UTRADER e-Bülteni 25

Utrader e-Bülteninin 25. Sayısından merhaba!

Her sayıda olduğu gibi bu hafta da en güncel ve son haberlerin yer aldığı bir e-bülten içeriğimiz ile karşınızdayız. İşte sizler için derlediğimiz e-bülten gündemimiz.

6 Şubat Kahramanmaraş depremleri, ardından yaşanan yüzlerce artçı sarsıntılar ve Hatay Defne’de meydana gelen 6.4 şiddetindeki depremler tüm Türkiye’yi yasa boğdu. Arama-kurtarma çalışmaları artık son bulurken enkaz kaldırma çalışmaları hızla devam ediyor. Türkiye’nin tüm illeri kenetlenmiş bir şekilde deprem bölgesine ihtiyaç duyulan tüm yardımları aralıksız sürdürüyorlar.

Bir kez daha kaybettiklerimiz için başsağlığı, yaralılar için acil şifalar diliyor ve tüm bölgenin en kısa sürede eski halinden daha iyi olması dileklerimizi iletiyoruz.

Bu sayımızda da ilk önce derneğimizin faaliyet, etkinlik ve projelerinin bir özetini yaparak başlıyoruz. Daha sonra güncel gelişmeleri takip edebileceğiniz “Haberler ve Gelişmeler” bölümleri ile sizlere zevkli bir okuma diliyoruz.

UTRADER’DEN HABERLER

Genç STK programımız başlıyor!

1 Mart, Çarşamba günü başlayacak Genç STK programımız ile 21 hafta sürecek ve 16 öğrencimizin katılacağı bir maraton başlatıyoruz.

“Çırağı olmadığın işin ustası olamazsın” mottosu ışığında seçilen tüm öğrencilerimiz ile sosyal beceriler, iş dünyasının aradığı yetkinlikler, 21 yy. için gerekli beceriler üzerine çalışacağımız bir Sosyal Gelişim Programı oluşturduk.

Bunun yanında Takımlar halinde iş birlikleri, İngilizce mini yarışmalar, seçkin konuklar, beyin fırtınaları ve tavsiyelerin yer alacağı programımız ile tüm gençlerimizi iş dünyasının aradığı bir sonraki seviyeye hazırlamak için her türlü tecrübe aktarımlarını planladık.

İşte 2023 yılı Genç STK Ailesi

UtraderBİLGİ ve UtraderGÖRÜŞ yazılarımız yayınlandı!

Her hafta Perşembe günleri yayınlanan UtraderBİLGİ ve UtraderGÖRÜŞ yazılarımızın son sayıları ile karşınızdayız.

UtraderBİLGİ #5 yazımızda, “bildiğinizden emin misiniz?” başlığı ile Dış Ticaret Vesaiki ve Sınıflandırılması ele alınıyor.

Yazının tamamını okumak için TIKLAYINIZ.

UtraderGÖRÜŞ #3 yazımızda ise, “İyisi mi Siz İhracat Yapmayın!” başlığı ile akademisyen gözüyle Türk ihracatçısının eleştirisi yapılıyor.

Yazının tamamını okumak için TIKLAYINIZ.

                            UtraderİŞİM ilanları hız kesmiyor!

Uluslararası Ticaret alanındaki kariyer fırsatlarını paylaştığımız ve online olarak anında tüm ilanlara ulaşabileceğiniz “UtraderİŞİM” hizmetimiz büyük ilgi görüyor.

İster ilk kez bir iş için başvurun, isterseniz kariyer fırsatı ile işinizde bir üst basamağa tırmanın ya da yeni bir işyeri deneyimleyin; biz sizin yanınızdayız.

İlan sayfamıza ulaşmak için TIKLAYINIZ.

E-Bülten Sayılarımızın hepsine tek yerden ulaşabilirsiniz!

12 aydır sürdürdüğümüz e-bülten yayınlarımızın hepsine ulaşmak çok kolay. Bir arşiv niteliğindeki tüm sayılarımıza geri dönüp incelemek için aşağıdaki adreslerimizi kullanabilirsiniz.

Web sitemiz üzerindeki sayılara ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Linkedin üzerindeki sayılara ulaşmak için TIKLAYINIZ.

En güncel Sosyal Medya Paylaşımlarımız

Her gün sabah saatlerinde yapılan paylaşımlarımıza ulaşmak için aşağıdaki Sosyal Medya hesaplarımızı takibe almanızı tavsiye ederiz.

LinkedinInstagramTwitterFacebookTelegram

Şimdilik Utrader’dan haberlerimiz bu kadar, 13 Mart’ta yayınlanacak 26. sayımızda da projelerimiz ve etkinliklerimizi duyurmaya devam edeceğiz.  Tüm etkinlik ve güncel faaliyetlerimizden haberdar olmak için web sitemizi ve sosyal Medya hesaplarımızı takip etmenizi öneririz.   Web sitemiz için TIKLAYINIZ

Dernek haberleri özetimizden sonra, şimdi de sizleri bu sayı için hazırladığımız diğer içeriklerimiz ile baş başa bırakarak keyifli okumalar ve dakikalar geçirmenizi diliyoruz.

MAKALE KÖŞESİ

                   Levent Elmas ile E-Ticaretin Yol Haritası

Sayın Levent Elmas ile Tekzen E-ticaret projesinden, projenin izlemesi gereken yol ve satış stratejisinden, sosyal medya kullanımından, doğru ürün, doğru zaman, doğru yer stratejisinden, pazar yerlerinin öneminden, sanal gerçeklik, metaverse, fintech gibi teknolojik gelişmelerden bahsettik.

Röportajın tamamı için TIKLAYINIZ.

UTİC Dijital Dergimizin diğer sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ.

UTİC Dergimizin tüm sayı ve yazılarına ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. TIKLAYINIZ.

GÜNCEL HABERLER

İklimlendirme sektöründen ocakta 525 milyon dolarlık ihracat

Ocakta iklimlendirme sektörünün dış satımı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,7 artarak, 525,4 milyon dolar olarak gerçekleşti.

İklimlendirme sektöründe en fazla dış satım Almanya’ya oldu. Ocakta en fazla ihracat 59,9 milyon dolar ile Almanya’ya yapıldı. Almanya’yı, 39 milyon dolar ile Rusya, 36,6 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 34,6 milyon dolar ile İtalya takip etti. En çok ihracat yapılan diğer ülkeler ise Fransa, İspanya, Polonya ve Irak oldu.

İklimlendirme sektöründe en fazla ihracat yapan il 196,7 milyon dolar ile İstanbul iken İstanbul’u, 62,3 milyon dolar ile Manisa, 49,6 milyon dolar ile Kocaeli, 37,8 milyon dolar ile İzmir ve 37,4 milyon dolar ile Bursa takip etti.

TİM verilerine göre, sektör, ocakta ülkenin toplam ihracatından yüzde 2,7 pay aldı.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

Savaşın Türkiye’ye zararı en az 8 milyar $

24 Şubat 2022… Perşembe günü… Saatler sabah 05:00’i gösterirken, uluslararası hukukun açık bir ihlali olarak, haksız, kışkırtılmamış bir savaşı Rusya, Ukrayna topraklarında başlatmıştı.

Savaş başlamadan önce, Türkiye Ukrayna iktisadi, siyasi, kültürel ve beşeri ilişkileri adeta altın çağını yaşıyordu.  Türk inşaat firmaları, Ukrayna’da 30 yıl zarfında, aralarında başkent Kiev’i Dünya’ya bağlayan kapı olan Kiev Borispil Havalimanı’nın, yalnızca ülkenin değil Avrupa’nın en modern stadyumlarından birinin, binlerce kilometre otoyol ve yol inşaatının, ulaştırma köprülerinin raylı sistemlerin, alışveriş merkezleri, endüstriyel tesisler ve yüzbinlerce metrekare yaşam alanının da yer aldığı toplam tutarı 8 milyar doları geçen, 200’den fazla projeyi inşa etti.

700’ün üzerinde Türk firması, yurtdışında çok başarılı olduğumuz yalnızca inşaat, gıda ve tekstil gibi alanlarda değil, ayakkabı boyasından, tıraş köpüğüne, makineden, kozmetiğe en az 10 sektörde pazarda lider oyuncu olarak ülkede faaliyetlerini sürdürüyordu.

2021 yılında, Ukrayna ile dış ticaretimiz, bir önceki yıla göre yüzde 55 artarak 7,5 milyar dolara ulaşmış, tarihteki en büyük ihracat rakamımıza ulaşmıştık. Savaş öncesi son ay olan Ocak’taysa bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 56’lık bir yükselme daha sağlamıştık. 2022 yılında 10 milyar dolarlık dış ticaret hacmi barajını geçmemiz kesin gibi gözüküyordu.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

Zincirlerden ağlara: Krizler küresel tedarik yollarını nasıl dönüştürdü?

Savaş, Covid ve iklim krizi, küresel tedarik zincirleri için büyük bir fırtına yarattı. Ancak bu durum aynı zamanda şirketlerin stratejilerini yeniden düşünmeleri ve teknolojiye yatırım yapmaları için de bir fırsat sundu.

Peki şirket sahipleri fırtınalı bir ekonomik atmosferde yollarını bulmak için neler yapıyor?

Dünya Ekonomik Forumu, küresel tedarik zincirlerinin mücadele ettiği 5 faktör olduğunu öne sürüyor.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

Otomotivde üretim de ihracat da arttı

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2023 yılının Ocak ayına ait üretim ve ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı. Ocak ayında toplam üretim bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24 artarak 111 bin 837 adet, otomobil üretimi ise yüzde 48’lik artış göstererek 70 bin 723 adet olarak gerçekleşti. Traktör üretimiyle birlikte de toplam üretim 116 bin 730 adede ulaştı.

Ticari araç pazarı yüzde 151 arttı. Yılın ilk ayında ticari araç üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4 düşüş gösterdi. Ocak ayında ağır ticari araç grubunda üretim yüzde 56 artarken, hafif ticari araç grubunda üretim yüzde 8 geriledi.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

           ABD küresel hegemonyayı Çin’e mi kaptırıyor?

1978 yılında başlattığı reform ve dışa açılma politikası sayesinde son 40 yıllık dönemde ortalama %9.6 oranında ekonomik büyüme gerçekleştiren Çin Halk Cumhuriyeti, Gayrisafi Milli Hasılası 30 milyar dolar, kişi başına düşen gelir 150 ABD Dolar ve sadece 20.6 milyar Dolar dış ticaret hacminden 2021 yılında 6.05 trilyon dolar ve 17.7 trilyon Dolar ekonomik hacim ile dünyada ikinci büyük ekonomi haline geldi.

ABD ve müttefiklerinin Çin’i çevreleme ve kalkınmasını yavaşlatma politikalarını devam ettirecekleri, Çin’in ise kendine özgü sosyal ve siyasi yapısı ile kalkınma modelini sürdürmesi bekleniyor. Özellikle gelecekteki 15 yılda kaliteli kalkınma politikasıyla ülke ekonomisini güçlendirerek savunma sanayisini modernleşme adımlarını hızlandırması, ABD ile sürtüşmede daha proaktif politikaları benimsemesi, rekabette etkili olmak üzere kendi iç koordinasyonunu sağlayacak mekanizmaları kurması gibi önlemleri alması beklenebilir.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ.

KİTAPLARLA HATIRLANANLAR

Saatleri ayarlama enstitüsü için TIKLAYINIZ.

Toplum sözleşmesi için TIKLAYINIZ.

Diğer Kitap Tavsiyelerimiz için Telegram Kanalımızdaki #kitapönerisi etiketimizi takip edebilirsiniz.

Tüm etiketlerimize ulaşmak için TIKLAYINIZ.

HAYAT DERSİ

Diğer alıntı, güzel söz, tavsiyeler için Telegram Kanalımızdaki #sözler_tavsiyeler etiketimizi takip edebilirsiniz.

Tüm etiketlerimize ulaşmak için TIKLAYINIZ.

DIŞ TİCARET KONULARINDA KENDİNİZİ SINAYIN

İhraç veya ithal mallarının fiyat, miktar, kalite, bileşim katkı oranı, ticari teamül gibi hususlarda, gümrük idarelerince tereddüde düşülen durumlarda, bu idarelere verilen raporlara ne ad verilir?

a) İmalatçının Analiz Belgesi

b) Gözetim Belgesi

c) Ekspertiz Raporu

d) Spesifikasyon Belgesi

Sorunun doğru cevabını [email protected] adresine göndererek detaylı açıklamayı öğrenebilirsiniz.

Bir önceki bültenimizdeki sorumuzu hatırlayalım

Türkiye’nin İthalatında en yüksek paya sahip olan sektör aşağıdakilerden hangisidir?

a)   Elektrikli makine ve cihazlar, aksam ve parçaları

b)   Mineral yakıtlar, mineral yağlar ve müstahsalları, mumlar

c)   Demir ve çelik

d)  Araba aksamları ve parçaları

Doğru cevap ; B şıkkı

KARİKATÜR KÖŞESİ

Diğer karikatürlerimize ulaşmak için Telegram hesabımızdaki #karikatür etiketimizi kullanabilirsiniz.

Telegram hesabımıza ulaşmak için TIKLAYINIZ.

SÖZ SİZDE

Geçen haftanın en beğendiğiniz paylaşımını aşağıdaki Telegram anketinden oylayabilirsiniz. Ankete ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Sizlerin de yorum, fikir, öneri ve geri dönüşlerini bekliyoruz…

Eğer bizimle iletişime geçmek, görüş, öneri, geliştirme ve yorumlarınızı paylaşmak isterseniz [email protected] adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Mesela 2023 yılı için yapılan bir enflasyon tahminini aşağıda paylaşıyoruz. Sizin beklentiniz nedir? Öngörü ve fikirlerinizi bizimle paylaşır mısınız?

Utrader e-bültenimizin 25. sayısının da sonuna gelmiş bulunuyoruz. Umarız keyif alarak okumuş, bilgilerinizi pekiştirmiş, alanınız ve dünyadaki gelişmeler ile tazelenmişsinizdir.

Keyifle okuyacağınız yeni içeriklerimizle buluşacağınız bir sonraki bültenimizde bir araya gelinceye kadar, sağlıklı, mutlu ve güzel günler dileriz.

Sağlık ve sevgiyle kalın…

Utrader Ailesi

Abone olmak için https://utrader.org/ adresimizi ziyaret edin. Web sayfamızın en altındaki e-bültenimize abone olun kutusuna mailinizi yazın.

Hakkımızda

Bu e-bültenin editörlüğü; Yavuz Dursun, Miray Yeleser, Merve Saçlı ve Kerem Manav tarafından yapılmaktadır. Her türlü soru, öneri ve geri dönüşleriniz için [email protected] adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

LinkedinInstagramTwitterFacebookTelegramYoutubeE-BültenPodcast



Bir yanıt yazın

twenty − nineteen =