Temmuz 2023’te %5,3’e (ön tahmin: %5,3) düştü. Avrupa Birliği yıllık enflasyonu ise Haziran ayındaki %6,4 seviyesinden Temmuz 2023’te %6,1’e geriledi. Bir yıl önce bu oranlar, Avro Bölgesi için %8,9, Avrupa Birliği içinse %9,8 seviyesindeydi.

Temmuz ayında, Avro Bölgesi yıllık enflasyon oranına en yüksek katkı hizmetlerden (+2,47 yüzde puan, yp) gelirken, bunu gıda, alkol ve tütün ürünleri (+2,20 yp), enerji dışı sanayi malları (+1,26 yp) ve enerji (-0,62 yp) takip etti.

Kaynak: Eurostat

Bu sayımızda da ilk önce derneğimizin faaliyet, etkinlik ve projelerinin bir özetini yaparak başlıyoruz. Daha sonra güncel gelişmeleri takip edebileceğiniz “Haberler ve Gelişmeler” bölümleri ile sizlere zevkli bir okuma diliyoruz.

UTRADER’DEN HABERLER

UTRADERBİLGİ SERİMİZİN YENİ SAYILARI YAYINLANDI!

Dış ticarete yönelik teknik bilgileri paylaştığımız ve güncel uygulamaları gündeminize getirdiğimiz UtraderBİLGİ serimizin otuz sekizinci sayısı “Ortak Transit Rejim I”, otuz dokuzuncu sayısı “Ortak Transit Rejim II” kırkıncı sayısı ‘’Türkiye’de Dış Ticaret Üzerinden Alınan Vergiler ve Mali Yükler I’’ ve kırk birinci sayısı ‘’ Türkiye’de Dış Ticaret Üzerinden Alınan Vergiler ve Mali Yükler II’’ yazıları yayınlandı.

Sizler de blog sayfamızı ziyaret ederek yazılarımız içeriği hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz!

Yeni ve tüm blog yazılarımıza ulaşmak için TIKLAYINIZ.

UTRADER AKADEMİ ÖDÜLLERİ 2023 BAŞVURULARI DEVAM EDİYOR!

Türk şirketlerinin uluslararasılaşmasına ve Türkiye’nin ihracat potansiyelinin artırılmasına odaklı bilimsel araştırmaları teşvik ve takdir etmeyi amaçlayan 2023 UTRADER Akademi Ödülleri başvuruları açıldı.

Uluslararası Ticaret Ağı Derneği (UTRADER) ve Sakarya Üniversitesi’nin düzenleyicileri olduğu ve ikinci kez düzenlenen bu organizasyon toplam 43.000 TL ödül içeriyor.

Ödülün kapsamına giren tamamlanmış çalışmalarınız ile 15 Ekim 2023’e kadar başvuru yapabilirsiniz.

Detaylı bilgi ve başvuru linki için TIKLAYINIZ.

ULUSLARARASI PAZAR ARAŞTIRMASI VE İSTİHBARATI UTRADERVAKA SORUMUZU YAYINLADIK

Belli aralıklarla sizlere sunduğumuz ve kitap hediye ettiğimiz vaka sorumuz, derneğimizin Danışma Kurulu Üyesi ve Uluslararası pazar araştırması ve rekabet istihbaratı uzmanı Sn. Yaman Koç tarafından hazırlandı ve sorumuz sosyal medya hesaplarımızda yayınlandı.

Geleneksel hale gelen Vaka Sorularımız ile takipçilerimiz hem yeni konuları öğreniyor hem de kitap hediyesi kazanarak ödüllendirilmiş oluyorlar.

Bu haftaki vaka sorumuzun cevapları alındı ve kitap hediyesi için sizlerin cevapları değerlendirilecek.

Vaka Sorusuna ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Tüm Vaka Sorularımıza ulaşmak için TIKLAYINIZ.

GEZENAY VE ARKADAŞLARI DÜNYA TURUNDA

Merhaba sevgili Uluslararası Ticaret Profesyonelleri!

Bugün sizlere Hindistan’da iş yapmanın püf noktalarından bahsetmek istiyorum. Önceki bölümümüzde; Hindistan’ın kültürü, insanları ve dikkat etmeniz gereken noktalardan bahsetmiştim. Bu bölümümüzde ise Hindistan’ın iş anlayışı ve iş kıyafetlerinden bahsedeceğim. Bildiğiniz üzere, Hindistan, renkli, çeşitli ve zengin bir kültüre sahip harika bir ülke. Bu yüzden orada başarılı olmak için orada elde ettiğim deneyimleri size söylemek için sabırsızlanıyorum. Hazırsanız başlayalım ????

Hindistan’da kartvizit çok önemli. Her tanıştığınız kişiye kartvizitinizi sunmanız gerekmektedir. Ben de her toplantıya giderken yanımda bolca kartvizit taşıdım.

Hindistan’da iş ilişkilerinizde bir aracı kullanmak çok faydalı oluyor. Ben de toplantılarıma Hintli bir meslektaşımı götürdüm. O, bana Hint bürokrasisinin nasıl işlediğini, hangi evrakların imzalanması ve mühürlenmesi gerektiğini anlattı. Böylece zamandan ve enerjiden kazandım.

Hindistan’da dışarıdan gelen bilgi ve yeni kavramlar, dini inanış ve sosyal yapı ile çelişmediği sürece kabul görüyor. Ben de sunumlarımı yaparken, bu hususlara dikkat ettim. Örnek verecek olursam, Hintliler ortaklaşa bir düşünce sistemine sahip oldukları için, onlara fikirlerimi dayatmak yerine, tartışmaya açık olmalarını teşvik ettim. Ayrıca, üniversite derecesine büyük saygı gösterdikleri için, kendimi eğitim geçmişimle tanıttım.

Hindistan’daki iş hacminin büyük bir çoğunluğu aile kaynaklıdır. Şirketteki kardeşlerle görüşebilirsiniz, ama en son kararı yine de ailenin en büyüğü verecektir.

Hindistan’da sınıflar arasındaki eşitsizlik, iş hayatında da kendini gösteriyor. Ben de çalışanlara talimat verirken, bunu nazikçe yapmaya çalıştım. Ama aynı zamanda, talimatlarımın takip edilmesini sağlamak için ısrarcı oldum. Talimatlarımı ve açıklamalarımı yazılı olarak verdim ve dağıtımının yapılmasını kontrol ettim. Böylece, kimse bilgilendirilmediğini iddia edemedi.

Hindistan’da “hayır” demek oldukça zor. Hintliler, “hayır” kelimesini sert ve kaba buluyorlar. Bu yüzden bir davet veya teklif karşısında doğrudan reddetmek yerine, belirsiz cevaplar vermek daha uygun. Örneğin, “I’ll try” veya “We’ll see” gibi ifadeler kullanmak daha nazik bir ifade olarak görülüyor.

Hindistan’da iş hiyerarşiye çok bağlı. Patronun varlığı ve sözü çok önemli. Ben patron olarak gittiğim için en üst seviyede görüşmeler yaptım. Ama ast personellerim de detayları tartışmak için diğer ast personellerle görüştüler. Bu şekilde herkes kendi seviyesinde konuştu ve kimse kırılmadı. Hintli ortağımız da bize saygı duydu ve konuşma konusunda özgür bıraktı.

Hindistan’da iş çok kişisel ve yavaş ilerliyor. İş anlaşması yapmadan önce uzun süre tanışma, sohbet etme ve güven kurma aşaması var. Biz de bu aşamayı atlamadık ve Hintli ortaklarımızla çay içip arkadaşlarımız ve ailemiz hakkında konuştuk. Böylece aramızda iyi bir ilişki oluştu ve iş konusunda daha rahat konuşabildik.

Hindistan’da konukseverlik çok önemli. İş görüşmeleri genellikle çay servisi yapıldıktan sonra başlıyor. Çay içerken de kısa konuşmalar yapılıyor. Biz de bu geleneğe uyduk ve çay içip sohbet ettik. Yiyecek teklif edildiğinde ise ilk teklifte kabul etmedik ama ikinci veya üçüncü teklifte kabul ettik. Çünkü içecek tekliflerini reddetmek kabalık olarak görülüyor.

Hindistan’da devlet bürokrasisi çok yavaş çalışıyor. Biz de bunu bildiğimiz için sabırlı olduk ve gecikmelere hazırlandık. Hint hükümetinin yavaş adım attığını ve ülke içinde iletişimin zor olduğunu biliyorduk. Bu yüzden son bitiş tarihleri ve verimlilik konusunda gerçekçi olmayan beklentilerimiz olmadı.

Hindistan da iş kıyafetleri de iş kültürü kadar önemli bir unsur. İş toplantısına giderken takım elbise ve kravat giymiştim ve bunun erkekler için en uygun kıyafet olduğunu düşünmüştüm. Ama toplantı salonuna girdiğimde, herkesin ceketini çıkardığını gördüm. Meğerse, yazın çok sıcak olduğu için ceket çıkarmak normalmiş. Ben de hemen ceketimi çıkardım ve ortama ayak uydurdum.

Bir gün bulunduğum şehri gezerken, bir tapınağı ziyaret etmek istedim. O gün deri kemer ve cüzdan kullanmıştım. Hindu kültüründe saygısızlık olarak görülüyormuş. Çünkü Hindu’lar ineklere saygı gösteriyorlar ve deri eşyalar kullanmıyorlar. Oradaki bir kişi tarafından uyarılınca ben de hemen kemerimi ve cüzdanımı çantama attım ve tapınağa girdim.

İş ortağımın eşiyle bir akşam yemeğinde tanıştım. O da bir iş kadınıydı ve çok şık görünüyordu. Muhafazakar bir elbise giymişti. Bana, Hint kadınlarının iş hayatında da çok başarılı olduklarını söyledi. Ayrıca, özel olaylar için sari adı verilen geleneksel bir kıyafet giydiklerini anlattı. Sari, renkli bir kumaştan yapılan uzun bir etek ve bluzdan oluşuyormuş.

Sonuç olarak, Hindistan’da iş yapmanın çok farklı ve ilginç olduğunu söyleyebilirim. Orada başarılı olmak için kültürü, insanları ve iş anlayışını iyi bilmek gerekiyor. Ben de bu ipuçlarını uyguladım ve çok güzel bir iş seyahati geçirdim. Umarım siz de bir gün Hindistan’a gidersiniz ve bu deneyimleri yaşarsınız. Hoşçakalın!

En güncel Sosyal Medya Paylaşımlarımız

Her gün sabah saatlerinde yapılan paylaşımlarımıza ulaşmak için aşağıdaki Sosyal Medya hesaplarımızı takibe almanızı tavsiye ederiz.

LinkedinInstagramTwitterFacebookTelegram

Şimdilik Utrader’dan haberlerimiz bu kadar, 25 Eylül’de yayınlanacak 40. sayımızda da projelerimiz ve etkinliklerimizi duyurmaya devam edeceğiz.  Tüm etkinlik ve güncel faaliyetlerimizden haberdar olmak için web sitemizi ve sosyal Medya hesaplarımızı takip etmenizi öneririz.  Web sitemiz için TIKLAYINIZ

Dernek haberleri özetimizden sonra, şimdi de sizleri bu sayı için hazırladığımız diğer içeriklerimiz ile baş başa bırakarak keyifli okumalar ve dakikalar geçirmenizi diliyoruz.

                                         MAKALE KÖŞESİ

AVRUPA’NIN, NİJER’İN URANYUMUNA İHTİYACI VAR MI?

Nijer’in en büyük hazinesi yeraltında yatıyor: Sahel eyaletindeki en önemli emtia uranyum. Ancak darbecilerin bir aydan fazla bir süredir görevde olması, küresel pazarlara yönelik uranyum arzının tehlikede olduğu yönündeki korkuları artırıyor.

Küresel uranyum pazarında önemli bir oyuncu olan Nijer, yakın zamanda uranyumun fiyatını 0,80 €/kg’dan 200 €/kg’a çıkararak cesur bir hamle yaptı. Bu fiyat artışı Nijer ekonomisi, uluslararası ilişkiler ve küresel uranyum piyasası üzerinde derin etkiler taşıyor.

Tarihsel olarak Nijer’in birincil uranyum alıcısı olan Fransa, Nijer’den gelen uranyumun fiyatlandırılmasında baskın bir etkiye sahipti. Fiyat artışından önce Fransa, uranyumun kilogramı başına 0,80 Euro’luk bir oran uygularken, küresel piyasa değeri oldukça yüksekti; örneğin Kanada’dan gelen uranyumun fiyatı da benzer bir 200 Euro/kg seviyesindeydi.

Nijer’deki eski sömürge gücü olan Fransa özellikle zor durumda. Elektriğinin yaklaşık üçte ikisi Nijer kaynaklı uranyumla çalışan nükleer santrallerden geliyor. Ayrıca Avrupa’da nükleer santrali olmayan diğer ülkelere de elektrik ihraç ediyor.

Makalenin devamını okumak için TIKLAYINIZ

Destek alınan haber kaynağı için TIKLAYINIZ

UTİC Dergimizin tüm sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ  

GÜNCEL HABERLER

SINIRDA KARBON DÜZENLEME MEKANİZMASI’NA İLİŞKİN AB TÜZÜĞÜ TÜRKÇEYE ÇEVRİLDİ

Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği (AB) Başkanlığı, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın önemli bir parçasını teşkil eden Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’na (SKDM) ilişkin (AB) 2023/956 sayılı tüzüğü Türkçeye çevirdi.

AB Başkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkçeye çevrilen tüzük, Başkanlığın internet sitesi üzerinden kamuoyu ve ilgililerin erişimine sunuldu.

AB Resmi Gazetesi’nde 16 Mayıs’ta yayımlanarak yürürlüğe giren tüzük kapsamında geçiş döneminin 1 Ekim’de başlaması öngörülürken tüzüğün tam olarak uygulamaya girmesi Ocak 2026’da olacak.

SKDM tüzüğü, üretimin, AB’nin emisyon azaltma politikalarını olumsuz etkileyecek şekilde, iklim değişikliği politikaları daha az sıkı olan ülkelere kayması sonucunda oluşabilecek karbon kaçağı riskini önlemeyi amaçlıyor.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ

SWİFT, BLOK ZİNCİRİ DENEYLERİNİ BAŞARIYLA TAMAMLADI

Swift, altyapısının tokenize edilmiş değerin birden fazla genel ve özel blok zinciri arasında sorunsuzca aktarılmasını kolaylaştırabileceğini gösteren, yeni bir dizi deneyin sonuçlarına dair açıklama yaptı.

Bulgular, tokenize edilmiş varlık piyasalarının büyümesini yavaşlatan önemli sürtünmeleri ortadan kaldırma ve olgunlaştıkça global olarak ölçeklenmelerini sağlama olanaklarına işaret ediyor.

Deneyler, mevcut Swift altyapısının, güvenli ve ölçeklenebilir bir yol sağlayabileceğini göstermenin yanında, iş ve kamusal blok zincirleriyle etkileşim için teknik ve iş gereksinimleri alanındaki anlayışını da geliştirdiler. Aynı zamanda, mevcut sistemler ve potansiyel olarak sınırsız sayıda blok zinciri arasında güvenli bir şekilde veri aktarımı için bir blok zinciri etkileşimli çalışabilirlik protokolünün değerini de araştırdı.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ

KURAKLIĞIN VURDUĞU PANAMA KANALI’NA ERİŞİM BİR YIL SÜREYLE KISITLANACAK

El Nino sıcakları dünyanın boğazını tıkadı. Kuraklığın vurduğu Panama Kanalı, gemilerin geçişine yönelik kısıtlamaları bir yıl boyunca sürdürecek. İki okyanusu birbirine bağlayan su yoluna girmek için sıraya giren gemiler halihazırda deniz trafiğinde sıkıştı.

Dünya deniz ticaretinin yüzde altısını Atlantik ve Pasifik okyanusları arasından yukarı ve aşağı taşıyan Panama Kanalı, gemileri su asansörleri gibi çalışan kilitler aracılığıyla aktarmak için gereken yağmur suyu sıkıntısıyla karşı karşıya.

Her bir geminin kanallardan geçmesi için 200 milyon litre tatlı suya ihtiyaç duyuluyor. Bu, çevredeki havzadaki yağışlarla beslenen iki yapay göl tarafından sağlanıyor. Göller aynı zamanda yaklaşık 4,2 milyon nüfuslu ülkenin yarısına da içme suyu sağlıyor.

Ancak Panama’da, kanal yöneticileri tarafından su yolu maksimum su çekimi (su derinliği) 13,11 metre (43 feet) olan gemilerle sınırlandırıldı.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ

AP MOLLER – MAERSK, HİNDİSTAN’DAKİ DAĞITIM AĞINI 500’DEN FAZLA ELEKTRİKLİ ARAÇLA GÜÇLENDİRECEK

Hindistan’da ilk elektrikli araç (EV) setinin devreye alınmasından sonraki bir yıl içinde Maersk, EV filosunu Hindistan genelinde ilk, orta ve son mil dağıtımını kapsayan 26 şehirde 500’den fazla araca kadar güçlendirmeye hazırlanıyor.

Maersk, Eylül 2022’de Hindistan’ın Mumbai kentinde üç tekerlekli ve dört tekerlekli elektrikli araçlarını tanıttı ve kısa süre sonra bunları NCR bölgesindeki ilk müşterisinin kullanımına sundu. O zamandan bu yana Hindistan’da dağıtım lojistiğini destekleyebilecek elektrikli araçlar hakkındaki farkındalık arttı ve bununla birlikte birçok müşteriden benzeri görülmemiş bir talep geldi.

Maersk yakın zamanda dağıtım gereksinimlerini 550 ila 700 Kg kapasiteye sahip ve 120 km’nin üzerinde sürüş menziline sahip özel bir EV filosuyla desteklemek için Hindistan’da büyük bir e-Ticaret platformuyla bağlantı kurdu. Halihazırda 15 şehirde 200’den fazla araç ve 300’den fazla elektrikli araç konuşlandırıldı.

Şu ana kadar Maersk’in EV filosu 135.000 km’den fazla yol kat etti. Maersk ayrıca, ülke genelindeki depolar için kendi tesislerinde güneş enerjisinden yararlanma seçeneği de dahil olmak üzere elektrikli araç filosu için bir şarj ağı oluşturmaya da yatırım yapıyor.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ

KİTAPLARLA HATIRLANANLAR

Sor Bi’ Pişman Mıyım kitabına ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Dünyayla İş Yapanlar kitabına ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Tahtakale kitabına ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Diğer Kitap Tavsiyelerimiz için Telegram Kanalımızdaki #kitapönerisi etiketimizi takip edebilirsiniz.

Tüm etiketlerimize ulaşmak için TIKLAYINIZ

HAYAT DERSİ

Diğer alıntı, güzel söz, tavsiyeler için Telegram Kanalımızdaki #sözler_tavsiyeler etiketimizi takip edebilirsiniz.

Tüm etiketlerimize ulaşmak için TIKLAYINIZ

DIŞ TİCARET KONULARINDA KENDİNİZİ SINAYIN

2005 – 2011 döneminde Türkiye ihracatının büyük bir kısmını hangi ülkelerle gerçekleştirmiştir?

a)      OECD Ülkeleri

b)      EFTA Ülkeleri

c)      Yakın ve Orta Doğu

Sorunun doğru cevabını info@utrader.org adresine göndererek detaylı açıklamayı öğrenebilirsiniz.

Bir önceki bültenimizdeki sorumuzu hatırlayalım

Ülkelerin ekonomik performanslarının karşılaştırılmasında kullanılan bir kriter olup bir ekonomide GSYİH’nın bir yıldan diğerine artış hızını gösteren kavram aşağıdakilerden hangisidir?

a)       Enflasyon

b)       Büyüme hızı

c)        Devalüasyon

Doğru cevap ; B şıkkı

KARİKATÜR KÖŞESİ

Diğer karikatürlerimize ulaşmak için Telegram hesabımızdaki #karikatür etiketimizi kullanabilirsiniz.

Telegram hesabımıza ulaşmak için TIKLAYINIZ

SÖZ SİZDE

Geçen haftanın en beğendiğiniz paylaşımını aşağıdaki Telegram anketinden oylayabilirsiniz. Ankete ulaşmak için TIKLAYINIZ

Sizlerin de yorum, fikir, öneri ve geri dönüşlerini bekliyoruz…

Eğer bizimle iletişime geçmek, görüş, öneri, geliştirme ve yorumlarınızı paylaşmak isterseniz info@utrader.org adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Mesela 2025 yılına kadar en çok ihtiyaç duyulacak ilk 5 becerinin neler olduğunu biliyor muydunuz?  İşte sırasıyla;

1- Analitik düşünce ve yenilik

2- Aktif öğrenme ve öğrenme stratejileri

3- Karmaşık problem çözme

4- Eleştirel düşünme ve analiz

5- Yaratıcılık, özgünlük ve girişim WEF

Utrader e-bültenimizin 39. sayısının da sonuna gelmiş bulunuyoruz. Umarız keyif alarak okumuş, bilgilerinizi pekiştirmiş, alanınız ve dünyadaki gelişmeler ile tazelenmişsinizdir.

Keyifle okuyacağınız yeni içeriklerimizle buluşacağınız bir sonraki bültenimizde bir araya gelinceye kadar, sağlıklı, mutlu ve güzel günler dileriz.

Sağlık ve sevgiyle kalın…

Utrader Ailesi

Abone olmak için https://utrader.org/ adresimizi ziyaret edin. Web sayfamızın en altındaki e-bültenimize abone olun kutusuna mailinizi yazın.

Hakkımızda
Bu e-bültenin editörlüğü; Yavuz Dursun, Yasin Balık, Miray Yeleser, Merve Saçlı ve Kerem Manav tarafından yapılmaktadır. Her türlü soru, öneri ve geri dönüşleriniz için medya@utrader.org adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

“Gezenay ve Arkadaşları Dünya Turunda” bölümü 2. Dönem Genç STK Editörler Takımı tarafından hazırlanmaktadır.

Linkedin Instagram Twitter Facebook Telegram Youtube E-BültenPodcast



Bir yanıt yazın

19 + nine =