Utrader e-Bülteninin 35. Sayısından merhaba!
Her sayıda olduğu gibi bu hafta da okurken keyif alacağınızı düşündüğümüz capcanlı bir e-bülten içeriğimiz ile karşınızdayız. İşte sizler için derlediğimiz e-bülten gündemimiz.
|
Srebrenitsa Kurbanlarını Anma Günü
11 Temmuz günü Srebrenitsa Soykırımı kurbanlarını bir kez daha hüzünlenerek rahmetle andık ve tüm dünyanın gözleri önünde yaşanan bu katliamın bir daha gerçekleşmemesi için temennilerde bulunduk. Srebrenitsa Katliamı, uluslararası topluma şunu hatırlatıyor: İnsanlık suçlarına sessiz kalmak, bu suçların işlenmesine ortak olmaktır. Bir daha böyle bir soykırımın yaşanmaması temennisi ve ümidi ile tüm şehitlerimize rahmet dileriz.
|
Gazeteciler ve Basın Bayramı
Haftaya Pazartesi günü yani 24 Temmuz’da da Gazeteciler ve Basın Bayramını kutlayacağız. Bir kez daha bize her gün haberleri ve gelişmeleri ulaştırmak için canla başla mücadele eden sessiz seslere teşekkürlerimizi ileteceğiz. 24 saat, canla başla, haberin olduğu her yere koşan basın mensuplarına minnettarız. Kendi canlarını hiçe sayarak, haberi hızlıca ulaştırmak için verdikleri mücadele filmlere konu olan hikayeler barındırıyor. Buradan haber peşinde koşarken şehit olan Gazetecilerimize de bir kez daha rahmet dileyerek, Basın Bayramlarını kutlamak isteriz.
|
Temmuz ayının ortalarına geldik. Firmaların ikinci çeyrek raporları yayınlanmaya başlandı. Altı aylık ülke performanslarının ortaya çıktığı ve yıl sonu hedeflerinin gözden geçirildiği bu ayda oluşan önemli ekonomi ve dış ticaret verilerine sonraki sayfalarda ulaşabilirsiniz. Ancak bu verilere geçmeden önce bu döneme ilişkin genel görünümü ifade eden yorumumuz ile giriş yapmak istiyoruz.
Türkiye tarafında hem ihracatta hem de ithalatta düşüş devam ediyor. Bunun bir kısmının dünyadaki ihracat düşüşünden kaynaklandığını da unutmamak gerekiyor. Özellikle globaldeki PMI verileri de bunu teyit ediyor. Kimya sektörünün elinden ihracat şampiyonluğunu alan otomotiv sektörü ana sektörler itibariyle ihracatı artan tek sektör olarak yıldızını parlatmaya devam ediyor. Ancak özellikle çelikteki ihracat düşüşü oldukça görünür seviyede ve tehlike işareti veriyor.
Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de enflasyon 2022’nin başlarındaki seviyelerine doğru düşüşe devam ediyor. Özellikle sağlık ve turizm sektörlerindeki yıllık fiyat artışı diğer sektörlere göre oldukça yüksek kalıyor. Üretici ve tüketici fiyat endekslerinin birbirlerine oldukça yaklaşıyor olması, doğal ekonomik sonuçlara dönüş sinyali veriyor.
Haziran ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler, sırasıyla Almanya (1 milyar 780 milyon dolar), ABD (1 milyar 330 milyon dolar) ve İngiltere (1 milyar 12 milyon dolar) oldu.
Ayrıca, ihracatta en yüksek paya sahip olan ilk 10 ülkenin toplam ihracat içerisindeki payı %48,2 olarak gerçekleşti.
|
Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı Dış Ticaret Veri Bülteni Temmuz 2023
|
Aşağıdaki şekilden de görülebileceği üzere; Haziran verileri üzerinden ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %10,5 düşüşle 20,9 milyar dolar, ithalatımız ise %17 düşüşle 26,3 milyar dolar olarak gerçekleşti.
|
Kaynak: TİM Temmuz 2023 Ayı Ekonomik ve Dış Ticaret Bülteni
İhracatın sektörlere göre dağılımı ise şu şekilde gerçekleşti:
|
Kaynak: TİM Temmuz 2023 Ayı Ekonomik ve Dış Ticaret Bülteni
Hanehalkını en çok ilgilendiren rakam ise tabii ki Enflasyon. Haziran 2023 enflasyonu Tüketici Fiyat Endeksine göre bir önceki aya göre %3,92 bir önceki yılın aynı ayına göre %38,21’lik bir değişim gösterdi.
|
Kaynak: TÜİK, Tüketici Fiyat Endeksi, Temmuz 2023
TÜFE Ana harcama gruplarına göre yıllık değişim oranları ise aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz. Buradan da görülebileceği gibi yıllık bazda en büyük değişim lokanta ve oteller grubunda gerçekleşti.
|
Kaynak: TÜİK, Tüketici Fiyat Endeksi, Temmuz 2023
Ana harcama grupları itibarıyla 2023 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup %1,21 ile sağlık oldu. Buna karşılık, 2023 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %11,13 ile alkollü içecekler ve tütün oldu.
|
Kaynak: TÜİK, Tüketici Fiyat Endeksi, Temmuz 2023
Yurtiçi Üretim Endeksi ise Haziran ayında bir önceki aya göre %6,50, bir önceki yılın Aralık ayına göre %14,82, bir önceki yılın aynı ayına göre %40,42 ve on iki aylık ortalamalara göre %86,59 artış gösterdi.
|
Kaynak: TÜİK, Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi, Temmuz 2023
Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %53,61, imalatta %42,09, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında %3,29 ve su temininde %59,68 artış olarak gerçekleşti.
|
Kaynak: TÜİK, Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi, Temmuz 2023
Yıllık Yİ-ÜFE’ye göre 13 alt sektör daha düşük, 16 alt sektör daha yüksek değişim gösterdi. Yıllık en yüksek azalış; %19,99 ile kok ve rafine petrol ürünleri, 3,66 ile ham petrol ve doğalgaz alt sektörleri oldu. Buna karşılık diğer madencilik ve taş ocakçılığı ürünleri %95,38, temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları %91,80, içecekler %81,97 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.
|
Kaynak: TÜİK, Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi, Temmuz 2023
|
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI’yı, Nisan ve Mayıs’ta olduğu gibi Haziran’da da 51,5 değerini aldı. Böylece aynı zamanda ikinci çeyrek ortalaması olan bu rakam, ilk çeyreğe göre 1,1 puan arttı. Haziran’da üretim ve istihdamda devam eden artışa rağmen liradaki değer kaybının etkisiyle enflasyonist baskılar güçlendi ve yeni siparişlerde artış hız kesti.
Kaynak: ISO
Biraz da Dünyadaki dış ticaret verilere bakalım.
Dünya Ticaret Örgütünün (WTO) küresel ticaretin yaklaşık yüzde 90’ını gerçekleştiren 69 ülkenin aylık dış ticaret verilerini kullanarak hesaplanan tahmini küresel ihracat hacmi, 2023 yılı nisan ayında önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,3’lük düşüşle 1,89 trilyon dolar olarak gerçekleşti. Yıllıklandırılmış küresel ticaret ise yüzde 4,7 artışla 24,34 trilyon dolar oldu. (TİM E-Bülten Temmuz 2023)
|
Kaynak: TİM Temmuz 2023 Ayı Ekonomik ve Dış Ticaret Bülteni
|
S&P Global tarafından derlenen Hamburg Ticaret Bankası (HCOB) verilerine göre, Avro Bölgesi İmalat PMI endeksi Haziran ayında, Mayıs ayındaki 44,8 seviyesinden 43,4’e geriledi. Böylece endeks, üst üste on ikinci ayda da 50 puanın altında kaldı. Ülke düzeyinde, Haziran ayı verileri, izlenen ülkelerin birçoğu için imalat performanslarının pandeminin başladığı 2020 yılının ilk yarısından bu yana en kötü durumda olduğunu gösterdi. Avusturya, Almanya, İtalya, İrlanda ve Hollanda iş koşullarında son üç yılın en keskin düşüşlerini kaydederken, Yunanistan bir kez daha genel bozulma eğilimini tersine çevirerek imalat sektörü performansında art arda beşinci kez iyileşme kaydetti.
Kaynak: S&P Global
|
Bu sayımızda da ilk önce derneğimizin faaliyet, etkinlik ve projelerinin bir özetini yaparak başlıyoruz. Daha sonra güncel gelişmeleri takip edebileceğiniz “Haberler ve Gelişmeler” bölümleri ile sizlere zevkli bir okuma diliyoruz.
|
UTRADERBİLGİ SERİMİZDE YENİ YAZILARIMIZ YAYINLANDI!
Dış ticarete yönelik teknik bilgileri paylaştığımız ve güncel uygulamaları gündeminize getirdiğimiz UtraderBİLGİ serimizin yirmi dokuzuncu, otuzuncu ve otuz birinci yazıları yayınlandı.
Haftada iki kez yayınlanan UtraderBİLGİ serimizin; UtraderBİLGİ #29 sayısında İthalatlı ve Uluslararası Finansal Kiralama, UtraderBİLGİ #30 sayısında Dış Ticarette Gözetim Şirketleri ve Faaliyetleri, UtraderBİLGİ #31 sayısında ise Serbest Bölgeler: Tanımlar ve İstatistikler yazılarımızı okuyabilirsiniz.
Sizler de blog sayfamızı ziyaret ederek yazılarımız içeriği hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz!
Yeni ve tüm blog yazılarımıza ulaşmak için TIKLAYINIZ.
|
UTRADER AKADEMİ ÖDÜLLERİ 2023 BAŞVURULARI DEVAM EDİYOR!
Türk şirketlerinin uluslararasılaşmasına ve Türkiye’nin ihracat potansiyelinin artırılmasına odaklı bilimsel araştırmaları teşvik ve takdir etmeyi amaçlayan 2023 UTRADER Akademi Ödülleri başvuruları açıldı.
Uluslararası Ticaret Ağı Derneği (UTRADER) ve Sakarya Üniversitesi’nin düzenleyicileri olduğu ve ikinci kez düzenlenen bu organizasyon toplam 43.000 TL ödül içeriyor.
Ödülün kapsamına giren tamamlanmış çalışmalarınız ile 15 Ekim 2023’e kadar başvuru yapabilirsiniz.
Detaylı bilgi ve başvuru linki için TIKLAYINIZ.
|
KİTAP HEDİYELİ QUİZ BOT YARIŞMASI
Her Çarşamba Saat 10:00’da Telegram Kanalımızda gerçekleştirdiğimiz Dış Ticaret Bilgi Yarışmamızda 05.04.2023 tarihinde birinci olarak Dernek üyelerimiz Abdurrahman Özalp, Doç. Dr. Sinan Esen, Dr. Öğretim Üyesi Halil Şimdi ve Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Karataş’ın editörleri ve ortak yazarları arasında bulunduğu “Uygulamalı Uluslararası Ticaret” kitabını kazanan Ahmet KARA’yı tebrik eder ve katılımları için teşekkür ederiz.
Siz de yarışmaya katılmak ve ayın ilk Çarşamba’sında verilen kitap hediyesini kazanmak için yarışabilirsiniz.
Telegram hesabımıza ulaşmak için TIKLAYINIZ.
|
GEZENAY VE ARKADAŞLARI DÜNYA TURUNDA
Herkese yeni bir ülke ve deneyimle yeniden merhabalar sevgili okurlarımız
Bu yazımızda sizlerle Belçika’ya uçuyoruz, Belçika, Avrupa’nın kalbinde yer alan ve birçok kültürün bir arada yaşadığı bir ülke. İş hayatı da bu çeşitlilikten nasibini alıyor. Buradaki deneyimlerimizi duymaya hazırsanız eğer başlıyorum
Ben ve ekip arkadaşlarım için yeni bir ülkeye yolculuk etmek her zaman çok eğlencelidir. Hepimiz çok heyecanlı ve sabırsızdık. Yeni kültürleri görmek, farklı insanlarla beraber olacağımız maceramıza adım atmak için yola koyulmuştuk.
Belçika’da kartvizit değişimi oldukça yaygın bir uygulamadır. Ancak dikkat etmeniz gereken bir nokta var; Kartvizitinizi karşınızdaki kişinin ana diline göre düzenlemek. İdeal olarak, bir tarafı İngilizce diğer tarafı ise Fransızca veya Flamanca olmalı. Ben bunu yapmadığım için ilk başta biraz garip bakışlar aldım ama sonra durumu açıkladım ve sorun olmadı.
Belçikalı iş insanları genellikle geç kalmaya meyillidir, özellikle kıdemli yöneticiler. Dolayısıyla ben de erken gitmemeye, diğer çalışanlarla birlikte işe başlamaya özen gösterdim. Yoksa biraz geri kalmış gibi görünebilirdim. Bu durum bana başta garip geldi ama sonra anladım ki Belçikalılar zamanı çok katı bir şekilde algılamıyorlar. Onlar için daha önemli olan işin kalitesi ve sonucu. Bu yüzden de stres yapmıyorlar, rahat davranıyorlar. Ben de bu ortama uyum sağlamaya çalıştım ve zamanla daha esnek olmayı öğrendim. Belçika’da iş yapmanın bir diğer özelliği de çok fazla toplantı yapılması. Her gün en az bir toplantıya katıldım ve bu toplantılarda herkesin fikrini söylemesi bekleniyordu. Bu da bana çok demokratik ve saygılı bir iş ortamı olduğunu gösterdi.
Belçika’daki toplantılarımızda önce kısa bir selamla ile başlıyordum. Daha sonra Belçikalı ortağımızın iş konularını açmasına olanak sağlıyorduk. Onlar genellikle doğrudan ve net bir şekilde konuşuyorlar. Bu
yüzden, siz de aynı şekilde davranmalı ve gereksiz detaylara girmemelisiniz. Belçikalılar, iş ilişkilerine çok önem verirler. Bu yüzden, onlara dürüst ve samimi olmalı ve sözünüzü tutmalısınız.
Eğer bir toplantıyı yönetiyorsanız, gündemi tüm katılımcılara önceden dağıtmanız da önemlidir. Belçikalı iş insanları iyi organize edilmiş bir toplantı ve gündemin takip edilmesini beklerler. Toplantının akışının kesintiye uğramamasına dikkat edin. Telefon görüşmesi yapmak, tuvalete gitmek veya başka sebeplerle toplantıyı terk etmek sadece Belçikalı ortaklarınızı rahatsız edecektir.
Son olarak, Belçika’da iş yaparken kültürel farklılıklara da saygı duyun. Belçika üç resmi dil konuşan bir ülkedir: Flamanca, Fransızca ve Almanca. İş ortaklarınızın hangi dili konuştuklarını öğrenin ve mümkünse onların dilinde selam verin.
Belçika’da iş yaparken bu ipuçlarını göz önünde bulundurarak, iş ilişkilerinizi geliştirebilir ve başarılı bir deneyim yaşayabilirsiniz. bu bölümümüzün de sonuna geldik. Bir sonraki Belçika bölümümüzde tekrar görüşmek üzere sağlıcakla kalın ????
|
En güncel Sosyal Medya Paylaşımlarımız
|
Şimdilik Utrader’dan haberlerimiz bu kadar, 31 Temmuz’da yayınlanacak 36. sayımızda da projelerimiz ve etkinliklerimizi duyurmaya devam edeceğiz. Tüm etkinlik ve güncel faaliyetlerimizden haberdar olmak için web sitemizi ve sosyal Medya hesaplarımızı takip etmenizi öneririz. Web sitemiz için TIKLAYINIZ
Dernek haberleri özetimizden sonra, şimdi de sizleri bu sayı için hazırladığımız diğer içeriklerimiz ile baş başa bırakarak keyifli okumalar ve dakikalar geçirmenizi diliyoruz.
|
Kaynak: UTİC Dergisinin 8. Sayısı
|
UTIC Dergimizin 8. Sayısını sizlere ulaştırmamızı sağlayan derneğimizin üyesi sponsorumuz Neva Kumaş İç ve Dış Ticaret Ltd. Şti ve Sayın Murat YAĞCI’ya Utrader olarak çok teşekkür ederiz.
|
UTİC Dergimizin tüm sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ
|
AB, ÇİP YASASIYLA 90 MİLYAR EURODAN FAZLA YATIRIM ÇEKTİ
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, geçen yıl hazırladıkları çip üretimini destekleme yasası sayesinde çip sektörüne 90 milyar eurodan fazla yatırım çektiklerini söyledi.
IMEC’in dünya genelinde dijital inovasyonda öncü bir kurum olduğuna işaret eden Von der Leyen, AB’nin son 10 yılda IMEC’e araştırma programları çerçevesinde 300 milyon euronun üzerinde yatırım yaptığını anımsattı.
Von der Leyen, çip yasasıyla Avrupa’yı küresel yarı iletken araştırma, tasarım, test ve üretimde lider hale getirmek istediklerini belirterek, “Çip yasası resmi olarak bu sonbaharda yürürlüğe girmiş olacak ancak şimdiden çip yatırımları inanılmaz ivme kazanıyor. Geçen yıl şubat ayında çip yasasını teklif ettiğimizden bu yana Avrupa genelinde 90 milyar eurodan fazla çip alanında endüstriyel yatırım açıklandı.” diye konuştu.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ
|
GAİB’TEN YILIN EN YÜKSEK GÜNLÜK İHRACATI
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), bölgenin haziran ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Bölgenin ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,3 oranında azalarak 884,1 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Bölgenin ihracat üssü Gaziantep’in ihracatı, 6 Şubat depreminin etkisi ile haziran ayında yüzde 16,2’lik azalış ile 772,4 milyon dolar oldu. GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci; “Bu sene öncelikli hedefimiz geçtiğimiz yılki performansa ulaşabilmek. Düşüşe rağmen haziran ayında ihracat adına sevindirici gelişmeler de oldu.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ
|
TÜRKİYE TARIMDA KONUMUNU SAĞLAMLAŞTIRDI! DÜNYADA STRATEJİK ORTAK OLARAK GÖRÜLÜYOR
Türkiye’nin tarımda uyguladığı politikalar dünyada konumunu sağlamlaştırdı. Gıda arz güvenliğini sürdürme tedbirleri çerçevesinde yürütülen politikalar, ürettiği yüksek kaliteli tarım ürünleri ve teknolojileri sayesinde partner ülkelerle stratejik ortaklıklarını sağlamlaştırıyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, Türkiye’nin önemli bir partner olarak görüldüğünü söyledi.
Avusturya Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Christian Maier de iklim değişikliğinin bütün ülkeler için çok önemli bir sorun olduğunu, Avusturya ve Türkiye’nin tarım sektöründe çok yakın çalıştığını dile getirdi.
Rusya Federasyonu Büyükelçi Yardımcısı Müsteşar Aleksei Ivanov da Türk tarım sektörünün Rusya için çok önemli olduğuna, Türkiye’nin, Rusya’nın tarımda en büyük ihracatçısı, meyve sebzede ise en büyük ithalatçısı olduğuna dikkati çekti.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ
|
DÜNYA ELEKTRİK ÜRETİMİNİN YÜZDE 30’UNU TEMİZ KAYNAKLAR KARŞILADI
Geçen yıl küresel elektrik üretiminin yüzde 30’unun rüzgar, güneş ve jeotermal enerji gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlandığı açıklandı.
21. Yüzyıl Yenilenebilir Enerji Politika Ağı’nın (REN 21) “Yenilenebilir 2023-Küresel Durum Raporu”nda, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak güç üretme amacı bulunan 174 ülkeden 37’sinin bu üretimi tamamen temiz kaynaklardan karşılamayı hedeflediği belirtildi.
Rapora göre, küresel yenilenebilir enerji yatırımları geçen yıl önceki yıla göre yüzde 17,2 artarken, yeni kurulum yapılan yenilenebilir enerji kapasitesi bu dönemde 348 gigavat oldu.
Kovid-19 salgınıyla ortaya çıkan enerji krizi ve Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında ülkeler enerji güvenliğini ulusal politikalarında ilk sıraya alırken, enflasyonla mücadele, ekipman tedarikinin sekteye uğraması, enerji fiyatlarındaki dalgalanma gibi sebeplerle yenilenebilir enerji kurulumlarına ağırlık verildi.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ
|
RUSYA’DAKİ KRİZ BUĞDAY FİYATLARINI SIÇRATTI
Dünyanın en büyük tahıl ihracatçılarından biri olan Rusya’da hafta sonu yaşanan Wagner krizi buğday fiyatlarının sıçramasına yol açtı.
Buğday fiyatları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in neredeyse çeyrek asırlık iktidarına karşı şimdiye kadarki en büyük tehdidi temsil eden silahlı bir ayaklanmaya sahne olan hafta sonunun ardından yükseliş kaydetti.
Paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeny Prigozhin’in başlattığı isyan sonrasında Wagner elemanları Moskova’nın birkaç saat yakınına kadar geldi. Ayaklanmayı sona erdirmek için bir anlaşma yapıldı ve Prigozhin kalkışmayı durdurarak sürgüne gitmeyi kabul etti.
Chicago’da vadeli buğday kontratları, piyasa aktörlerinin Rusya’da yaşanan krizi fiyatlamalarına dahil etmesiyle tırmanışa geçerek buşel başına yüzde 1,3 kadar artışla 7,5625 dolara yükseldi.
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ
|
Babalar Oğullar Kızlar: Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma kitabına ulaşmak için TIKLAYINIZ.
Aile İşletmelerinde Stratejik Yönetim kitabına ulaşmak için TIKLAYINIZ.
Aile Şirketleri, Değerler ve Kurumsallaşma Adımları kitabına ulaşmak için TIKLAYINIZ.
Aile İşletmelerinde Kurumsal Yönetim ve Aile Anayasası kitabına ulaşmak için TIKLAYINIZ.
Aile Şirketleri ve Çağdaş Yönetim Kültürü kitabına ulaşmak için TIKLAYINIZ.
Diğer Kitap Tavsiyelerimiz için Telegram Kanalımızdaki #kitapönerisi etiketimizi takip edebilirsiniz.
Tüm etiketlerimize ulaşmak için TIKLAYINIZ
|
Diğer alıntı, güzel söz, tavsiyeler için Telegram Kanalımızdaki #sözler_tavsiyeler etiketimizi takip edebilirsiniz.
Tüm etiketlerimize ulaşmak için TIKLAYINIZ
|
DIŞ TİCARET KONULARINDA KENDİNİZİ SINAYIN
|
Avrupa Birliği üyelik kıstaslarını belirleyen kriterler aşağıdakilerden hangisi değildir?
- Kopenhag Kriterleri
- Maastricht Kriterleri
- Viyana Kriterleri
Sorunun doğru cevabını [email protected] adresine göndererek detaylı açıklamayı öğrenebilirsiniz.
Bir önceki bültenimizdeki sorumuzu hatırlayalım
Konteynerli mallar için yaygın olarak hangi incoterm kullanılır?
- DDP
- FAS
- FCA
- EXW
Doğru cevap ; B şıkkı
|
Diğer karikatürlerimize ulaşmak için Telegram hesabımızdaki #karikatür etiketimizi kullanabilirsiniz.
Telegram hesabımıza ulaşmak için TIKLAYINIZ
|
Geçen haftanın en beğendiğiniz paylaşımını aşağıdaki Telegram anketinden oylayabilirsiniz. Ankete ulaşmak için TIKLAYINIZ
|
Sizlerin de yorum, fikir, öneri ve geri dönüşlerini bekliyoruz…
Eğer bizimle iletişime geçmek, görüş, öneri, geliştirme ve yorumlarınızı paylaşmak isterseniz [email protected] adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
Mesela TÜİK Ulusal Veri Yayımlama Takvimi ile yayınlanmış ve yayınlanacak tüm istatistiki bilgilere hızlıca ulaşabileceğinizi biliyor musunuz?
Sizin takip ettiğiniz ulusal ve uluslararası veriler neler? Bir Dış Ticaretçinin Takım Çantasında hangi veriler ve yayımlanma takvimleri yer almalı?
|
Utrader e-bültenimizin 35. sayısının da sonuna gelmiş bulunuyoruz. Umarız keyif alarak okumuş, bilgilerinizi pekiştirmiş, alanınız ve dünyadaki gelişmeler ile tazelenmişsinizdir.
Keyifle okuyacağınız yeni içeriklerimizle buluşacağınız bir sonraki bültenimizde bir araya gelinceye kadar, sağlıklı, mutlu ve güzel günler dileriz.
Sağlık ve sevgiyle kalın…
Utrader Ailesi
|
Abone olmak için https://utrader.org/ adresimizi ziyaret edin. Web sayfamızın en altındaki e-bültenimize abone olun kutusuna mailinizi yazın.
Hakkımızda
Bu e-bültenin editörlüğü; Yavuz Dursun, Yasin Balık, Miray Yeleser, Merve Saçlı ve Kerem Manav tarafından yapılmaktadır. Her türlü soru, öneri ve geri dönüşleriniz için [email protected] adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
“Gezenay ve Arkadaşları Dünya Turunda” bölümü 2. Dönem Genç STK Editörler Takımı tarafından hazırlanmaktadır.
Linkedin– Instagram– Twitter– Facebook– Telegram– Youtube– E-Bülten – Podcast
|
|